Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
InBusinessNews 09:13 - 16 Μαΐου 2025

Ο δείκτης πίεσης της προσφοράς στην Ευρωζώνη (ESSI) της Oxford Economics δείχνει ότι η πίεση της προσφοράς στην περιοχή παραμένει χαμηλή, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των δασμών των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου.
«Παρόλο που ο αντίκτυπος των δασμών θα χρειαστεί χρόνο για να διαχυθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυτή είναι μια καλή αφετηρία για την οικονομία της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ για να πλοηγηθεί μέσα από την εμπορική αναταραχή», έγραψε ο ανώτερος οικονομολόγος Τόμας Ντβόρακ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε.
«Τα στοιχεία των ερευνών του Απριλίου δείχνουν επίσης χαμηλή πίεση στην προσφορά», σημείωσε. «Οι κατασκευαστές της Ευρωζώνης αναμένουν λιγότερους περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα το β’ τρίμηνο και λιγότερες επιχειρήσεις βλέπουν είτε την έλλειψη εργατικού δυναμικού είτε την έλλειψη εισροών ως παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγή.
Ωστόσο, η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα που συνεχίζει να είναι χαμηλή εξωραΐζει κάπως αυτούς τους αριθμούς και αυτό είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα».
Η μέτρηση του ESSI και άλλα έγκαιρα στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη της Oxford Economics ότι το αρνητικό σοκ της ζήτησης από τους δασμούς των ΗΠΑ θα υπερκεράσει την πίεση της προσφοράς.
Σε συνδυασμό με το ισχυρότερο ευρώ και τις ασθενέστερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ο οίκος αναμένει ότι αυτό θα οδηγήσει σε πληθωρισμό κάτω του 2% το 2025-26.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την προσφορά παραμένουν, κυρίως λόγω του ότι η υφιστάμενη κατάσταση των δασμών είναι αρκετή για να αποκόψει και να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού -οποιαδήποτε κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων της Ε.Ε., θα δημιουργήσει μόνο μεγαλύτερη πίεση στην προσφορά.
Οι δασμοί μειώνουν επίσης τις αποδόσεις κλίμακας για τους εξαγωγείς και η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ανατιμολόγηση ή σε «ασφάλιστρα αβεβαιότητας».
«Αντίθετα, οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν έμμεσα να οδηγήσουν σε χαμηλότερη πίεση στην προσφορά», πρόσθεσε ο Ντβόρακ.
«Η αναδρομολόγηση των κινεζικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές των βασικών αγαθών. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα της Ε.Ε. που προορίζονταν αρχικά για τις ΗΠΑ, αν και αυτά θα μπορούσαν ακόμη να αντικαταστήσουν τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ».
Ακόμη και οι δασμοί 10% που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παύσης των 90 ημερών μετά τις 2 Απριλίου, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, είναι αρκετά για να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, -η βασική μας υπόθεση υποθέτει ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει στοχευμένους δασμούς που αντιστοιχούν σε 10% σε εμπορικά σταθμισμένη βάση στις εισαγωγές των ΗΠΑ, σημειώνει η έκθεση- θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Αναπόφευκτα, οι νέες αλυσίδες εφοδιασμού που θα επιβληθούν από τους δασμούς είναι απίθανο να είναι τόσο αποτελεσματικές όσο εκείνες που διαμορφώνονται από τις δυνάμεις της αγοράς.
Αυτό επεκτείνεται πέρα από τους μέτριους δεσμούς της αλυσίδας εφοδιασμού ΗΠΑ-Ε.Ε., δεδομένου ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις ροές ενδιάμεσων αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο.