Ποτέ ξανά! Η Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου μνημόνευσε τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα

Η Εβραική Κοινότητα Κύπρου σε συνεργασία με  το Εβραϊκό Μουσείο της Κύπρου και του Ευρωπαικού Εβραικού συνδέσμου φιλοξένησε χθες το βράδυ το μνημόσυνο ολοκαυτώματος στη Λάρνακα.

Η Κ. Σέντελ Ράσκιν, μια άμεση απόγονος των επιζώντων του ολοκαυτώματος, μοιράστηκε την οικογενειακή ιστορία της πώς η γιαγιά και ο παππούς της επέζησαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς όπου μετά παντρέυτηκαν και τώρα έχουν πάνω από 200 παιδιά, εγγόνια και προ-εγγόνια.

Αξιωματούχοι μοιράστηκαν με τον Επικεφαλής Ραβίνο της Κύπρου, Κ. Αρι Ζέεβ Ρασκιν, το αναμνηστικό κερί προς τιμήν των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

Ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ιάσων Ιασωνίδης έδωσε μια συγκινητική ομιλία για λογαριασμό του Δημάρχου και το δημοτικό συμβούλιο της Λάρνακας. "Απόψε είναι η νύχτα που αφιερώνεται σε όσους έχασαν την ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο. Πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στα χέρια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ".

Ο ραβίνος Μόσε Φρίτνμαν του Εβραϊκού Μουσείου Κύπρου μίλησε για τη σημασία να μην ξεχνάμε τι συνέβη το 1945. "Την μνήμη αυτών των γεγονότων δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχάσουμε, και όπως στεκόμαστε εδώ σήμερα ενωμένοι, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα κάνουν το ίδιο στο μέλλον.’’


Εκδηλώσεις που μνημονεύουν το ολοκαύτωμα πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νησί, με κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις και φωτισμό κεριών ως ένδειξη μνήμης προς τα θύματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρευρέθηκε επίσης σε παγκόσμιο φόρουμ στο Ισραήλ για να τιμήσει την εκδήλωση των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς. Κατά την επίσκεψή του, Πρόεδρος Κ. Αναστασιάδης έλαβε την τιμητική διάκριση του διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, IDC Herzliya.

Η Ενότητα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου έχει μακράν ιστορία. Κάτι που η Εβραϊκή Κοινότητα της Κύπρου νιώθει υπερήφανη για την προώθηση της τα τελευταία 20 χρόνων υπηρεσίας στο έθνος.

 

 

Το Εβραικό Μουσείο Κύπρου υπογραμμίζει- "Ευχαριστούμε πολύ τον Κυπριακό λαό, άνδρες και γυναίκες που επέκτειναν τα χέρια τους με ευγένεια στους Εβραίους πρόσφυγες, που διασώθηκαν από τις φλόγες του Ολοκαυτώματος και που παρέμεινε στα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης μεταξύ 1946 - 1949 στην τελευταία στάση τους προς το ταξίδι τους στην πατρίδα του Ισραήλ, μια πράξη που ποτέ δεν θα ξεχαστει.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor