Ανεπούλωτη πληγή το «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό

«Ανοιχτή πληγή» που απορροφά μεγάλα χρηματικά ποσά ετησίως, χωρίς επί της ουσίας να αποφέρει έσοδα, αποτελεί το Αθλητικό Κέντρο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό.

Διαβάστε ακόμα: Κύπρος: Λιγότεροι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο δημιουργήθηκε στην κοινότητα με την ελπίδα να αναβαθμίσει την περιοχή και να ενισχύσει την προσπάθεια προσέλκυσης αθλητικού τουρισμού. Ωστόσο 14 χρόνια μετά, βλέποντας τα έξοδα συντήρησης που απαιτούνται και συγκρίνοντας τα με τα μηδαμινά του έσοδα, σε συνδυασμό με κακοτεχνίες στις εγκαταστάσεις του, διαπιστώνει κανείς πως το εν λόγω κέντρο αποτελεί μια σταθερή πηγή απορρόφησης δημοσίου χρήματος, χωρίς, μέχρι στιγμής, να μπορούν να γίνουν βήματα για αξιοποίηση του από ιδιώτη επενδυτή. 

Έξοδα εκατομμυρίων
Όπως αρμοδίως πληροφορήθηκε το InBusinessNews από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), το αθλητικό κέντρο κατασκευάστηκε την περίοδο 2001-2003. Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος, περιλαμβανομένων και των αμοιβών των υπηρεσιών, δικαιωμάτων σε αρμόδιες αρχές, άδειες οικοδομής κτλ ανήλθε στα €7,5 εκατ. Εξάλλου, τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2007 με 2017, ο ΚΟΑ κατέβαλε συνολικά €550 χιλιάδες για την κτιριακή συντήρηση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 ανακατασκευάστηκε και επιδιορθώθηκε εσωτερικά το κολυμβητήριο με συνολικό κόστος €140 χιλιάδες. Τονίζεται ότι τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του σταδίου ( μισθοί, καύσιμα, ρεύμα, χημικά, νερό κλπ) ανέρχονται κατά μέσο όρο σε €200 χιλιάδες. 

Μηδαμινά έσοδα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΚΟΑ, τα έσοδα που αποφέρει το αθλητικό κέντρο είναι μηδαμινά, σε σύγκριση με τα ετήσια έξοδα συντήρησης του. «Από τον καιρό που λειτούργησε, διαθέτει πάντοτε μόνιμους χρήστες και έκτακτους. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει είναι ότι οι χρήστες δεν είναι οι αναμενόμενοι σε σύγκριση με άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις αντίστοιχου επιπέδου και μεγέθους που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία πόλεων όπως πχ. το Λευκόθεο ή το  Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας», τονίζει ο ΚΟΑ . Τούτο, προσθέτει, ίσως να συμβαίνει λόγω της μειωμένης αθλητικής ενασχόλησης στην περιοχή με αθλήματα κλειστού Χώρου όπως Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα ή άλλα ατομικά αθλήματα, τζούντο Ταεκβοντο κλπ. 

Σε διαμάχη με τον εργολάβο
Αξίζει να σημειωθεί πως ΚΟΑ και εργολάβος του έργου βρίσκονται σε διαμάχη. Συγκεκριμένα, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού κάνει λόγο για κακοτεχνίες και κακής ποιότητας εργασίες που έγιναν εκ μέρους του εργολάβου, ο οποίος με τη σειρά του αξιώνει χρηματικό ποσό από τον ΚΟΑ για καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σε εξέλιξη διαιτητική διαδικασία μεταξύ των δύο μερών, με εκατέρωθεν αξιώσεις ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Δύσκολη η εξεύρεση επενδυτή
Αφενός οι κακοτεχνίες στο κτήριο και αφετέρου άλλοι παράγοντες έχουν άμεση συνέπεια και στην εξεύρεση επενδυτή για πώλησή του. Όπως αρμοδίως λέχθηκε στο InBusinessNews, η γη, στην οποία ανεγέρθηκε το αθλητικό κέντρο, ανήκει στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού και παραχωρήθηκε στον ΚΟΑ με μακροχρόνια μίσθωση μέχρι το 2111. Συνεπώς, η πώληση μιας τέτοιας εγκατάστασης δεν είναι απλό θέμα. Εκείνο όμως που μελετά ο ΚΟΑ, σε συνεννόηση με την κοινότητα, είναι η παραχώρηση Άδειας Χρήσης σε τρίτους και/ή ιδιώτες μέσω διαγωνισμού. Βεβαίως, σύμφωνα με τον ΚΟΑ, το σημαντικότερο εμπόδιο στην περίπτωση αυτή είναι το κόστος αποκατάστασης της φθοράς που έχει υποστεί το Αθλητικό Κέντρο, λόγω των προαναφερόμενων κακοτεχνιών. Εξ’ ού και ο Οργανισμός μελετά το όλο πρόβλημα σε συνεννόηση και με τον Γενικό Ελεγκτή, ούτως ώστε να συνδυάσει την παραχώρηση άδειας χρήσης σε επενδυτή παράλληλα με την συντήρηση του κτηρίου. 

Μοναδικό στο είδος του αθλητικό κέντρο
Το "Γλαύκος Κληρίδης" αποτελεί ένα υπερσύγχρονο, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, Αθλητικό Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού, γιατί ως αθλητική εγκατάσταση σε ορεινή περιοχή διαθέτει κλειστό θερμαινόμενο αγωνιστικό κολυμβητήριο, αγωνιστική αίθουσα ομαδικών αθλημάτων χωρητικότητας 465 θεατών και αίθουσες για τζούντο, γυμναστική κλπ. Φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη για την προσφορά του στην κοινότητα του Αγρού, από όπου και κατάγεται.

Στις εγκαταστάσεις του μπορούν να γίνουν προετοιμασίες, προπονήσεις καθώς επίσης και διεξαγωγή αγώνων για 34 αθλήματα. Το Αθλητικό Κέντρο 

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ειδικές αίθουσες για ρυθμική γυμναστική, τζούντο/ καράτε/ πυγμαχία, κλειστό θερμαινόμενο κολυμβητήριο 25 μέτρων κατάλληλο για τη διεξαγωγή εθνικών και διεθνών πρωταθλημάτων 25 μέτρων, καθώς επίσης και συνεδριακό χώρο για περίπου 120 άτομα. Το «Γλαύκος Κληρίδης» στελεχώνεται από δύο εργάτες και μια καθαρίστρια. 
 
Διαβάστε ακόμα: EBRD: Σε αναζήτηση στενότερης εμπλοκής με την Κύπρο

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους