Powered by

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) πραγματοποίησε σήμερα, 16 Μαΐου 2025, εκδήλωση με τίτλο «Το Μέλλον των Συντάξεων: Έκκληση για Αλλαγή».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του ζητήματος της συνταξιοδοτικής επάρκειας και την ανάγκη ουσιαστικής κινητοποίησης όλων των αρμόδιων φορέων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και δίκαιου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Παναγιώτου, και η κα. Barbara Kauffman, Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EMPL), ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΟΑΚ, κ. Δημήτρης Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικά πάνελ, τα οποία επικεντρώθηκαν σε καίρια ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το πρώτο πάνελ, με τίτλο «Οι Επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης Συντάξεων: Δημιουργώντας Ένα Σταθερό Οικονομικό και Κοινωνικό Μέλλον», ανέδειξε τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της μεταρρύθμισης.

Στο πάνελ συμμετείχαν η κα. Fabiana Pierini, Υπεύθυνη Πολιτικής για τα θέματα "Γήρανση, Συντάξεις, Πρόσβαση στην Κοινωνική Προστασία" στη Μονάδα Κοινωνικής Προστασίας της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κώστας Σταυράκης, Αναλογιστής και Υπεύθυνος Έργου στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), και η κα. Μαρία Ηρακλέους, μέλος του ΣΟΑΚ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Όμηρος Πισσαρίδης, μέλος του ΣΟΑΚ.

Το δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Εποπτείας: Διασφαλίζοντας το Συνταξιοδοτικό Μέλλον της Κύπρου», επικεντρώθηκε σε θέματα θεσμικής ενίσχυσης και εποπτείας.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι κύριοι Patrick Hoedjes, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Εποπτικής Σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Νίκος Κουλλαπής, Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, και Ανδρέας Μιλιδώνης, Καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβε ο κ. Ευάγγελος Τρύφωνος, μέλος του ΣΟΑΚ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου παρουσίασε τη σύσταση του με τίτλο «Ενδυνάμωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος στην Κύπρο». Η σύσταση είχε αρχικά δημοσιευτεί στις 8 Ιουνίου 2023 και περιλαμβάνει εισηγήσεις οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και με τα συμπεράσματα της πρόσφατης Έκθεσης Ντράγκι. Απώτερος σκοπός της σύστασης είναι η προώθηση μιας ορθολογικής και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης που θα στοχεύει σε αξιοπρεπείς συντάξεις για το σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει, μέσω του δεύτερου και τρίτου πυλώνα, τη συμπλήρωση των παροχών του πρώτου πυλώνα και, κατ’ επέκταση, τη συνταξιοδοτική επάρκεια για όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τις ακόλουθες εισηγήσεις:

Αυτόματη εγγραφή όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε πολύ-επιχειρησιακό Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης ή σε Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης που προσφέρει ο εργοδότης.

Συνεισφορά του κράτους στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του εισοδήματος του εργαζομένου δε φορολογείται και άρα ο εργαζόμενος δεν επωφελείται των εκάστοτε κινήτρων της φοροαπαλλαγής.

Για την αποφυγή επιβάρυνσης των δημόσιων οικονομικών, το Συμβούλιο προτείνει: (α) Φορολόγηση των εφάπαξ πέραν των συνταξιοδοτικών ποσών, που αφορούν σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης, και (β) Καθορισμό ανώτατου ορίου φοροαπαλλαγής ή περιορισμό του ωφελήματος για πολύ ψηλά εισοδήματα.

Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και πάταξη της παραοικονομίας.

Προώθηση του δικαιώματος μεταφοράς των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων από ένα Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης σε άλλο (transferability).

Φορολόγηση πρόωρης διάλυσης συνταξιοδοτικών ταμείων/σχεδίων χωρίς μεταφορά σε άλλο.

Ανάληψη χρημάτων με τη συμπλήρωση του ορίου αφυπηρέτησης και μείωση του ποσοστού και περιορισμού της δυνατότητας δανεισμού από τα Επαγγελματικά Ταμεία Σύνταξης.

Μέθοδο είσπραξης του ποσού από τα Επαγγελματικά Ταμεία Σύνταξης.

Περιορισμό δυνατότητας δανειοδότησης των μελών από τα ταμεία και υποχρεωτική εξόφληση των δανείων πριν το χρόνο συνταξιοδότησης του δανειζόμενου μέλους.

Εξέταση για την παροχή των ίδιων οικονομικών κινήτρων/φορολογικών εκπτώσεων που προσφέρονται στα επαγγελματικά ταμεία σύνταξης/ασφάλειες ζωής.

Ενδυνάμωση των Εποπτικών Αρχών που εποπτεύουν τα Επαγγελματικά Ταμεία Σύνταξης. Ίδρυση ενιαίας και ανεξάρτητης εποπτικής αρχής.

Ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας με θεωρητικές και πρακτικές μεθόδους διδασκαλίας από νεαρή ηλικία.

Δειτε Επισης

Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο