Powered by

Χωρίς πολλαπλές συντάξεις οι μελλοντικοί κρατικοί αξιωματούχοι...Οι αλλαγές στο καθεστώς καταβολής που επέφερε η Βουλή

Με την ψήφιση προτάσεων νόμου, η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε σε αλλαγές στο καθεστώς καταβολής συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος και την αντιμετώπιση στρεβλώσεων, που προκαλεί η καταβολή πολλαπλών συντάξεων. Παράλληλα, ψηφίστηκαν τροπολογίες στους νόμους ώστε η ρύθμιση αυτή να ισχύει για τους μελλοντικούς αξιωματούχους, από 1 Ιουνίου του 2026.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με 43 ψήφους εναντίον, 3 υπέρ από ΔΗΠΑ και 3 αποχές από ΕΔΕΚ.

Οι προτάσεις νόμου, με ελαφρές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των παρόντων, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων, των δύο ανεξάρτητων Α. Ατταλίδου και Κ. Ευσταθίου, ενώ καταψηφίστηκαν από τον ανεξάρτητο Α. Θεμιστοκλέους. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.

Οι έξι από τις επτά προτάσεις νόμου που υπερψηφίστηκαν συνυπογράφονται από βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις προτάσεις νόμου επεκτείνουν το ισχύον πλαίσιο συμψηφισμού συντάξεων σε περισσότερες κατηγορίες αξιωματούχων και λειτουργών, περιορίζουν την καταβολή νέας σύνταξης σε περιπτώσεις μεταγενέστερης ανάληψης αξιώματος ή θέσης και εισάγουν όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2026, περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και μελών των Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, προβλέπεται η αναστολή σύνταξης για θητεία ή υπηρεσία που ξεκινά μετά την ίδια ημερομηνία, σε περίπτωση ανάληψης νέου αξιώματος ή θέσης εντός της Δημοκρατίας ή στην ΕΕ.

Επιπρόσθετα, καθιερώνεται μηχανισμός συμψηφισμού πολλαπλών συντάξεων ώστε η συνολική καταβολή να μην υπερβαίνει τα δύο τρίτα των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών, ενώ διατηρείται το δικαίωμα καταβολής θεμελιωμένων συντάξεων.

Παράλληλα, ψηφίστηκε και πρόταση νόμου ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για τη δυνατότητα οικειοθελούς αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, η μοναδική νομοθεσία που δύναται να επηρεάσει και υφιστάμενους αξιωματούχους.

Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του βουλευτή ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, η οποία προβλέπει ότι οι συντάξεις δεν θα συμψηφίζονται, αλλά θα υπολογίζονται στη βάση της ακολουθούμενης από το Γενικό Λογιστήριο μεθοδολογίας που εφαρμόζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους κάλεσε την Ολομέλεια να απορρίψει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι αν περάσει, «θα γεμίσει η Βουλή από πλουτοκράτες και ανεπάγγελτους που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους».

Υποστήριξε πως η κατάργηση της σύνταξης θα αποθαρρύνει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, ειδικά νεότερους, από το να ασχοληθούν με την πολιτική, καθώς δεν θα αισθάνονται καμία ασφάλεια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει καμία πρόταση, επικρίνοντας τους συναδέλφους του για «υπερβάλλοντα ζήλο» που στοχεύει, όπως είπε, στη διατήρηση της πολιτικής καριέρας τους εις βάρος των μελλοντικών βουλευτών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, επισήμανε ότι οι προσπάθειες περιορισμού των προκλητικών ωφελημάτων έγιναν ξανά στο παρελθόν αλλά σκοντάφτουν σε δικαστικές αποφάσεις.

Σημείωσε ότι το θέμα προέκυψε από τη δημόσια κατακραυγή για τις υπερβολικές απολαβές, ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχουν κάποια ωφελήματα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος «πλουτοκρατών και κάποιων που είδαν φως και μπήκαν».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε άλλες χώρες ισχύει ενιαία προσέγγιση, με γενική απαγόρευση πολλαπλών συντάξεων για λόγους ισότητας και δημοσιονομικής ισορροπίας.

Ο κ. Παπαδούρης ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν θα στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο αλλά θα υπερψηφίσει τις έξι προτάσεις νόμου και την πρόταση νόμου για εθελοντική αποποίηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνταγματικής θωράκισης με τη ρύθμιση να ισχύει μόνο για όσους αναλαμβάνουν αξίωμα για πρώτη φορά.

Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισε ότι στόχος του κόμματος είναι μια οριστική και άμεση ρύθμιση ώστε να τερματιστούν οι στρεβλώσεις και οι ανισότητες, με ένα σύστημα απλό, ορθολογικό και διαχρονικό.

Ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα ορισμένων προτάσεων νόμου και κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, καθώς διαφυλάσσει τη συνταγματικότητα και επιτρέπει να κλείσει οριστικά το ζήτημα.

Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλες προτάσεις νόμου του κόμματος για ζητήματα όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο και το ανώτατο όριο θητειών των βουλευτών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, εξήγησε ότι οι έξι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν αρχικά σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων.

Όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να αγγιχθούν όσοι έχουν ήδη αφυπηρετήσει. Τελικά, με τροπολογία Παπαδούρη εξαιρούνται οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι, ώστε να μην κινδυνεύσουν να καταπέσουν στο δικαστήριο.

Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι απλό, εφαρμόσιμο και προσφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις, ενώ επανέλαβε πως οι υπόλοιπες προτάσεις, ακόμα και με τροπολογίες, παραμένουν αντισυνταγματικές. Κατέληξε ότι η ΔΗΠΑ θα το στηρίξει, ώστε το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων να κλείσει οριστικά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ανεπαρκές, τονίζοντας ότι «καταργεί εντελώς τις συντάξεις και εισάγει την καταβολή πολλαπλών φιλοδωρημάτων».

Υπογράμμισε πως χρειάζεται σεβασμός στα δικαιώματα των αξιωματούχων και στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, επιμένοντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και το κύρος τους μέσω του δικαιώματος «μίας και μόνης αξιοπρεπούς σύνταξης». Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο προσεγγίζει το θέμα με λάθος τρόπο.

Προειδοποίησε ότι οι προτάσεις νόμου ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικές, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί από τον Σεπτέμβρη σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, ώστε το ζήτημα να ρυθμιστεί οριστικά πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπογράμμισε τη σταθερή θέση του κόμματός του υπέρ της κατάργησης των πολλαπλών συντάξεων, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη για σωστή αξιολόγηση χωρίς περιπλοκές.

Εξήγησε ότι ένα άτομο πρέπει να δικαιούται να λαμβάνει τη μεγαλύτερη σύνταξη και αν επαναδιοριστεί, να επιλέγει μεταξύ σύνταξης και μισθού, αλλά όχι και τα δύο.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να καθοριστεί η ηλικία παραχώρησης σύνταξης, αφού ήδη για τους δημόσιους υπαλλήλους αυξήθηκε από το 60ο στο 65ο έτος, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί και για τους αξιωματούχους.

Πρόσθεσε ότι το ύψος του επιδόματος σε περίπτωση αφυπηρέτησης θα πρέπει να βασίζεται σε ορθολογική διαχείριση και στα χρόνια υπηρεσίας.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα χρειαστεί σύντομα να επανεξεταστεί και είπε ότι η ΕΔΕΚ τηρεί αποχή.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, επισήμανε ότι, αν και η αδικία που νιώθει η κοινωνία δεν θα εξαλειφθεί άμεσα, θα ξεκινήσει μια σταδιακή βελτίωση. Ξεκαθάρισε πως οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι δεν θα επηρεαστούν και ζήτησε αυτό να γίνει κατανοητό.

Υποστήριξε τη μετάβαση της συντάξιμης ηλικίας στα 65 έτη και τον καθορισμό συγκεκριμένων ορίων για τα εφάπαξ στους επόμενους αξιωματούχους.

Ο κ. Παπαγιάννης τάχθηκε κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου και υπέρ των προτάσεων νόμου, καθώς και όλων των σχετικών τροπολογιών.

Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε τροπολογία ώστε όσα ποσά εξοικονομηθούν να διατεθούν απευθείας για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ασκώντας πίεση στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το μέτρο. Τόνισε ότι είναι λανθασμένο και άδικο να συνεχίζονται τα σημερινά υπερπρονόμια.

Χ. Ερωτοκρίτου: Η Κυβέρνηση δεν άγγιξε το βαθύ κράτος των προνομίων

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι υπήρξε η πολιτική βούληση όλων των δυνάμεων για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, τερματισμό της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού, και για καθορισμό του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

Εξέφρασε τη λύπη της γιατί η κυβέρνηση δεν ανέλαβε, όπως είπε, την ευθύνη να φέρει ένα νομοσχέδιο που να αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές, ώστε να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία. «Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγγίξει το βαθύ κράτος των προνομίων», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι οι έξι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν ούτε εξευτελίζουν υφιστάμενους και μελλοντικούς αξιωματούχους, ούτε αφήνουν απεριόριστο το δικαίωμα συνταγματικής αμφισβήτησης.

Επισήμανε ότι, παρά τις αδυναμίες, διασφαλίζεται η συνταγματικότητα και μπαίνει φραγμός στη διαιώνιση της στρεβλής κατάστασης. Δήλωσε, τέλος, ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ και της πρότασης νόμου για εθελούσια αποποίηση της σύνταξης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, κυρίως επειδή καταργεί τη σύνταξη και τόνισε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την πλήρη κατάργησή της από την κυπριακή πολιτεία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διατηρεί πολλαπλά φιλοδωρήματα. Δήλωσε πως το κόμμα υπερψηφίζει τις προτάσεις νόμου, με εξαίρεση αυτή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για φορολόγηση, διότι, όπως είπε, οι προτάσεις αυτές πετυχαίνουν μια ανώτατη σύνταξη με πιο εξορθολογισμένο τρόπο και σχετική συνταγματική ασφάλεια.

Υποστήριξε επίσης την πρόταση νόμου για εθελοντική αποποίηση σύνταξης και τη δημοσιοποίηση όσων την αποποιούνται και όσων δεν το πράττουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η προσέγγιση του κόμματός του στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, κατάργηση της ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης, και επέκταση του ορίου καταβολής σύνταξης στα 65 έτη.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία διασφάλισης πλαισίου που δεν θα αποθαρρύνει άξιους πολίτες να αναλάβουν δημόσια αξιώματα. Εξήγησε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν καλύπτει αυτούς τους στόχους και για αυτό το ΑΚΕΛ θα το καταψηφίσει.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνεργασίας με την εκτελεστική εξουσία και στη σχετική εισήγηση του ΑΚΕΛ για δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα υπέβαλλε οριστική πρόταση βάσει του πλαισίου του Γενικού Λογιστή, η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση.

Επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε δική του πρόταση νόμου, η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Τόνισε ότι στόχος ήταν η εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για όλους τους αξιωματούχους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου κινούνται στη λογική της δημόσιας υπηρεσίας και δεν έχουν καταρριφθεί στο δικαστήριο. Αναφερόμενη στη δική της πρόταση νόμου, δήλωσε πως αισθάνεται έντονα την αδικία και για αυτό επιμένει στην πρότασή της.

«Η Βουλή πρέπει να φωνάξει ότι δεν είναι ανεκτό το καθεστώς των πολλαπλών συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφασίζουν άτομα από την Κυβέρνηση που έχουν συμφέρον».

Υποστήριξε ότι ο Έφορος Φορολογίας τάχθηκε υπέρ της πρότασης για φορολόγηση και διερωτήθηκε: «Αν αυτός δεν έχει πρόβλημα, τι πρόβλημα έχετε οι υπόλοιποι;». Η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η κ. Χαραλαμπίδου προνοούσε φορολόγηση με 90% σε όσους λαμβάνουν ετήσιες συντάξεις άνω των 70.000 ευρώ (δηλαδή πάνω από 5.000 μηνιαίως).

«Πόσοι παίρνουν τέτοια σύνταξη και συζητούμε ότι θα επηρεαστεί το βιοτικό τους επίπεδο;», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος, καλώντας να δοθεί η ευκαιρία να δοκιμαστεί η πρόταση στο Ανώτατο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επισήμανε ότι η ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και μισθού όπως και πολλαπλών συντάξεων δεν γίνεται κατανοητή από τον κόσμο. Ανέφερε πως υπήρχε εδώ και χρόνια η ανάγκη να βρεθεί μια κοινή λύση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», κάτι που όμως δεν επετεύχθη.

Τόνισε ότι αυτό που θα ψηφιστεί σήμερα δεν είναι το τέλος του δρόμου, καθώς ήδη ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόθεση για αναφορά στο Ανώτατο. Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις νόμου, ώστε να μπορέσουν να κριθούν.

Απηύθυνε παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν κατατεθεί αναφορά, από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει συναινετικός διάλογος για την επίτευξη των κοινών στόχων. Υπενθύμισε ότι υπάρχει και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία βασίζεται σε ιδέα του Γενικού Λογιστή, και δήλωσε ανοικτός σε συζήτηση με την εκτελεστική εξουσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλώνας, αναφέρθηκε επικριτικά στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο για το θέμα, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες που επικρατούν θυμίζουν «ρωμαϊκή αρένα», δημιουργώντας συνθήκες ώστε να διεκδικούν θέσεις βουλευτών όσοι διαθέτουν πολλά χρήματα ή επιδιώκουν δημοσιότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Όπως είπε, «αυτό δεν είναι δημοκρατία». Προειδοποίησε ότι «η δημοκρατία θα μπει στο γύψο» από εταιρείες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε ότι το πακέτο των έξι προτάσεων νόμου, το οποίο συνυπογράφει, κατατέθηκε στη Βουλή σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση αδυνατούσε να φέρει νομοσχέδια που θα ρύθμιζαν το ζήτημα. Τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ήρθε εκ των υστέρων δεν ικανοποιεί την ανάγκη να υπάρχει σύνταξη που να αντικατοπτρίζει τα χρόνια υπηρεσίας.

Όπως είπε, οι προτάσεις νόμου δεν απαντούν στο σημερινό πρόβλημα, αλλά ρυθμίζουν μελλοντικά το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης. Τόνισε ότι η φιλοσοφία που ακολουθήθηκε στις προτάσεις νόμου έχει ήδη δοκιμαστεί και αντέξει στο δικαστήριο, στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, και «δεν έχουν ψήγμα αντισυνταγματικότητας».

Προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επηρεάζεται από τη συζήτηση ως συνταξιούχος αλλά δεν επηρεάζεται από καμία πρόταση νόμου, να υπογράψει αυτό που θα ψηφιστεί σήμερα, το οποίο θα είναι και συνταγματικό και θα επιφέρει δικαίωση στο μέλλον.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως «σοβαρότατα ανεπαρκές, με προκλητικές πρόνοιες», παρά τη βελτίωση που υπήρξε μέσα από τη συζήτηση. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις προτάσεις νόμου, καθώς «έχουν μια πιο ολιστική προσέγγιση».

Εξέφρασε την ευχή να μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «η κοινωνία να μας αποδώσει ότι προσπαθήσαμε να τις κάνουμε αντισυνταγματικές για να πέσουν στο Ανώτατο».

Αναφέρθηκε θετικά στην πρόταση για εθελοντική αποποίηση και δημοσιοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την ως αποτελεσματική θεραπεία για όσα δεν μπορούσαμε να θεραπεύσουμε νομοθετικά και απόλυτα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι απέσυρε τις δικές του προτάσεις, με βάση τα νέα δεδομένα. Τόνισε, ωστόσο, ότι ελπίζει να μη χρειαστεί η Βουλή να επανέλθει στο μέλλον. Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η Βουλή να ορίσει τι θεωρείται πυρήνας του περιουσιακού στοιχείου και τι θεωρείται περιφέρεια.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα» τη συνταγματικότητα των προτάσεων, αν δεν δοκιμαστούν στο Δικαστήριο.

Σημείωσε πως θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικές και ότι μόνο η πρόταση νόμου για την εθελοντική αποποίηση μπορεί να αλλάξει κάτι για όσους ήδη λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Τάχθηκε κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου, καθώς «αλλάζει την αρχή της παροχής σύνταξης για κάθε εργαζόμενο».

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ευαισθησίας», αλλά κάθε νοήμων πολίτης κατανοεί ότι πρόκειται για ένα προκλητικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Το χαρακτήρισε ζήτημα δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει με τα νέα δεδομένα αν θέλει να μπει στη Βουλή ή να είναι αξιωματούχος. Εξήρε την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα για το θέμα, και συνεχάρη τα μέλη της που ανέλαβαν την ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας και το έφεραν εις πέρας.

Δειτε Επισης

Σε ανοδική πορεία παρέμεινε το ΧΑΚ
Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Σε νέα εποχή με ΕΜΕΚ η εφαρμογή των κυρώσεων-Βήμα περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου
Όλο και πιο κοντά στην ένταξη στη ζώνη Σένγκεν η Κύπρος-Πράσινο Βουλής για λειτουργία του εθνικού VIS
Δυναμιτίζουν το κλίμα για την ΑΤΑ οι συντεχνίες...Επιμένουν σε πλήρη αποκατάσταση και απειλούν με απεργίες
Χωρίς πολλαπλές συντάξεις οι μελλοντικοί κρατικοί αξιωματούχοι...Οι αλλαγές στο καθεστώς καταβολής που επέφερε η Βουλή
Martin Brandenburger: Καινοτομία στην πράξη-H Lidl επαναπροσδιορίζει την αγοραστική εμπειρία
13α Invest Cyprus International Investment Awards: Οι βραβευθείσες εταιρείες και όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους(video)
Cryos IVF Clinic: Η νέα κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Κύπρο-Ορόσημο για την Cryos International
«Οπλίζει» τις κυπριακές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας η Κυπριακή Δημοκρατία-Τι αποφασίστηκε σε υπουργική σύσκεψη