Ο πρώτος χρόνος του διατραπεζικού έργου ESG και πώς βαθμολογούνται οι κυπριακές επιχειρήσεις-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Μάριος Αδάμου 06:35 - 16 Ιουλίου 2025

Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) στη στρατηγική των επιχειρήσεων, προκύπτουν από την έκθεση κυριότερων ευρημάτων από το πρώτο έτος λειτουργίας του Διατραπεζικού Έργου Αξιολόγησης Επιχειρήσεων βάσει των κριτηρίων ESG στην κυπριακή αγορά μέσω της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy.
Το Έργο αποτελεί μία πρωτοβουλία που συντονίζεται από την Artemis Credit Bureau σε συνεργασία με τις τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και τον στρατηγικό εταίρο της Artemis Credit Bureau, τον διεθνή Όμιλο της CRIF S.p.A., μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ICAP CRIF SA.
Στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της διαφάνειας και της υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής στον κυπριακό επιχειρηματικό χάρτη, ενώ μέσω του Έργου, εισήχθη στην κυπριακή οικονομία ένα διεθνές, αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού συμμόρφωσης των επιχειρήσεων όσον αφορά τα κριτήρια ESG τα οποία οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρούν προκειμένου να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους.
- Διαβάστε εδώ: Εγκαθιδρύεται το διατραπεζικό έργο ESG στην κυπριακή αγορά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy
- Διαβάστε εδώ: Ξεκινά η αξιολόγηση εταιρικών πελατών τραπεζών βάσει των κριτηρίων ESG-Όλες οι πληροφορίες
- Διαβάστε εδώ: Δ. Μπούρπουλας: Επιτακτική η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στην εταιρική στρατηγική
Σημειώνεται πως η πλατφόρμα Synesgy είναι μια παγκόσμια συμμαχία επιχειρήσεων που ενισχύουν τη μετάβαση τους προς τη βιωσιμότητα με δεδομένα του οργανισμού που συλλέγονται μέσω μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας η οποία παρέχει σε κάθε εταιρεία τη δική της αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της εφοδιαστικής της αλυσίδας, σχετικά με τους 3 πυλώνες βιωσιμότητας (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί μέσω αυτής, παγκοσμίως, 620.000 προσκλήσεις πιστοποίησης σε επιχειρήσεις.

Η πρόσκληση για αξιολόγηση των επιχειρήσεων βάσει των κριτηρίων ESG και η συλλογή των δεδομένων που επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση δομημένων ερωτηματολογίων στην πλατφόρμα Synesgy, τα οποία είναι πλήρως συμμορφωμένα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και υιοθετούν τις Κατευθυντήριες Γραμμές του GRI (Global Reporting Initiative).
Σύμφωνα με αποτελέσματα του πρώτου έτους λειτουργίας του Έργου, αποστάληκαν προσκλήσεις σε 1.991 επιχειρήσεις στην Κύπρο.
Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας τους ήταν ο Ξενοδοχειακός, ο Κατασκευαστικός, το Χονδρεμπόριο, το Λιανεμπόριο, αλλά και ο τομέας των Ποτών-Τροφίμων, Υπηρεσιών και της Κτηνοτροφίας, ενώ το διάστημα συλλογής δεδομένων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Έργου ήταν από τον Μάρτιο του 2024 έως και τα τέλη Μαΐου του 2025.
Τα συμπεράσματα
Με βάση τα αποτελέσματα, το 48,1% (συνολικά 958) των προσκεκλημένων επιχειρήσεων μέσω του Διατραπεζικού Έργου ανταποκρίθηκε ήδη θετικά, πραγματοποιώντας εγγραφή στην παγκόσμια πλατφόρμα Synesgy.
Από τις 958 κυπριακές επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα, το 74,1% (710 επιχειρήσεις) έχει ήδη πιστοποιηθεί βάσει των κριτηρίων ESG.
Βάσει της ενημέρωσης από την Artemis Credit Bureau, πρόκειται για ένα ποσοστό πιστοποίησης από τα υψηλότερα παγκοσμίως στις χώρες που λειτουργεί η πλατφόρμα Synesgy, αποδεικνύοντας ότι τα κίνητρα, η διαδικασία πιστοποίησης και η παραγόμενη πληροφόρηση ήταν αποτελεσματικά.

Βάσει, εξάλλου, των ευρημάτων, η ανταπόκριση της επιχειρηματικής κοινότητας συνολικά κρίνεται ως ενθαρρυντική, λαμβανομένου υπόψιν ότι οι μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις, ιδίως οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχουν προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση των ESG πρακτικών στη στρατηγική τους κυρίως λόγω των κανονιστικών απαιτήσεων όπως η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD).
Ως εκ τούτου, η ανταπόκριση στην πιστοποίηση και η υιοθέτηση των πρακτικών ESG και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρείται πολύ ικανοποιητική και είναι εξίσου κρίσιμη, καθώς, ενώ αυτές οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ανάλογες κανονιστικές υποχρεώσεις, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής οικονομίας και επηρεάζουν σημαντικά την αλυσίδα αξία τους.

Η κατανομή της βαθμολογίας ESG για τις κυπριακές επιχειρήσεις στο δείγμα 710 πιστοποιημένων επιχειρήσεων ακολουθεί την «Κανονική Κατανομή» (Νormal Distribution) με το 45% των επιχειρήσεων να συγκεντρώνονται γύρω από μια μέση ικανοποιητική βαθμολογία «C», ενώ πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε ακόμη μεταβατικό στάδιο όσον αφορά τη βιωσιμότητα.
Ακόμη, από τα ευρήματα προκύπτει ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο βελτίωσης ενσωμάτωσης των ESG κριτηρίων στην επιχειρηματική στρατηγική των κυπριακών επιχειρήσεων.

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια
Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά κριτήρια, η πλειονότητα των κυπριακών επιχειρήσεων καταστάσσεται στη χαμηλή και τη μεσαία κατηγορία «D-C» που ποσοστιαία μεταφράζεται σε ένα εύρος από 6,9% έως 27,5% συμμόρφωσης.
Το ποσοστό αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει, γενικά, χαμηλό με ικανοποιητικό επίπεδο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και εφαρμογής πράσινων πρακτικών, δεικνύοντας σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.
Σημειώνεται, πάντως, πως το 1,5% των εταιρειών βρίσκονται στην κορυφαία κατηγορία «A» δείχνοντας ότι πληρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ ένα ποσοστό 17% των εταιρειών ανήκει στην κατηγορία «Β» έχοντας καλή περιβαλλοντική απόδοση.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, το 74,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μέτρια έως χαμηλή κοινωνική απόδοση «C,D,E» με έλλειψη δράσης σε σχέση με κοινωνικά θέματα.
Την ίδια ώρα, το 22,2% (Α+Β) πληροί σε ικανοποιητικό βαθμό τα κοινωνικά κριτήρια με την υιοθέτηση καλών πρακτικών στον χώρο εργασίας.

Αναφορικά με την κατανομή της βαθμολογίας συμμόρφωσης σε κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης για τις κυπριακές επιχειρήσεις σε δείγμα 710 πιστοποιημένων εταιρειών, μόνο το 6% περίπου των επιχειρήσεων επιδεικνύει πολύ ικανοποιητικά πρότυπα διακυβέρνησης (βαθμολογία Α+Β), ενώ ένα 70,7% παρουσιάζει επαρκή και χαμηλή επίδοση (D+E), στοιχείο που φανερώνει σοβαρό έλλειμμα στις δομές εταιρικής διακυβέρνησης.
Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό ίσως οφείλεται σε περιορισμένους πόρους, άτυπες διοικητικές δομές ή/και έλλειψη σχετικής εξειδικευμένης γνώσης.

Δ. Μπούρμπουλας: Ουσιαστικός ο ρόλος των τραπεζών
Σχολιάζοντας στο InBusinessNews τα συμπεράσματα του πρώτου έτους λειτουργίας του Έργου, ο επικεφαλής του, Δημήτριος Μπούρμπουλας, τόνισε πως «έναν χρόνο μετά την εγκαθίδρυση του διατραπεζικού έργου αποδεικνύεται πλέον και στην πράξη ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων».
Όπως εξήγησε, «μέσω του διατραπεζικού έργου παρέχεται η δυνατότητα αξιολόγησης των επιχειρήσεων μέσω μιας ενιαίας, αξιόπιστης πλατφόρμας, η οποία διασφαλίζει διαφάνεια, καθότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επικοινωνούνται τόσο στην επιχείρηση όσο και στις συνεργαζόμενες τράπεζες».
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι εάν η εταιρεία συνεργάζεται με πέραν της μιας τράπεζας, θα συμπληρώσει ένα και μόνο ερωτηματολόγιο και αυτό από μόνο του έχει οφέλη για την επιχείρηση από πλευράς εξοικονόμησης χρόνου και πόρων.
Ταυτόχρονα, είπε, επιτυγχάνεται τυποποίηση τόσο των πληροφοριών που ζητούνται από τις επιχειρήσεις όσο και της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούρμπουλα, «πέραν των ίδιων των εταιρειών, η πλατφόρμα Synesgy υποστηρίζει ταυτόχρονα τον τραπεζικό τομέα, παρέχοντάς του ένα εργαλείο ‘βιώσιμης χρηματοδότησης’, υποστηρίζοντας τις πολιτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών, βάσει και εποπτικών τους απαιτήσεων».
«Η αξιολόγηση ESG επιτρέπει στους χρηματοπιστωτικούς φορείς να κατευθύνουν τις στρατηγικές δανεισμού σε πιο βιώσιμες, υπεύθυνες και διαφανείς εταιρείες», κατέληξε.