Φιλανθρωπικός απογευματινός καφές προς βοήθεια της ΣΠΑΒΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία ο φιλανθρωπικός απογευματινός καφές προς βοήθεια της ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος Πρόληψης Βίας στην Οικογένεια), τον οποίο διοργάνωσε το δικηγορικό γραφείο Michael Kyprianou & Co. LLC μαζί με τον Κυπρο-Ρωσικό Σύνδεσμο Πάφου, στον εξωτερικό χώρο της καφετέριας Elysia Breeze στην Πάφο όπου και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με την εκπρόσωπο του ΣΠΑΒΟ κα. Ράνια Ευριπίδου η οποία μοιράστηκε με όλους την πραγματικά σκληρή ιστορία της. Η κα. Ευριπίδου, κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε πολύ μικρή ηλικία και κατάφερε μετά από τριάντα πέντε χρόνια σιωπής να πάρει τη δύναμη και να μιλήσει για όλα, κερδίζοντας μια πολυετή δίκη για ένα, όπως η ίδια είπε, «συγγνώμη». Στέλνοντας το δικό της μήνυμα, τόνισε ότι καμιά γυναίκα δεν πρέπει πλέον να νιώθει μόνη της, γιατί υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης στο ΣΠΑΒΟ που προστατεύει και βρίσκεται δίπλα στα θύματα βίας κάθε μορφής.

Κατάθεση ψυχής έκανε επίσης και η ψυχολόγος κα. Ντιάνα Βασιλίεβνα, η οποία για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια, την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα δεκαέξι της χρόνια στην πατρίδα της, χωρίς κανένας να μπορεί να την βοηθήσει, ενώ η οικογένειά της όπως ανέφερε την παρότρυνε να διατηρήσει απόλυτη σιωπή και να παντρευτεί το συντομότερο για να μην τους ντροπιάσει. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να μιλήσουν, να εκφραστούν και να βοηθήσουν έτσι γυναίκες αλλά και άντρες που το έχουν ανάγκη.

Η κυρία Όλγα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου τόνισε την σημασία της θέσης και του ρόλου της γυναίκας σήμερα, ενώ παρέθεσε τις ανησυχίες της για τα αυξανόμενα ποσοστά βίας ενάντια σε γυναίκες τους τελευταίους μήνες. Όπως είπε η κα. Κωνσταντίνου «Τα πάντα ξεκινούν από τη γυναίκα, την σύζυγο, την μητέρα που αποτελεί ένα λουλούδι στην κοινωνία. Αν το φροντίσεις θα ανθίσει και ομορφύνει, μα αν το παραμελήσεις ή το κακοποιήσεις τότε αυτό θα μαραθεί και θα πεθάνει.»

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν γνωρίζει φυλές, θρησκείες και σύνορα! Αρκεί να σας πω ότι το 90% των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουμε επί καθημερινής βάσεως καταδεικνύουν ως θύτες Κύπριους και ως θύματα 65% Κύπριες και 35% κοπέλες από χώρες του εξωτερικού» είπε η εκπρόσωπος της ΣΠΑΒΟ, κα. Βαλεντίνα Ιεροθέου.


Ο κύριος Σάββας Σαββίδης, Executive Partner της Michael Kyprianou & Co. LLC, στην ομιλία του, ανέφερε το παράδειγμα ενός 9χρονου κοριτσιού από την Υεμένη, που το ανάγκασαν να παντρευτεί παρά τη θέλησή της έναν άνδρα 20 χρόνια μεγαλύτερό της.  Δυστυχώς, ο γάμος αυτού του είδους, επιτρέπεται δια νόμου τόσο στην Υεμένη όσο και σε άλλες αραβικές χώρες. Το κορίτσι αυτό δεν υπέκυψε αλλά πήρε την απόφαση να απευθυνθεί για βοήθεια στη δικαιοσύνη, ζητώντας διαζύγιο και πετυχαίνοντας το στόχο της. Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εάν ένα παιδάκι 9 χρονών έχει τη δύναμη ψυχής να κάνει τη διαφορά τότε είναι χρέος μας να αναλάβουμε ουσιαστική δράση και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα θύματα, τιμωρώντας με βαριές ποινές τους θύτες. «Οφείλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας γιατί αυτά συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να τολμήσουμε να ανοίξουμε το στόμα μας και να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα γιατί υπάρχει κόσμος εκεί έξω που πραγματικά χρειάζεται τη βοήθειά μας.»

Με το πέρας των ομιλιών, οι καλεσμένοι έθεσαν τα ερωτήματά τους και έδωσαν το έναυσμα για  έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους ομιλητές και τις ομιλήτριες.
 
Να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Λεμεσό, στις 6 το απόγευμα, στο χώρο We Space, Αγίου Ανδρέου 43. Για κρατήσεις και πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 99615969.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor