Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μάριος Αδάμου 06:40 - 12 Ιουλίου 2025

Το δρόμο για σταδιακή αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι απώλεσαν σημαντικά ποσά προ 13ετίας, άνοιξε η ομόφωνη υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του πρώτου προϋπολογισμού του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ο οποίος για το 2025 ανέρχεται στα €100.005.010.
Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του Σχεδίου Μερικής Αναπλήρωσης, το οποίο αφορά πρόσωπα που επλήγησαν από τα μέτρα εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν στα δύο συστημικά τραπεζικά ιδρύματα το 2013.
Με βάση το σχέδιο που θα εφαρμοστεί, για κάθε δικαιούχο, το ποσό αναπλήρωσης υπολογίστηκε με βάση το ανασφάλιστο ποσό απομείωσης, με ανώτατο όριο τα €1.000.000 ανά κατηγορία και μέγιστο συνολικό ποσό €100.000 ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ οι αποζημιώσεις αφορούν κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων.
- Διαβάστε εδώ: Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
- Διαβάστε εδώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιβεβαίωση της απομείωσης κουρεμένων καταθετών-Όλες οι πληροφορίες
Την ίδια ώρα, ομαλά και χωρίς προβλήματα η διαδικασία επιβεβαίωσης της απομείωσης κουρεμένων καταθέσεων, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Έλεγχος Αποτελεσμάτων Απομείωσης Σχεδίου Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης», που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνις Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε την έγκριση του προϋπολογισμού του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης θετική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «γίνεται μία αρχή σε έναν αγώνα ο οποίος έχει διαρκέσει 12 και πλέον χρόνια».
«Δεν είναι το ιδανικό, δεν είναι το ιδεώδες, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και εφόσον γίνεται μία αρχή, ευελπιστούμε πως αυτή θα έχει και συνέχεια», πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε, «το σχέδιο που ψηφίστηκε είναι μόνο για το 2025 και προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ καθορίζει το μέγιστο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να λάβει κάποιος και το μέγιστο ποσό που μπορεί να θεωρηθεί ως απώλεια -ένα ποσοστό που είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία δικαιούχων».
«Είναι επαναλαμβάνω μία θετική εξέλιξη, η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει και συνέχεια και πιστεύουμε πως θα έχει κρίνοντας από τις συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Δεν ικανοποιούν οι οροφές
Ερωτηθείς εάν οι οροφές που έχουν τεθεί στα ποσά αποζημίωσης ικανοποιούν τον Σύνδεσμο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «εμείς είμαστε εναντίον της οροφής σε οποιαδήποτε μορφή και το είχαμε πει επανειλημμένα στις συζητήσεις που είχαμε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΚΑΛΑ «η εκτελεστική εξουσία, το υπουργείο Οικονομικών, θεώρησε ότι έπρεπε να μπουν αυτές οι οροφές -τουλάχιστον επί του παρόντος- διότι έπρεπε με το σχέδιο να περιοριστούν για το 2025 στα 100 εκατομμύρια ευρώ».
Σίγουρα, διεμήνυσε, δεν είναι το πιο δίκαιο σύστημα, υποδεικνύοντας πως «το πιο δίκαιο σύστημα θα ήταν να υπάρξει μία πλήρης αναλογικότητα σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους. Δηλαδή, το ποσοστό θα έπρεπε να ήταν εφαρμόσιμο πάνω στην ολική απώλεια του καθενός».
«Υπήρξαν διάφορες συζητήσεις επί του θέματος, υπήρξαν περιπτώσεις όπου υπήρχαν πολλά εκατομμύρια απώλειας, υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχαν μερικές χιλιάδες απώλειας και το υπουργείο Οικονομικών έκρινε σκόπιμο ότι σε αυτό το στάδιο -τουλάχιστον- έπρεπε να μπουν αυτές οι οροφές.
Εμείς ως Σύνδεσμος είμαστε κάθετα εναντίον αυτής της θεωρίας, αλλά δεν είχαμε και πολλές επιλογές. Δεχθήκαμε αυτό το σχέδιο, διότι κάποτε έπρεπε να ξεκινήσει αυτή η αναπλήρωση των απωλειών και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή τη θεωρία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν έχουν οποιαδήποτε ενημέρωση για τη συνέχεια και τις προθέσεις του κράτους από το 2026 και μετά για το θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε αρνητικά.
«Με βάση όσα μας έχουν πει, κάθε χρόνο θα γίνεται και νέο σχέδιο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες από τις παραμέτρους του προηγούμενου, μπορεί και όχι. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να είναι δεδομένο σε ό,τι αφορά το σχέδιο του 2026», συνέχισε.
Επαλήθευση απομείωσης
Κληθείς να πει πώς εξελίσσεται η διαδικασία επαλήθευσης της απομείωσης, είπε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «τα μέλη μας σε γενικές γραμμές δεν έχουν δυσκολία».
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξαν κάποιες δυσκολίες από άλλες ομάδες δυνητικά δικαιούχων, αλλά τα μέλη μας επειδή από την αρχή ξεκινήσαμε να έχουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία και ενημέρωση δεν τους κακοφαίνεται αυτή η διαδικασία. Κάποιοι άλλοι που είχαν διαφορετικούς τρόπους αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, αλλά είναι τόσο απλή αυτή η διαδικασία που δεν δικαιολογούνται δυσκολίες», υπογράμμισε.
«Τώρα εάν με ρωτάτε αν κάποιος δεν έχει ξαναγγίξει ένα κομπιούτερ εάν θα δυσκολευθεί, η απάντηση είναι ότι θα δυσκολευτεί, αλλά όλος ο κόσμος έχει παιδιά, έχει εγγόνια, συγγενείς, φίλους, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι στις βασικές μορφές και χρήσεις της τεχνολογίας που θα μπορούσαν να τους ζητήσουν να τους βοηθήσουν.
Εν πάση περιπτώσει, όλοι οι δυνητικά δικαιούχοι όταν υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους δημιούργησαν λογαριασμούς στο cy login, πρώην Αριάδνη, κτλ. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν αυτή τη στιγμή, είναι να βάλουν τα στοιχεία τους στο cy login και μετά απλά θα τους κατευθύνει το σύστημα να επιβεβαιώσουν την απώλεια την οποία είχαν», εξήγησε περαιτέρω.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν μπορεί να υπάρξουν διαφορές στα ποσά που κάποιοι θεωρούν ότι απώλεσαν με τα ποσά της τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ αν και δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπέδειξε ότι «στις πλείστες των περιπτώσεων θα είναι πανομοιότυπα τα ποσά».