ΟΠΕΚ+: Αναγκαία η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου-Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τρεις από τις βασικές χώρες-παραγωγούς του ΟΠΕΚ -τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ- δήλωσαν ομόφωνα ότι η πρόσφατη τεράστια αύξηση της προσφοράς από τον σύλλογο των παραγωγών ήταν απαραίτητη για την παγκόσμια αγορά.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν μικρά κέρδη αυτή την εβδομάδα, ένα σημάδι ότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής. Παρά την τρέχουσα στενότητα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση της προσφοράς κινδυνεύει να ξεπεράσει τη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος.

Σημάδια της στενότητας της αγοράς περιλαμβάνουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα, τα οποία βρίσκονται στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από το 2014, καθώς και την κατάρρευση των αποθεμάτων ντίζελ στην Αμερική.

Οι χρονικές διαφορές υποδηλώνουν στενή δυναμική προσφοράς και ζήτησης στο εγγύς μέλλον.

Η Saudi Aramco, η οποία αύξησε τις βασικές τιμές του πετρελαίου για τους πελάτες της στην Ασία μια μέρα μετά τη συνάντηση, βλέπει «υγιή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», παρά τις εμπορικές προκλήσεις, τους δασμούς και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία.

Τον Απρίλιο, o OΠΕΚ+ ανακοίνωσε -προς έκπληξη της αγοράς- την προσθήκη 411.000 βαρελιών ημερησίως στην αγορά, επαναλαμβάνοντας την αύξηση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πρόσφατα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με αύξηση 548.000 βαρελιών ημερησίως.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε στο CNBC ότι το γκρουπ βλέπει συνεχιζόμενα σημάδια ισχυρής ζήτησης, που οφείλονται κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και μια «άνθηση» της αεροπορικής περιόδου και μια αύξηση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ.

Τόνισε τη σημασία της αδιάλειπτης προμήθειας πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι αμερικανικές κυρώσεις απειλούν να υπονομεύσουν αυτό το γεγονός.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Υδρογονανθράκων της Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να αποκαλυφθεί η επόμενη κίνηση της ομάδας, αλλά αν τα στοιχεία δείξουν ότι είναι απαραίτητο να προστεθούν επιπλέον βαρέλια τον Σεπτέμβριο, θα το κάνουν.

Ωστόσο, ο Πατρίκ Πουγιάν, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας TotalEnergies SE, δήλωσε ότι η απουσία μεγαλύτερης ανόδου των τιμών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν υποδηλώνει ότι η αγορά έχει επαρκή προσφορά.

Ωστόσο, η τύχη της αγοράς μετά το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται, είναι λιγότερο βέβαιη.

«Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι αρκετά σφιχτή», δήλωσε o Mπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος και ιδρυτής της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι η προσφορά θα αρχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση αργότερα αυτό το τρίμηνο, όταν τα διυλιστήρια θα επεξεργάζονται λιγότερο αργό πετρέλαιο και το πλεόνασμα θα γίνει αισθητό.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, o ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα κάνει την επόμενη αύξηση της συνολικής παραγωγής της την τελευταία για κάποιο διάστημα, αφού η προσοχή της αγοράς στρέφεται προς το τι θα ακολουθήσει. Το ενδιαφέρον των αναλυτών του κολοσσού επικεντρώνεται τώρα στις μελλοντικές προθέσεις της ομάδας.

«Η βασική μας πρόβλεψη παραμένει ότι θα ολοκληρώσουν την αύξηση της παραγωγής μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο μείωσης κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα» στην επόμενη συνάντηση της ομάδας στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε το στέλεχος της Goldman, Νταν Στρούιφεν.

«Αυτή είναι η προσδοκία μας, ότι θα έχουμε μια περαιτέρω αύξηση 0,55 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα» στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω στρατηγική της συμμαχίας θα εξαρτηθεί από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

«Προβλέπουμε πλεόνασμα τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι σύντομα θα σταματήσουν να αυξάνουν την παραγωγή», προσέθεσε σχετικά με τη στρατηγική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ μετά τον Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής σε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων-Τι προνοεί
BP: Βλέπει ισχυρές επιδόσεις και ανάκαμψη παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο
ΟΠΕΚ+: Αναγκαία η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου-Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Αυτοψία Παπαναστασίου στο γεωτρύπανο «Valaris DS-9»… Ενημερώθηκε για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο «Πήγασος-1»
Δίνει διευκρινίσεις για το τερματικό η ΕΤΥΦΑ-Σε εξέλιξη η μελέτη δεδομένων έργου για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
ΣΑΗ: Το πιο κρίσιμο βήμα για την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στην χώρα η έλευση του φυσικού αερίου
Ασκήσεις ισορροπίας στα 70 δολάρια για το brent-Μικρή ανάσα στην αγορά
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η ηλεκτρική διασύνδεση και κάπου στο... μέλλον η ολοκλήρωση του τερματικού
Πιέσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη-Στις πρωτεύουσες με τις υψηλότερες αυξήσεις η Αθήνα
Ψάχνουν τρόπους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων