Κωνσταντίνος Ιωάννου: Η πρόταση νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή λύση
InBusinessNews 17:35 - 14 Μαΐου 2025

Τη διαφωνία και τις επιφυλάξεις τους με πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και που αφορά τροποποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορούν την προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών, εξέφρασαν ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου και η ΚΕΔΙΠΕΣ στη συνεδρία της Επιτροπής την Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία, ανέφερε ότι «η πρόταση νόμου στην παρούσα φάση αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή λύση».
Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, εξέφρασε την πρόθεσή του να οδηγηθεί η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της προτεινόμενης τροποποίησης, σημειώνοντας ότι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ανέρχονται στις 9.497, για τις 5.417 εκ των οποίων δεν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας, ενώ για τις υπόλοιπες 4.080 υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δίνεται περιθώριο 8 μηνών σε όσους δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας για να προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά και κατόπιν 2 χρόνια στο Κτηματολόγιο για να εξετάσει τις αιτήσεις και να εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας.
Ακόμη, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπό τις περιστάσεις και βάσει των νομικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η πρόταση νόμου στην παρούσα φάση αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή λύση», κάνοντας λόγο για ένα «εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα».
Οι εκπρόσωποι των Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εμπορίου, της Κεντρικής Τράπεζας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφεραν ότι επικροτούν την προσπάθεια που γίνεται με την πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι δεν έχουν να τοποθετηθούν επί κάποιου σημείου της πρότασης.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Μαριάννα Τσαγγάρη, είπε ότι η πρόταση νόμου βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για δύο σημεία της πρότασης.
Η εκπρόσωπος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Γεωργία Ιωαννίδη, εξέφρασε διαφωνία με την πρόταση νόμου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο δικαστήριο.
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Έλενα Φρίξου, εξέφρασε διαφωνία με την πρόνοια της πρότασης νόμου για πρόσβαση στο δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νομοτεχνικά και πρακτικά ζητήματα.
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, Ανθή Εξαδάκτυλου, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου ανησυχεί τον Σύνδεσμο σε 3 σημεία, εξηγώντας ότι αυτά είναι η πρόσβαση στο δικαστήριο, η ανυπαρξία ξεκάθαρων χρονοδιαγραμμάτων, και το ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα για την πλειονότητα των εγκλωβισμένων αγοραστών.
Ο Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι «επεξεργαζόμαστε πρόταση νόμου που αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος».
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Τζένη Παπαχαραλάμπους, εισηγήθηκε να υπάρχει ως ασφαλιστική δικλίδα μια χρονική περίοδος κατά την οποία η τράπεζα να μην μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου. Ακόμη, πρότεινε να δοθεί χρόνος τουλάχιστον 4 μηνών για εξασφάλιση δανειοδότησης από την τράπεζα, καθώς και να υπάρξει χαλάρωση για την καταβολή του αντιτίμου εξαγοράς.
Ο Λουκάς Στυλιανού, εκ μέρους του Συνδέσμου Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων, χαιρέτισε την πρόταση νόμου.
Η Χρηματοοικονομική Επίτροπος, Βαλεντίνα Γεωργιάδου, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι «αυστηρά νομική», επισημαίνοντας ότι η λύση πρέπει να είναι εξωδικαστική και ότι πρέπει να υπάρξει καλή βούληση από τα ενδιαφερόμενα μέρη (δηλαδή τις τράπεζες και τους δανειολήπτες).
Απαντώντας στην κ. Γεωργιάδου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι «αν χρησιμοποιήσουμε τακτικές του παρελθόντος, θα απογοητευθούμε όλοι». «Το κείμενο στο οποίο καταλήξαμε δεν είναι θέσφατο. Στόχος μας να περιορίσουμε τον αριθμό των εγκλωβισμένων αγοραστών», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι «με τις ρυθμίσεις που έγιναν πριν από 11 χρόνια βοηθήσαμε πολλούς αγοραστές». Ακόμη, είπε ότι πρέπει να καταγραφούν οι πολεοδομικές παρατυπίες που είναι εξαγοράσιμες.
Απαντώντας στη Χρηματοοικονομική Επίτροπο, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η καλή θέληση έχει χαθεί προ πολλού. «Πώς θα πάρει τίτλο ο αγοραστής που εξόφλησε το ακίνητό του;» διερωτήθηκε.
Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε λύση που δεν θα έχει την κατάληξη της προηγούμενης». Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τις ενστάσεις που έχουν τεθεί, τονίζοντας ότι τα δικαστήρια αποφασίζουν αν κάποιος ενεργεί καλόπιστα ή καταχρηστικά.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε ότι «έπρεπε να δημιουργήσουμε ωφέλιμη νομοθεσία για να άρουμε τα αδιέξοδα». «Κρίναμε ότι πρέπει το Δικαστήριο να έχει ρόλο. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε το Δικαστήριο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ετεροβαρής ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ρώτησε με ποιον τρόπο θα συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις η κατηγορία των αγοραστών, το ακίνητο των οποίων δεν ολοκληρώθηκε από τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης.
Απαντώντας στον Άριστο Δαμιανού, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Έλενα Φρίξου, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος είναι θετικός στο πρώτο προσχέδιο της Ομάδας Εργασίας, προσθέτοντας ότι δεν θα θίξουμε το θέμα των εμπράγματων βαρών.
Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει τάχιστη εκδίκαση αμφίδρομων προσφυγών από το Δικαστήριο εντός συγκεκριμένων προθεσμιών για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Εκ μέρους του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο Μιχάλης Παρασκευά ανέφερε ότι οι δικαστικές διαδικασίες πρακτικά δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν την απαιτούμενη λύση, επειδή οι τράπεζες θα αντιδράσουν λόγω της καθυστέρησης που υποχρεωτικά θα υπάρξει λόγω αναστολής της διαδικασίας εκποίησης ενόσω εκκρεμεί.
Στο τέλος της συνεδρίας, ο Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει ενημέρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο για τις προθεσμίες εκδίκασης υποθέσεων εγκλωβισμένων αγοραστών, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για το διάταγμα και το δικαστήριο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου, κατέληξε.