Γιάννης Μιχαηλίδης: Νούμερο ένα δίκτυο, διεθνείς διακρίσεις και επενδύσεις εκατομμυρίων

Σε επενδύσεις 50+ εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό και υποδομές έχει προβεί, τα δυο τελευταία χρόνια, η Epic στην Κύπρο, εστιάζοντας σε αναβαθμίσεις νέας γενιάς, ενώ παράλληλα, 12 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί από την εταιρεία σε νέες άδειες φάσματος συχνοτήτων 5G. Την ίδια ώρα, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις βραβεύσεις της από τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες μετρήσεων umlaut και Ookla, για τις οποίες μιλά, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, CTIO της Epic.

Πώς κατάφερε η Epic, τα τελευταία χρόνια, να ανέβει στην κορυφή των δικτύων της Κύπρου με τέσσερις συνεχείς βραβεύσεις;
Οι βραβεύσεις του δικτύου μας από τις δύο κορυφαίες διεθνείς εταιρείες μετρήσεων umlaut και Ookla είναι το επιτυχές αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, με την εξαγορά του δικτύου μας από τη Monaco Telecom. Τότε είχαμε υποσχεθεί στους καταναλωτές ότι θα απολαμβάνουν ένα εξαιρετικό δίκτυο, αντάξιο των προσδοκιών τους, σε συνδυασμό με πραγματική οικονομία. Έκτοτε, προχωρήσαμε σε μία σειρά από τεχνολογικές αναβαθμίσεις και επενδύσεις, προκειμένου να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας και όπως αποδεικνύουν και οι βραβεύσεις από umlaut και Ookla, το καταφέραμε.

Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις και οι αναβαθμίσεις στις οποίες έχετε προβεί;
Προετοιμάσαμε ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο αναβαθμίσεων στο δίκτυο και το εκτελέσαμε, πιστεύω, επιτυχώς μέσω των αδιάκοπων προσπαθειών της ομάδας μας και των συνεργατών μας, πετυχαίνοντας τα πιο κάτω:

  • Αναβαθμίσαμε Παγκυπρίως, από τα αστικά κέντρα μέχρι και τις πιο απόμακρες αγροτικές περιοχές, τους σταθμούς βάσης (κεραιοσυστήματα), αξιοποιώντας όλες τις επενδύσεις σε φάσματα συχνοτήτων που έχει έως τώρα κάνει η Epic και πρωτίστως τα φάσματα χαμηλών συχνοτήτων που προσφέρουν ευρεία κάλυψη τόσο σε 4G όσο και 3G.
  • Μέσα από την αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων, προετοιμάσαμε το δίκτυο για τη μετάβαση στο 5G.
  • Αναπτύξαμε νέους σταθμούς - βάσεις, σε διάφορες περιοχές του νησιού, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κάλυψης του δικτύου, για μία απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες 4G και στο προσεχές μέλλον 5G.
  • Αναπτύξαμε πέραν των 500 χιλιομέτρων οπτικής ίνας για τη δρομολόγηση της αυξημένης κίνησης δεδομένων από κάθε γωνιά της Κύπρου προς το δίκτυο κορμού της Εpic στη Λευκωσία.
  • Επενδύσαμε σε καινούργια διεθνή χωρητικότητα, πέραν των 800Gbps, προς το διεθνές δίκτυο του νέου μας Ομίλου στη Γαλλία και από εκεί προς τα ευρωπαϊκά κέντρα παροχής διαδικτύου. Η συγκεκριμένη χωρητικότητα προορίζεται για να εξυπηρετήσει τόσο τις αυξανόμενες ανάγκες των δικτύων 4G και 5G όσο και του νέου μας δικτύου FTTH και των εταιρικών μας πελατών.
  • Προβήκαμε στην πλήρη αναβάθμιση του δικτύου πυρήνα, με στόχο όχι μόνο να προσφέρουμε ασύλληπτα γρήγορες ταχύτητες, αλλά παράλληλα και φωνητικές κλήσεις υψηλής ευκρίνειας και VoLTE, με εκπληκτικά ταχύτερη πραγματοποίηση κλήσεων και ταυτόχρονη χρήση φωνής και δεδομένων κατά τη διάρκεια μίας κλήσης.
  • Τέλος, βελτιώσαμε τη διαχείριση του δικτύου μας, μεταφέροντάς τη στο κέντρο επιχειρήσεων («NOC») του Ομίλου μας στην Γαλλία, όπου γίνεται η διαχείριση και των υπόλοιπων δικτύων του Ομίλου μας, εκμεταλλευόμενοι έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ευρεία τεχνογνωσία που είναι διαθέσιμη εντός του Ομίλου μας.

Πόσο στοίχισαν οι επενδύσεις στις οποίες αναφερθήκατε;
Σε οικονομικούς όρους η όλη επένδυση μεταφράζεται, για την ώρα, σε 50+ εκατομμύρια ευρώ, σε εξοπλισμό και υποδομές. Παράλληλα, άλλα 12 εκατομμύρια έχουν επενδυθεί σε νέες άδειες φάσματος συχνοτήτων 5G. Εκτός από τις επενδύσεις στο δίκτυο κινητής, επενδύσαμε και στην ανάπτυξη του δικού μας ιδιόκτητου σταθερού ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH και FTTB). Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο με ορίζοντα μερικών ετών, που στόχο έχει να καλύψει πέραν των 250 χιλιάδων υποστατικών ανά το παγκύπριο, προσφέροντας τους έτσι αναβαθμισμένη διασύνδεση με το διαδίκτυο και νέες δυνατότητες υπηρεσιών. Το έργο έχει σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά, αξιοποιώντας και πάλι την τεχνογνωσία του Ομίλου μας από παρόμοια έργα σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται. Επίσης, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μετά από λεπτομερή ανάλυση του έργου, έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην Epic, να διεκπεραιώσει ένα έργο τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αναβάθμιση είναι για εσάς μια συνεχής διαδικασία…

Ασφαλώς! Κάθε μήνα συνδέουμε νέες περιοχές και υποστατικά στο νέο υπερσύγχρονο μας δίκτυο, διότι θεωρούμε το συγκεκριμένο έργο πολύ σημαντικό για τους καταναλωτές, αφού θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και επομένως θα  βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστική της κατάστασης των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων σήμερα στην Κύπρο είναι και η κατάταξη της χώρας μας στους παγκόσμιους δείκτες ταχυτήτων της Ookla, όπου ενώ στην κινητή ευρυζωνικότητα καταλαμβάνουμε ως χώρα σήμερα την εντυπωσιακή 5η θέση παγκοσμίως (με κατά τρεις φορές καλύτερη επίδοση από τον παγκόσμιο μέσο όρο), στις υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας καταλαμβάνουμε μόνο την 80η θέση (με κατά δύο φορές χειρότερη επίδοση από τον παγκόσμιο μέσο όρο). Υπάρχει επομένως εμφανής ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών της σταθερής ευρυζωνικότητας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και να επισπευσθεί μόνο μέσω ενός έντονου και υγιούς ανταγωνισμού και σωστών επενδύσεων. Όπως αντιλαμβάνεστε, στην Epic συνεχίζουμε να επενδύουμε και να βρίσκουμε τρόπους να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Ο σκοπός μας παραμένει σταθερός: Να προσφέρουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο και να δίνουμε αξία στον οικιακό και εταιρικό καταναλωτή, παρέχοντάς του ολοκληρωμένες λύσεις, που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για αξιόπιστη επικοινωνία και γρήγορες διασυνδέσεις στο διαδίκτυο.

Πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των βραβεύσεων από umlaut και Ookla;
Οι δύο εταιρείες λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα, με διαφορετική μεθοδολογία, και βασίζουν τις αξιολογήσεις τους σε δεδομένα που συλλέγουν οι ίδιες για τα δίκτυα, για παράδειγμα με «drive-tests» και «crowdsourced» μετρήσεις, αλλά και σε δεδομένα μετρήσεων που εκτελούν οι ίδιοι οι συνδρομητές των δικτύων, μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών, για παράδειγμα Ookla Speedtest. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται τόσο η αξιοπιστία όσο και η εγκυρότητα των βραβείων.

Ποια μεθοδολογία ακολουθεί η umlaut; 
Σε ό,τι αφορά την umlaut, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των βαθμολογήσεών της αναγνωρίζονται σε περισσότερες από 120 χώρες ως το «de facto» πρότυπο του κλάδου. Μέσα από τη μεθοδολογία της umlaut, ένα δίκτυο αξιολογείται πολυδιάστατα μέσα από δείκτες που εξετάζουν την ποιότητα και το εύρος κάλυψης του δικτύου, τη σταθερότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φωνής και δεδομένων (με πόση δηλαδή συνέπεια προσφέρει συγκεκριμένες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων), ως επίσης και τα επίπεδα υστέρησης («latency») των δικτύων (ένας πολύ σημαντικός δείκτης για υπηρεσίες real-time και για διαδραστικά διαδικτυακά παιχνίδια). Η μεθοδολογία της umlaut εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται με νέους δείκτες κάθε χρόνο και εστιάζει στην εμπειρία του χρήστη σε κάθε δίκτυο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της αξιοποιούνται από πολυάριθμους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, όπως το Vodafone Group, η Deutsche Telecom / T-Mobile, η Swisscom, η Verizon και άλλες, ώστε αυτοί να βελτιώνουν συνεχώς τα δίκτυα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ως Epic επιλέξαμε κι εμείς την umlaut, για να μπορούμε να αξιολογούμε συνεχώς τις βελτιώσεις στο δίκτυό μας, μέσα από τη σκοπιά ενός ανεξάρτητου ειδικού αναλυτή, με πολυετή πείρα ανά το παγκόσμιο και μέσω μίας ολιστικής μεθοδολογίας αξιολόγησης της εμπειρίας που το δίκτυο μας παρέχει στους συνδρομητές μας.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που οι αξιολογήσεις της umlaut το 2020 και 2021 μας χαροποιούν ιδιαιτέρως, αφού κατατάσσουν την epic ξεκάθαρα στην πρώτη θέση των δικτύων κινητής στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση για το πρώτο μισό του 2021 έχουμε καταλάβει 935/1000 βαθμούς αξιολόγησης (23 βαθμούς μπροστά από το δεύτερο δίκτυο) και με βελτιωμένη βαθμολογία σε σχέση με την αντίστοιχή μας του 2020.   

Πώς εργάζεται η Ookla στο πλαίσιο της αξιολόγησης;
Όσον αφορά τα Ookla Speedtest Awards™, αυτά απονέμονται βάσει μιας βαθμολογίας που υπολογίζεται μέσα από τις ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων για κάθε πάροχο, αξιολογώντας έτσι τις επιδόσεις των δικτύων σε θέμα ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. Τα δεδομένα Speedtest Intelligence® εξάγονται από εκατομμύρια μετρήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά από τους ίδιους τους συνδρομητές, μέσω της εφαρμογής Speedtest®. Σημειώνεται πως όλοι οι πάροχοι στην Κύπρο εκπροσωπούνται σε δεδομένα Speedtest Intelligence, με σημαντικούς όγκους μετρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Και εδώ, η Epic για δύο συνεχόμενα εξάμηνα κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των δικτύων της Κύπρου.

H Epic λάνσαρε πρόσφατα και το δικό της δίκτυο 5G. Τι να περιμένουμε και πώς θα αλλάξουν οι ζωές μας με την τεχνολογία πέμπτης γενιάς;
Η αρχή έγινε με τις αναβαθμίσεις στο υπεργρήγορο 4G/4.5G δίκτυο, όπου πλέον τα πάντα είναι δυνατά μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο, εν κινήσει, χωρίς την ανάγκη καλωδίων και Wi-Fi και χάρη στην ευρεία κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας από παντού. Με το Epic 5G πάμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Μέσω του 5G και των μελλοντικών εφαρμογών που σιγά σιγά εμφανίζονται, θα αλλάξουν δραστικά οι σχέσεις μας με το διαδίκτυο και οι ζωές μας πιθανόν να επηρεαστούν περισσότερο από κάθε άλλη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη. Μιλούμε για μια νέα τεχνολογική επανάσταση, καθώς επιτρέπει απίστευτα ταχύτερες ταχύτητες mobile internet, που μπορούν να ξεπεράσουν το 1Gbps, ταυτόχρονη σύνδεση πολύ περισσοτέρων συσκευών και μυριάδες πρακτικές εφαρμογές που θα διαφοροποιήσουν ριζικά το πώς κάναμε τα πράγματα μέχρι σήμερα. Ο ερχομός του 5G εκτείνεται πέραν από την απλή χρήση κινητών συσκευών και επηρεάζει καθοριστικά όλους τους σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Θα μπορούσαμε να σταθούμε λίγο στο πώς πρακτικά θα αντιληφθούμε την αλλαγή;
Οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, θα έχουν πρόσβαση, μέσω κινητών συσκευών, σε πιο υψηλές ταχύτητες, κάτι που θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξή τους και θα κάνει την καθημερινότητά τους ακόμη πιο εύκολη. Με την υψηλότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων όλοι  μπορούν πλέον να απολαμβάνουν άμεση ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη για ταυτόχρονη σύνδεση πολύ περισσότερων συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, η επικοινωνία μας πραγματοποιείται απρόσκοπτα, ακόμα και όταν είναι ενεργές πολλαπλές συνδέσεις ταυτόχρονα, ακόμη και στους πιο πολυσύχναστους χώρους. Η αλήθεια είναι ότι το όλο οικοσύστημα γύρω από το 5G είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα και παρόλη τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων, η ανάπτυξη εκείνων των εφαρμογών που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του 5G δεν είναι ακόμη σε αρκούντως προχωρημένο επίπεδο, ως επίσης και οι τηλεφωνικές συσκευές 5G είναι ακόμη λίγες εντός των δικτύων (<10%), λόγω του ακριβού, μέχρι στιγμής,  κόστους τους. Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε συσκευές 5G και αυτό μπορεί να επισπευσθεί κυρίως μέσα από τη διάθεση περισσότερων «πραγματικά 5G» εφαρμογών, ως επίσης και μέσω μείωσης του κόστους των συσκευών, κάτι που για την ώρα επιβραδύνεται λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον covid-19 στην παραγωγή ημιαγωγών/μικροτσίπ.  

Πώς προχωρά η Epic, από τεχνικής πλευράς, προς το 5G;
Το 5G, τεχνικά ομιλώντας, είναι μεν μία μετεξέλιξη του 4G, αλλά για την ώρα, τουλάχιστον, εξαρτάται τεχνικά και χρησιμοποιεί το δίκτυο 4G. Θεωρήσαμε λοιπόν αναγκαίο και πολύ σημαντικό πρώτα να στήσουμε τις σωστές βάσεις μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου 4G και μετά να το αναπτύξουμε γοργά προς το 5G. Γι’ αυτό και με δεδομένη τη χαμηλή για την ώρα διείσδυση 5G συσκευών στην αγορά, η προτεραιοπoίηση των επενδύσεων μας σωστά πιστεύουμε ξεκίνησε από το 4G και τώρα συνεχίζεται προς το 5G, με στόχο την ευρεία 5G κάλυψη της χώρας μας με γοργό ρυθμό και πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπίσει το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ανάπτυξη του δικτύου 5G βασιζόμαστε στην εξειδίκευση του μετόχου μας, της Monaco Telecom, η οποία ήταν από τους πρώτους παροχείς που εγκατέστησαν και λειτουργούν δίκτυο 5G σε ευρωπαϊκή χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του δικτύου 5G γίνεται στα ίδια πρότυπα που μας καθιέρωσαν ως το #1 δίκτυο κινητής στην Κύπρο.

Τι είναι η τεχνολογία οπτικών ινών (fiber);
Η τεχνολογία οπτικών ινών είναι η τεχνολογία του μέλλοντος όσον αφορά τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Η τεχνολογία αυτή εκμεταλλεύεται, για τη μεταφορά δεδομένων, τη δυνατότητα που έχει το φως να ταξιδεύει με πολύ υψηλές ταχύτητες. Τα δίκτυα οπτικών ινών αντικαθιστούν σταδιακά τις παραδοσιακές συνδέσεις χαλκού, των οποίων οι ταχύτητες περιορίζονται από τις περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων που μπορούν να επιτύχουν τα ηλεκτρικά πεδία εντός των χάλκινων καλωδίων. Η τεχνολογία οπτικών ινών χρησιμοποιείται εδώ και κάποιες δεκαετίες από τους παροχείς υπηρεσιών, εντός των δικτύων κορμού, για τη γρήγορη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων, μεταξύ των διαφόρων κόμβων ενός δικτύου και προς το διαδίκτυο. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να προεκτείνουμε αυτά τα υπεργρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι και το υποστατικό των οικιακών και εταιρικών καταναλωτών, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο αυτή την τεχνολογία, παρέχοντας υπερυψηλές ταχύτητες και αναβαθμίζοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Παράλληλα, οι εγγυημένες υπερυψηλές ταχύτητες διασύνδεσης και διαδικτύου, που μπορούν να φτάνουν πλέον ταχύτητες πέραν των 10Gbps, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης, ως επίσης αναβαθμίζουν την παραγωγικότητα και τις δυνατότητές της.

Πώς η Epic επενδύει στη συγκεκριμένη τεχνολογία και πώς αυτή μπορεί να αναβαθμίσει το περιβάλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ);
Στην Εpic συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυό μας, διατηρώντας τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο σε συνδυασμό με πραγματική οικονομία. Σήμερα η Epic προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών, με εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές πακέτων Fiber Business Internet, ώστε η σύνδεση μέσω οπτικών ινών να είναι εφικτή για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες οπτικών ινών, που παρέχονται σήμερα από την Epic τόσο σε οικιακούς (FTTH) όσο και σε εταιρικούς (FTTB) καταναλωτές, είναι αμιγώς οπτικές, δηλαδή η οπτική διασύνδεση καταλήγει μέχρι και το υποστατικό του συνδρομητή, χωρίς να υπάρχει οπουδήποτε στο δίκτυο μετάβαση σε χάλκινη ζεύξη χαμηλότερων δυνατοτήτων. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσφέρουμε ιδανικές και ευέλικτες λύσεις, σχεδιασμένες συγκεκριμένα γι’ αυτές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητάς τους. Ως στενοί συνεργάτες της κάθε επιχείρησης παρέχουμε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας που συνδυάζουν απαράμιλλη ποιότητα υπηρεσιών κινητής και την υπεροχή που προσφέρει η συνδεσιμότητα μέσω Fiber, μαζί με υπηρεσίες φωνής και δεδομένων.

Μέσω του Fiber Business Internet, που προσφέρει η Epic, παρέχεται αξιοπιστία, ταχύτητα, εξοικονόμηση ενέργειας, μηδενική απώλεια δεδομένων, ευελιξία και μεγάλη ασφάλεια. Χάρη στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές μας, το Fiber Business Internet καθίσταται προσιτό για κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη.

Πώς η εξαγορά της τότε MTN Κύπρου από τη Monaco Telecom επέδρασε στην τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων της Epic;
Οι στόχοι που τέθηκαν από τους νέους μετόχους μας για τα δίκτυα ήταν από την αρχή ξεκάθαροι: (α) να αναβαθμίσουμε εξολοκλήρου το δίκτυο κινητής και ως αποτέλεσμα να ανεβάσουμε την εμπειρία των συνδρομητών μας σε υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και (β) να αναπτύξουμε για πρώτη φορά το δικό μας ανεξάρτητο δίκτυο FTTH, με στόχο να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές και υπεργρήγορες υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας.

Η τοπική ομάδα αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτούς τους στόχους και με σκληρή δουλειά τους υλοποιεί. Τα αποτελέσματα στις αξιολογήσεις των umlaut και Ookla είναι μόνο η αρχή και έρχονται να επιβραβεύσουν τόσο τη σωστή στρατηγική όσο και τη μεθοδικότητα και το υψηλό αίσθημα στοχοπροσήλωσης της τοπικής ομάδας στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Πρόκειται ουσιαστικά για μοναδικά έργα υποδομής για τις κυπριακές τηλεπικοινωνίες, σε ταχύτητες υλοποίησης που αποδεικνύουν μια νέα δυναμική κουλτούρα ευελιξίας και αποφασιστικότητας εντός του οργανισμού.

Πιστεύουμε επίσης, πως η αναβάθμιση των δικτύων κινητής και σταθερής ευρυζωνικότητας της χώρας μας θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία και την ανάπτυξή της. Απόδειξη αυτού είναι άλλωστε και η επιλογή του έργου FTTH της Epic από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγχρηματοδότηση. Πεποίθησή μας είναι ότι όσο περισσότερες επενδύσεις στο νησί τόσο περισσότεροι «παίκτες» θα στοιχηματίζουν στις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με ποιους τρόπους η Epic καλύπτει τις ανάγκες των συνδρομητών στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και τις απαιτήσεις που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας;
Η πανδημία Covid-19 επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, φέρνοντας ριζικές αλλαγές - κάποιες εκ των οποίων ίσως για πάντα - σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι πολίτες βάσισαν την όσο το δυνατόν συνέχιση της καθημερινότητάς τους και την επαφή τους με τον υπόλοιπο κόσμο στην ψηφιακή επικοινωνία, φέροντας όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών προ των ευθυνών μας. Υπηρεσίες όπως Microsoft Teams, Zoom, WebEx και άλλες χρησιμοποιούνται πλέον καθημερινά από την πλειονότητα των συμπολιτών μας, σχεδόν όλων των ηλικιών, για το σχολείο, το σπίτι, την επιχείρηση και έγιναν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Εμείς στην Epic όλο αυτό το διάστημα βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, παρέχοντάς τους αξιόπιστες διασυνδέσεις για όλη αυτή την πλειάδα των εφαρμογών που αναδύθηκαν και καθιερώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Πώς επιτυγχάνετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Με έγκαιρες επενδύσεις, βάσει του μακροχρόνιου στρατηγικού μας πλάνου, για ένα δίκτυο που να αντέχει και στις πιο δύσκολες συνθήκες, συνεχίσαμε να προσφέρουμε απρόσκοπτη επικοινωνία με προθυμία και αίσθηση του καθήκοντος και του συλλογικού καλού, την ώρα που η δημόσια υγεία είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Παράλληλα και εν μέσω αυτών των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών, σηκώσαμε μανίκια και εργαστήκαμε ομαδικά για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν, και ως γνωστό, οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν και επιβραβεύθηκαν, αφού τοποθετηθήκαμε στην κορυφή ως το #1 δίκτυο κινητής στην Κύπρο, σύμφωνα και με τους δύο διεθνείς ομίλους Ookla και umlaut και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία τα δίκτυα δοκιμάστηκαν λόγω της πανδημίας όσο ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Ποιες τεχνολογικές λύσεις παρέχει η Epic στις ΜμΕ;
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναμφισβήτητα συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατανοώντας την ανάγκη για την παροχή της ανάλογης βοήθειας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Epic θέλει να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ενδυνάμωσή τους, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένες λύσεις τεχνολογίας. Λύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά την περεταίρω ανάπτυξή τους. Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός βραχίονας της Epic στηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις και την εξέλιξή τους, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες τόσο για τις τηλεπικοινωνιακές όσο και για τις ICT ανάγκες τους. Παρακολουθώντας στενά τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις της διεθνούς και τοπικής αγοράς, η Epic εξελίσσεται διαρκώς, αναβαθμίζοντας συνεχώς τα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει στον επιχειρηματικό κόσμο. Με το πολυβραβευμένο μας δίκτυο κινητής, που τώρα «τρέχει» και σε ταχύτητες 5G, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μας με ταχύτητες που ξεπερνούν το 1Gbps, τις τεχνολογικές λύσεις υψηλής ποιότητας σε οικονομικές τιμές, μια αφοσιωμένη ομάδα από προσωπικούς επιχειρηματικούς σύμβουλους, αλλά και μία άρτια καταρτισμένη τεχνική ομάδα, που βρίσκεται δίπλα στους πελάτες κάθε στιγμή, η Epic έχει αποδείξει ότι αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future