powered by

Ξενάγηση στο υπό ανέγερση υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο του ΙΝΓΚ-Έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας για την χώρα

Τον Οκτώβριο του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο επίσκεψης και ξενάγησης του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Κυριάκου Κακουρή, στο υπό ανέγερση κτίριο.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κακουρής ξεναγήθηκε στο υπό ανέγερση κτίριο του Ινστιτούτου, όπου θα στεγαστεί ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την κυπριακή Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023, ενώ το έργο αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση στο μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας στην Κύπρο, ενισχύοντας καθοριστικά την ερευνητική υποδομή και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του Ινστιτούτου.

Το νέο κτίριο είναι έκτασης περίπου 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με αναβαθμισμένη ερευνητική υποδομή και νέας τεχνολογίας εξοπλισμό, στο οποίο θα στεγαστούν έξι νέες ερευνητικές ομάδες.

ΙΝΓΚ-ΕΤΕΠ2

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της ξενάγησης, ο κ. Κακουρή υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ινστιτούτου, ενώ επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζει η έρευνα και η καινοτομία στην ευημερία των κοινωνιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να δω την πρόοδο του έργου, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ. Το κτίριο αυτό είναι το πρώτο έργο στον τομέα της έρευνας που έχουμε χρηματοδοτήσει στην Κύπρο», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα πριν τον τέλος του χρόνου να είναι έτοιμο, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο του Ινστιτούτου.

ΙΝΓΚ-ΕΤΕΠ3

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, ανέφερε πως «η κατασκευή του νέου ερευνητικού κέντρου αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ινστιτούτου και εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής μας αποστολής».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την κυπριακή Κυβέρνηση για την πολύτιμη στήριξή τους.

Όπως είπε «το νέο κτίριο θα χρησιμοποιηθεί σε λίγους μήνες για νέες ερευνητικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την ικανότητά μας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο και κατ’ επέκταση εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του έργου, τη σημασία της συνεργασίας με την ΕΤΕπ και τον στρατηγικό ρόλο του νέου ερευνητικού κέντρου στην ενίσχυση της επιστημονικής και ερευνητικής υποδομής της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Εντάσσεται στη δύναμη της ΟΕΒ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θερμοκηπιούχων
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Corporate Padel Tournament (pics)
Αν. Ορθοδόξου: Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και η ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης
Α. Μουζουρίδης: Το οικονομικό αποτύπωμα του FIBA EuroBasket και η μοναδική ευκαιρία για τον ξενοδοχειακό τομέα
Ευαγγελία Ηλιάδου: Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και ο στόχος της Pafilia για το Minthis Music Festival
Έτσι κτίζονται κορυφαίες επωνυμίες…H τέχνη του brand-building και πώς επιτυγχάνεται το δέσιμο της μάρκας με το κοινό
Οι ομάδες «Peellastic» και «MedschoolPal» εκπροσωπούν την Κύπρο στο φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας GEN-E 2025
Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή κεντρικού σταθμού λεωφορείων Λάρνακας-Στα €7 εκατ. η αξία
Διευκρινήσεις Αρχής Λιμένων Κύπρου για την πυρκαγιά σε ιστιοφόρο σκάφος στην Μαρίνα Λάρνακας
Κινήθηκε σε ανοδική πορεία η βιομηχανική παραγωγή...Αυξημένη κατά 3,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου