Προχωρά το σχέδιο «ΚτίΖΩ»-Υπό κατεδάφιση 20 πολυκατοικίες, προβλήματα με ενοίκους στο Στρόβολο
InBusinessNews 16:58 - 13 Μαΐου 2025

Η πορεία υλοποίησης του σχεδίου «ΚτίΖΩ» για τους πρόσφυγες συζητήθηκε για άλλη μια φορά στη Βουλή, την Τρίτη, ύστερα από αυτεπάγγελτη εξέταση με εισήγηση της Επιτροπής Προσφύγων.
Κλήθηκαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών για να δώσουν απαντήσεις και αποφασίστηκε σε κατοπινό στάδιο να κληθεί και ο Υπουργός Εσωτερικών.
Οι Βουλευτές τόσο εντός της αίθουσας της συνεδρίασης όσο και σε δηλώσεις μετά επέκριναν τους ρυθμούς υλοποίησης, μίλησαν για καθυστερήσεις και για προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί.
Εντός της αίθουσας η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας, Ειρήνη Γιαννακού, αναγνώρισε ότι στο θέμα της συνεισφοράς των δικαιούχων για παραχώρηση νέας οικίας ή διαμερίσματος είχε αρχικά υπάρξει ενδιαφέρον από μια τράπεζα για να βοηθήσει, αλλά στην πορεία επικαλέστηκε προβλήματα που προκύπτουν από την Κεντρική Τράπεζα.
Για την πορεία υλοποίησης η κ. Γιαννακού ανέφερε ότι σε τέσσερις πολυκατοικίες οι εργασίες ανέγερσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με τα έργα να προχωρούν κανονικά ενώ σε άλλες 2 είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για έκδοση πολεοδομικής άδειας. Σε άλλες 7 περιπτώσεις ολοκληρώνονται τα σχέδια από ιδιώτη εργολάβο.
Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στη Λεμεσό που οι ένοικοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για ορισμό συντονιστή, παρά τις αλεπάλληλες προσπάθειες του Τμήματος και τις συναντήσεις μαζί τους και αυτή η καθυστέρηση εξ υπαιτιότητας τους ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα και στην καταβολή των ενοικίων.
Υπό κατεδάφιση είναι 20 πολυκατοικίες και σε επτά στο Στρόβολο αναφέρονται προβλήματα με τους ενοίκους. Κατεδαφίστηκαν ήδη 9 και σε στάδιο κατεδάφισης είναι άλλες 4 και σε 2 περιπτώσεις αναμένεται καθαρισμός των μπάζων από τον εργολάβο, διαδικασία που θα γίνει εντός ενός μήνα, με βάση τους υπολογισμούς.
Σε άλλες 23 πολυκατοικίες πρέπει να αρχίσει σύντομα η διαδικασία εκκένωσης γιατί παρήλθε και ο χρόνος των 2 ετών που δόθηκε.
Στους ενοίκους αναφέρθηκε ότι αυτές οι οικίες δεν είναι ασφαλείς και στάλθηκαν εκ νέου επιστολές με τους Δήμους.
Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες στις οποίες θα γίνει μελέτη και επιδιόρθωση αναφέρθηκε πως καταρτίστηκε κατάλογος πολιτικών μηχανικών, έγινε επικοινωνία για τις υποχρεώσεις τους και η συνεργασία προχωρά.
Για την περίπτωση όπου οι ένοικοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο και θα τους καταβληθεί ποσό, προχώρησε ήδη η διαδικασία με τις υποθέσεις εκείνες που δεν υπάρχουν υποθήκες και κληρονόμοι καθώς και οι διαδικασίες με το Κτηματολόγιο όταν υπάρχει υποθήκη.
ΠΕΠ
Τα προβλήματα θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί εξ αρχής ανέφερε εκπρόσωπος της ΠΕΠ. Ζήτησε να μάθει τι γίνεται με περιπτώσεις όσων έχουν αποβιώσει, όσων αρνούνται να μετακινηθούν και με την ανέγερση όσων πολυκατοικιών ήταν σε τ/κ γη.
ΕΤΕΚ
Το ΕΤΕΚ στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να προχωρήσει η απομάκρυνση όσων επιμένουν να παραμένουν σε μη ασφαλή κτίρια και ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πρόνοιες του νόμου από τους ΕΟΑ.
Δήμοι
Ο Δήμος Λατσιών -Γερίου έθεσε θέμα για διασφάλιση των χώρων στάθμευσης και αποθηκευτικών χώρων λόγω της ανέγερσης των νέων πολυκατοικιών ενώ ο Δήμος Στροβόλου ανέφερε ότι έδωσε αλεπάλληλες ειδοποιήσεις για εκκενώσεις και τώρα είναι στην φάση της έκδοσης διαταγμάτων για τρεις περιππτώσεις.
Από το Δήμο Πολεμιδιών τέθηκε θέμα για την ανέγερση σε χώρο πρασίνου και αν η ανέγερση μπορεί να γίνει σε άλλο χώρο και συγκεκριμένα κοντά στο Βερεγγάρια.
Ερωτήματα και τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι ο ρυθμός υλοποίησης του σχεδίου είναι απογοητευτικός και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο όλη αυτή η καθυστέρηση.
Για τις 3 περιπτώσεις στο Στρόβολο ανέφερε ότι είχαν δοθεί υποσχέσεις για κίνητρα στους ενοίκους για απομάκρυνσή τους αλλά το Υπουργείο «έκανε πίσω». Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι το σχέδιο Κτίζω είναι σχέδιο της Κυβέρνησης και όχι νόμος και δεν μπορούν οι κυβερνώντες να έρχονται στην επιτροπή και να ζητούν προτάσεις για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια.
Θέμα έθεσε και για το ζήτημα της τοποθέτησης ανελκυστήρων το οποίο χρονίζει και μίλησε για δικαιολογίες εκ μέρους των αρμοδίων.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στην μη ανταπόκριση των τραπεζών στο σχέδιο συνεισφοράς και στο γεγονός ότι το ύψος των ενοικίων που δίνεται δεν ανταποκρίνεται στις ψηλές τιμές σε Λεμεσό και Λευκωσία.
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, υπέδειξε ότι το σχέδιο υλοποιείται με απόφαση του Υπουργικού, δεν είναι νόμος και άρα σε περιπτώσεις καθιυστερήσεων λόγω μη απομάκρυνσης ενοίκων, πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις.
Έθεσε ερωτήματα και για το Ταμείο ευαλοτότητας και το ενδεχόμενο περαιτέρω προικοδότησής του.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντήσει αν το σχέδιο αυτό έχει θετικό πρόσημο και πόσους εκτοπισθέντες αγγίζει.
Ο Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό υλοποίησης και αυτό εισπράττουν από τους πολίτες και τόνισε ότι ενώ διαφημίστηκαν σχέδια από τις τράπεζες, όταν οι ενδιαφερόμενοι αποτείνονται, οι υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι ήδη έχουν περάσει 2 χρόνια από την έναρξη του σχεδίου και τα προβλήματα είναι πολλά παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τις προσπάθειες επίλυσής τους. Έφερε ως παράδειγμα την δανειοδότηση των δικαιούχων από τις τράπεζες και την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ ποσού στα άτομα που αποχωρούν από το σχέδιο.