Συνεργατισμός: Οι ψίθυροι που ξέφυγαν

Να δοθεί ένα τέρμα στους ψιθύρους και στις φημολογίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο της προεκλογικής  περιόδου, που πλήττουν την αξιοπιστία του Συνεργατισμού, επιχειρούν τα στελέχη του Συνεργατισμού και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η ένταση της φημολογίας που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει και να κατευνάσει τις ανησυχίες. Από τη στιγμή που η Κεντρική αποφασίζει να παρέμβει δημόσια, γίνεται αντιληπτό πως το διακύβευμα δεν ήταν απλώς μία δύσκολη κατάσταση στον Συνεργατισμό, αλλά θέμα γενικότερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έκανε κινήσεις που μάλλον θετικά έπρεπε να επηρεάσουν τον οργανισμό από πλευράς αξιοπιστίας.

Διαβάστε ακόμα: ΠτΔ: Καταγγελίες «φωτιά» για υπόσκαψη του Συνεργατισμού

Οι ψίθυροι και οι φήμες φαίνεται ότι ξεκίνησαν από συγκεκριμένο εκλογικό επιτελείο και η όλη προσπάθεια άρχισε εδώ και μερικές βδομάδες και στο επίκεντρο ήταν η επάρκεια των κεφαλαίων της ΣΚΤ, αφήνοντας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι ο Συνεργατισμός θα χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση με τη χρήση ιδίων μέσων, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα. Πληροφορίες του τύπου «κούρεμα καταθέσεων», «φορολόγηση καταθέσεων», «πάγωμα καταθέσεων» ήταν μερικές από τις ατάκες που δημιούργησαν την αναστάτωση. 

Διαβάστε ακόμα: Το Business Plan του Νίκου Αναστασιάδη

Το όλο εγχείρημα κατά πάσα πιθανότητα στόχευε εμμέσως να πλήξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον Συνεργατισμό και να αποτελέσει επιχείρημα κατά της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά μάλλον η κατάσταση ξέφυγε τελικά. 

Διαβάστε ακόμα: Στέλιος Πλατής: Χωρίς βάση οι συκοφαντίες του ΠτΔ προς το πρόσωπο μου

Παρέμβαση Αναστασιάδη, Χατζηγιάννη και Κεντρικής

Μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον εμπιστεύεται τον Συνεργατισμό στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης του, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να καταθέσει τα χρήματα του στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Τη σιωπή του έλυσε και ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ μετά και την έντονη φημολογία και δημοσιεύματα ότι η διοίκηση του Συνεργατισμού αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια. Συγκεκριμένα, ο Νικόλας Χατζηγιάννης, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή  του ΡΙΚ αναφέρθηκε σε συστηματικές και ύποπτες ψιθυρολογίες που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως ο Συνεργατισμός θα πρέπει να αφεθεί εκτός προεκλογικής. Ο εν λόγω ψίθυρος, ανέφερε, έχει συστηματικά εξαπλωθεί ύποπτα σε όλη την Κύπρο και παίζει με την ψυχολογία του πολίτη βάσει των εμπειριών του 2013. Παραδέχθηκε, επίσης, πως η εν λόγω φημολογία επηρεάζει τη επιχειρησιακή λειτουργία της ΣΚΤ, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη με τους πελάτες.

«Εμείς μιλούμε με τα αποτελέσματα, με στοιχεία και αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτι που να δικαιολογεί αυτές τις φήμες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης για να προσθέσει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ο Συνεργατισμός για να επιλυθούν προβλήματα γενικά του συστήματος». 
 
Περνώντας στην πρώτη γραμμή της άμυνας, ο κ. Χατζηγιάννης προέβαλε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2017 σε ό,τι αφορά την επίτευξη των επιχειρησιακών και επιχειρηματικών στόχων για μείωση των ΜΕΔ.

Βεβαίως, η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε και εντάθηκε το τελευταία διάστημα τελικά έπεισε και την Κεντρική Τράπεζα η οποία την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωση της, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον Συνεργατισμό, θέλησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των καταθετών τονίζοντας πως «οι καταθέσεις καλύπτονται στη βάση των προνοιών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/49/ΕΕ, σε όλα τα - άμεσης και έμμεσης εποπτείας - Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ).  Ως εκ τούτου, ανυπόστατες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου, δεν ευσταθούν και δεν ωφελούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό κλήθηκαν να ενημερώνουν κατ’ ιδίαν τους πελάτες στα ταμεία για την οικονομική ευρωστία της Τράπεζας. Για το σκοπό αυτό κυκλοφόρησε εσωτερική εγκύκλιος με την οποίαν ενημερώνονται πως θα πρέπει να απαντούν ότι η Τράπεζα έχει υψηλή κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα, επιτυγχάνει τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αξιολογείται με σταθερό ορίζοντα από τους Moody’s. 

Στα εννιαμηνιαία οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, ο ελάχιστος δείκτης κοινών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CET1) που η ΣΚΤ χρειάζεται να διατηρεί, καθορίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, στο 14,125%. Η ΣΚΤ διατηρεί δείκτη κεφαλαίων στο 15,23%, υψηλότερο από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών, ενώ έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας άνω του 30%. Παράλληλα, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η Τράπεζα έχει βασικά κεφάλαια €1,2 δισ.

Εν μέσω road shows

Η ταραχή στον οργανισμό έρχεται σε μία περίοδο που η Citi επιχειρεί να εξεύρει ιδιώτες επενδυτές για την τράπεζα και μάλιστα εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία για να επενδύσουν στον οργανισμό, αν και πέραν του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους προβληματίζει και η υψηλή μεταβλητότητα στις απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που οδηγούν σε συνεχείς ανάγκες βελτίωσης των κεφαλαίων των τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη. 
Εκτιμάται πως ο οργανισμός τα επόμενα τρίμηνα θα ενισχύσει τις προσπάθειες για αύξηση του δείκτη κάλυψης με προβλέψεις ώστε να εκπέμπει μία πιο υγιή εικόνα, προτού ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία εμπλοκής νέων επενδυτών.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP