Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση θέτει τις βάσεις διαμόρφωσης ενός πιο σύγχρονου και πιο αποδοτικού μαθησιακού περιβάλλοντος στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και η προώθηση των STEM δεξιοτήτων (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) συμβάλλει στην προετοιμασία των παιδιών, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ενός κόσμου ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία.
Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (ΣΑΑ Κύπρου) χρηματοδοτείται η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, με την ενσωμάτωση στην εκπαίδευση των τεσσάρων βασικών STEM επιστήμων.
Μεταρρύθμιση η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς αποφοίτων, έτοιμης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της οικονομίας του μέλλοντος.
Μέσω της μεταρρύθμισης επιχειρείται:
- Η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών τάξεων και την επένδυση σε ψηφιακό εξοπλισμό
- Ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθησιακών πηγών για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της μεθοδολογίας STEM
- Διευκόλυνση της πρόσβασης μαθητών και μαθητριών από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο σε ψηφιακό εξοπλισμό. Εκπαίδευση και κατάρτιση για τουλάχιστον 3.375 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης μέχρι το 2026
Υλοποίηση και επιπλέον πληροφορίες
Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει σειρά δράσεων, όπως η παροχή ψηφιακού εξοπλισμού σε 734 σχολεία και η δημιουργία ηλεκτρονικών τάξεων σε 700 σχολεία, με συνολικό κόστος €9 εκατ.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχορήγηση για την αγορά φορητών υπολογιστών και ταμπλετών για 15.000 μαθητές από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, προϋπολογισμού €3 εκατ.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΑΝ), η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στη ψηφιακή υποδομή, αλλά και στην αναδιάρθρωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, προκειμένου να ενσωματωθούν οι σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες και η STEM μεθοδολογία.
Στην παρούσα φάση, ο μετασχηματισμός καλύπτει σχεδόν όλα τα μαθήματα της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την παραγωγή του νέου εκπαιδευτικού υλικού.
Εκπαίδευση 3.375 καθηγητών και καθηγητριών σε ψηφιακές δεξιότητες
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, 3.375 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα τύχουν επιμόρφωσης στις ψηφιακές δεξιότητες υπό την επίβλεψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ).
Η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εφαρμογή και θα συνεχιστεί μέχρι το 2026, με αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων, παρέχοντας στους μαθητές και στις μαθήτριες τις δεξιότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός ψηφιακού και τεχνολογικά εξελιγμένου κόσμου.
Η εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενισχύει την προσπάθεια για την οικοδόμηση της Κύπρου του αύριο, στηρίζοντας την πρόοδο και την ενίσχυση της οικονομίας του τόπου.