Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: Όχι και πολύ αναπαυτική η καρέκλα του προέδρου του ΚΕΒΕ

Το μήνυμα πως το ΚΕΒΕ είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με πολλές απαιτήσεις και συνεπώς η καρέκλα του προέδρου δεν είναι και πολύ αναπαυτική, στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Ο κ. Αγκαστινιώτης, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία του ΚΕΒΕ έπειτα από έξι συνεχή χρόνια στο πηδάλιο, προβαίνει μιλώντας στο InBusinessNews σε μια αποτίμηση των δύο θητειών του και δεν αποκρύβει πως η αποχώρηση από το τιμόνι του οργανισμού, του δημιουργεί έντονα συναισθήματα.

Αναφέρεται στην μεγαλύτερη επιτυχία που θεωρεί ότι είχε το ΚΕΒΕ κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίας στην προεδρία, αλλά και στον ανεκπλήρωτο στόχο που αφήνει πίσω του, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει άκρως παραστατικά την δυσκολότερη περίοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του, που δεν ήταν άλλη από εκείνη της πανδημίας.

«Παρέλυσε όλη η οικονομία και δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσουμε. Υπήρχαν στιγμές που διερωτούμασταν τι θα μας ξημερώσει τη επόμενη μέρα», αναφέρει.

Αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης σημειώνει πως λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση και οι προοπτικές της είναι θετικές.

«Πιστεύω», επισημαίνει, «πως αν επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις νέες προκλήσεις θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το ίδιο αισιόδοξος είμαι και για τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες έδειξαν πολλές φορές ότι ξέρουν να διαχειρίζονται τις κρίσεις. Άρα, εκτός απροόπτου, βλέπουμε με θετικό φακό το μέλλον».

Όσον αφορά το μέλλον του ιδίου και πού θα τον βρει η επόμενη μέρα της αποχώρησής του από την προεδρία του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης υποδεικνύει πως θα ασχοληθεί πιο έντονα με τις δικές του επιχειρήσεις.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η απάντησή του στο ερώτημα κατά πόσο βρίσκεται στα πλάνα του μια ενδεχόμενη ενασχόλησή του με την πολιτική μέσω της ανάληψης κάποιου πολιτειακού αξιώματος. Κάτι για το οποίο, όπως αποκαλύπτει, έγινε αποδέκτης προτάσεων στο παρελθόν.

Μετά από δύο συνεχείς θητείες στην προεδρία, έφθασε η στιγμή της παράδοσης των ηνίων του ΚΕΒΕ. Τι αφήνουν πίσω τους για εσάς αυτές οι δύο θητείες στην ηγεσία του Επιμελητηρίου και σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι υλοποιήσατε τους στόχους που είχατε θέσει;

Όπως αντιλαμβάνεστε, η αποχώρηση μου μετά από έξι συνεχή χρόνια στο πηδάλιο ενός μεγάλου οργανισμού, όπως το ΚΕΒΕ, μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα.

Στα έξι αυτά χρόνια, με τα προβλήματα της πανδημίας σε έξαρση και τις έντονες επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έζησα μοναδικές στιγμές και μεγάλες εμπειρίες. Η αγωνία μας να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή και να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις, ήταν πολύ μεγάλη. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους φορείς δώσαμε πραγματικές μάχες σε πολλά επίπεδα.

Βλέποντας, σήμερα, πίσω, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, που έστω με πολλές δυσκολίες και τεράστιες προσπάθειες, τα καταφέραμε

Βλέποντας, σήμερα, πίσω, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, που έστω με πολλές δυσκολίες και τεράστιες προσπάθειες, τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια και των άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ, μπορέσαμε και αντέξαμε στις κρίσεις και δείξαμε αντιστάσεις στις προκλήσεις.

Σήμερα, η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και οι προοπτικές της θετικές. Αυτό με ικανοποιεί και θεωρώ ότι οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν.

Η μεγαλύτερη επιτυχία

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως την μεγαλύτερη επιτυχία του ΚΕΒΕ υπό την δική σας προεδρία και ποιον ως τον μεγαλύτερο ανεκπλήρωτο στόχο;

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΚΕΒΕ, τα χρόνια της προεδρίας μου, είναι η μεγάλη συμβολή του στη στήριξη της οικονομίας και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με δύο κρίσεις, τη μία πίσω από την άλλη.

Αντικειμενικά ομιλούντες, δεν ήταν εύκολη και απλή η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας και μετά των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ευτυχώς, όμως, τα καταφέραμε.

Ο ανεκπλήρωτος στόχος του ΚΕΒΕ είναι ο μη εκσυγχρονισμός του κράτους και της οικονομίας στο βαθμό που επιδιώκαμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις των δύο κρίσεων που άλλαξαν τις προτεραιότητες μας, αλλά και σε καθυστερήσεις, αδυναμίες και κακές νοοτροπίες εντός Κύπρου.

Πιστεύω τώρα που ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τις έξωθεν κρίσεις, πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

Πιστεύω τώρα που ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τις έξωθεν κρίσεις, πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας

Η πιο δύσκολη περίοδος

Σε όλα αυτά τα χρόνια η οικονομία μας και κατ’ επέκταση το επιχειρείν, αντιμετώπισαν διάφορες δύσκολες στιγμές. Από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κτλ. Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για εσάς, κατά την οποία ανησυχήσατε περισσότερο για το «αύριο» της κυπριακής οικονομίας και του επιχειρείν;

Πιστεύω ότι η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή της πανδημίας. Και αυτό, γιατί παρέλυσε όλη η οικονομία και δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσουμε. Υπήρχαν στιγμές που διερωτούμασταν τι θα μας ξημερώσει τη επόμενη μέρα. Ήταν μια παγκόσμια αναταραχή, η οποία επηρέασε ολοκληρωτικά την οικονομία μας.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στενή συνεργασία με το κράτος, όμως καταφέραμε και βγήκαμε νικητές απ‘ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Και τα εύσημα ανήκουν σε όλο τον κυπριακό λαό.

Υπήρχαν στιγμές που διερωτούμασταν τι θα μας ξημερώσει τη επόμενη μέρα. Ήταν μια παγκόσμια αναταραχή, η οποία επηρέασε ολοκληρωτικά την οικονομία μας

«Βλέπουμε με θετικό φακό το μέλλον»

Αυτή την στιγμή που μιλάμε, πώς θα αξιολογούσατε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και, κατά την εκτίμησή σας, πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος θα πρέπει να αισθάνεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου για την επόμενη μέρα, δεδομένης και της συνεχόμενης γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, θα έλεγα ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση και οι προοπτικές της είναι θετικές. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 85% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο ελεγχόμενο επίπεδο του 6% και οι κύριοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα, κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς.

Σίγουρα, υπάρχουν και προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός (4%) και τα υψηλά επιτόκια που επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και τη ρευστότητα χρήματος στην αγορά. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η κρίση στο Ισραήλ δεν ξέρουμε ποια τροπή θα προσλάβει.

Πιστεύω πως αν επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις νέες προκλήσεις θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Πιστεύω πως αν επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις νέες προκλήσεις θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το ίδιο αισιόδοξος είμαι και για τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες έδειξαν πολλές φορές ότι ξέρουν να διαχειρίζονται τις κρίσεις. Άρα, εκτός απροόπτου, βλέπουμε με θετικό φακό το μέλλον.

Η καρέκλα του προέδρου…

Ποια συμβουλή θα δίνατε στον διάδοχό σας στην προεδρία του ΚΕΒΕ και τι θα αναμένατε να θέσει ως προτεραιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων του;

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, γιατί πιστεύω ότι ο κάθε ένας άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο σκέψης και τις δικές του μεθοδολογίες.

Εκείνο που απλώς θέλω να πω είναι ότι το ΚΕΒΕ είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με πολλές απαιτήσεις, οπότε η καρέκλα του προέδρου δεν είναι και πολύ αναπαυτική.

Εκείνο που απλώς θέλω να πω είναι ότι το ΚΕΒΕ είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με πολλές απαιτήσεις, οπότε η καρέκλα του προέδρου δεν είναι και πολύ αναπαυτική

Η επόμενη μέρα…

Η επόμενη μέρα πού θα βρει τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη; Θα επικεντρωθείτε στις δικές σας επιχειρηματικές δραστηριότητες ή θα παραμείνετε με κάποιο τρόπο επί των επάλξεων της προσφοράς προς το ευρύτερο επιχειρείν;

Σίγουρα θα ξεκουραστώ, αλλά και θα ασχοληθώ πιο έντονα με τις δικές μου επιχειρήσεις, αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι αισθάνομαι πολύ τυχερός που όλα αυτά τα χρόνια που αναγκαστικά παραμέλησα τις δικές μου επιχειρήσεις είχα πίσω μου μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα στο VTN Group, όπως ο εξάδελφος μου Κυριάκος και τα παιδιά μου Αλέξανδρος και Μιχάλης που ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της δουλειάς και μπορώ να πω ότι μεγαλούργησαν. Θα τους είμαι ευγνώμων για πάντα.

Σίγουρα δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω κάποιο πολιτειακό αξίωμα. Δεν ήταν ποτέ στα όνειρά μου και δεν είναι ούτε και σήμερα

Ένας τρόπος προσφοράς στα κοινά, και στην προκειμένη περίπτωση σε ό,τι αφορά την οικονομία και το επιχειρείν, είναι και διά μέσω της πολιτικής. Θα σας ενδιέφερε κάποια στιγμή η ανάληψη κάποιου, για παράδειγμα, πολιτειακού αξιώματος;

Εάν κάποιος θέλει να προσφέρει στα κοινά δεν πρέπει και κατ’ ανάγκη να έχει πολιτειακό αξίωμα. Δεν έχω διεκδικήσει ή αποδεχθεί ποτέ πολιτειακό αξίωμα παρά τις ευκαιρίες, αλλά και τις προτάσεις που είχα στο παρελθόν.

Σίγουρα δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω κάποιο πολιτειακό αξίωμα. Δεν ήταν ποτέ στα όνειρά μου και δεν είναι ούτε και σήμερα.

Δειτε Επισης

Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας
Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη