powered by

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου

Από κοινού εκδήλωση για να ανακοινώσουν την ίδρυση Κοινωφελούς Ιδρύματος του Ινστιτούτου Κύπρου με έδρα τη Νέα Υόρκη, διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Με την ίδρυση κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Cyprus Institute Research and Education Foundation» στη Νέα Υόρκη το Ινστιτούτο Κύπρου αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς του παρουσίας και στη προώθηση της διατλαντικής συνεργασίας με την υποστήριξη φιλανθρωπικών και επιχειρηματικών χορηγιών από δωρητές των ΗΠΑ.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα του Ινστιτούτου Κύπρου θα προωθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα με ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκών, συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Το Ινστιτούτο Κύπρου ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και είναι ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα τη Λευκωσία που εστιάζει στην αντιμετώπιση ζητημάτων παγκόσμιας σημασίας μέσω διεπιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης και διεθνών συνεργασιών.  

Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, που ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και τόνισε τη δέσμευση της Ομοσπονδίας στην ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου από τον πρόεδρο του, καθηγητή Σταύρο Μαλά.

Ο κ. Μαλάς παρουσίασε τον πρωτοποριακό ρόλο του Ινστιτούτου Κύπρου στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την Κύπρο ως ένα παγκόσμιο κέντρο επιστημονικής αριστείας και διεθνούς συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης σε βασικές στρατηγικές ευκαιρίες για συμπράξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα.

Αναφέρθηκε στην πεποίθηση του “ότι η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία –όχι την ανακύκλωση– γνώσης”. Υπογράμμισε ότι τα κράτη που παράγουν καινοτομίες διαθέτουν ισχυρές οικονομίες και πολιτικές και μπορούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις, σε αντίθεση με εκείνα που εξαρτώνται από εξωτερικές πηγές.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχουν 12 πανεπιστήμια, 3 ερευνητικά κέντρα –μεταξύ αυτών και το Κυπριακό Ινστιτούτο– καθώς και άλλα κέντρα αριστείας, ως αποτέλεσμα ευρωπαϊκών πολιτικών. Επίσης τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική και δυναμική εμπλοκή της κυπριακής διασποράς στην επιστημονική και ερευνητική πρόοδο της Κύπρου.

Στη συνέχεια μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων οι καθηγητές Ερνέστ Μονίζ, πρώην Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Χρυσόστομος Νικίας, πρώην Πρόεδρος του University of Southern California και ο Χάρης Παστίδης, πρώην Πρόεδρος του University of South Carolina εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον του Ινστιτούτου Κύπρου που έως τώρα “έχει μόνο ανοδική πορεία”.

Το Ινστιτούτο έχει ήδη ενεργές συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ αυτών το Κολούμπια και το Χάρβαρντ, που ενισχύουν την αποστολή του Ινστιτούτου για προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης μέσω διεθνούς συνεργασίας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φυρίλλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουν αυτή την ευκαιρία, ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της Κύπρου, να κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, όσον αφορά τα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στην έρευνα, στην ευκαιρία να προσελκύσουν σπουδαία μυαλά, τόσο τοπικά αλλά και διεθνώς και επίσης να αναβαθμίσουν την Κύπρο στη θέση που έχει στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και να προσελκύσουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον”.

Ο καθηγητής Ερνέστ Μονίζ περιέγραψε την ιστορική πορεία ίδρυσης και εξέλιξης του Κυπριακού Ινστιτούτου, το οποίο ξεκίνησε ως όραμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς η Κύπρος πλησίαζε την ένταξη της στην ΕΕ. Το Ινστιτούτο σχεδιάστηκε ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο υψηλού επιπέδου, ανέφερε, με αποστολή την αξιοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ανάλυσης για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων με παγκόσμια σημασία.

"Πήγα για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2001 για να συνεργαστώ με κάποιους οραματιστές αποδέκτες αυτού που έγινε το Ινστιτούτο Κύπρου λίγα χρόνια αργότερα. Το όραμα ήταν σαφές καθώς η Κύπρος πλησίαζε προς ένταξη στην ΕΕ και είχε αναγνωριστεί η γεωγραφική της θέση" σημείωσε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ηγετικό ρόλο του Ινστιτούτου στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της καθαρής ενέργειας και της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η περιοχή ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) είναι από τις πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το Κυπριακό Ινστιτούτο, όντας από τους πρώτους που ανέδειξαν αυτά τα θέματα, ανέφερε, αποτελεί πλέον επιστημονικό θεσμό και αξιόπιστο σύμβουλο χάραξης πολιτικής στην περιοχή.

Καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, τόνισε, το Ινστιτούτο συμβάλλει ουσιαστικά στην επιστημονικά τεκμηριωμένη συμμετοχή της χώρας στις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα. 

Επίσης ο Ερνέστ Μονίζ υπογράμμισε ότι το νέο  Κοινοφελές Ίδρυμα Έρευνας και Εκπαίδευσης του Κυπριακού Ινστιτούτου θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία Κύπρου–ΗΠΑ προς όφελος και των δύο λαών.

Ο κ. Παστιδής υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός Ιδρύματος που θα ενώνει την επιστημονική, επαγγελματική και φιλανθρωπική κοινότητα των Κυπρίων της διασποράς με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως παγκόσμιας δύναμης στην τεχνολογία, την επιστήμη και την εκπαίδευση. 

Έκανε έκκληση για συνεργασία, συμμετοχή και οικονομική στήριξη της προσπάθειας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του Κυπριακού Ινστιτούτου και της διεθνούς παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτούς τους τομείς. Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση του να συνεχίσει να στηρίζει το όραμα αυτό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες του Ινστιτούτου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Διοκλείας και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής,  Νεκτάριος, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, εκπρόσωποι όλων των κυπριακών οργανώσεων και Κύπριοι και Έλληνες επιχειρηματίες.

Δειτε Επισης

Ηarm Reduction Conference: Κυβερνοασφάλεια και ψηφιακή ιδιωτικότητα
Στήριξε για μια ακόμη χρονιά τους αγώνες πρωταθλήματος τριάθλου η CNP Ασφαλιστική
Βλέπει διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες στη Φινλανδία η Χατζημανώλη-Θα συμμετάσχει σε ναυτιλιακό φόρουμ
Πετρολίνα: Προσφορά ζωής μέσω αιμοδοσίας εις μνήμη Νίκου και Λούλας Λευκαρίτη
Το 4ο Cyprus Job & Career Festival επιστρέφει στις 30-31 Μαΐου 2025
Πώς η Finvasia χτίζει παγκόσμια ηγεσία ξεκινώντας από την Κύπρο
ΤΕΠΑΚ: Προσφορά πλήρους υποτροφίας από την Lemissoler Navigation Co. Ltd
Στην Τζούλια Αναστασίου της OSM Maritime Group το Βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία
PadelPro Corporate Tournament by IN Business
4α Βραβεία Βιωσιμότητας: Ένας μήνας πριν από τη λήξη προθεσμίας