powered by

Τέσσερα κρίσιμα μέτωπα για τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών (πίνακας)

Αλλάζει η ατζέντα των αναλυτών σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών, μιας και πλέον αναμένουν ένα πιο συντηρητικό ωστόσο αισθητά κερδοφόρο δεύτερο τρίμηνο.

Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις θα θέσουν οι αναλυτές στις τράπεζες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει το δεύτερο τρίμηνο των αποτελεσμάτων της στις 30 Ιουλίου, η Εθνική και η Eurobank στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου ανακοινώνει η Alpha Bank.

Πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια step up και τι κόστος θα έχει γι’ αυτές η διαχείριση, πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και το αντίστοιχο κόστος, πόσο η πτώση των επιτοκίων επηρεάζει τα έσοδα από τόκους, πώς κινείται και πώς θα κινηθεί η πιστωτική επέκταση θα είναι τα τέσσερα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους αναλυτές σε ότι αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΜΕΤΩΠΟ1

Τα δάνεια step up

Τα δάνεια step up αποτελούν έναν νέο γρίφο για τους αναλυτές καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν τις τράπεζες στη λήψη πρόσθετων προβλέψεων. Πρόκειται για δάνεια που κινούνται περί τα 4,5 δις ευρώ.

Οι δανειακές συμβάσεις step up επιλέχθηκαν από τις τράπεζες ως λύση την περίοδο της κρίσης 2015 -2016 και δούλεψαν καθώς τα παραπάνω δάνεια είναι μέχρι σήμερα όλα ενήμερα.

Η λύση αυτή δόθηκε στο πλαίσιο της σφοδρής μείωσης του εισοδήματος των δανειοληπτών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς να ενισχυθούν περαιτέρω τα NPEs μιας και δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο.

Οι step-up αποπληρωμές δανείων (ή αλλιώς κλιμακωτές δόσεις) είναι ένας τρόπος αποπληρωμής δανείου κατά τον οποίο οι δόσεις ξεκινούν χαμηλότερες στην αρχή και αυξάνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Αυτός ο τύπος αποπληρωμής είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αναμένει αύξηση εισοδήματος στο μέλλον (π.χ. νέοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες σε αρχικό στάδιο καριέρας). Γι’ αυτό εξάλλου και εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

Οι δόσεις περιλαμβάνουν τόσο τόκους όσο και αποπληρωμή κεφαλαίου. Ωστόσο, επειδή οι αρχικές δόσεις είναι μικρότερες, πληρώνεται λιγότερο κεφάλαιο στην αρχή και περισσότερο αργότερα, όταν οι δόσεις αυξάνονται. Αυτό δεν άρεσε στον SSM που ζήτησε την αλλαγή των συμβάσεων αυτών.

Το πιθανό ρίσκο που θα υπάρξει όταν ανέβει η δόση σε ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας οδήγησε την εποπτεία των συστημικών τραπεζών δηλαδή τον SSM να ζητήσει την αλλαγή των συμβάσεων αυτών.

Ωστόσο αν ο πελάτης δεν δεχθεί την αλλαγή τότε οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν προβλέψεις χωρίς να αποκλείεται οι τράπεζες να υποχρεωθούν να χαρακτηρίσουν και κάποια από τα δάνεια αυτά NPE.

H λύση και το πιθανό κόστος-Tι θα πράξουν οι τράπεζες

Η οδηγία του επόπτη είναι η λύση να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026. Ο μόνος τρόπος να γίνει αποδεκτό αυτό από τους πελάτες των τραπεζών είναι η πρόταση προς τους πελάτες τους να είναι ελκυστική.

Έτσι η πρόταση θα μετατρέπει τα δάνεια αυτά σε σταθερού επιτοκίου με επιτόκιο το οποίο θα κινείται περί το 3% κάτι το οποίο δεν θα αλλάζει ουσιαστικά τα τρέχοντα δεδομένα για τον δανειολήπτη και επίσης θα τον εντάσσει και σε ένα καθεστώς μεγαλύτερης βεβαιότητας για το μέλλον.

Για όσα από τα δάνεια αυτά, δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση των τραπεζών από τους δανειολήπτες, θα ληφθούν προβλέψεις οι οποίες θα κινηθούν στο 10%-15% των δανείων αυτών δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ισχυρές προβλέψεις.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το τελικό σχέδιο για το ελβετικό φράγκο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο θα μεγαλώσει την περίμετρο των οφειλετών και γι’ αυτόν τον λόγο θα το δώσει στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο.

Σε αυτούς δεν ανήκουν οι οφειλέτες με καταγγελμένες συμβάσεις γι’ αυτό και η επίδραση στον Ηρακλή είναι σχετικώς περιορισμένη, στοιχείο το οποίο δίνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για κάτι καλύτερο από όσα έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας.

Οι προβλέψεις που θα ληφθούν για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εκτιμάται πως θα κινηθούν σε ποσοστό μεταξύ 15% έως 20% της συνολικής αξίας των δανείων αυτών. Οι τράπεζες μελετούν ήδη το πώς θα διαχειριστούν τις προβλέψεις: πως δηλαδή αυτές θα διανεμηθούν μέσα στο έτος ώστε η επίπτωση να μην χαλάσει τις εντυπώσεις των καλών επιδόσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα δάνεια αυτά υπολογίζονται συνολικά σε 4,5 δις έως 5 δις ευρώ, και βρίσκονται τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Ειδικότερα, βάσει στοιχείων του 2024:

  • Στη Eurobank, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο διαμορφώνονταν σε 1,69 δις ευρώ
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς, στα 531 εκατ. ευρώ
  • Στην Εθνική Τράπεζα, στα 183 εκατ. ευρώ
  • Η Alpha Bank δεν διαθέτει τέτοια δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της.

Το γεγονός πως η ανακοίνωση για το ελβετικό θα γίνει τον Σεπτέμβριο δεν επηρεάζει την απόφαση των τραπεζών για να κάνουν προβλέψεις από τώρα, δεδομένου πως με βάση τα ΔΛΠ, οι προβλέψεις λαμβάνονται όταν είναι σίγουρο πως κάποιο γεγονός θα επισυμβεί και θα επηρεάσει έναν ισολογισμό.

Έσοδα από τόκους-Εκτιμήσεις 8,2 δις ευρώ για το 2025

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους, αυτά δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, αν και οι πιέσεις συνεχίζονται. Οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για άλλη μια μείωση των επιτοκίων εντός του έτους η οποία θα διαμορφώσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο 1,75%.

Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να καταγράψουν πτώση 2% έως 3% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή θα εμφανίσουν μια μικρότερη μείωση σε σχέση με το 6% έως 7% που καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο του 2025 έναντι του 4ου τριμήνου του 2024.

Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα έσοδα από τόκους ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 2.062 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν μια εικόνα εκτίμησης για το τι θα συμβεί σε σχέση με την αρχική τους πρόβλεψη που για το 2025 υπολογίζει τα έσοδα από τόκους πάνω από 8,2 δις ευρώ.

Κρίσιμος παράγοντας η πιστωτική επέκταση-Εκτίμηση τα 12 δις ευρώ για το 2025

Η πιστωτική επέκταση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Για το 2025, εκτιμάται ότι η συνολική πιστωτική επέκταση των συστημικών τραπεζών θα φτάσει τα 12 δις ευρώ, ένα νούμερο που θεωρείται ρεαλιστικό βάσει των μέχρι σήμερα επιδόσεων τους.

Στο πρώτο εξάμηνο, η επέκταση αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 4,5–5 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, περίπου 7 δις ευρώ, προβλέπεται να επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο, κυρίως μέσω επιχειρηματικών χορηγήσεων.

Σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση των ισχυρών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου αναμένεται να έχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία λόγω τεχνικών κυρίως παραγόντων δεν κατέγραψε πιστωτική επέκταση στο α’ τρίμηνο.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο ακόμη συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν έντονη ανοδική τάση, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής πίστης.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
EKT: Προς παύση ο κύκλος χαλάρωσης-Γιατί οι αγορές «βλέπουν» πλέον τέλος στις μειώσεις επιτοκίων
Σε θολά νερά η προβλήτα στο Βασιλικό…Οι συζητήσεις με VPSM για την ολοκλήρωση και οι δεύτερες σκέψεις της ΕΤΥΦΑ
Η πυρκαγιά στην Λεμεσό, τα αντανακλαστικά του επιχειρείν και η εταιρική κοινωνική ευθύνη στην πράξη
Κάηκαν αμπελώνες, επηρεάστηκαν τουριστικά καταλύματα, απειλήθηκε η βιομηχανική Αγίου Συλά
XM: Ποσό €5 εκατομμυρίων για τους πυρόπληκτους-Σε κρίσιμες άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες η στήριξη
Μάκης Κεραυνός: Αρωγός η κυβέρνηση σε όλους τους πυρόπληκτους-Κάλυψη άμεσων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών