Εγκαθιδρύεται το διατραπεζικό έργο ESG στην κυπριακή αγορά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy

Τρία κριτήρια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης: οι ενέργειές της προς το Περιβάλλον, η στάση της προς την Κοινωνία, και η Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Αυτό είναι το τρίπτυχο του ακρωνυμίου “ESG” (Environmental, Social, Governance) το οποίο αντικατοπτρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός οργανισμού και το οποίο απέκτησε πλέον ιδιαίτερη σημασία και δυναμική.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα από τα πιο καίρια και επείγοντα ζητήματα παγκοσμίως, και ως εκ τούτου κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, τους φορείς της οικονομίας και τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων πρακτικών που σχετίζονται με τα θέματα ESG. Για αυτό το λόγο, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εισαχθεί, και συνεχίζουν να εισάγονται, κανονιστικές υποχρεώσεις και πρότυπα για τις επιχειρήσεις τα οποία, επί του παρόντος, επηρεάζουν κανονιστικά κυρίως τις κεφαλαιαγορές και χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά στο μέλλον θα επηρεάσουν άμεσα και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αξία της ενσωμάτωσης πρακτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, του ανθρωπίνου δυναμικού τους και της κοινότητας στην οποία δραστηριοποιούνται αλλά και τη χρηστή διοίκηση. Έτσι, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στη μέτρηση και στη γνωστοποίηση των δεδομένων ESG που τις αφορούν αλλά και στην συνεπακόλουθη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν τη βιωσιμότητά τους.

ica10003

Η ανάγκη για το Διατραπεζικό Έργο
Αφουγκραζόμενη τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, η Artemis Credit Bureau, το κυπριακό Γραφείο Πίστης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και τις τράπεζες, οι οποίες εκπροσωπούνται σε αυτόν καθώς και με την εταιρεία ICAP CRIF A.E., μέλος του διεθνούς Ομίλου της CRIF S.p.A., συνεργάστηκαν στενά τον τελευταίο χρόνο και εγκαθιδρύουν σήμερα ένα σημαντικό Έργο υποδομής στον τομέα του ESG: το Διατραπεζικό Έργο Αξιολόγησης Επιχειρήσεων βάσει των κριτηρίων ESG στην κυπριακή αγορά μέσω της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy. Μέσω του Έργου, εισάγεται στην κυπριακή οικονομία ένα διεθνές, αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού συμμόρφωσης των επιχειρήσεων όσον αφορά τα κριτήρια ESG τα οποία οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρούν προκειμένου να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα Synesgy
Η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων ESG, “Synesgy”, η οποία αποτελεί καινοτομία της CRIF S.p.A., είναι το εργαλείο του Διατραπεζικού Έργου. Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, να αξιολογήσει το βαθμό βιωσιμότητάς της και να λάβει σχετικό πιστοποιητικό με το βαθμό συμμόρφωσής της στα κριτήρια ESG με ισχύ ενός έτους. Το πιστοποιητικό ESG μπορεί να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Ταυτόχρονα, βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, παρέχεται στην επιχείρηση ένα εξατομικευμένο Σχέδιο Δράσης με εισηγήσεις για το πώς η επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει την ESG απόδοσή της.

icap10002

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας Synesgy, η επιχείρηση καλείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογεί τις ενέργειές της όσον αφορά τους πυλώνες ESG. Το σχετικό ερωτηματολόγιο είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος της επιχείρησής και στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, καθώς και στις κανονιστικές απαιτήσεις της χώρας που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Η μεθοδολογία αξιολόγησης των δεδομένων ESG της επιχείρησης βασίζεται στους ισχύοντες διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και πρότυπα και συνεχώς προσαρμόζεται στις σχετικές αλλαγές τους. Το ερωτηματολόγιο Synesgy είναι πιστοποιημένο από την CRIF Rating Agency, αναγνωρισμένη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα επιτρέπει την εύκολη και άμεση πρόσβαση από τις επιχειρήσεις. Ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της επιχείρησης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις πρακτικές της εταιρείας και να στοιχειοθετήσει τις απαντήσεις μέσω εγγράφων που θα μεταφορτωθούν στην πλατφόρμα και τα οποία θα κοινοποιηθούν και στην τράπεζα. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι διαδικασία η οποία προϋποθέτει τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα από πλευράς του οργανισμού γιατί η ακρίβεια των απαντήσεων είναι υψίστης σημασίας. Αν και η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα φιλική προς το χρήστη, για διευκρινήσεις και βοήθεια σχετικά με το ερωτηματολόγιο ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της επιχείρησης μπορεί να απευθυνθεί στην Υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του Synesgy της ICAP CRIF.

icap1000

Προσδίδοντας αξία στις κυπριακές επιχειρήσεις
Με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, η επιχείρηση λαμβάνει αυτόματα τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα κοινοποιούνται, μέσω της Artemis Credit Bureau, στο συνεργαζόμενο τραπεζικό ίδρυμα της επιχείρησης για σκοπούς αξιολόγησης της εταιρείας με τη χρήση κριτηρίων Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης. Καθότι το Έργο είναι διατραπεζικό, οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κοινοί πελάτες διαφόρων τραπεζών, θα καλούνται να συμπληρώνουν ένα και μόνο ερωτηματολόγιο για όλες τις τράπεζες ενώ αντίστοιχα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά ιδρύματα θα αντλούν ομοιογενή πληροφόρηση για την εν λόγω επιχείρηση, η οποία, για σκοπούς διαφάνειας, θα είναι ακριβώς η ίδια που θα λαμβάνει η ίδια η επιχείρηση.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής της Artemis Credit Bureau κ. Γιάννης Τομασίδης ανέφερε τα εξής: «Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα το κυπριακό Γραφείο Πίστης υλοποιεί ένα ακόμη έργο υποδομής για την κυπριακή οικονομία. Μέσω του σημαντικού αυτού Έργου, καθίσταται εφικτή η αξιολόγηση της επίδοσης των κυπριακών επιχειρήσεων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, την κοινωνική μέριμνα και την εταιρική διακυβέρνηση τους. Σήμερα, μπαίνουν τα θεμέλια για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος ESG στην Κύπρο.

Η Artemis Credit Bureau, μέσω του Έργου συμβάλλει έμπρακτα στη μετάβαση των κυπριακών επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά, προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Η ICAP CRIF είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός μας εταίρος και η λύση ESG που μας προσφέρει είναι τεχνικά άρτια, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις των τραπεζών αλλά πρωτίστως των ίδιων των επιχειρήσεων».

Ο επικεφαλής του Έργου στην Artemis Credit Bureau, κ. Δημήτριος Μπούρμπουλας σημείωσε: «Βλέπουμε με ικανοποίηση να υλοποιείται με επιτυχία ένα φιλόδοξο και σημαντικό Έργο που αποτελεί το επιστέγασμα εντατικής ομαδικής δουλειάς από όλους τους συμμέτοχους φορείς. Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία του έργου καθότι παρατηρούμε ότι, παγκοσμίως, η επιχειρηματική κοινότητα συνειδητοποιεί πλέον ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το ευρύτερο περιβάλλον και η κοινωνία ευδοκιμούν.

Η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων ESG, από μόνη της, αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων λόγω της αξίας των πρωτογενών δεδομένων. Σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη πρωτογενών δεδομένων ESG. Συνεπώς, η αξία της πλατφόρμας Synesgy είναι ότι μετατρέπεται στο μέσο συλλογής και καταγραφής ανεπεξέργαστων δεδομένων που διοχετεύουν οι ίδιες επιχειρήσεις σε δομημένη μορφή εντός του οργανισμού τους, και τα οποία, μετά την επεξεργασία τους, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επιδόσεων βιωσιμότητας της επιχείρησης».

Από πλευράς της ICAP CRIF A.E., ο κ. Σπυρίδων Γιούργας, Εκτελεστικός Διευθυντής Ανάπτυξης, ανέφερε “Για την ICAP CRIF, και γενικότερα για τον Όμιλο της CRIF, η Κύπρος αποτελεί σημαντική, από στρατηγικής απόψεως, αγορά. Αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα του ESG στην στρατηγική των επιχειρήσεων, βάσει της οποίας, η ICAP CRIF (CRIF) επενδύει με σύγχρονες ESG λύσεις. Στόχος της συνεργασίας μας με την Artemis για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού διατραπεζικού έργου είναι η συμβολή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εγκαθίδρυση του στρατηγικού αυτού Έργου και προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Artemis Credit Bureau.

Ο κ. Πανίκος Νικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ανέφερε «Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του ESG επηρεάζει άμεσα τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία στοχεύουν την ανακατεύθυνση κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσουν στη στρατηγική και τη δράση τους ενέργειες που ενισχύουν το φυσικό, το κοινωνικό και το ανθρώπινο τους κεφάλαιο. Είναι λοιπόν επάναγκες τα τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να αξιολογούν, μέσω των δεδομένων ESG, τη «βιώσιμη χρηματοδότηση» των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονται. Αναγνωρίσαμε, ως τράπεζες, από την αρχή την αξία του διατραπεζικού Έργου και επενδύουμε στην επιτυχή λειτουργία του με την Artemis Credit Bureau ως φορέα υλοποίησης».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, τόνισε: «Mέσω του σημαντικού αυτού Διατραπεζικού Έργου ο τραπεζικός κλάδος καθίσταται ακόμη μία φορά σημαντικός αρωγός στον εκσυγχρονισμό των κυπριακών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της οικονομίας αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στη μετάβαση των κυπριακών επιχειρήσεων στην βιώσιμη ανάπτυξη».

###

Σχετικά με την Artemis Credit Bureau: Η Artemis Credit Bureau Ltd ιδρύθηκε το 2008 για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην Κύπρο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων στον τραπεζικό κλάδο. Είναι θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Αναγνωρίζεται ως το μοναδικό Credit Bureau στην Κύπρο και είναι, από την αρχή της λειτουργίας της, πλήρες μέλος του Συνδέσμου Credit Bureaus στην Ευρώπη (ACCIS). Οι πελάτες της και οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται στην πληροφόρηση που παρέχει για τη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων. Περισσότερα εδώ: https://www.artemis.com.cy

Σχετικά με την ICAP CRIF A.E.: Η ICAP CRIF A.E. (πρώην όμιλος εταιρειών ICAP A.E.), με μια πετυχημένη διαδρομή 60 χρόνων και παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία Βουλγαρία και Κύπρο, είναι ο κορυφαίος Όμιλος εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Tον Δεκέμβριο του 2021, η ICAP A.E. ενσωματώθηκε πλήρως στον Όμιλο της CRIF S.p.A, το μεγαλύτερο Credit Bureau στην Ευρώπη με διεθνή παρουσία σε μεγάλο αριθμό χωρών. Περισσότερα εδώ: https://www.icapcrif.com/our-group/group-identity/

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας