Powered by

Θετικό πρόσημο στην φορολογική μεταρρύθμιση από ΣΟΑΚ-Εξαλείφονται υφιστάμενες στρεβλώσεις

Θετικές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) για τις προτεινόμενες αλλαγές που θα επιφέρει η υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι «τα κυριότερα σημεία να εστιάζουν στην εξισορρόπηση του φορολογικού βάρους μεταξύ ομάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Σε ανακοίνωση, το ΣΟΑΚ αναφέρει ότι έχει μελετήσει το προσχέδιο της Φορολογικής Μεταρρύθμισης και, «πρωτίστως, επικροτεί την όλη διαδικασία, με την οποία η μελέτη ενός μείζονος θέματος που έχρηζε σοβαρής αξιολόγησης και επανασχεδιασμού, ανατέθηκε σε μια ανεξάρτητη και ευέλικτη ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία, σε εύλογο χρονικό διάστημα, έχει παράγει απτά αποτελέσματα».

Προσθέτει ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές που θα επιφέρει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, «περιορίζονται και σχεδόν εξαλείφονται οι υφιστάμενες στρεβλώσεις, μειώνοντας σημαντικά το συγκριτικό φορολογικό μειονέκτημα που έχουν οι κυπριακές επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες».

Το ΣΟΑΚ αναφέρει επίσης ότι αξιολογεί «θετικά τις προτάσεις για ελαφρύνσεις και κίνητρα, που στοχεύουν σε επενδύσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα πρέπει να γίνεται παράλληλα και συντονισμένα με άλλες πολιτικές που έχουν τον ίδιο στόχο».

Περαιτέρω, το ΣΟΑΚ χαιρετίζει την ανάδειξη του προβλήματος της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και θεωρεί πως ο περιορισμός τους θα πρέπει να καταστεί άμεση προτεραιότητα.

«Στην προσπάθεια πάταξης της αδήλωτης οικονομίας, στην πιο ισότιμη κατανομή του φορολογικού βάρους και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, θα συμβάλουν τόσο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όσο και η απλοποίηση των διαδικασιών συμμόρφωσης συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της γραφειοκρατίας», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «η επιτυχία της Φορολογικής Μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί, η οποία είναι κρίσιμη για να προκαταλάβει και να περιορίσει οποιαδήποτε αβεβαιότητα και εικασίες».

Προσθέτει ότι μια συνολική αξιολόγηση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης μπορεί και οφείλει να γίνει με την ολοκλήρωση της.

Τέλος, το ΣΟΑΚ αναφέρεται στην ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των αποτελεσμάτων μετά την υλοποίηση των αλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος της δημοσιονομικής ουδετερότητας.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο στελέχη της Plug and Play-Υπέγραψαν letter of intent με τον υφυπουργό Έρευνας
Γιώργος Καμπανέλλας: Οι τομείς με πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην Κύπρο για επιχειρηματίες από το Ισραήλ
Δημήτρης Τσιακκής: Η δυναμική του τομέα της ανάπτυξης γης στην Κύπρο-Χαμηλό το ρίσκο για τον επενδυτή
Η Κύπρος ως ιδανική έδρα για άτομα υψηλής εισοδηματικής αξίας-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας
Γιώργος Χρυσοχός: Η καλύτερη επιλογή ιδιαίτερα για επενδυτές από το Ισραήλ ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο
Άλκης Σιμόπουλος: Ελκυστική για μετεγκατάσταση εταιρειών και headquartering η Κύπρος
Κυριάκος Μιχαηλίδης: Η υγιής εικόνα και η ενίσχυση θέσης της Alpha Bank στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου
Κορνήλιος Κορνηλίου: Προοπτικές επέκτασης επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ
Δ. Σκουρίδης: Το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας του ICT
Μάριος Ταννούσης: Οι επιτυχίες της κυπριακής οικονομίας και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Κύπρο