Ανάσα για αγορές και επενδυτές οι πρόσφατες δασμολογικές συμφωνίες του Τραμπ
InBusinessNews 07:47 - 24 Ιουλίου 2025

Μετά από μήνες αβεβαιότητας, οι τελευταίες συμφωνίες του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους δασμούς παρέχουν σαφήνεια ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά ενός νέου εμπορικού τοπίου για τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή του κόσμου.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Ιαπωνία που καθορίζει δασμούς 15% στις εισαγωγές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων -που αποτελούν μακράν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ των δύο χωρών.
Μια ξεχωριστή συμφωνία με τις Φιλιππίνες καθόρισε ένα ποσοστό 19%, το ίδιο με αυτό που συμφώνησε η Ινδονησία και 1% κάτω από το βασικό επίπεδο του 20% του Βιετνάμ, σηματοδοτώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πιθανό να λάβει παρόμοιο ποσοστό.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι θα συναντήσει τους Κινέζους ομολόγους του στη Στοκχόλμη την επόμενη εβδομάδα για τον τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο την παράταση της αναστολής των δασμών και την επέκταση των συζητήσεων.
Αυτό υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μετά την πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ από τις ΗΠΑ και την επανέναρξη των εξαγωγών σπάνιων γαιών από την Κίνα.
Kατ’ αυτόν τον τρόπο, μετά από έξι μήνες απειλών για δασμούς, που σε κάποιο σημείο έφτασαν το 145% για την Κίνα και σχεδόν το 50% για ορισμένους μικρότερους ασιατικούς εξαγωγείς, επιτέλους διαφαίνεται ένα επίπεδο προβλεψιμότητας.
Οι επενδυτές χαιρέτισαν τις κινήσεις, με τις ασιατικές μετοχές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα μήνα και τον S&P 500 να αυξάνεται. Ο δείκτης Nikkei-225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 3,2%, με την Toyota Motor Corp. και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να οδηγούν τις αυξήσεις.
Αν και οι τελευταίες συμφωνίες φέρνουν κάποια ανακούφιση, παραμένουν σημαντικά ερωτήματα.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να εξετάζει μια σειρά τομεακών δασμών σε προϊόντα όπως ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία θα είναι κρίσιμα για τις ασιατικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και της Ινδίας, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Η Νότια Κορέα είναι επίσης πιο εκτεθειμένη σε δασμούς, παρόλο που η συμφωνία με την Ιαπωνία παρέχει ένα πιθανό πρότυπο για τον νέο πρόεδρο της χώρας.
Καθώς ο Τραμπ προχωρά γρήγορα στις συνομιλίες με χώρες που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να επιβάλει σε περίπου 150 μικρότερες χώρες έναν ενιαίο δασμολογικό συντελεστή μεταξύ 10% και 15%.
Με κάποια βεβαιότητα πλέον όσον αφορά τα επίπεδα των δασμών, οι επιχειρήσεις με πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ασία που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους καταναλωτές των ΗΠΑ μπορούν να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς θα μετατοπίσουν τις δραστηριότητές τους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις πωλήσεις.
Για τους καταναλωτές των ΗΠΑ που μέχρι στιγμής έχουν γλιτώσει από το σοκ των δασμών, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις τους επόμενους μήνες.
Η προώθηση των αποστολών από την Ασία προς τις ΗΠΑ για να προλάβουν τους επερχόμενους δασμούς θα επιβραδυνθεί πιθανώς μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι συντελεστές.
Αν και υπάρχει ανακούφιση από το γεγονός ότι οι δασμοί για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και το 15% για την Ιαπωνία είναι χαμηλότεροι από ορισμένες προηγούμενες απειλές του Τραμπ, η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.
Οι τελευταίες συμφωνίες «συνεχίζουν την τάση των δασμολογικών συντελεστών προς το εύρος του 15-20%, το οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ ανέφερε πρόσφατα ως το επίπεδο που προτιμά για τον γενικό συντελεστή αντί του 10% που ισχύει σήμερα», έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Barclays Plc. Αυτό στρεβλώνει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ασία, τόνισαν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έχει υποστηρίξει ότι θέλει να δει πού θα καταλήξουν οι δασμοί και πώς θα επηρεάσουν την οικονομία πριν μειώσει τα επιτόκια, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Τραμπ.
Προς το παρόν, ο Τραμπ χαιρετίζει τη νίκη στον εμπορικό πόλεμο και οι επενδυτές φαίνονται συνολικά ανακουφισμένοι.
«Μόλις υπέγραψα ίσως τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία με την Ιαπωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι μια εξαιρετική συμφωνία για όλους».
Η άποψη της Goldman Sachs
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι ο βασικός «αμοιβαίος» δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα αυξηθεί από 10% σε 15%, με επιβάρυνση 50% στον χαλκό και τα κρίσιμα ορυκτά -ένα αποτέλεσμα που απειλεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ, ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα υπόθεση για τους δασμούς και να λάβει υπόψη τα «πρώτα διδάγματα» σχετικά με τον αντίκτυπο των τελών, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Μέρικλ.
«Το κύριο δίδαγμα σχετικά με τους δασμούς μέχρι στιγμής είναι ότι η μετακύλιση του κόστους στις τιμές καταναλωτή είναι κάπως χαμηλότερη από ό,τι το 2019», τόνισε ο Μέρικλ. «Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το ποσό αυτό, οι έρευνες που ρωτούν τις επιχειρήσεις πόσο σκοπεύουν να αυξήσουν τελικά τις τιμές δείχνουν επίσης χαμηλότερη μετακύλιση από την προηγούμενη φορά».
Ως αποτέλεσμα, η Goldman προβλέπει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 3,3% το 2025 από 3,4% πριν από ένα χρόνο. Ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το επόμενο έτος και στη συνέχεια στο 2,4% το 2027 -και οι δύο υψηλότεροι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 2,6% και 2,0%.
Συνολικά, οι δασμοί αναμένεται να αυξήσουν τον δομικό πληθωρισμό κατά 1,7% σε διάστημα 2-3 ετών, σύμφωνα με τον Μέρικλ.
Οι δασμοί θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος, 0,4% το 2026 και 0,3% το 2027, προσέθεσε. Ως αποτέλεσμα, η Goldman προβλέπει πλέον ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% το 2025.
Η Goldman αναμένει την επιβολή τομεακών δασμών στα βαρέα φορτηγά και τα αεροσκάφη το 2026, καθώς και καθυστερημένη αύξηση των δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.
«Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ελαφρώς αυξημένοι και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ελαφρώς μειωμένοι», υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg.