Τραμπ: Κλείσαμε τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία με δασμούς 15%-Ιαπωνικές επενδύσεις $550 δισ.
InBusinessNews 08:30 - 23 Ιουλίου 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε συμφωνία με αυτή της Ιαπωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, η οποία συμπεριλαμβάνει την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
«Μόλις ολοκληρώσαμε τεράστια συμφωνία (για το εμπόριο) με την Ιαπωνία, ίσως τη μεγαλύτερη που κλείστηκε ποτέ», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο περί ιαπωνικών «επενδύσεων», ύψους «550 δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπό «δική μου κατεύθυνση», στην αμερικανική οικονομία και περί συνεπαγόμενης δημιουργίας «εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο της διευθέτησης, «η Ιαπωνία θα πληρώνει ανταποδοτικούς δασμούς 15% στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα λάβουν το 90% των κερδών». Δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργούν αυτές οι επενδύσεις ή πώς θα υπολογίζονται τα κέρδη. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα επίσημο έγγραφο με τους όρους, μεταδίδει το CNN.
«Αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας – Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι παρόμοιο. Ίσως το πιο σημαντικό, η Ιαπωνία θα ανοίξει τη χώρα της στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των φορτηγών, του ρυζιού και ορισμένων άλλων γεωργικών προϊόντων και άλλων πραγμάτων. Η Ιαπωνία θα καταβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 15%», ανέφερε ο Τραμπ.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του Τραμπ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκερού Ισίμπα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «προσεκτικά» τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική ή προσωπική συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, εφόσον χρειαστεί. Αλλά, όπως και ο Τραμπ, έδωσε λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
«Διαπραγματευόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας για αυτοκίνητα ή άλλα προϊόντα και εθνικά συμφέροντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο γραφείο του. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγή καλών προϊόντων και στην εκπλήρωση διαφόρων ρόλων στον κόσμο μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».
Λίγο μετά την ανάρτησή του, ο Τραμπ ξεκίνησε τις δηλώσεις του στην Ανατολική Αίθουσα το βράδυ της Τρίτης, επισημαίνοντας την εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.
«Μόλις υπέγραψα τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία- νομίζω ότι ίσως η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία με την Ιαπωνία», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια δεξίωσης με Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου.
«Είχαν τους καλύτερους ανθρώπους τους εδώ και δουλέψαμε πολύ και σκληρά πάνω σε αυτό. Και είναι μια σπουδαία συμφωνία για όλους», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Η συμφωνία με την Ιαπωνία ήταν η τρίτη είδηση σχετικά με το εμπόριο που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τρίτη. Αυτή έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νότια Κορέα, η Ινδία και δεκάδες άλλοι που βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η τελευταία προθεσμία του Τραμπ για την 1η Αυγούστου για υψηλότερους δασμούς πλησιάζει.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Και οι δύο πλευρές περιέγραψαν προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις ως τεταμένες. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία τον Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One: «Είναι σκληρές. Οι Ιάπωνες είναι σκληροί».
Αλλά την Τρίτη ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μια «πολύ συναρπαστική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κυρίως για το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πάντα μια εξαιρετική σχέση με τη χώρα της Ιαπωνίας».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Τραμπ ανέδειξε τις πωλήσεις ρυζιού ως ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν παίρνουν το ΡΥΖΙ μας, και όμως έχουν τεράστια έλλειψη ρυζιού», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Η χώρα αγόρασε πέρυσι ρύζι από τις ΗΠΑ αξίας 298 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ιαπωνία αγόρασε ρύζι αξίας 114 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως, μια έκθεση του 2021 που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «το ιδιαίτερα ρυθμισμένο και αδιαφανές σύστημα εισαγωγής και διανομής ρυζιού της Ιαπωνίας περιορίζει τη δυνατότητα των Αμερικανών εξαγωγέων να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στους καταναλωτές της Ιαπωνίας».
Τα αυτοκίνητα – πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας – αποτέλεσαν επίσης θέμα στις διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ έχει πει ότι η Ιαπωνία δεν εισάγει αμερικανικά αυτοκίνητα. «Δεν τους δώσαμε ούτε ένα αυτοκίνητο σε 10 χρόνια», δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Πέρυσι, η Ιαπωνία εισήγαγε 16.707 αμερικανικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με την Ένωση Εισαγωγέων Αυτοκινήτων της Ιαπωνίας.
Αλλά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα και δημοσίευσε στο Χ ότι ήταν αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας – ένα σημάδι πιθανής αποκλιμάκωσης των πρόσφατων εντάσεων.
«Μια καλή συμφωνία είναι πιο σημαντική από μια βιαστική συμφωνία και μια αμοιβαία επωφελής εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας παραμένει εντός του πεδίου των δυνατοτήτων», δήλωσε ο Bessent.
Η Μέρι Λάβλι του Ινστιτούτου Peterson δήλωσε ότι η συμφωνία μείωσε την απειλή ακόμη υψηλότερων δασμών για την Ιαπωνία.
«Η “συμφωνία” απαλλάσσει την Ιαπωνία από την απειλή δασμών 25% και τη φέρνει δυνητικά σε ανταγωνιστική θέση έναντι παρόμοιων προμηθευτών των ΗΠΑ», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο CNN. “Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να πουλήσουν πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά… από τις ΗΠΑ. Η απελευθέρωση της γεωργίας (είναι) ένα κέρδος για τους Ιάπωνες καταναλωτές, αν υποθέσουμε ότι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το εξαιρετικό ρύζι της Καλιφόρνιας».
Σημαντικός εμπορικός εταίρος
Η Ιαπωνία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρυσι, απέστειλε αγαθά αξίας 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Τα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα γεωργικά και κατασκευαστικά μηχανήματα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγαθών που αγόρασαν οι Αμερικανοί από εκεί.
Τα αγαθά από την Ιαπωνία αντιμετώπισαν για λίγο έναν «αμοιβαίο» δασμό 24% πριν ο Τραμπ θεσπίσει μια παύση 90 ημερών τον Απρίλιο. Έκτοτε τα αγαθά αντιμετωπίζουν έναν ελάχιστο δασμό 10%.
Στις αρχές Ιουλίου, ο Τραμπ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, απειλώντας να θέσει σε ισχύ δασμό 25% την 1η Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εξήγαγαν πέρυσι αγαθά αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιαπωνία. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αεροδιαστημικά προϊόντα ήταν οι κορυφαίες εξαγωγές.
Η Ιαπωνία βρισκόταν σε δυσάρεστη θέση, καθώς η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός της εταίρος και η κυβέρνηση Τραμπ επεδίωκε να πιέσει τους συμμάχους να μειώσουν τα επίπεδα των εμπορικών συναλλαγών τους με την Κίνα για να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.
Η τελευταία συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ακολουθεί μια διευρυμένη εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2019, η οποία τέθηκε σε ισχύ το επόμενο έτος και επέτρεπε την αποστολή περισσότερων αγαθών χωρίς δασμούς.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Αμερικής. Κατέχει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του τεράστιου και αυξανόμενου χρέους της Αμερικής.