Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
InBusinessNews 08:23 - 16 Μαΐου 2025

Τις προτάσεις της για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζεται εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι δύο πλευρές επιταχύνουν τις διαδικασίες προς έναν ουσιαστικότερο γύρο διαπραγματεύσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να παρέχει ελάχιστη σαφήνεια και να διατυπώνει απαιτήσεις που οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θεωρούν μη ρεαλιστικές, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Η νέα πρόταση της Ε.Ε. θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μείωση δασμών και των μη δασμολογικών εμποδίων, καθώς και για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στις ΗΠΑ και την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου και ημιαγωγών ΑΙ.
Παρά την αργή πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου τόνισαν ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ κινούνται προς επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, μετά την εμπορική ανακωχή που πέτυχε η Ουάσιγκτον με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ την Τετάρτη, ενώ προγραμματίζονται επιπλέον συναντήσεις μεταξύ τους.
«Είχαμε μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, μία από πολλές», δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε.. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες μας».
Η Ε.Ε. παρουσίασε πλεόνασμα 48 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών με τις ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί συνεχιζόμενες ενστάσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν θετική ένδειξη την συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη μερική αναστολή δασμών προς την Κίνα, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν ανταποδοτικά μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου διατηρεί βασικό δασμό 10% και ενδεχόμενους περιορισμούς σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από πολλές χώρες της Ε.Ε., όπως επεσήμανε ο Σουηδός υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου, Μπέντζαμιν Ντούσα.
«Αν αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν αντίποινα. Δεν πρόκειται να είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και η Ουάσιγκτον έχει υποδεχθεί θετικά ορισμένες από τις ευρωπαϊκές προτάσεις, οι Ευρωπαίοι διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για το τι ακριβώς επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, με βάση πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Σημείο τριβής αποτελεί η κατηγορία του Αμερικανού προέδρου ότι ο ΦΠΑ της Ε.Ε. λειτουργεί ως μη δασμολογικό εμπόδιο, θέση που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική και ρυθμιστική αυτονομία της Ένωσης δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, εξακολουθεί να διατηρεί επιθετική ρητορική έναντι της Ε.Ε., δηλώνοντας αυτήν την εβδομάδα ότι η Ένωση είναι «σε πολλές περιπτώσεις χειρότερη από την Κίνα».
Η Ε.Ε. προετοιμάζει νέο γύρο ανταποδοτικών δασμών, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσωρινά αναστείλει κάποιες από τις δικές τους επιβαρύνσεις για να δώσουν… χώρο στις συνομιλίες.
Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να άρει τους βασικούς δασμούς ή να αποσύρει τους περιορισμούς σε συγκεκριμένους τομείς, ο Σέφκοβιτς δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος σε επιμέρους τομείς, όπως ο χάλυβας και οι ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Πολωνίας, Μίχαλ Μπαράνοφσκι, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι ενωμένα στην επιδίωξη μιας συμφωνίας που να ανταποκρίνεται στο συλλογικό τους συμφέρον.
«Βλέπουμε σημάδια αισιοδοξίας, γιατί διακρίνουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε. «Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. επιταχύνονται».