Το μότο παλαιότερης γενιάς επιχειρηματιών που ακολουθούσαν το όραμά τους ή την ιδέα τους υιοθέτησε ο CEO της Demetriades Group of Companies, Βάσος Δημητριάδης, ακολουθώντας το ένστικτο, τον οποίο τον οδήγησε στη δημιουργία ενός επιτυχημένου ομίλου εταιρειών.
Ωστόσο, εξήγησε ότι, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ένας επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να επιδεικνύει τυφλή εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, αλλά αντιθέτως να εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.
Μιλώντας στο πλαίσιο του INSPIRE 2025, ανέφερε ότι στην αρχή της καριέρας του εργαζόταν σε διάφορες θέσεις στην εταιρεία, από την παρασκευή χωνιών παγωτού και τις πωλήσεις, μέχρι το μάρκετινγκ και την τήρηση βιβλίων.
- Διαβάστε επίσης: Γιάννης Ιεροκηπιώτης: Η αγάπη για το ψωμί, η εξειδίκευση στην χειροποίητη αρτοποιία και η επιτυχία του Wood n’ Fire
- Διαβάστε επίσης: Σταύρος, Μιλένα Καραμοντάνη: «Πρέπει να είμαστε σημαιοφόροι»-Το νέο εστιατόριο στα σκαριά και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων
- Διαβάστε επίσης: Παύλος Κυριάκου: Το σοκ της επιστροφής στην Κύπρο και η έμφαση της Amaro Hospitality στην ποιότητα - «Νιώθω πως τώρα ξεκινάμε»
Ακολουθώντας το ένστικτο
Η ανάγκη αγοράς ενός ηλεκτρικού forklift για το εργοστάσιο τον οδήγησε στην Αγγλία, ενώ οι πρώτοι πελάτες που ήθελαν να προμηθευτούν forklift, όπως ανέφερε, ήταν οι παγωτοβιομηχανίες της Κύπρου.
«Δεν προχώρησα σε έρευνα αγοράς, αλλά ακολούθησα το ένστικτο μου, εισάγοντας αρχικά στην Κύπρο κάποια μεταχειρισμένα forklift, ενώ μετά αναλάβαμε την αντιπροσωπεία του γερμανικού ομίλου. Στην πορεία, η εταιρεία ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό αποθήκης και διαφοροποιηθήκαμε λόγω του μικρού μεγέθους αγοράς», τόνισε ο κ. Δημητριάδης σημειώνοντας ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τον σχεδιασμό αποθήκης, την προμήθεια ραφιών και την εισαγωγή forklifts και ραμπών φορτοεκφόρτωσης, μέχρι τον εξοπλισμό καθαρισμού, την ηλεκτροκίνηση (ηλεκτρικά buggies σε γήπεδα γκολφ και ξενοδοχεία).
Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο CEO της Demetriades Group of Companies, Βάσος Δημητριάδης, η εταιρεία εξάγει σε πάνω από 90 χώρες χιλιάδες μηχανές υδροβολής, οι οποίες είναι εγκατεστημένες, μεταξύ άλλων, σε ναυπηγεία και πλοία, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, σε διάφορα σημεία ανά το παγκόσμιο (για παράδειγμα ΗΠΑ, Ντουμπάι και Σιγκαπούρη).
- Διαβάστε επίσης: Τώνης Τουμαζής: «Μην στηρίζεσαι μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα» - Δεν χωρούν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι
- Διαβάστε επίσης: Λοΐζος Τόφας: «Δύο φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω» - Οι κρίσιμες αποφάσεις και η στρατηγική πίσω από την επιτυχία της Planty
- Διαβάστε επίσης: Γιώργος Λεπτός: Η επέκταση στο εξωτερικό, η πρώτη πρόκληση και η επιτυχία που δεν έρχεται με τηλέφωνα και e-mails
- Διαβάστε επίσης: Γιάννης Μάτσης: Η πιο δύσκολη απόφαση που πήρε ως CEO της Ελληνικής Τράπεζας και η συμβουλή του στους νεότερους
Το πάθημα-μάθημα
Κάνοντας αναφορά στο περιστατικό υπεξαίρεσης ποσού πέραν των €3 εκατ. από τις εταιρείες του ομίλου από λογίστρια που εργαζόταν στον όμιλο, για το οποίο προσφάτως το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι το πάθημα-μάθημα είναι η αποφυγή της τυφλής εμπιστοσύνης στους συνεργάτες. «Να μην εμπιστευόμαστε τυφλά τους συνεργάτες μας. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Αλλά να μην εφησυχάζετε ποτέ, να εφαρμόζετε σύστημα αυστηρών εσωτερικών ελέγχων», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι οι νέοι επιχειρηματίες καλούνται να πιστέψουν στο ένστικτό τους, αφού προηγουμένως ερευνήσουν τα δεδομένα της αγοράς. «Οι παλαιότεροι επιχειρηματίες ακολουθούσαν το όραμα ή την ιδέα τους, ενώ τώρα είναι ίσως σοφότερο να προχωρήσεις σε έρευνα αγοράς, να δεις τα δεδομένα, πριν την επένδυση», σημείωσε ο CEO της Demetriades Group of Companies.
- INSPIRE 2025-Εκεί που το πάθος συναντά τη δράση και η δράση αλλάζει τον κόσμο.
Πληροφορίες
- Στρατηγικός Συνεργάτης: CYTA Business,
- Πλατινένιος Χορηγός: Bank of Cyprus
- Χρυσοί Χορηγοί: ECOMMBX, Όμιλος Ζορπάς, Cyfield Group
- Αργυρός Χορηγός: PwC Cyprus, Petrolina (Holdings) Public Ltd, Bioland Energy
- Ακαδημαϊκός Συνεργάτης: University of Nicosia
- Χορηγοί Stage: National Bank of Greece (Cyprus) , KPMG Cyprus, Odyssey Cybersecurity, CyRIC | Cyprus Research & Innovation Center Ltd/Gravity Ventures Incubator, Invest Cyprus - CIPA
- Χορηγός Panel: ΑΝΑΔ, OPAP CYPRUS
- Podcast Presenter: payabl.
- Χορηγοί: Hermes Airports Ltd, IMR/UNIVERSITY OF NICOSIA, Libertex Europe
- Technology Partner: Kotsovolos-Κωτσόβολος
- Community Partner: TechIsland®, Junior Achievement Cyprus
- Ιnnovation Partner: ΙδΕΚ
- Mobility Partner: Char. Pilakoutas Group
- Sustainable Transport Partner: Cyprus Public Transport
- Sustainability Partner: ΑΗΚ
- Χορηγός Street Food: XM
- Coffee Partner: Coffee Berry
- Partner: Charalambides Christis LTD
- Υποστηρικτές: ASBIS, CSR Cyprus, Capacitor Partners, HJS Insurance Agents, Mastercard, Robura, Superad, Kapodistrias, Photos Photiades Breweries, Voici La Mode Group of Companies, GrantXpert, Gap Vassilopoulos, Techbiz, Grow Sustainability Consulting, ASBIS, Μurex, Drastyc , Bolt, International Sea Tourism Festival
- With the support of: Cyprus Computer Society, CITEA, CPMA, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus, ΟΕΒ, Skills Cyprus, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, Eat Wisely Cyprus
- Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΛΦΑ Κύπρου, CBN, IN Business, ΡΕΠΟΡΤΕΡ, SuperFM
- Under the Auspices: Nicosia Municipality
- Οργανωτής: ΙΜΗ
Στο πλαίσιο του INSPIRE 2025 πραγματοποιήθηκε το XM Street Food Festival, ένα μοναδικό γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός.
Όλοι μαγείρεψαν για καλό σκοπό, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον οργανισμό Sistema, μια ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΧΜ.







