Η στέγαση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς «φάκελους» της χώρας καθώς έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα. Την τελευταία 10ετία η συνολική αύξηση στην αγορά ακινήτων ξεπερνά το 50%. Ποσοστό που δείχνει ότι η αγορά ακινήτων κινείται με ταχύτητα που τα κυπριακά εισοδήματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
Αν παρακολουθήσουμε την πορεία των τιμών στα ακίνητα σε πιο στενή χρονική βάση θα δούμε ότι αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση (2026 – 2025) ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 1,6% (Q4 2025 - Q1 2026). Οι αριθμοί αποτυπώνουν την εξής πραγματικότητα: Χιλιάδες νοικοκυριά πρέπει πλέον να χρειάζεται να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για να έχουν μια στέγη.
Μέσα σε αυτή την 10ετία πολλοί εξωγενείς αλλά και εσωτερικοί παράγοντες έφεραν προβληματισμό σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Τα ακίνητα δείχνουν να μην τους αγγίζει τίποτα. Αυτό το σκηνικό από την μία δυσκολεύει τον Κύπριο φορολογούμενο η αγορά ενός σπιτιού ενώ από την άλλη υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την πορεία των ενοικίων.
Η ανάγκη λοιπόν μιας καθαρής στεγαστικής πολιτικής είναι ίσως πιο αναγκαία από ποτέ. Απαιτούνται παρεμβάσεις, επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια, φορολογικά κίνητρα για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση. Ποιες όμως μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίστει τη στεγαστική τοπική ανάγκη των κυπρίων όταν το κόστος της κατοικίας αυξάνεται ταχύτερα από τα εισοδήματα των πολιτών της;
Ακούμε πολλές φορές για ανάπτυξη οικιστικών έργων μέσω δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Λείπει ωστόσο η ταχύτητα τόσο των αποφάσεων όσο και της δρομολόγησης της υλοποίησης. Την ίδια ώρα εξακολουθεί να είναι αργή η έγκριση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Μην ξεχνάμε ο χρόνος είναι χρήμα. Παράλληλα οι κατοικίες και παλιά κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα πρέπει με σωστά κίνητρα να επιστρέψουν στην αγορά.
Υπάρχει ακόμη ένα ξεκάθαρο δεδομένο. Η πίεση συγκεντρώνεται κυρίως σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Πρέπει με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και σχεδιασμό να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό πλάνο όπου στο «παιχνίδι» θα ενταχθεί η ύπαιθρος. Όχι μόνο όμως δημιουργώντας ακίνητα. Αυτό δεν φτάνει. Διότι ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής θέλει να δει και τα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή.
Καταλήγοντας θα μπορούσε να με ρωτήσει κάποιος: Το ζητούμενο είναι η μείωση των τιμών; Θα έλεγα όχι αν είναι απότομη. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να είναι πιο προσιτή η κατοικία.
Η Πολιτεία πρέπει να το δει σοβαρά. Και άμεσα. Οι κτηματομεσίτες είμαστε έτοιμοι με προτάσεις και θέσεις να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
*Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών







