Αντώνης Αντωνίου: Είδα, γνώρισα και έμαθα πολλά...Αυτό σας προσκαλώ και από καρδιάς σας παρακαλώ να προστατεύσουμε
InBusinessNews 13:26 - 07 Μαΐου 2025

Με μια μακροσκελή ομιλία η οποία άγγιξε και αποτύπωσε την συνολική εικόνα του οικοσυστήματος της κυπριακής οικονομίας, δίνοντας ταυτόχρονα σαφείς κατευθύνσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στην επόμενη μέρα, τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΟΕΒ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αντώνης Αντωνίου.
«Είμαι αισιόδοξος ότι πορευόμαστε σωστά», είπε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος σκιαγραφώντας την κατάσταση σε επί μέρους τομείς και στέλνοντας σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, διαμήνυσε πως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ίσως το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως η ελάχιστη συνεννόηση κρατικών αρχών και συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αυτό δηλαδή που ονομάζεται τριμερής συνεργασία, είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα για συλλογική πρόοδο σε συνθήκες εργατικής και κοινωνικής ειρήνης.
«Αυτό, σας προσκαλώ και από καρδιάς σας παρακαλώ να προστατεύσουμε: Τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές της τριμερούς συνεργασίας και μαζί την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου προβαίνοντας σε timely and meaningful consultations, όπως δεσμευτήκαμε με το Pact for European Social Dialogue που υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο», σημείωσε ο Αντώνης Αντώνιου.
Ξεχωριστής σημασίας υπήρξαν οι αναφορές του απερχόμενου προέδρου της ΟΕΒ στα εργασιακά ζητήματα και πολύ περισσότερο στο θέμα της ΑΤΑ, δεδομένου και του κοινωνικού διαλόγου που επίκειται επ’ αυτής κατά τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζοντας συναφώς ότι η ΟΕΒ αποδέχτηκε την αύξηση από το 50% στο 66,7% με την διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα υπάρξει κατάληξη σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα, ο Αντώνης Αντωνίου υπογράμμισε πως η ΑΤΑ ως έχει, είναι πλέον ένα σύστημα που χρειάζεται βελτίωση, ώστε να συνάδει με τις νέες πραγματικότητες και που να μη ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και να μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των υψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
«Στόχος μας είναι η αντικατάστασή του(σ.σ. του θεσμού) με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και άλλα μακροοικονομικά δεδομένα», επισήμανε.
«Δεσμευόμαστε να διεξάγουμε τον διάλογο καλή τη πίστη και ευελπιστούμε πως το ίδιο θα πράξουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Διευκρινίζουμε δε ότι η βελτίωση του μηχανισμού της ΑΤΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο, όσους την έχουν συμφωνήσει μέσα από τις συμβάσεις εργασίας, ατομικές ή συλλογικές», ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στην παράδοση της προεδρίας της ΟΕΒ, ο Αντώνης Αντωνίου έκανε λόγο για ένα ταξίδι τεσσερισήμισι χρόνων γεμάτο από εμπειρίες και προκλήσεις, κατά το οποίο-όπως ανέφερε χαρακτηριστικά-είδε, γνώρισε και έμαθε πολλά.
«Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, τόσο από τον χώρο του επιχειρείν όσο και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία», σημείωσε, για να ευχαριστήσει όλους με όσους συνεργάστηκε κατά την διάρκεια της θητείας του.
Απευθυνόμενος στον διάδοχό του, νέο πρόεδρο της ΟΕΒ Γιώργο Παντελίδη, τον συνεχάρη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που αναλαμβάνει.
«Τόσο εγώ, καθώς και όλη η ηγεσία και ο μηχανισμός της ΟΕΒ θα είναι δίπλα σου για μια επιτυχημένη προεδρία προς όφελος της οικονομίας του τόπου και της ευημερίας των πολιτών μας», διαβεβαίωσε.
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του (απερχόμενου) προέδρου της ΟΕΒ Αντώνη Αντώνιου στην ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Φίλε Πρόεδρε του ΚΕΒΕ,
Your Excellencies,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) η οποία φέτος γιορτάζει 65 χρόνια ζωής.
Όπως έπραξα και στις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, σεβόμενος τον πολύτιμο χρόνο όλων εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, θα αναγνώσω μικρό μέρος της ομιλίας μου, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει μόλις τώρα διανεμηθεί ηλεκτρονικά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είναι στη διάθεση όποιου επιθυμεί να ενδιατρίψει σε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας.
Θα σταθώ στα μηνύματα που θα ήθελα να πάρετε μαζί σας από την Γενική Συνέλευση της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία σήμερα
Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία μας βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα καταστάσεις, τις οποίες όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε βιώσει, ο καθένας μέσα από την ιδιότητά του, το λειτούργημά του ή τη δραστηριότητα του, αποκτώντας μοναδικές εμπειρίες.
Ιδιαίτερα οδυνηρές ήταν οι περιπτώσεις που η οικονομία μας έπρεπε να διαχειριστεί τις παρενέργειες διεθνών κρίσεων και γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οποίες από τη μια μέρα στην άλλη, μας έθεταν αντιμέτωπους με αχαρτογράφητες προκλήσεις, αντίξοες συνθήκες και αρνητικές συνέπειες.
Τα καταφέραμε όμως. Δεν βγήκαμε αλώβητοι αλλά γίναμε σοφότεροι, αναπτύξαμε νέες στρατηγικές και ενισχύσαμε την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος.
Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε έξυπνα και παραγωγικά την αβεβαιότητα και έτσι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Έχουμε αποδείξει με τρόπο πειστικό και αξιόπιστο ότι η οικονομία μας έχει υγιείς βάσεις, εντυπωσιακές αντοχές και εμβληματική προσαρμοστική ικανότητα.
Βγαίνοντας από το 2024 με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποτελούν μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους, η κυπριακή οικονομία μπήκε στο 2025 με δυναμική ανάπτυξης, σημαντικές προκλήσεις και, ταυτόχρονα, ισχυρές προοπτικές.
- Εκτιμήσεις για την οικονομία το 2025
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και παρά την τεράστια διεθνή αβεβαιότητα, η οικονομία το 2025 προβλέπεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.
Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός αναμένεται να περιοριστεί πέριξ του 2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 4,8% περίπου του εργατικού δυναμικού ταυτόχρονα με το ιστορικό ψηλό 80% απασχόλησης σηματοδοτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας συνθήκες πλήρους απασχόλησης και μηδενικής ανεργίας.
Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σταθερή πορεία βελτίωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με πραγματική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, προσέλκυση ταλέντου και μεταφορά γνώσης σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας όπως η υγεία, η παιδεία, η βιομηχανία, η ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής.
Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι άμεσα συνυφασμένη με τις κρατικές δαπάνες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διαμορφωθεί και να θεσμοθετηθεί μηχανισμός, ώστε οι αυξήσεις στα μη παραγωγικά κρατικά έξοδα να βρίσκονται μέσα στις δυνατότητες και τις αποδόσεις της πραγματικής οικονομίας, κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται διαβρωτικές απειλές για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό ισχύει ιδίως για τις πάγιες και ανελαστικές δαπάνες του δημοσίου, με κυριότερες το κρατικό μισθολόγιο και τις κοινωνικές παροχές.
Ιδιαίτερα για το κρατικό μισθολόγιο, επιβάλλεται η επαναφορά και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας που συνομολόγησε η Κυβέρνηση με την ΠΑΣΥΔΥ το 2014, στη βάση της οποίας η ετήσια αύξηση του κρατικού μισθολογίου δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει το ποσοστό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Αν εφαρμοζόταν αυτό δεν θα είχαμε αύξηση του μισθολογίου από το 2019 μέχρι το 2024 της τάξης του 47,8%.
Το Δημοσιονομικό Ισοζύγιο εκτιμάται ότι παραμένει πλεονασματικό, συνεχίζοντας τη θετική πορεία των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών, και εκτιμάται ότι για όλο το 2025 θα κυμανθεί γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα επόμενα χρόνια από το 65% που ήταν κατά το τέλος του 2024 - στόχος παραμένει το 60%.
Προβληματική παραμένει ωστόσο η κατάσταση με το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Η διάρθρωση του Ισοζυγίου Πληρωμών, όπως και η βιωσιμότητα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μακροοικονομική πορεία της χώρας και απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και αποφασιστική διαχείριση.
Οι όροι εμπορίου της κυπριακής οικονομίας πρέπει να βελτιωθούν με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τόσο το κόστος παραγωγής (με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο από την τιμή του ηλεκτρισμού) όσο και η αριθμητική ανεπάρκεια του εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου παρουσιάζει σημαντική έκθεση σε τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές με γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικούς πολέμους.
Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις θα μας επιτρέψουν, αφενός, να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον, παρέχοντας τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, και, αφετέρου, να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες και τη μείωση του δείκτη χρέους στο 60% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Η καλή προσπάθεια που καταβάλλεται από τις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και από την κυβέρνηση και η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οδηγούν σε αποτελέσματα που αναγνωρίζονται κατά τρόπο απτό μέσα από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από όλους τους Διεθνείς Οίκους, η οποία ξαναβρίσκεται σε επίπεδο single A μετά από 12 έτη.
Είναι αδύνατο ωστόσο να ατενίσουμε το 2025 και τα επόμενα χρόνια με ασφαλείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο.
Δεν είναι μόνο η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα και οι φορολογικές αναπροσαρμογές, είναι και μια σειρά άλλων ενεργειών που δημιουργούν καινούργια δεδομένα, όπως πχ η πρόθεση για επιβολή φόρου ενός εκ. δολαρίων σε κάθε πλοίο με Κινεζική σημαία ή κινεζικής πλοιοκτησίας ή κινεζικής κατασκευής για κάθε λιμάνι που προσεγγίζει στις ΗΠΑ.
Η νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων επιβάλλει συλλογική διαχείριση από την ΕΕ και όλες τις χώρες μέλη. Η ΕΕ μπορεί να εξέλθει ανανεωμένη και ισχυρή από την πολλαπλή κρίση στην οποία έχει βρεθεί, αν χειριστεί με ενότητα και αλληλεγγύη τις πρωτόγνωρες προκλήσεις στα ζητήματα εμπορίου, οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και στρατιωτικής ασφάλειας.
Αυτό προϋποθέτει ριζική αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, με την κατάργηση του over regulation και με την κατάργηση μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για reporting και compliance.
Δεν μπορεί η ΕΕ να βγει από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται αν συνεχίσει να νομοθετεί και να ρυθμίζει την ώρα που οι ανταγωνιστές της καινοτομούν και διευκολύνουν το επιχειρείν απαλλάσσοντας το από ρυθμιστικά και κανονιστικά βαρίδια.
- Τραπεζικός τομέας
Σημαντική είναι και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες μας κατάφεραν να ισορροπήσουν μεταξύ της διαχείρισης των νέων προκλήσεων, με κυριότερη την ψηφιακή τους μεταρρύθμιση, και την αντιμετώπιση των παλιών, με κυριότερη αυτή των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, οι οποίες μέσα σε μια δεκαετία υποχώρησαν στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2024, από 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2014.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στόχος παραμένει η περαιτέρω μείωση των δεικτών των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα, από τη μια επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα του και από την άλλη μεταμορφώνει το σκηνικό οδηγώντας σε ακόμα πιο ισχυρό και ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό πυλώνα στη Χώρα μας, πολλαπλασιάζοντας την ικανότητα του να αιμοδοτεί με την αναγκαία ρευστότητα την ανάπτυξη και την καινοτομία.
- Προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων-Οικονομική διπλωματία και προώθηση της εξωστρέφειας
Η συνεχής προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων αποτελεί για την ΟΕΒ ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ενδυνάμωση της οικονομίας, την απασχόληση και, κυρίως, για την οικοδόμηση ενός αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου, που να μπορεί διαχρονικά να αντεπεξέρχεται σε κρίσεις. Γι' αυτό και επιβάλλεται να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ως σημαντικός προορισμός για διασυνοριακές επενδύσεις, παρουσιάζοντας σταθερή αύξηση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, κοινοπραξίες και συνεργασίες επιχειρήσεων και σε αυξανόμενη παρουσία διεθνών ιδιωτικών επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων (Private Equity και Venture Capital Funds).
Η ΟΕΒ αναγνωρίζει τη σημασία της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και πρωτοστατεί στην προώθησή τους στις διεθνείς αγορές. Πρόσφατα, πολλές επιχειρήσεις-μέλη συμμετείχαν σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές.
Παράλληλα, η φιλοξενία από την ΟΕΒ ξένων επιχειρηματικών αντιπροσωπειών στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύει τις αυξανόμενες προοπτικές συνεργασίας. Η ανταπόκριση των κυπριακών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα θερμή και ήδη η ΟΕΒ προγραμματίζει νέες επιχειρηματικές αποστολές.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από το κράτος ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο οικονομικής διπλωματίας, το οποίο θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία των κυπριακών επιχειρήσεων. Η προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού πρέπει να είναι συνεχής, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.
Η ΟΕΒ δεσμεύεται να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που ενδυναμώνει το εμπόριο, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής και ανταγωνιστικής κυπριακής οικονομίας.
- Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων-Φορολογική μεταρρύθμιση
Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η υλοποίηση των αναγκαίων βελτιώσεων, όπως η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς βεβαίως και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για τον φορολογικό χάρτη της χώρας.
Για την ΟΕΒ, είναι εξαιρετικά σημαντικό μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η παραοικονομία και να μειωθεί η φοροδιαφυγή, η οποία οδηγεί στην άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και σε στρεβλώσεις, όχι μόνο της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών, αλλά και των όρων ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που δρουν νόμιμα έναντι εκείνων που παρανομούν.
Το φορολογικό περιβάλλον είναι παράγοντας ιδιαίτερης βαρύτητας για τη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας. Σε χώρες όπως η δική μας, με περιορισμένο φυσικό πλούτο και στηριγμένες κυρίως στις υπηρεσίες, ένα αποδοτικό φορολογικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες, και συνάμα φιλικό στις επενδύσεις, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη και τη συνολική ευημερία.
Η Κύπρος καλείται να συμβαδίσει με αυτές τις εξελίξεις, προσφέροντας ένα σύστημα που να είναι απλό, σύγχρονο και ελκυστικό για τις επιχειρήσεις.
Το περίγραμμα της Φορολογικής Μεταρρύθμισης, που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καταδεικνύει την πολύ σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από την Ομάδα του έργου και από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Επ’ αυτού, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στα ακόλουθα:
Η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 12,5% στο 15% αν και οδυνηρή, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού, αίροντας τη διεθνή αρνητική κριτική, παρόλο που αυξάνει το υφιστάμενο φορολογικό βάρος κατά 20%.
Η ΟΕΒ εισηγήθηκε τη διατήρηση του 12,5%, αλλά το σύνολο των προτάσεων φαίνεται ότι διατηρεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και την ελκυστικότητα του κυπριακού φορολογικού πλαισίου.
Η κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων και η μείωση του φόρου άμυνας ύψους 17% επί της πραγματικής διανομής μερισμάτων στο 5%, είναι ευθυγραμμισμένες με τη γενική απαίτηση για σύγκλιση της φορολογικής μεταχείρισης ξένων και Κυπρίων επενδυτών/μετόχων και βελτιώνει τις συνθήκες ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τα φορολογικά βάρη.
Ως θετικά για την οικονομία αποτιμούνται από την ΟΕΒ και τα φορολογικά μέτρα υπέρ των μισθωτών και άλλων φυσικών προσώπων, δεδομένου ότι στοχευμένα απαντούν σε σύγχρονες απαιτήσεις για κοινωνικά, δημογραφικά και οικιστικά/ενεργειακά κριτήρια, παρά τον πρόσθετο διοικητικό φόρτο που επισύρουν.
Ταυτόχρονα αναμένεται ότι σημαντικό μέρος του πρόσθετου διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος από τις φοροελαφρύνσεις των εργαζομένων θα επιστρέψει στην οικονομία οδηγώντας σε αναπλήρωση ή και υπερκερασμό των φορολογικών απωλειών επιβεβαιώνοντας το οικονομικό παράδοξο η μείωση των φορολογιών να οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Είναι επιτακτική όμως η ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε το νέο φορολογικό πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, να προχωρήσουν ταχέως με τις επιβαλλόμενες ενέργειες προς υλοποίησή του νέου φορολογικού πλαισίου.
Δημόσιος τομέας
Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια αλλά παρέμεινε ημιτελής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα.
Όπως συμβαίνει και με τον ιδιωτικό τομέα, το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και με διαρθρωτικές αλλαγές να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του.
Ο σχεδιασμός ενός νέου οργανογράμματος που σταδιακά θα απαιτεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων, με ψηλή εξειδίκευση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για δημιουργία ενός παραγωγικού δημόσιου τομέα.
Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνω το αίτημα της ΟΕΒ να συμμετέχει ως Παρατηρητής στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού του Δημόσιου τομέα, όπως και η ΠΑΣΥΔΥ συμμετέχει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.
Η υψηλή τεχνογνωσία της ΟΕΒ σε ζητήματα όρων και συνθηκών εργασίας στην Κύπρο, την ΕΕ και διεθνώς, η εμπειρία της σε συνδικαλιστική διαχείριση, συλλογική διαπραγμάτευση και συνομολόγηση συμφωνιών σε συνάρτηση με την βαθιά αίσθηση ευθύνης που την διακρίνει, καθιστά την παρουσία της ΟΕΒ αναγκαία και πολύτιμη, όχι μόνο για τις δύο πλευρές που συγκροτούν την ΜΕΠ, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
- Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Η επάρκεια του εργατικού δυναμικού αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, την αγορά εργασίας και τους ανθρώπους του τόπου μας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές και επιταχυνόμενες αλλαγές στην κυπριακή αγορά εργασίας και στη φύση των επαγγελμάτων, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, του τεχνολογικού μετασχηματισμού, των δημογραφικών αλλαγών που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Οι αλλαγές στις απαιτούμενες δεξιότητες επηρεάζουν έντονα την εξεύρεση και διατήρηση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Εντοπίζουμε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκεται στην κορύφωσή του λόγω του αξιόλογου ρυθμού ανάπτυξης της Κύπρου, παρόλο που το εν λόγω πρόβλημα προϋπήρχε σε πολλούς τομείς, και ειδικότερα στα τεχνικά επαγγέλματα. Ειδικότερη αναφορά γίνεται πιο κάτω σε ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων και φορτηγών.
Οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, όποιες και αν είναι, πρέπει να καλυφθούν χωρίς καθυστερήσεις, μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες. Η βελτίωση του πλαισίου εργοδότησης αλλοδαπών τρίτων χωρών και η απλοποίηση των διαδικασιών έχουν προσδώσει ευελιξία στις επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό.
Παραμένουν όμως αλλαγές που είναι αναγκαίες για να ενισχύσουν τις προσπάθειες. Για παράδειγμα, η διεύρυνση των τομέων για δικαίωμα εργασίας των φοιτητών από τρίτες χώρες, οι οποίοι, με το παρόν καθεστώς, επιτρέπεται να εργάζονται μόνο σε περιορισμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
- Υπερνομοθέτηση της εργασίας
Η κοινωνική πρόοδος μπορεί να βασίζεται μόνο στην οικονομική επιτυχία. Για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις.
«Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί ένας κοινωνικός παράδεισος σε ένα οικονομικό νεκροταφείο», έχει λεχθεί χαρακτηριστικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και, ειδικότερα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρώπης έναντι των άλλων μεγάλων οικονομιών.
Μέρος των προκλήσεων είναι τα αυξημένα ρυθμιστικά βάρη που απορρέουν από την κοινωνική πολιτική της ΕΕ και τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον κοινωνικό διάλογο και έχουν διαβρώσει ουσιαστικά τον ρόλο του στην εφαρμογή ισορροπημένων λύσεων στα προβλήματα της αγοράς εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο αντίκτυπος του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για την περίοδο 2017-2023 ήταν συνολικά 91 πρωτοβουλίες, που «γέννησαν» 16 Οδηγίες, 4 Κανονισμούς και 18 Συστάσεις!!!
Το ίδιο έχουμε πράξει και σε εθνικό επίπεδο και, παρά τους ισχυρισμούς των συντεχνιών για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η ΟΕΒ πιστεύει ότι στα ζητήματα της εργασίας τα τελευταία χρόνια έχουμε υπερνομοθετήσει:
Από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, από την Τηλεργασία στην αύξηση μιας σειράς αδειών απουσίας και άλλα παραδείγματα, που έχουν δημιουργήσει από τη μία, ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους και, από την άλλη, σωρεία νέων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις.
Αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Θα πρέπει να μπει προσωρινά μια παύση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται κατά καιρούς, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε το όλο πλαίσιο και να επιβεβαιώσουμε ότι οι όποιες νέες εισηγήσεις είναι δικαιολογημένα επιβεβλημένες. Θα πρέπει επίσης να στοχεύσουμε:
- Στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών εταιρειών, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη την οικονομική διάσταση της κοινωνικής πολιτικής.
- Στη διενέργεια ελέγχων ανταγωνιστικότητας σε όλες τις κοινωνικές πολιτικές και νομοθετικές προτάσεις και, εάν απαιτείται νομοθεσία, στη διασφάλιση ότι δεν δημιουργεί περιττό διοικητικό φόρτο ή κόστος συμμόρφωσης για τους εργοδότες.
Απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Στο πεδίο της απασχόλησης χρειαζόμαστε μόνο ένα ακόμα νόμο, τον οποίο χρωστά η πολιτεία στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και συγκεκριμένα πρέπει να γίνει νόμος η Συμφωνία που συνομολόγησε το 1999 η ΟΕΒ με τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ και την ΠΑΣΥΔΥ για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες.
Χωρίς να αλλάξει λέξη και χωρίς βεβαίως να ακυρώνει το δικαίωμα στην απεργία, εφόσον εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες χωρίς επίτευξη συμφωνίας, πρέπει να γίνει νομικά υποχρεωτική η εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει η Συμφωνία μας και να αναζητούνται ειρηνικές λύσεις στις εργατικές διαφορές.
Όπως η πολιτεία προστάτευσε τα αεροδρόμια τον Δεκέμβριο του 2012 με ρυθμίσεις που αφορούν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το κράτος οφείλει να μετριάσει τη δυνατότητα για αυθαιρεσία σε ζωτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων του τόπου.
- Κατώτατος μισθός
Η ΟΕΒ έχει συμφωνήσει με την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού με νομοθετική ρύθμιση, παρά την πάγια θέση της ότι ο καθορισμός μισθών μέσω των ελεύθερων διαπραγματεύσεων είναι το καταλληλότερο σύστημα για τον τόπο μας, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει.
Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση αφορά πλέον κάθε εργαζόμενο σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο εννέα μεμονωμένα επαγγέλματα όπως ίσχυε πριν από την υιοθέτησή του.
Οι όποιες μελλοντικές αναπροσαρμογές του ΕΚΜ πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα και την πορεία της οικονομίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται αλυσιδωτές επιπτώσεις που επιβαρύνουν την αγορά εργασίας.
Η ΟΕΒ επεξεργάστηκε και κατέθεσε συγκεκριμένη φόρμουλα για την διαφοροποίηση ανά διετία του Εθνικού Κατώτατου, η οποία σταθμίζει κατά τρόπο οικονομικά ορθολογικό βασικά μακροοικονομικά δεδομένα έτσι ώστε η προσαρμογή να μην υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Επί της φόρμουλας αυτής θα επιχειρηματολογήσουμε κατά τον διάλογο που θα διεξαχθεί για την επόμενη αναθεώρηση που θα ισχύσει για την διετία 2026-27.
- Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
Η ΑΤΑ ως έχει, είναι πλέον ένα σύστημα που χρειάζεται βελτίωση ούτως ώστε να συνάδει με τις νέες πραγματικότητες και που να μη ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και να μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των υψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Σε δε περιόδους κρίσεων όπου ο πληθωρισμός είναι καθαρά εξωγενής, ένας κλάδος της οικονομίας μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και άλλος αρνητικό και όπου η ΑΤΑ να επηρεάζει δυσανάλογα το κόστος παραγωγής και προσφοράς προϊόντων έναντι της ζήτησης και ως εκ τούτου υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων επιχειρήσεων, διαβρώνοντας και την οικονομία στο σύνολό της.
Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοούμε τα όποια θετικά κατά το παρελθόν υποστηρίζουν για αυτόν τον θεσμό οι Συντεχνιακοί μας εταίροι, αλλά ούτε και αυτοί να αποφεύγουν να αντιλαμβάνονται και τα αρνητικά του παρόντος.
Αυτό που έχουμε συμφωνήσει, μέσα από την αποδοχή της πρότασης του Υπουργού Εργασίας τον Μάιο του 2023, είναι η διεξαγωγή δομημένου κοινωνικού διαλόγου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.
Στόχος μας είναι η αντικατάστασή του με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και άλλα μακροοικονομικά δεδομένα.
Η ΟΕΒ αποδέχτηκε την αύξηση από το 50% στο 66,7% με την διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα καταλήξουμε σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα.
Δεσμευόμαστε να διεξάγουμε τον διάλογο καλή τη πίστη και ευελπιστούμε πως το ίδιο θα πράξουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Διευκρινίζουμε δε ότι η βελτίωση του μηχανισμού της ΑΤΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο, όσους την έχουν συμφωνήσει μέσα από τις συμβάσεις εργασίας, ατομικές ή συλλογικές.
- Συλλογικές συμβάσεις και ο στόχος του 80%
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία, εναντίον της οποίας εκκρεμεί προσφυγή της Δανίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στην ΕΕ, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση εκδίκασης της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε Γνωμοδότηση με την οποία καλεί το Δικαστήριο να ακυρώσει την Οδηγία στο σύνολό της, καθότι είναι ασυμβίβαστη με το δίκαιο της Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβάλλει η Οδηγία σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις, και είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε, είναι η υποχρέωση σε χώρες στις οποίες καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις λιγότερο από το 80% των εργαζομένων, να καταρτίσουν σχέδιο δράσης με στόχο την αύξηση του ποσοστού.
Η Οδηγία αναφέρει ρητά ότι «Προκειμένου να γίνει σεβαστή η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμά τους σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αποκλείει οποιαδήποτε υποχρέωση σύναψης συλλογικών συμβάσεων, το κατώτατο όριο του 80% της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να νοείται μόνο ως δείκτης που ενεργοποιεί την υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου δράσης».
Πρόκειται, δηλαδή, για υποχρέωση εκπόνησης πλάνου προώθησης των διαπραγματεύσεων για τα μισθολογικά ζητήματα και μόνο, και όχι υποχρέωση κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις.
Η ΟΕΒ πιστεύει ότι ήδη στην Κύπρο εφαρμόζουμε μέτρα προώθησης των συλλογικών συμβάσεων, αφού διαθέτουμε ένα ζηλευτό σύστημα τριμερούς και διμερούς συνεργασίας, έχουμε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, διάφορους μηχανισμούς που διευκολύνουν τον συνδικαλισμό, αλλά και τον Νόμο του 2012 περί συνδικαλιστικής αναγνώρισης και, κατά συνέπεια, καλύπτουμε τα όσα προβλέπονται από τη σχετική Οδηγία η οποία πιστεύουμε ότι σύντομα έτσι κι αλλιώς θα καταργηθεί.
Μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, το εθελοντικό σύστημα εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται στην Κύπρο έδειξε τις αντοχές, αλλά και τα όριά του. Απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε δυσκολία και, μέσα από την ευελιξία που παρέχει, να την ξεπεράσει.
Πρόκειται, εξάλλου, για ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και για αυτό πιστώνονται η ΟΕΒ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που το υλοποιούν.
Φυσικά, μέσα σε ένα σύστημα όπου οι εμπλεκόμενοι έχουν συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα, οι διαφορές και οι διαφωνίες είναι αναμενόμενες.
Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν διαδικασίες επίλυσης εργατικών διαφορών και συγκεκριμένα ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και η Συμφωνία για Επίλυση Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες. Μέσα από τις θεσμοθετημένες, λοιπόν, διαδικασίες, οι συντεχνίες μπορούν να επιδιώξουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εκεί που θεωρούν ότι δεν εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται σωστά. Και το έχουν πετύχει σε πολλές περιπτώσεις με τα εργαλεία που φτιάξαμε μαζί, χτίζοντας το σύστημα εργασιακών σχέσεων του τόπου μας.
- Συνταξιοδοτικό
Η ΟΕΒ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η διασφάλιση επαρκών συνταξιοδοτικών παροχών και η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων αποτελούν ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας, καθώς αφορούν όλους τους πολίτες και την οικονομία του τόπου.
Η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος επιβάλλεται να είναι προσεκτική και μεθοδευμένη, ώστε να καταστεί το συνταξιοδοτικό μας σύστημα πιο επωφελές προς όλους τους πολίτες και να παραμένει βιώσιμο, με λύσεις οι οποίες:
- θα διασφαλίζουν επαρκείς συντάξεις, με αξιοποίηση και των τριών πυλώνων συνταξιοδοτικών παροχών,
- θα αποκαθιστούν το αίσθημα δικαίου ανάμεσα σε εργαζόμενους-συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- θα διαφυλάσσουν τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης,
- θα σέβονται την ανάγκη για διαχρονικά εύρωστα δημόσια οικονομικά και
Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς θα πρέπει να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις που θα διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις αποδόσεις ενός πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και την προβλεπόμενη εξέλιξη στις κοινωνικές παροχές.
Την ίδια στιγμή, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για ασφάλιση, αλλά, αντιθέτως, να ωθούνται οι πολίτες να εντάσσονται και να παραμένουν στην εργασία.
Στον διάλογο, ο οποίος πρέπει να αφορά το σύστημα στην ολότητά του και όχι αποσπασματικά επί μέρους ζητήματα, η ΟΕΒ θα προσέλθει με ορθολογικές προτάσεις, κυρίως όσον αφορά τη διατήρηση της συντάξιμης ηλικίας, η οποία δεν πρέπει να μειωθεί έμμεσα με μεταμφιεσμένες ρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό είναι οι οποιεσδήποτε αλλαγές να μην οδηγούν σε αύξηση εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 2024 ήταν χρονιά εξελίξεων και προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η Κύπρος όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιτακτική ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ενίσχυση της βιωσιμότητας και διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας.
Η ΟΕΒ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικών που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου ενεργειακού τοπίου.
- Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αν και είναι ορθά φιλόδοξο, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς την επίτευξη των στόχων και τη ρεαλιστική εφαρμογή του.
Η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, όπου απαιτείται η ενσωμάτωση 85.000 ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, αποτελούν πολύ μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν συντονισμένες ενέργειες και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων και στην ευθυγράμμιση των πολιτικών με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας σταδιακή και ομαλή μετάβαση.
Με πλήρη επίγνωση των κινδύνων από το ορατό ενδεχόμενο αποτυχίας στους στόχους, η ΟΕΒ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους εταίρους έχει υποβάλει πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής το οποίο θα τον συμβουλεύει για να αποφύγουμε τα βράχια στο ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης.
Ταυτόχρονα, με θάρρος και ρεαλισμό η ΟΕΒ έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση την αναθεώρηση των μέτρων καθώς είναι αδύνατο να οδηγήσουν στην υλοποίηση των στόχων ενώ έχει επίσης εισηγηθεί στη Δημοκρατία να ζητήσει από την ΕΕ επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων αφού αυτά είναι εκτός πραγματικότητας.
Έχουμε επίσης ζητήσει την αναστολή της επιβολής της πράσινης φορολογίας, η οποία θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα συρρικνώσει την κατανάλωση με αντίστοιχες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Με τις κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή, με τόσους πολέμους-πραγματικούς και εμπορικούς- να μαίνονται χωρίς τέλος, ο στόχος της διάσωσης του πλανήτη από την ήπειρο που συμβάλλει το μέγιστο κατά 8% στην παγκόσμια ρύπανση, πρέπει να μετατεθεί χρονικά σε εποχές που θα μπορεί να γίνει χωρίς οικονομική χρεοκοπία των χωρών μελών της Ένωσης.
- Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναφερόμενοι στην ύπαρξη αποτελεσματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για την υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειακών πρακτικών. Εντούτοις, μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του εξαρτάται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ολοκληρώνεται στα μέσα του 2026 και, ως εκ τούτου, η μελλοντική βιωσιμότητα του Ταμείου εγείρει εύλογα ανησυχίες για τη δυνατότητά του να καλύψει τις ανάγκες.
Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί σταθερή και βιώσιμη ροή χρηματοδότησης για το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τα αναγκαία κίνητρα για ενεργειακές επενδύσεις, ελαχιστοποιώντας το οικονομικό βάρος της μετάβασης για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων Σχεδίων για έργα αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυσης των ενεργειακών ελέγχων και διαχείρισης ενέργειας στις επιχειρήσεις, καθώς και στην αναπροσαρμογή κονδυλίων προς επιτυχημένα Σχέδια που έχουν υψηλή ζήτηση και σημαντική ανταπόκριση από τους δικαιούχους.
- Αξιολόγηση τρέχουσας ενεργειακής πραγματικότητας
Παρά τα σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματιστεί, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα. Οι τιμές του ηλεκτρισμού παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, γεγονός που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Η υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα συνεχίζει να υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, κρατώντας την παγιδευμένη στο υψηλό κόστος ηλεκτρισμού, ενώ η καθυστέρηση στην εφαρμογή της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού και αποδοτικού ενεργειακού μοντέλου.
Το 2025 ευελπιστούμε στην πλήρη ελευθεροποίηση της αγοράς, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους, απαιτείται η εφαρμογή μιας δυναμικής τιμολογιακής πολιτικής, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται αποδοτικότερα την κατανάλωση ενέργειας, προσαρμόζοντας τις ανάγκες τους στις ώρες χαμηλού κόστους και αξιοποιώντας τα οφέλη της απελευθέρωσης της αγοράς.
- Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ
Οι συνεχείς περικοπές της πράσινης ενέργειας και η επιδείνωση του προβλήματος που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, ανέδειξαν το κρίσιμο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας.
Οι περικοπές της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχαν εγκατεστημένα κατάλληλα συστήματα αποθήκευσης, που θα επέτρεπαν την αξιοποίηση της πλεονάζουσας παραγωγής σε ώρες αυξημένης ζήτησης ή μειωμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
Το 2025 πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη κεντρικών και υβριδικών υποδομών αποθήκευσης, αξιοποιώντας διάφορες τεχνολογίες, πέραν των μπαταριών, όπως πράσινο υδρογόνο και βιοαέριο, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας και την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρισμού.
Είναι κρίσιμο, με την προγραμματισμένη έναρξη της ανταγωνιστικής αγοράς το καλοκαίρι του 2025, να έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η άμεση και επιταχυνόμενη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι πλέον απλώς αναγκαία, είναι αναπόφευκτη.
Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται μια απλοποιημένη και ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης τέτοιων έργων, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση ενσωμάτωσή τους στο ενεργειακό σύστημα. Η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και, κυρίως, στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
- Εκσυγχρονισμός ηλεκτρικού δικτύου
Βασική προϋπόθεση για όλα τα πιο πάνω αποτελεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου, που εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.
Η απουσία σύγχρονων υποδομών δυσχεραίνει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ, καθυστερεί την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και αυξάνει το κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Συνεπώς, επείγει η επιτάχυνση των έργων ενίσχυσης, αναβάθμισης και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού μας δικτύου.
Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών έως το 2026, καθώς θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα παρακολούθησης και ορθολογικής διαχείρισης της ζήτησης ενέργειας.
- Ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του Great Sea Interconnector
Ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα της Κύπρου είναι η ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του "Great Sea Interconnector", το οποίο αποτελεί μια κομβική πρόκληση, με σημαντικές μελλοντικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, η διασύνδεση αναμένεται βραχυπρόθεσμα να συμβάλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση και εξίσωση των τιμών της ενέργειας στην Κύπρο με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης.
Η επιτυχής υλοποίηση του έργου προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό και διαρκή αξιολόγηση των οικονομικών και τεχνικών του παραμέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ενσωμάτωσή του στο εθνικό ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, είναι κρίσιμη η διασφάλιση των αναγκαίων επενδύσεων και η έγκαιρη πρόβλεψη πιθανών προκλήσεων, καθώς πρόκειται για έργο υψηλής στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, που θα καθορίσει τη μελλοντική δομή της αγοράς ηλεκτρισμού.
- Έλευση και χρήση φυσικού αερίου
Εξίσου σημαντική είναι η πολυαναμενόμενη έλευση του φυσικού αερίου, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και είχε προγραμματιστεί για το 2026, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών καθιστούν το 2027 ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία ένταξής του στο ενεργειακό μείγμα.
Η διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο και η ένταξη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα είναι δύο καθοριστικοί πυλώνες για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Η υλοποίηση αυτών των έργων δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει περαιτέρω, καθώς η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει αποκομμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις της Ευρώπης.
- Κυκλική οικονομία
Η πράσινη μετάβαση δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση καθαρών μορφών ενέργειας, αλλά προϋποθέτει τη μετάβαση σε ένα κυκλικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρτογραφώντας το προφίλ κυκλικής οικονομίας της Κύπρου, σημαντικό βήμα αποτελεί η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, καθώς και η εφαρμογή χρηματοδοτικών κινήτρων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, καθοριστικός είναι ο ρόλος της ΟΕΒ, η οποία υλοποιεί από το 2022 το Μέτρο «Προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στις Ξενοδοχειακές Εγκαταστάσεις» - έργο που χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
Αξιοσημείωτο είναι πως το Μέτρο αναγνωρίστηκε ως καινοτόμος πρακτική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο την ηγετική θέση της ΟΕΒ σε θέματα κυκλικής οικονομίας, αλλά και τη σημαντική συμβολή της στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.
Η διάκριση αυτή αποτελεί ισχυρή απόδειξη της τεχνογνωσίας που διαθέτει η ΟΕΒ στον συγκεκριμένο τομέα.
- Πράσινη φορολογία
Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι η εφαρμογή μιας δημοσιονομικά ουδέτερης Πράσινης Φορολογίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2025. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο φόρος άνθρακα στα καύσιμα κίνησης, ο φόρος υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων, το πράσινο τέλος διαμονής και η φορολόγηση του νερού.
Η πράσινη φορολογία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φορολογικού μετασχηματισμού, ο οποίος, αν και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων που έχουν τεθεί για την επίτευξή της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας, επηρεάζοντας άμεσα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η Πράσινη Φορολογία θα έχει μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΟΕΒ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για υιοθέτηση αποτελεσματικών αντισταθμιστικών μέτρων που θα μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα.
Βεβαίως, όπως έχω προαναφέρει, η ΟΕΒ έχει ζητήσει την αναστολή επιβολής της πράσινης φορολογίας.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα για τον τομέα της Κυπριακής Βιομηχανίας λόγω των διεθνών και περιφερειακών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που ταλανίζουν την μεταποίηση όπως η έλλειψη εργαζομένων, η αναντιστοιχία της τακτικής εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας και το ψηλό κόστος ενέργειας προστίθενται αναδυόμενες προκλήσεις όπως η πράσινη μετάβαση, η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης και η ενσωμάτωση της έρευνας και καινοτομίας διαμορφώνοντας απαιτητικό και δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας για τη Βιομηχανία μας.
- Υπερνομοθέτηση στη βιομηχανία
Ταυτόχρονα, η υπερνομοθέτηση διάφορων απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και τα αυξανόμενα αιτήματα για αποχαρακτηρισμό των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών, ασκούν έντονες πιέσεις στο κόστος παραγωγής με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την οικονομία του τόπου.
Για αντιμετώπιση των προκλήσεων, η ΟΕΒ υπέβαλε εμπεριστατωμένο υπόμνημα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για ετοιμασία της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής. Οι προτάσεις της ΟΕΒ εδράζονται σε έξι στρατηγικούς πυλώνες και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να έχουν επίδραση στον τομέα της βιομηχανίας μέσα στην επόμενη πενταετία.
- Νέα βιομηχανική πολιτική και σχέδιο δράσης
Ευελπιστούμε ότι η νέα Βιομηχανική Πολιτική και το Σχέδιο Δράσης θα αποτελέσουν πραγματική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των συντελεστών του κόστους παραγωγής, ώστε να επέλθει αποδέσμευση της δυναμικής της. Η χώρα μας χρειάζεται βιομηχανίες που:
- παράγουν, επενδύουν και καινοτομούν
- δημιουργούν θέσεις εργασίας και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους
- εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τρίτους
- σέβονται το περιβάλλον και την κοινωνία.
- εξάγουν το Κυπριακό προϊόν
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, τα δανειστικά επιτόκια και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ο τομέας των κατασκευών απέδειξε ξανά την ανθεκτικότητά του. Με τις πωλήσεις ακινήτων να καταγράφουν αύξηση και το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει υψηλό, ο τομέας επιβεβαίωσε τη θέση του ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας.
Αυτές οι επιδόσεις δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, εξωστρέφειας και των στρατηγικών που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων.
Είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης σύγχρονων και τεχνολογικά εξελιγμένων έργων που διαμορφώνουν το σύγχρονο προφίλ της χώρας.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική, ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης πολιτικής για πρώτη φορά έχει λάβει ενιαία μορφή που εστιάζει στην προσιτή κατοικία, με στόχευση σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά και στους νέους και τις νεαρές οικογένειες.
Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής οικιστικού αποθέματος, που κατ’ επέκταση θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση των τιμών και θα δημιουργήσει επιλογές προσιτής κατοικίας.
- Έργα υποδομής-Δημόσιες προσφορές
Τα τελευταία χρόνια, οι καθυστερήσεις, οι αναβολές ή ακόμα και ακυρώσεις συμβολαίων στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Κύπρο, όπως αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες και μεγάλα δημόσια κτίρια, γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και απογοήτευση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για το Δημόσιο αλλά και τις επιχειρήσεις που απασχολούνται σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
Η ΟΕΒ εκφράζει την ανησυχία της και καλεί την πολιτεία να υιοθετήσει αυστηρά κριτήρια και διαδικασίες στην ανάθεση και παρακολούθηση των μεγάλων έργων υποδομής. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των όρων ανάθεσης, στη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και συμβατικών υποχρεώσεων από τους αναδόχους και όλους τους εμπλεκομένους και στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας για προστασία του δημόσιου χρήματος.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής δεν αποτελεί μόνο αναπτυξιακή προτεραιότητα αλλά και βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, λεωφορείων και εμπορικών οχημάτων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών και δυσχεραίνει την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων ετών.
Επιβάλλεται η έγκριση της απασχόλησης οδηγών από τρίτες χώρες, η άρση του περιορισμού πρόσληψης μόνο ελληνόφωνων οδηγών, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή υποψηφίων και η διεξαγωγή πιο συχνών εξετάσεων για την έκδοση άδειας οδήγησης λεωφορείου ώστε να ενταχθούν νέοι επαγγελματίες στην αγορά.
ΥΓΕΙΑ
Η λειτουργία ενός συστήματος υγείας που να παρέχει στους δικαιούχους του ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση σε ένα κράτος πρόνοιας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Γενικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες που διευρύνονται και αναβαθμίζονται.
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα προωθούνται προς διευθέτηση από το αρμόδιο Υπουργείο σημαντικά νομοθετήματα του τομέα της υγείας που αφορούν σχεδόν όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, όπως νοσηλευτήρια, κλινικά εργαστήρια, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και άλλα.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η διαμόρφωση των νομοθετημάτων προκύπτει μετά από διαβούλευση και, όπου είναι δυνατόν, μέσα από συναίνεση με τους επηρεαζόμενους Συνδέσμους των παρόχων-η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη δύναμη μελών της ΟΕΒ.
- Νομοθεσία για ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στον προτεινόμενο νόμο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον τροποποιητικό νόμο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Η προώθηση δύο ξεχωριστών νόμων που θα διέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού και ισότιμου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους παρόχους υγείας. Η ύπαρξη κοινών απαιτήσεων και κοινού νομοθετικού πλαισίου είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ισότιμος ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους τους παρόχους.
Επίσης, οι κτιριακές αλλαγές και άλλες τεχνικές μεταβολές που απαιτούνται από την προωθούμενη νομοθεσία για τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια είναι εξωπραγματικές.
Ευελπιστούμε ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα διαμορφωθεί με τρόπο που θα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα νοσηλευτήρια, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι πραγματικότητες.
- Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού
Όσον αφορά την οξεία έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες απασχόλησης δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από την ντόπια αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Ως εκ τούτου, πέραν του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, μοναδική άμεση διέξοδος αποτελεί η εργοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες και η αξιοποίηση των αλλοδαπών νοσηλευτών που αποφοιτούν από Κυπριακές Σχολές Νοσηλευτικής.
- Βιωσιμότητα Γενικού Σχεδίου Υγείας
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και προκλήσεις, η ΟΕΒ παραμένει αταλάντευτη στις πάγιες θέσεις της για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, ενίσχυση της εποπτείας του, αποφυγή των καταχρήσεων, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών, διατήρηση του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΟΑΥ με τα ποσοστά εισφορών κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και, φυσικά, την ολοκλήρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης του ΟΚΥΠΥ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Η ανάγκη για ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η τεχνολογική πρόοδος, η αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένες επαγγελματικές δεξιότητες και η συνεχής μεταβολή των αναγκών της αγοράς εργασίας απαιτούν από το εκπαιδευτικό σύστημα ευελιξία, καινοτομία και ικανότητα να προετοιμάσει επαρκώς τις νέες γενιές για τις προκλήσεις του μέλλοντος οι οποίες είναι ήδη εδώ.
- Διά βίου μάθηση
Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της χώρας, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη Δια βίου Μάθηση του εργατικού δυναμικού. Η Εθνική Στρατηγική Διά Βίου Μάθησης 2021-2027 προσδιορίζει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των πολιτών ως βασική προτεραιότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενός πλαισίου που να ενσωματώνει τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Παρά την πρόοδο που έγινε σε αυτό τον τομέα, η συμμετοχή σε προγράμματα δια βίου μάθησης στην Κύπρο παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η συνεργασία του δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού κόσμου είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη σύγχρονων, αναβαθμισμένων και εξειδικευμένων προγραμμάτων δια βίου μάθησης που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης
Η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, απαιτείται περαιτέρω αναβάθμιση των τεχνικών σχολών και των προγραμμάτων τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας.
Η εισαγωγή νέων, καινοτόμων προγραμμάτων για κάλυψη των αναπτυσσόμενων τομέων της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας.
Σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πιλοτικής λειτουργίας δύο Τεχνικών Γυμνασίων από τη σχολική χρονιά 2025-2026. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία η ΟΕΒ χαιρετίζει θερμά, αντανακλά ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Επόμενος στόχος για όλους μας θα πρέπει να είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση. Η άμεση εργοδότηση των αποφοίτων, οι υψηλές απολαβές και οι προοπτικές ανέλιξης αποτελούν ισχυρά κίνητρα αλλά απαιτείται στοχευμένη ενημέρωση και βελτίωση της εικόνας της Τεχνικής Εκπαίδευσης με τη συνεργασία κράτους, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
- Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης
Η λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης εφαρμόζεται με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται, καλύπτουν σημαντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι απόφοιτοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες σε σύντομο χρονικό διάστηκα και έχουν αυξημένες πιθανότητες ταχείας εργοδότησης.
Στηρίζουμε ενεργά τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΙΕΕΚ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ενίσχυσης και βελτίωσης τους με νέες πρωτοβουλίες όπως είναι η επέκταση των ειδικοτήτων που προσφέρονται με βάση τις τάσεις της αγοράς εργασίας, η σύνδεση των σπουδών με πρακτική άσκηση για απόκτηση εργασιακής πείρας και η παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις που εργοδοτούν αποφοίτους των ΜΙΕΕΚ.
- Ένωση Δεξιοτήτων-Union of Skills
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων των εργαζομένων που απαιτούν οι επιχειρήσεις είναι ουσιαστικές και εμφανείς όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η Κύπρος όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όμως το χάσμα δεξιοτήτων παραμένει τροχοπέδη. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισάξει την Ένωση Δεξιοτήτων (Union of Skills), που αποτελεί σχέδιο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης υψηλής ποιότητας.
Η ΟΕΒ χαιρετίζει την πρωτοβουλία για την Ένωση Δεξιοτήτων, όμως η κυπριακή οικονομία δεν πρέπει να αναμένει την όποια ενθάρρυνση για να επιλύσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε σύγχρονα εργαστήρια και τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και ερευνητικών φορέων, ώστε η Κύπρος να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο ορατή στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας και τεχνολογίας.
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-Εισαγωγή Αγγλόφωνων Προγραμμάτων Σπουδών
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Τα Πανεπιστήμια της χώρας προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο, γεγονός που ενισχύει την εικόνα της Κύπρου ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού.
Η ενίσχυση της έρευνας, η προσφορά περισσότερων υποτροφιών και η στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία, μπορούν να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων και να αυξήσουν τη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία.
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κορυφαίο εκπαιδευτικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας φοιτητές από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η έγκριση και η εισαγωγή αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας δεν θα ενισχύσει μόνο τη διεθνή εμβέλεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά θα ενισχύσει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως εκπαιδευτικού προορισμού.
Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι καθοριστικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαφαινόμενη ίδρυση παραρτημάτων Ελληνικών Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών, διαμορφώνει ένα ακόμα πιο δυναμικό περιβάλλον στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Το 2024 η ναυτιλία συνέχισε να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια αβεβαιότητα, τις αυξανόμενες συγκρούσεις, τις περίπλοκες κυρώσεις και την απανθρακοποίηση. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τις ναυτιλιακές εταιρίες σε συνεχή εγρήγορση αλλά και αλλαγή των επιχειρησιακών τους πλάνων και ναυτιλιακών διαδρομών εκεί και όπου επιβάλλεται.
Παρά τις προκλήσεις, η ναυτιλία παραμένει πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της χώρας.
Ο Κυπριακός στόλος σημείωσε μικρή αύξηση με την νηολόγηση αριθμού πλοίων. Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία παρουσίασε αύξηση στον αριθμό και την χωρητικότητα των πλοίων υπό διαχείριση. Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης και στον αριθμό των εταιριών προσφοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο.
Με σωστές στρατηγικές, ο τομέας μπορεί όχι μόνο να ξεπερνά τις δυσκολίες αλλά και να ενισχύει τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας προτείνονται μέτρα όπως η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της κυπριακής ναυτιλίας, στήριξη της πράσινης μετάβασης και η άμεση μηχανογράφηση του νηολογίου.
Μείζονος σημασίας εξέλιξη βεβαίως, η οποία ξεπερνά τα στενά πλαίσια της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι ο εξαιρετικά τιμητικός για τον ίδιο και την Κύπρο διορισμός του Θωμά Καζάκου στην θέση του Γενικού Γραμματέα του International Chamber of Shipping τον οποίο και δημόσια συγχαίρω.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο τουριστικός τομέας σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, με τις αφίξεις τουριστών να ανέρχονται σε 4.000.000, καταγράφοντας αύξηση 5,1% σε σύγκριση με το 2023. Οι κυριότερες πηγές τουριστών παρέμειναν περίπου οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς βλέπουμε και πάλι στις πρώτες θέσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Πολωνία, ενώ η Γερμανία σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 20%. Τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν επίσης αυξημένα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή ενίσχυση της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με διεθνείς προορισμούς είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.
Χαιρετίζουμε τον εμπλουτισμό των δρομολογίων από και προς Κύπρο με νέους προορισμούς όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Αρμενία. Παράλληλα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το πλάνο επέκτασης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με σκοπό την εξυπηρέτηση μέχρι και 17 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις και το κράτος. Σε έναν κόσμο που κινείται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, η Κύπρος οφείλει να επενδύσει στη δημιουργία ενός δυναμικού και ανθεκτικού ψηφιακού οικοσυστήματος.
Οι κυπριακές επιχειρήσεις ήδη αγκαλιάζουν την τεχνολογία για να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους, να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Το Σχέδιο Χορηγιών για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων. Η πρόσφατη αύξηση του προϋπολογισμού και η εξαγγελία τριών περιόδων υποβολής αιτήσεων είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις.
Ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους
Χαιρετίζουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού όπως είναι η λειτουργία της εφαρμογής "Ψηφιακός Πολίτης" σε κινητές συσκευές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής καθώς και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους με πρωτοβουλίες όπως η λειτουργία του Ψηφιακού Βοηθού τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ενέργειες αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια και στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση των ψηφιακών συστημάτων από διαφορετικές υπηρεσίες του κράτους.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από το κράτος μια στρατηγική ψηφιακής ανάπτυξης που θα επενδύσει ουσιαστικά στις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Η εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι κρίσιμης σημασίας.
- Έρευνα και καινοτομία
Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες αποκτούν πλεονέκτημα, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια τους.
Ο μέσος όρος επενδύσεων της ΕΕ στην έρευνα και ανάπτυξη ανέρχεται στο 2,22% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπολείπεται του στόχου του 3%. Η Κύπρος για τρίτο συνεχόμενο έτος κατατάσσεται ως strong innovator με πρόοδο κατά 39% σε σύγκριση με το 2017.
Ταυτόχρονα η χώρα μας για πρώτη φορά το 2024 συγκαταλέγεται στα 50 κορυφαία οικοσυστήματα startups σε όλο τον κόσμο ενώ η MacKinsey τοποθετεί την Κύπρο στην 6η θέση σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με την ικανότητα της να υποστηρίζει την ίδρυση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Όλα αυτά μαζί ανεβάζουν την Κύπρο στην 27η θέση παγκοσμίως στο Global Innovation Index.
Η ΟΕΒ πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, στηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενισχύοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών και νομοθεσιών που ενισχύουν το οικοσύστημα καινοτομίας.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες, έχουμε καθιερώσει το θεσμό των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ, τα οποία βραβεύουν επιχειρήσεις και οργανισμούς που καινοτομούν. Παράλληλα, οργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες για την ενημέρωση των επιχειρήσεων.
Ως εταίρος στον Ψηφιακό Κόμβο Καινοτομίας Κύπρου DiGiNN, βοηθούμε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιδιώκουν και αναζητούν νέες μεθόδους και τεχνολογίες καθοδόν προς την ψηφιακή τους μετάβαση.
Η ΟΕΒ χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για σύσταση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημιουργία του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αμυντικής έρευνας, τεχνολογίας και βιομηχανίας της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική άμυνα και ασφάλεια.
Ο τόπος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο καινοτομίας.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εφαρμόστηκε μετά τις εκλογές του 2024, αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της. Παρά τη συγχώνευση δήμων και κοινοτήτων, πολλές διαδικασίες και υπηρεσίες δεν έχουν συγχωνευθεί, προκαλώντας καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επιπλέον, αρκετοί νέοι δήμοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση πόρων, εσόδων και προσωπικού, με αρνητικές επιπτώσεις σε βασικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και η συντήρηση των δημόσιων χώρων.
Η συσσώρευση μεγάλου όγκου αιτήσεων πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής στους ΕΟΑ, δημιουργεί κινδύνους για την πορεία των αναπτύξεων που εκκρεμούν. Θα πρέπει το κράτος, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με τους Οργανισμούς αυτούς, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλουν για εξομάλυνση της παρούσας κατάστασης και επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να παράγουν θετικά αποτελέσματα.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της οικονομίας. Η ΟΕΒ, εδώ και χρόνια, προωθεί και στηρίζει μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου και επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης.
Η δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου εντάσσεται στις θετικές εξελίξεις, αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΟΕΒ κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι σύγχρονες προκλήσεις όμως απαιτούν περαιτέρω δράσεις για ταχεία επίλυση εμπορικών και αστικών διαφορών, αφού οι καθυστερήσεις αυξάνουν το κόστος και την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η διαιτησία και η διαμεσολάβηση αναδεικνύονται ως βασικά εργαλεία για ταχύτερη, πιο ευέλικτη και λιγότερο δαπανηρή επίλυση διαφορών. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε ενεργά το Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μετέχουμε πλέον στο Διοικητικό του Συμβούλιο με δύο εκπροσώπους μας. Στόχος είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργεί γρήγορα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Σε λίγους μήνες η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα στους εταίρους μας τη νέα Κύπρο-την χώρα που με κόπο μεταμορφώσαμε και οριστικά την απαλλάξαμε από στίγματα του παρελθόντος που κηλίδωναν την εικόνα της.
Μέσα από τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας πρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα της κανονιστικής και εποπτικής απλοποίησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών-της δικής μας περιλαμβανομένης.
Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ίσως το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.
Η ελάχιστη συνεννόηση κρατικών αρχών και συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αυτό που ονομάσαμε τριμερή συνεργασία, είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε για συλλογική πρόοδο σε συνθήκες εργατικής και κοινωνικής ειρήνης.
Αυτό, σας προσκαλώ και από καρδιάς σας παρακαλώ να προστατεύσουμε: Τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές της τριμερούς συνεργασίας και μαζί την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου προβαίνοντας σε timely and meaningful consultations, όπως δεσμευτήκαμε με το Pact for European Social Dialogue που υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι.
Σήμερα μαζί με τα 65 χρόνια ύπαρξης και δράσης της ΟΕΒ, ολοκληρώνεται για μένα η θητεία μου ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας.
Είχα την τιμή να υπηρετήσω από το αξίωμα αυτό για δύο συνεχόμενες θητείες . Ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και κράτησε σχεδόν τεσσεράμιση χρόνια, γεμάτο εμπειρίες, και προκλήσεις.
Είδα πολλά, γνώρισα πολλά και έμαθα πολλά.
Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, τόσο από τον χώρο του επιχειρείν όσο και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην πολιτική ηγεσία του τόπου, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας με τους οποίους συνεργάστηκα, τον τέως Πρόεδρο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αγαπητέ Πρόεδρε σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην συνέχεια του έργου το οποίο επιτελείτε.
Πολλά «ευχαριστώ» σε όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, Γενικούς Διευθυντές και διευθυντές Τμημάτων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, Προέδρους Ημικρατικών Οργανισμών και Ανεξάρτητους αξιωματούχους με τους οποίους συνεργαστήκαμε, για την προσβασιμότητα τους όποτε και όταν την ζητούσαμε.
Σημαντική εμπειρία επίσης ήταν η συνεργασία μας και η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαι αισιόδοξος ότι πορευόμαστε σωστά. Διαπίστωσα ότι, παρά το ότι πολλές φορές η προσέγγιση και οι απόψεις είναι διαφορετικές, έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον, την ευημερία του τόπου μας. Σας ευχαριστώ για την ειλικρίνεια σας στην συνεργασία που είχαμε.
I would like to thank your excellencies the Ambassadors and High Commissioners, for the opportunity to meet both at our premises at OEB, but also for your invitations on various occasions, and for your council and open discussions as well as for the friendship many of you had extended to myself.
Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα οποία με πλαισίωναν και για την δυναμική τους συμβολή, τοποθέτηση και ανταλλαγή απόψεων κατά τις τακτικές μας Συνεδρίες.
Ιδιαίτερα οφείλω να αναγνωρίσω τους επίμονους και ακούραστους τέσσερεις Αντιπροέδρους, Δημήτρη Βάκη, Λύσανδρο Ιωάννου, Λούη Λοίζου και Παύλο Φωτιάδη, καθώς και τον τέως Πρόεδρο Γιώργο Πέτρου που με συνόδευαν, μαζί με άλλους, στις πολλαπλές συναντήσεις με αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.
Και βέβαια, την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ που με εμπιστευτήκαν και για την συνεχή στήριξη που εξέφραζαν και την δύναμη που μου έδιναν σε κάθε ευκαιρία που συναντιόμαστε.
Πώς μπορώ να μην αναγνωρίσω τον ΓΔ και όλη την υπέροχη ομάδα που στελεχώνει την Γραμματεία της ΟΕΒ, η οποία με αφοσίωση και επαγγελματισμό στηρίζει την δραστηριότητα της Οργάνωσης και συμβάλλει στην υλοποίηση των αποφάσεων, επιδιώξεων και προτεραιοτήτων της ηγεσίας και των συλλογικών οργάνων.
Είναι εντυπωσιακό το έργο το οποίο επιτελούν και το τι παράγουν σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Τους ευχαριστώ και ελπίζω με την σειρά μου να φάνηκα αντάξιος των προσδοκιών τους.
Οφείλω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τέως Αναπληρωτή Γ.Δ, τον φίλο Κώστα Χριστοφίδη, για την πολύτιμη καθοδήγηση του κατά τα πρώτα χρόνια της Προεδρίας μου.
Τελειώνω με ολόθερμες ευχαριστίες στον Αναπληρωτή μου Πρόεδρο, Γιώργο Παντελίδη, ο οποίος ήταν δίπλα μου από την πρώτη μέρα που ανάλαβα Πρόεδρος και ο οποίος ομόφωνα ανακηρύχθηκε πριν από λίγο Πρόεδρος της ΟΕΒ για την επόμενη διετία.
Αγαπητέ μου Γιώργο σε συγχαίρω θερμά και σου εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή που αναλαμβάνεις από αύριο το πρωί. Τόσο εγώ καθώς και όλη η ηγεσία και ο μηχανισμός της ΟΕΒ θα είναι δίπλα σου για μια επιτυχημένη Προεδρία προς όφελος της οικονομίας του τόπου και της ευημερίας των πολιτών μας.
Νιώθω περήφανος για όσα μαζί πετύχαμε και απολύτως αισιόδοξος για όσα μας περιμένουν.
Σας ευχαριστώ όλους για την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι ο Πρόεδρος αυτής της μεγάλης Επιχειρηματικής Οργάνωσης, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.