powered by

Η νέα Οδηγία της ΚΤΚ για παρεμπόδιση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε την υιοθέτηση της νέας Οδηγίας για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στόχος της αναθεωρημένης οδηγίας είναι η εισαγωγή ενός σύγχρονου και ενισχυμένου πλαισίου συμμόρφωσης για τις τράπεζες και τις άλλες υπόχρεες οντότητες, και παράλληλα η υποβοήθηση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις σχέσεις τους με τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Τονίζεται ότι η αυστηρότητα της Οδηγίας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς η ΚΤΚ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της διαφύλαξης και περαιτέρω αναβάθμισης της φήμης του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας καθώς αυτό παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, η νέα Οδηγία προβλέπει ότι οι τράπεζες και άλλες υπόχρεες οντότητες οφείλουν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές, ώστε να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη στέρηση ή καθυστέρηση της νόμιμης πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τουλάχιστον, εκείνων των πολιτών που οι ίδιες αξιολογούν ότι οι δραστηριότητές τους έχουν χαμηλή πιθανότητα εμπλοκής σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να κατηγοριοποιήσουν συνταξιούχους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα πέραν της σύνταξης, στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου. Συναφώς, τα στοιχεία που θα ζητούν από αυτούς πρέπει να είναι ανάλογα του εν λόγω χαμηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η Οδηγία, στη βάση πάντα του εκτιμώμενου κινδύνου για έκαστον πελάτη:

1) Επιτρέπει την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχέσεων με συχνότητα ανάλογη του κινδύνου του κάθε πελάτη και δεν καθορίζει ελάχιστη συχνότητα επικαιροποίησης των επιχειρηματικών σχέσεων για πελάτες με χαμηλή πιθανότητα εμπλοκής σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

2) Κατά την επικαιροποίηση επιτρέπει τη χρήση αντιγράφων ταυτότητας (αντί του πρωτοτύπου) καθιστώντας τη διαδικασία γρηγορότερη και ευκολότερη.

3) Επιτρέπει την αξιοποίηση πληροφοριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής σχέσης κάτι που συνεπάγεται μείωση των απαιτούμενων πληροφοριών από τους πολίτες κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

4) Καθιστά δυνατή τη χρήση εναλλακτικών αποδεικτικών στοιχείων για συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω θεμάτων υγείας ή σωματικής ανικανότητας όπως η επίδειξη ευαισθησίας προς τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, είναι αναγκαία.

5) Δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με τη διεύθυνση κατοικίας όπως για παράδειγμα η πιστοποίηση να διεξάγεται μέσω της χρήσης κυβερνητικών εγγράφων ή ηλεκτρονικών λογαριασμών κοινής ωφελείας.

6) Επιτρέπει την πιστοποίηση εγγράφων από τρίτα πρόσωπα (π.χ. κρατικές υπηρεσίες) καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων έτσι ώστε με τη διεύρυνση των επιλογών πιστοποίησης να επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ΚΤΚ φρονεί ότι μέσω των πιο πάνω ενεργειών, απλοποιούνται οι διαδικασίες, διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και επωφελείται η οικονομία στο σύνολό της.

Παράλληλα, η ΚΤΚ ενθαρρύνει τους πολίτες όπως προβαίνουν σε εισηγήσεις για αιτιολογημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την έναρξη ή ανανέωση της επιχειρηματικής σχέσης με τις τράπεζες ή τις υπόλοιπες υπόχρεες οντότητες χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο cbcinfo@centralbank.cy ή στο 22714100.

Παρά την προσπάθεια της ΚΤΚ για απλοποίηση των διαδικασιών σε καμία περίπτωση αυτή δεν μεταφράζεται σε χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Τουναντίον, διατηρούνται οι αυστηρές απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας μας.

H Οδηγία έτυχε εκτενούς διαβούλευσης με τους διάφορους επαγγελματικούς φορείς καθώς και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ΚΤΚ ευχαριστεί όλους τους αρμοδίους για την αγαστή συνεργασία και προσδοκεί στη συνέχισή της. Η Οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιουνίου 2025.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Άνοδος στην καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων πρώτη φορά από το 2021
Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ellinas Finance ο Κωνσταντίνος Σερβός
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης