powered by

Χρ. Αγκαστινιώτης: Αυστηρή κριτική, προτάσεις και τεράστια ανησυχία για τη δυσφήμιση της Κύπρου

Σε αυστηρή κριτική για πολλά κακώς κείμενα στην οικονομία, όπως η δυσφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό, η διόγκωση των κρατικών δαπανών, οι δυσλειτουργίες στο ΓΕΣΥ, οι απεργίες των συντεχνιών, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων και άλλα, προέβη ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, στην τελευταία του ομιλία προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στην 96η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, που έγινε στη Λευκωσία, ο κ. Αγκαστινιώτης, ανέφερε ότι «σε καιρούς χαλεπούς, όπου πολλά κρέμονταν από μια κλωστή, καταφέραμε να αποδείξουμε τα πολλά προτερήματα του επιχειρηματικού κόσμου, να δείξουμε αντιστάσεις στα προβλήματα και να διαχειριστούμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις».

Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην κρίση στο Ισραήλ, είπε ότι «η ρευστότητα και η αβεβαιότητα, κατέληξαν να θεωρούνται συνώνυμο της κανονικότητας».

ΚΕΒΕ 1

Οικονομία και δαπάνες

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισήμανε ότι παρά τα θετικά δεδομένα της, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δαπάνες του κράτους, οι οποίες- όπως είπε- συνεχώς αυξάνονται, χωρίς να είναι διασφαλισμένο, ότι το ίδιο θα συμβαίνει στο μέλλον και με τα έσοδα.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη περίπτωση της παραχώρησης αυξημένης ΑΤΑ με κόστος περίπου 60 εκ. ευρώ, των πολλών συμπληρωματικών προϋπολογισμών, του μεγάλου κόστους για συντήρηση του ΟΚΥΠΥ και οι πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού, είναι ενδεικτικά παραδείγματα της ευκολίας με την οποία το κράτος αυξάνει τις δαπάνες του.

Το ΚΕΒΕ, όπως υπογράμμισε, διαφώνησε και διαφωνεί με αυτές τις ρυθμίσεις και τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να καταστεί πιο φειδωλή στη διόγκωση των κρατικών δαπανών.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών ανέφερε και τη ρήση ενός παλιού τραπεζίτη ότι "εξοικονομήσεις κάνεις, Φίλε Υπουργέ των Οικονομικών, όταν έχεις χρήματα, κι΄ όχι όταν δεν έχεις…"

Μέτρα για οικονομία

Αφού επισήμανε ότι το ΚΕΒΕ ανησυχεί από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2-2,5 % του ΑΕΠ το 2023, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εισηγήθηκε τα εξής:

  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης και άλλων τομών στη δημόσια υπηρεσία.
  • Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και των μη παραγωγικών δαπανών.
  • Επανεξέταση της ΑΤΑ, ώστε η διακύμανση της να εξαρτάται από την παραγωγικότητα και να είναι στοχευμένη με βάση εισοδηματικά κριτήρια και όχι οριζόντια όπως κακώς παραχωρείται σήμερα.
  • Τερματισμό της γραφειοκρατίας στο κράτος και στις υπηρεσίες του.
  • Ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για να μειωθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις νέου προσωπικού και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών.
  • Μεγαλύτερη προώθηση της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία.
  • Τεχνολογική σύνδεση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, για να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου.
  • Αποκέντρωση κρατικών υπηρεσιών.
  • Απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις και άλλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Η δυσφήμιση Κύπρου

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Αγκαστινιώτης σε ό,τι αφορά το θέμα της δυσφήμισης της Κύπρου, λόγω παραβίασης των κυρώσεων, λέγοντας ότι:

«Σας πληροφορώ ότι πολλοί επενδυτές που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ και μας ρωτούν τι θα κάνει το κράτος μας για να προστατεύσει το όνομα της χώρας μας από τη δυσφήμιση που προκαλούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα».

Και συμπλήρωσε:

«Το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλο αυτή τη δυσφήμιση, γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα προς όλους ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ή παραβιάσεις των κυρώσεων θα πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση του κράτους και τιμωρία.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του είπε «ορθά λέτε κύριε Πρόεδρε ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα».

Πληθωρισμός και επιτόκια

Σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να συντηρεί εσαεί τους πολίτες του και ζήτησε μακροπρόθεσμες στρατηγικές για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Στα ίδια πλαίσια, τάχθηκε εναντίον του θεσμού για το e-kalathi, γιατί «το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να δεχθεί χειραγώγηση της αγοράς με κρατικό παρεμβατισμό».

Για το θέμα των επιτοκίων εξέφρασε τη ανησυχία του ΚΕΒΕ για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε, ενώ έγιναν 11 αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά χρήματος, όπως είναι η συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, οι δυσκολίες στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια, οι επηρεασμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η μείωση των επενδύσεων και ίσως αύριο η αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Αυτές οι παρενέργειες, επισήμανε, είναι πολύ σοβαρές και σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας μας.

Ακόμη, κάλεσε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να μην χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, τη συγκυρία για να παρουσιάζουν υπερβολικά κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, τους ζήτησε να δουν ξανά το θέμα των ψηλών χρεώσεων τους και κάποια αδικαιολόγητα, κατά την έκφρασή του, εμπόδια που επικαλούνται για την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Εργασιακές σχέσεις

Έντονες επικρίσεις εξέφρασε και για όσα λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό τομέα, λέγοντας ότι το ΚΕΒΕ είναι απογοητευμένο από τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος σε εργασιακές διεκδικήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να βάλει τα βέλη στα θηκάρια, λέγοντας ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται δεν είναι μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττει, αλλά και τα ίδια μέλη του.

Και πρόσθεσε: Πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, έχουν φτάσει στα όρια τους και μας λένε ότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις εργασίες τους, αν πιεστούν περισσότερο από τις συντεχνίες. Προσοχή, λοιπόν, επισήμανε, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές ορισμένων μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε «λουκέτο» επιχειρήσεων, με άμεσο επακόλουθο την υπόσκαψη του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επίσης κάκισε τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη στάση εργασίας στο ΟΚΥΠΥ, και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει πρωτοβουλία για προώθηση του νομοσχεδίου για νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Για τις μεταρρυθμίσεις ζήτησε την άμεση προώθηση και εφαρμογή τους, υποδεικνύοντας και την ανάγκη μιας ολιστικής και μελετημένης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το ίδιο ζήτησε και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που όπως είπε παρά την πρόοδο που έγινε, η Κύπρος κινείται με ρυθμό χελώνας στις ψηφιακές τεχνολογίες.

ΓΕΣΥ και δυσλειτουργίες

Αυστηρότατη κριτική άσκησε για όσα συμβαίνουν στο ΓΕΣΥ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας όλους ότι θα πρέπει να μπει οριστικά τέλος στη δυσλειτουργία το ΓΕΣΥ.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, του είπε ότι «χρειάζεται η δική σας δυναμική παρέμβαση για εξορθολογισμό και εποπτεία αυτής της τεράστιας κοινωνικής κατάκτησης που ονομάζεται ΓΕΣΥ, διαφορετικά χωρίς εποπτεία και εξορθολογισμό θα έχει την τύχη του Συνεργατισμού και των Κυπριακών Αερογραμμών».

Οι προτάσεις του ΚΕΒΕ

Στη συνέχεια, ο κ. Αγκαστινιώτης κατάθεσε τις προτάσεις του ΚΕΒΕ για ανάπτυξη, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου μας.

Τέλος ο κ. Αγκαστινιώτης, ενόψει της λήξης της θητείας του και της αποχώρησης του από την προεδρία του ΚΕΒΕ προέβη σε μια προσωπική αναφορά λέγοντας τα εξής:

«Έφτασε η ώρα του αποχωρισμού. Μια μεγάλη και σπουδαία διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Στα 6 χρόνια της προεδρίας μου έκανα ότι μπορούσα για το κάλο του ΚΕΒΕ και του Επιμελητηριακού θεσμού. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες σας.

Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι φεύγω με το κεφάλι ψηλά, Αποχωρώ από την προεδρία του ΚΕΒΕ, αλλά δεν θα σταματήσω να είμαι μαζί σας και δίπλα σας. Το ΚΕΒΕ για μένα είναι η ζωή μου…».

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ, όπου μίλησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθηκαν, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και μέλη του ΚΕΒΕ.

ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η ομιλία του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη στην 96η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ:

Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων

Κύριοι Υπουργοί, βουλευτές, Δήμαρχοι,

Αγαπητά μέλη, κυρίες και κύριοι

"Το μυστικό της επιτυχίας είναι να εστιάσουμε όλη την ενέργεια μας, όχι στο πως να πολεμήσουμε τα παλιά, αλλά στο πως να κτίσουμε καινούργια…"

Σωκράτης

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στην 96η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ.

Η σημερινή συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, αφού όπως γνωρίζετε είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι σε εσάς και τα μέλη μας, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΚΕΒΕ .

Αυτή τη στιγμή διακατέχομαι από ιδιαίτερα συναισθήματα και κυρίως από συγκίνηση. Το ΚΕΒΕ για μένα είναι η μεγαλύτερη οικογένεια μου, είναι το δεύτερο σπίτι μου. Για 6 χρόνια στο πηδάλιο αυτού του μεγάλου οργανισμού, έζησα πραγματικά μοναδικές στιγμές και βίωσα τρομερές εμπειρίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τα προβλήματα της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και τώρα της κρίσης στο Ισραήλ, δώσαμε μεγάλες μάχες, για να προστατεύσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας.

Εκτός από συγκίνηση, όμως, αισθάνομαι και υπερηφάνεια (μεγάλη υπερηφάνεια) για όσα πετύχαμε ως ΚΕΒΕ. Σε καιρούς χαλεπούς, όπου πολλά κρέμονταν από μια κλωστή, καταφέραμε να αναδείξουμε τα πολλά προτερήματα του επιχειρηματικού κόσμου, να δείξουμε αντιστάσεις στα προβλήματα και να διαχειριστούμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις. Για μια ακόμα φορά, όπως και το 1974 μετά την τουρκική εισβολή, το ΚΕΒΕ και ο επιχειρηματικός κόσμος αποδείξαμε ότι δεν μας φοβίζουν τα δύσκολα, δεν μας πτοούν τα εμπόδια και ξέρουμε πως να αντιμετωπίζουμε κρίσεις.

Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση μου. Είμαι σίγουρος για το αύριο τόσο του ΚΕΒΕ, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι όποια δυσκολία και να παρουσιαστεί στο μέλλον, το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στα θέματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει με επιτυχία. Φεύγω, με το κεφάλι ψηλά και σίγουρος για το μέλλον του ΚΕΒΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του ΚΕΒΕ,

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό Επιμελητήριο. Διαθέτουμε άριστους επαγγελματίες και τεχνοκράτες οι οποίοι λειτουργούν σε ένα πλήρως ανακαινισμένο και τεχνολογικά σύγχρονο κτίριο ενώ διατηρούμε άψογες σχέσεις με την κυβέρνηση, τα Υπουργεία, τη Βουλή, την Κεντρική Τράπεζα και όλους τους φορείς εξουσίας στην Κύπρο. Ακόμα διαθέτουμε στενότατες σχέσεις με τα Ευρωεπιμελητήρια και τα Επιμελητήρια της Ελλάδας, με το Διεθνές Επιμελητήριο, τη EuroCommerce, την SME United καθώς και ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, όπως με το Αμερικάνικο Επιμελητήριο και άλλους αντίστοιχους Οργανισμούς.

Όλα αυτά αποτελούν το μεγάλο οπλοστάσιο του ΚΕΒΕ για το μέλλον. Είναι οι στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το αύριο του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων μας. Είναι το διαβατήριο για την επόμενη μέρα όλων μας.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή Γενική μας Συνέλευση και η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τα θέματα του επιχειρηματικού κόσμου. Σας ευχαριστούμε τόσο για τη σημερινή παρουσία σας και τον χαιρετισμό σας που θα ακολουθήσει, όσο και για την ευρύτερη στήριξη σας στο «επιχειρείν» της χώρας μας.

Η συνεργασία σας με το ΚΕΒΕ είναι άριστη και αυτό φαίνεται από τα θετικά αποτελέσματα των κοινών πρωτοβουλιών μας για την οικονομία.

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι καθόλου εύκολη. Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και στο γειτονικό μας Ισραήλ, πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης, προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στο διεθνές πολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό σκηνικό. Αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τόσο το Εθνικό θέμα, όσο και την ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές παρενέργειες κυπριακή οικονομία. Σήμερα, δυστυχώς, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα, κατέληξαν να θεωρούνται συνώνυμο της κανονικότητας.

Σ’ αυτό το ιδιότυπο περιβάλλον, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, να θωρακίσουμε την οικονομία μας από ορατούς και αόρατους κινδύνους και να συνεχίσουμε τη μάχη για εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας και ενίσχυση του οικονομικού μοντέλου μας. Οι σημερινές συνθήκες και οι πολυσύνθετες προκλήσεις, μας επιβάλλουν να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις όποιες εξελίξεις.

ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΝΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3

Κυπριακό

Ξεκινώντας από το εθνικό θέμα, διαπιστώνουμε ότι η κρίση στο Ισραήλ δημιουργεί νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και ισορροπίες στην περιοχή μας. Η στενότερη σύγκλιση μας με τις ΗΠΑ και τη Δύση και η διαφαινόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τα δυτικά συμφέροντα, με σωστή αξιοποίηση, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Κύπρου. Η νευραλγική γεωγραφική θέση της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μας, μπορούν να αλλάξουν και τις προοπτικές στο κυπριακό.

Ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή σκακιέρα, εκφράζουμε ξανά την απογοήτευση μας για τη στάση της τουρκικής πλευράς. Δυστυχώς, όχι μόνο συνεχίζει να προβάλλει την απαράδεκτη και ανεδαφική θέση για λύση δύο κρατών, αλλά παρεμβάλλει εμπόδια και στη νέα διαφαινόμενη προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Τα προσκόμματα που έφερε η τουρκική πλευρά για τον διορισμό εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ενδεικτικά των προθέσεων και επιδιώξεων της.

Εμείς, στηρίζουμε τις προσπάθειες σας κ. Πρόεδρε για επανέναρξη των συνομιλιών. Συμφωνούμε στην επιδίωξη Σας για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτή η γραμμή πλεύσης είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού της Κύπρου στα πάτρια εδάφη.

Οικονομία

Στην οικονομία, τα δεδομένα δεν είναι αρνητικά, όμως εμπεριέχουν κινδύνους. Ο νέος προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτικές τάσεις (85% του ΑΕΠ) και τα έσοδα του κράτους παρουσιάζονται αυξημένα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ΚΕΒΕ ανησυχεί για τις ανελαστικές δαπάνες του κράτους, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι το ίδιο θα συμβαίνει στο μέλλον και με τα έσοδα.

Η αύξηση των κοινωνικών αναγκών, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και του φαινομένου της ακρίβειας, ορθά αναγκάζει το κράτος να στηρίζει το κοινωνικό σύνολο, όπως έκανε πολύ πρόσφατα με τις επιχορηγήσεις στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα και στα στεγαστικά δάνεια, με το ποσό των 196 εκ. ευρώ.

Παρά την ορθότητα αυτών των μέτρων, τα οποία το ΚΕΒΕ χαιρέτισε, οφείλουμε να πούμε σε όλους ότι το κράτος δεν μπορεί να στηρίζει εσαεί και οριζόντια τους πολίτες. Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να διορθώνουν τις στρεβλώσεις του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ώστε να σταματήσει η εκροή πόρων από τα δημόσια ταμεία.

Ακόμα, το κράτος επιβάλλεται να ξαναδεί τις συνολικές του δαπάνες γιατί πολλές απ’ αυτές διοχετεύονται σε μη παραγωγικούς σκοπούς. Στα πλαίσια αυτά, το ΚΕΒΕ επιμένει στην ανάγκη συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου και αύξησης της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής. Αυτά είναι δύο θέματα, που διαχρονικά αρνούνται να αγγίξουν οι κυβερνήσεις και όμως απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κράτους (πάνω από το 55%).

Η πρόσφατη περίπτωση της παραχώρησης αυξημένης ΑΤΑ με κόστος περίπου 60 εκ. ευρώ, του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και το μεγάλο κόστος για συντήρηση του ΟΚΥΠΥ και οι πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού, είναι ενδεικτικά παραδείγματα της ευκολίας με την οποία το κράτος αυξάνει τις κρατικές δαπάνες.

Το ΚΕΒΕ διαφώνησε και διαφωνεί με αυτές τις ρυθμίσεις και τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να καταστεί πιο φειδωλή στη διόγκωση των κρατικών δαπανών. Όπως έλεγε κι΄ ένας παλιός τραπεζίτης "εξοικονομήσεις κάνεις, Φίλε Υπουργέ των Οικονομικών, όταν έχεις χρήματα, κι΄ όχι όταν δεν έχεις…"

Στα θετικά της οικονομίας συγκαταλέγεται και η διατήρηση της ανεργίας στα ελεγχόμενα επίπεδα του 6%. Ελπίζουμε με τα διάφορα μέτρα που προωθούνται στην αγορά εργασίας, η ανεργία να σημειώσει περαιτέρω μείωση, ώστε να πλησιάσουμε στα όρια του 3%, που συνήθως χαρακτηρίζουν την κυπριακή οικονομία.

Η ιδιωτική οικονομία από την πλευρά της παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις το 2023, ειδικά στους δύο παραδοσιακούς τομείς της, που είναι ο τουρισμός και τα ακίνητα. Και οι δύο τομείς κινήθηκαν απρόβλεπτα θετικά και αυτό έδωσε σημαντικές ανάσες στην οικονομία, ενισχύοντας και άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, η γεωργία και οι υπηρεσίες.

Στο κάδρο με τα συν για την οικονομία μας είναι αναμφίβολα και η πρόσφατη αναβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος μετά από 11 χρόνια επανέφερε την οικονομία μας στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η εξέλιξη δεν θα βοηθήσει μόνο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την προσπάθεια μας για βελτίωση της εικόνας της οικονομίας μας στο εξωτερικό.

Παρά, όμως, αυτές τις θετικές εξελίξεις, μας ανησυχούν οι προβλέψεις και εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2-2,5% του ΑΕΠ το 2023. Μπορεί αυτός ο ρυθμός, υπό τις σημερινές περιστάσεις, να είναι ικανοποιητικός και αξιοσημείωτος μεταξύ των χωρών της Ε. Ένωσης, όμως συγκρινόμενος με αυτό που πετύχαμε το 2022, που έφτασε στο 5.2% του ΑΕΠ, είναι εμφανής η συρρίκνωση του.

Το ΚΕΒΕ, θα συνεχίσει να επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία, γι' αυτό στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, εισηγείται:

  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης και άλλων τομών στη δημόσια υπηρεσία.
  • Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και των μη παραγωγικών δαπανών.
  • Επανεξέταση της ΑΤΑ, ώστε η διακύμανση της να εξαρτάται από την παραγωγικότητα και να είναι στοχευμένη με βάση εισοδηματικά κριτήρια και όχι οριζόντια όπως κακώς παραχωρείται σήμερα.
  • Τερματισμό της γραφειοκρατίας στο κράτος και στις υπηρεσίες του.
  • Ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για να μειωθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις νέου προσωπικού και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών.
  • Μεγαλύτερη προώθηση της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία.
  • Τεχνολογική σύνδεση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, για να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου.
  • Αποκέντρωση κρατικών υπηρεσιών.
  • Απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις και άλλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Εικόνα της χώρας

Για να συνεχίσει, όμως, η οικονομία μας τον αναπτυξιακό της ρυθμό, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, η οποία τελευταία έχει καταρρακωθεί και πάλι. Τα όσα είδαν πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν, το φως της δημοσιότητας για παραβιάσεις των κυρώσεων της Δύσης κατά τη Ρωσίας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Σας πληροφορώ ότι πολλοί επενδυτές που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ και μας ρωτούν τι θα κάνει το κράτος μας για να προστατεύσει το όνομα της χώρας μας από τη δυσφήμιση που προκαλούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα.

Επίσης, αρκετοί ξένοι που ενδιαφέρθηκαν πρόσφατα για επενδύσεις στην Κύπρο εκφράζουν τώρα επιφυλάξεις απ’ όσα δημοσιεύονται και διστάζουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους.

Όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, γιατί διαβλέπουμε σοβαρούς κινδύνους υπόσκαψης του επενδυτικού περιβάλλοντος της Κύπρου, κάτι για το οποίο τόσο το ΚΕΒΕ, όσο και άλλοι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς της Κύπρου, ίδε Invest Cyprus, εργάστηκαν σκληρά για πολλά χρόνια, προκειμένου να το προβάλουν στο εξωτερικό.

Το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλο αυτή τη δυσφήμιση, γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα προς όλους ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ή παραβιάσεις των κυρώσεων θα πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση του κράτους και τιμωρία. Ορθά λέτε κύριε Πρόεδρε ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα».

Για τους λόγους αυτούς, συμφωνούμε με την κυβέρνηση ως προς τη σύσταση Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το θέμα των κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη δίωξη όσων παρανομούν, θα πρέπει να οργανώσουμε μια στοχευμένη και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό, η οποία να αποσκοπεί στην ανατροπή των αρνητικών σχολίων και κριτικών για την οικονομία μας και την Κύπρο.

Καλούμε την κυβέρνηση, στα πλαίσια του θεσμού της Οικονομικής Διπλωματίας να επιστρατεύσει τις Πρεσβείες, τα Εμπορικά Κέντρα και την ομογένεια μας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τον Invest Cyprus να προχωρήσουμε τάχιστα στην οργάνωση μιας μεγάλης επικοινωνιακής εκστρατείας για προστασία του οικονομικού προσώπου της Κύπρου στις ξένες αγορές.

Ήταν τεράστια η απογοήτευση μου όταν μόλις πριν μερικές ημέρες όπου για πρώτη φορά σε 100 χρόνια Πρόεδρος του ΚΕΒΕ επισκέφθηκε την έδρα των Αμερικάνικων Επιμελητηρίων στην Ουάσιγκτον εκεί οι ομόλογοι μου περίμεναν για να δώσω εξηγήσεις για τα όσα δημοσιεύθηκαν 24 ώρες πριν.

Ναι Κύριε Πρόεδρε, θα το ξαναπώ, ορθά το είπατε. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.

Το ΚΕΒΕ, από την πλευρά του δηλώνει σήμερα ότι σε κάθε νέα επιχειρηματική αποστολή του στο εξωτερικό, θα έχει ως προτεραιότητα του την προβολή της οικονομίας μας και την εικόνα της χώρας μας, ως σοβαρού επενδυτικού προορισμού.

Ο πάγιος στόχος μας για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό Κέντρο ξένων επενδύσεων δεν ανατρέπεται.

Πληθωρισμός-ακρίβεια

Όπως είπα και προηγουμένως, το ΚΕΒΕ ανησυχεί από την έκταση που προσέλαβαν τα φαινόμενα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Το ποσοστό πληθωρισμού 4% είναι υψηλό για την Κύπρο. Άλλωστε και ο στόχος της Ε. Ένωσης είναι ο πληθωρισμός να βρίσκεται στο 2%.

Παρά το ότι τα αίτια για αυτές τις εξελίξεις είναι εξωγενή, εντούτοις οφείλουμε να δούμε πως συγκρατούμε αυτά τα μεγέθη. Τα περισσότερα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα. Είναι μια προσωρινή ένεση που δεν μπορεί να δώσει πραγματική και μακροχρόνια λύση. Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, το κράτος δεν μπορεί να συντηρεί εσαεί τους πολίτες.

Εμείς, πιστεύουμε ότι για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η ακρίβεια θα πρέπει να προωθήσουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συγκράτησης του ενεργειακού κόστους, όπως είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ΑΟΖ μας, η υλοποίηση των σχεδιασμών για το Euroasia Interconnector και τον αγωγό EastMed, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η ευρύτερη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την προώθηση της αποθήκευσης και καθώς και η λήψη μέτρων για αποδοτικότερη χρήση της παραγόμενης ενέργειας.

Στο σημείο αυτό θέλω να δώσω τα εύσημα στον φίλο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας γι’ αυτές του τις προσπάθειες.

Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων στη βιομηχανία και στη γεωργία, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των δικών μας προϊόντων.

Όσον αφορά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, θα πρέπει να δούμε τις φορολογίες και άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή των διαφόρων προϊόντων, ενώ δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που μπορεί να εκδηλώνονται στην αγορά από ασυνείδητους εμπόρους.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το e-kalathi μπορεί να στοχεύει την ακρίβεια, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες και προβληματισμοί των εμπορευομένων. Δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που θα στοχεύει στη λύση ενός προβλήματος και την ίδια ώρα να δημιουργεί άλλα, ίσως χειρότερα. Η κυριότερη επιφύλαξη για εμάς είναι ότι το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να δεχθεί χειραγώγηση της αγοράς με κρατικό παρεμβατισμό, κάτι εντελώς απαράδεκτο στη σημερινή εποχή.

Γενικά, το θέμα πληθωρισμός και ακρίβεια πρέπει να τεθεί πάνω σε μια ευρύτερη βάση συζήτησης για να εξευρεθούν πιο αποδοτικές και σταθερές λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας μας, αλλά και τις τάσεις των καταναλωτών.

Επιτόκια

Ιδιαίτερα έντονα αισθάνεται το ΚΕΒΕ και με το θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Από την αρχή των αλυσιδωτών αυξήσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα επιτόκια εκφράσαμε την ανησυχία και τους προβληματισμούς μας για τους κινδύνους που δημιουργεί η συνεχής και επαναλαμβανόμενη άνοδος των επιτοκίων.

Μετά από 11 συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, παρατηρούμε ότι ο πληθωρισμός, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη, συνεχίζει να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά χρήματος, όπως είναι η συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, οι δυσκολίες στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια, οι επηρεασμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η μείωση των επενδύσεων και ίσως αύριο η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές και σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας μας.

Κατά τη γνώμη μας, η εμμονή των Κεντρικών Τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων ως το μοναδικό μέτρο καταπολέμησης του πληθωρισμού, δεν είναι η καλύτερη. Μόλις προχθές ακούσαμε τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Γερμανίας ο οποίος επισκεπτόμενος την Κύπρο μας είπε ότι ίσως να μην έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων. Χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα που να συμπληρώνουν αυτό το παραδοσιακό εργαλείο νομισματικής πολιτικής.

Το ΚΕΒΕ συζήτησε το θέμα διεξοδικά με τις Εμπορικές Τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να επιδείξουν μια άλλη στάση απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα. Για εμάς, ως επιχειρηματίες, δεν είναι αρκετή η μερική και μικρή αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Εμείς, ζητούμε σωστούς όρους χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας, ώστε να έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των επιχειρήσεων μας και ανάπτυξης της οικονομίας. Το σημερινό κόστος των επιχειρηματικών δανείων είναι πάρα πολύ υψηλό και υπονομεύει το «επιχειρείν». Οι τράπεζες οφείλουν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να μην χρησιμοποιούν τη συγκυρία για να παρουσιάζουν αδικαιολόγητα υπερβολικά κέρδη.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε τις τράπεζες να δουν ξανά το θέμα των ψηλών χρεώσεων τους και τα αδικαιολόγητα εμπόδια που επικαλούνται για την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μ΄ αυτά, δεν σημαίνει ότι ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση από τις τράπεζες ή ότι δεν επιθυμούμε να είναι κερδοφόρες. Όμως, τις καλούμε να διαδραματίσουν τον ευρύτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο στην οικονομία.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα θεωρώ υποχρέωση μου να δώσω τα εύσημα και το κάνω για πρώτη φορά στον Κεντρικό μας Τραπεζίτη, τον προμηθής Κωνσταντίνο Ηροδότου ο οποίος με θρησκευτική ευλάβεια και απαράμιλλη ικανότητα εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα, τυγχάνει τεράστιας εκτίμησης όπως μας λεν και φαίνεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού με τις ενέργειες του μας έχει βοηθήσει να αποφύγουμε πολλά τραπεζικά δεινά επί ημερών του γι’ αυτό και έχουμε σήμερα ένα καθόλα υγιές τραπεζικό σύστημα.

ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1

Εργασιακά

Απογοητευμένο αισθάνεται το ΚΕΒΕ και από τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος σε εργασιακές διεκδικήσεις. Το φαινόμενο των παράλογων αιτημάτων και των αναίτιων και αδικαιολόγητων απεργιών πρέπει να τερματιστεί.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα με τον πληθωρισμό, το κόστος των επιτοκίων και της ενέργειας, τις δυσλειτουργίες των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη ρευστότητα τους και άλλα, με αποτέλεσμα πολλές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Οι συντεχνίες, αντί να δουν αυτές τις πραγματικότητες, απαιτούν όλο και περισσότερα από τις επιχειρήσεις.

Η αδικαιολόγητη απεργία που κήρυξε η ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα είναι ενδεικτική του πως αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι νέες απαιτήσεις των Συντεχνιών για την ΑΤΑ, την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού και άλλα άτοπα αιτήματα τους, δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των καιρών.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να βάλει τα βέλη στα θηκάρια, διότι με τον τρόπο που πολιτεύεται δεν είναι μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττει, αλλά και τα ίδια τα μέλη του.

Πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, έχουν φτάσει στα όρια τους και μας λένε ότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις εργασίες τους, αν πιεστούν περισσότερο από τις Συντεχνίες. Προσοχή, λοιπόν, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές ορισμένων μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε «λουκέτο» επιχειρήσεων, με άμεσο επακόλουθο την υπόσκαψη του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να δράσει έγκαιρα, ώστε να συγκρατήσει τις τάσεις που παρατηρούμε τελευταία, διότι αν είναι κάτι που δεν έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος μας είναι η διασάλευση της εργατικής ειρήνης.

Συναφές με την ανάγκη για διατήρηση της εργατικής ειρήνης είναι και η προώθηση του νομοσχεδίου για νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Τα φαινόμενα των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει επιτέλους να ελεγχθούν.

Το πρόσφατο παράδειγμα με την κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΚΥΠΥ, είναι ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργείται σε ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους, με παράλυση υπηρεσιών και ταλαιπωρία των πολιτών. Το ΚΕΒΕ κάνει ξανά δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο και στη Βουλή να το εγκρίνει.

Κύριε Πρόεδρε, σας καλούμε να πάρετε, επιτέλους, την πρωτοβουλία. Δεν θα κάνουμε τους υπαλλήλους του ΟΚΥΠΥ δημόσιους υπαλλήλους ενώ έχουμε συμφωνήσει προ πολλού και έχουμε πληρώσει κατά κόρον την αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

Μεταρρυθμίσεις

Το ΚΕΒΕ δηλώνει ξεκάθαρα την απογοήτευση του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές τομές στο κράτος και στην οικονομία, είναι απαραίτητες, για να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, ευέλικτη και υποσχόμενη οικονομία, απαλλαγμένη από αχρείαστες γραφειοκρατίες.

Με τα όσα βιώνουμε, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, και διαφόρων σκοπιμοτήτων, προτείνουμε το διορισμό μιας προσωπικότητας που θα έχει ως αποκλειστικό καθήκον την επόπτευση και παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εφαρμοστούν σωστά και ολοκληρωμένα.

Το ΚΕΒΕ, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια προώθησης των μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλες καθυστερήσεις, άλλες στρεβλώσεις, είτε άλλες ταλαντεύσεις. Εδώ και τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των πολιτών, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της Κύπρου.

Τομείς, όπως η δημόσια υπηρεσία και η δικαιοσύνη έχουν άμεση ανάγκη από εκσυγχρονισμό και νέο τρόπο λειτουργίας.

Κύριε Πρόεδρε αισθάνομαι τουλάχιστον γραφικός για να επαναλάβω έστω και κατά την έξοδο μου την σημαντικότητα του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Όλοι ξέρουμε τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν σε πολλούς τομείς, οπότε ένα γενικό «λίφτιγκ» στο θεσμικό και νομικό μας πλαίσιο είναι απαραίτητο.

Ψηφιακός κόσμος

Όπως όλοι βλέπουμε και διαπιστώνουμε ο κόσμος αλλάζει. Όλα κινούνται γύρω από την τεχνολογία, η οποία κυριολεκτικά μετέτρεψε τον πλανήτη σ’ ένα μικρό χωριό.

Εμείς, όπως σ’ όλα σχεδόν τα θέματα, καθυστερήσαμε να εστιάσουμε στην τεχνολογία και στις πολλές δυνατότητες της. Έπρεπε να εκδηλωθεί η πανδημία για να ανακαλύψουμε τον ψηφιακό κόσμο και τα πλεονεκτήματα του στην καθημερινότητα τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών.

Έστω και αργά, όμως, αναλάβαμε πρωτοβουλίες, ιδρύσαμε Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και βάλαμε μπροστά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας.

Παρά την πρόοδο που σημειώνεται σ’ αυτόν τον τομέα, παρατηρούμε ότι οι βηματισμοί μας είναι σε ρυθμό χελώνας. Χρειάζεται επιτάχυνση η όλη μετάβαση μας από τον συμβατικό στον ψηφιακό κόσμο.

Το ΚΕΒΕ δεν θα κουραστεί να τονίζει την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, των υπηρεσιών του, της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουμε μέλλον στη νέα εποχή. Ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε στην ανταγωνιστικότητα, ούτε στην ανάπτυξη θα έχουμε προοπτικές, αν δεν μετατρέψουμε τη χώρα μας σε πύλη ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι μεγάλοι μας στόχοι για να καταστήσουμε τη χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων και Επενδύσεων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, αν χάσουμε το τρένο της τεχνολογίας.

Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση και ειδικά το αρμόδιο Υφυπουργείο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διευρυνθεί η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Όσες δαπάνες κι’ αν χρειαστούν, θα πρέπει να διατεθούν για να καταστεί η Κύπρος μια σύγχρονη τεχνολογικά χώρα.

ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2

Το ΓεΣΥ

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράζει το ΚΕΒΕ και για όσα συμβαίνουν στο σύστημα υγείας. Ενώ έχει τόσα χρόνια που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ, ακόμα να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα και για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, να παταχθούν οι οφθαλμοφανείς καταχρήσεις τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους παρόχους.

Σήμερα, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας να ζητά με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, νέα κονδύλια για τον ΟΚΥΠΥ. Το ΚΕΒΕ διαφωνεί κάθετα μ΄ αυτή την πρόταση του Υπουργείου Υγείας. Αν ο ΟΚΥΠΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν, αυτό δεν θα το επωμιστούν οι συνεισφέροντες στο σύστημα. Κρούουμε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε όλους ότι θα πρέπει να μπει οριστικά τάξη στο ΓεΣΥ.

Κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται η δικής σας δυναμική παρέμβαση για εξ ορθολογισμό και εποπτεία αυτής της τεράστιας κοινωνικής κατάκτησης που ονομάζεται ΓΕΣΥ, διαφορετικά χωρίς την εποπτεία και τον εξ ορθολογισμό θα έχει την τύχη του Συνεργατισμού και του Χρηματιστηρίου.

Σας το έχουμε πει και το έχουμε γράψει ότι σαν ΚΕΒΕ είμαστε εναντίον και στις σκέψεις που γίνονται τώρα για το διαβόητο “capacity building”. Αυτό αντιβαίνει στην ελεύθερη αγορά και στον υγιή ανταγωνισμό.

Αυτή η φαεινή ιδέα σίγουρα θα επιδεινώσει την ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας στον τόπο μας.

Να θυμάστε κύριοι του ΟΑΥ την αγγλική ρήση “competition makes perfect”.

Κύριε Πρόεδρε, σας ζητώ σήμερα να δεσμευτείτε ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΚΕΒΕ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν πρόκειται να προχωρήσετε σε αύξηση των συνεισφορών για το ΓεΣΥ και ότι θα παρέμβετε για την προστασία του και για τον εξ’ ορθολογισμό του.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, μας υποχρεώνουν να δούμε ξανά το φορολογικό μας σύστημα.

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει κατόπιν σοβαρής μελέτης και να είναι ολιστική.

Δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, είτε για τον ΦΠΑ, είτε για τους φορολογικούς συντελεστές και να αφήσουμε τη φιλοσοφία και τη δομή του φορολογικού συστήματος την ίδια, όπως είναι σήμερα.

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενισχύει τους στόχους της οικονομίας, όπως είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ανάπτυξη, η προώθηση των επενδύσεων, η ενίσχυση του επιχειρείν και φυσικά η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με προτάσεις για μια σωστή ολοκληρωμένη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.

Προτάσεις ανάπτυξης

Όλοι συμφωνούμε ότι η οικονομία μας θα πρέπει να καταστεί πιο σύγχρονη, πιο ευέλικτη και πιο παραγωγική. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών και στρατηγικών που στοχεύουν στο αύριο κι΄ όχι στο χθες.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος και να εναρμονιστούμε με τις τάσεις του αύριο.

Απαιτούνται, λοιπόν, πολιτικές αποφάσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αυτές τις αποφάσεις και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Εμείς, ως παραγωγικές τάξεις, θα συνδράμουμε σ΄ αυτή τη μετεξέλιξη και θα σταθούμε μπροστά για την επιτυχία της.

Κεντρική στόχευση μας είναι η δημοσιονομική ευρωστία, η ψηφιακή αναβάθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η συνεχής ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, η υψηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, οι αυξημένες επενδύσεις και εξαγωγές, ο ποιοτικός τουρισμός και η αυξημένη εξωστρέφεια.

Λέμε ξεκάθαρα, λοιπόν ότι για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, επιβάλλεται να προχωρήσουμε σ΄ ένα επανασχεδιασμό της οικονομίας. Όχι για να αλλάξουμε το μοντέλο της, όπως είναι το λανθασμένο αφήγημα κάποιων, αλλά για να το εμπλουτίσουμε και να το καταστήσουμε πιο σύγχρονο.

Δράση ΚΕΒΕ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Πολλά απ’αυτά που σας ανάφερα ήδη προωθούνται από το ΚΕΒΕ. Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία μας, αρχίσαμε την προώθηση των στόχων αυτών.

Έτσι, κατά την απερχόμενη χρονιά (όπως και τις προηγούμενες) οργανώσαμε δεκάδες επιχειρηματικές αποστολές και στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα για προβολή της οικονομίας μας. Λάβαμε μέρος σε πολλά συνέδρια και φόρα για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας και προώθηση των επιμέρους τομέων της.

Πήραμε πολλές πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων – μελών μας και στηρίξαμε τις προσπάθειες τους.

Με πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες ενημερώσαμε τα μέλη μας για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Την ίδια ώρα δώσαμε μάχες για απάβλυνση προβλημάτων και δυσκολιών που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τώρα κάνουμε το ίδιο για τις επιπτώσεις από την κρίση στο Ισραήλ.

Το ΚΕΒΕ και οι μηχανισμοί του ήταν και είναι σε συνεχή εγρήγορση για στήριξη των επιχειρήσεων. Η ίδια θαλπωρή από το ΚΕΒΕ θα επιδειχθεί και στη συνέχεια, γιατί κάθε δικό σας πρόβλημα είναι και δικό μας.

Ως Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κρίνω τη συνεισφορά μας προς τα μέλη μας ως πολύ σημαντική και αποδοτική.

Γι΄ αυτό σας καλώ να παραμείνετε κοντά στο ΚΕΒΕ και στον Επιμελητηριακό θεσμό. Είναι το όχημα που μπορεί να σας οδηγήσει στο μέλλον με σιγουριά, ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι το διαβατήριο των επιχειρήσεων προς τη νέα εποχή.

Ευχαριστίες

Για όλο το έργο που παρήγαγε το ΚΕΒΕ το 2023, αλλά και για όλα τα χρόνια που είμαι στην Προεδρία του, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Αντιπροέδρους του ΚΕΒΕ, όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Επιμελητηρίων, και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλευτικού Σώματος του ΚΕΒΕ.

Επίσης, για τη στενή και παραγωγική συνεργασία μας μεγάλες ευχαριστίες εκφράζω προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ φίλο Μάριο Τσιακκή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη μεγάλη συνεισφορά του στο έργο του ΚΕΒΕ εκφράζω και προς το προσωπικό του ΚΕΒΕ που μαζί πετύχαμε όσα πετύχαμε τόσα χρόνια.

Τέλος ευχαριστώ όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΚΕΒΕ που μας βοηθούν στο δύσκολο έργο μας.

Τις μεγαλύτερες ευχαριστίες, όμως επιθυμώ να εκφράσω προς εσάς τα μέλη του ΚΕΒΕ που ήσασταν δίπλα μας και μαζί δώσαμε όλες τις μάχες για το καλό του Επιμελητηριακού θεσμού, το Επιχειρείν και της οικονομίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έφτασε η ώρα του αποχωρισμού. Μια μεγάλη και σπουδαία διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Στα 6 χρόνια της Προεδρίας μου έκανα ότι μπορούσα για το κάλο του ΚΕΒΕ και του Επιμελητηριακού θεσμού. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες σας.

Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι:

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, αποχωρώ από την Προεδρία του ΚΕΒΕ, αλλά δεν θα σταματήσω να είμαι μαζί σας και δίπλα σας. Το ΚΕΒΕ για μένα είναι η ζωή μου…

Σας ευχαριστώ για όλα πολύ.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025