Powered by

Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που άπτονται των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την κρίσιμη περίοδο του Μαρτίου του 2013 και της απομείωσης των καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο ως λύση στην χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετώπιζε, δίνει στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στον Reporter και στο InBusinessNews, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξηγεί και απορρίπτει ως παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που του προσάπτει ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Μακάριος Δρουσιώτης, όπως για παράδειγμα ότι μεθόδευσε καθοδηγούμενος από την Μόσχα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ρώσων ολιγαρχών, την απόρριψη από την Βουλή της πρώτης συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αναστασιάδης καταλογίζει στον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη απόκρυψη της πραγματικής εικόνας της οικονομίας και των γεγονότων που είχαν προηγηθεί της ανάληψης των καθηκόντων του, τονίζοντας πως προσπάθεια του κ. Δημητριάδη ήταν αντί να διορθωθούν τα πράγματα, να επωμιστεί η νέα κυβέρνηση όλες τις αμαρτίες για τις οποίες έφερε ευθύνη, τόσο ο ίδιος ως Διοικητής όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί περαιτέρω γιατί είπε το περιβόητο όπως εξελίχθηκε «δεσμεύομαι», για να ξεκαθαρίσει πάντως πως δεν μετάνιωσε γι’ αυτό, αλλά ούτε και γιατί στην πορεία των πραγμάτων το αναίρεσε.

«Έπρεπε επειδή είπα δεσμεύομαι να αφήσω την Κύπρο να καταστραφεί; Να φανώ αρεστός απορρίπτοντας την πρόταση για να οδηγήσω την χώρα μου στην πτώχευση ή να γίνω ωφέλιμος και ας αποκαλούμουν αναξιόπιστος;», σημειώνει εμφαντικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για την πολιτική που ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθεί σε ό,τι αφορά την οικονομία και την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζει πως το τρίπτυχο «δημοσιονομική πειθαρχία-σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα-διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ήταν η συνταγή που η δική του κυβέρνηση ακολούθησε και έφερε τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

«Αυτή ήταν η σταθερή γραμμή και οι αρχές που ακολουθήσαμε για να παραδώσουμε πλεονάσματα και αναβαθμισμένη στην επενδυτική βαθμίδα την κυπριακή οικονομία, και συνεπώς, όχι μόνο δεν διαφωνώ, αλλά υπερθεματίζω. Ορθά λέω πως πράττει, ακολουθώντας αυτό το τρίπτυχο», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μια από τις πολλές κατηγορίες που σας προσάπτει ο Μακάριος Δρουσιώτης κύριε Πρόεδρε, είναι ότι με οδηγίες της Μόσχας μεθοδεύσατε διά του διαγγέλματός σας τον Μάρτιο του 2013, την καταψήφιση από την Βουλή της πρώτης συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ και η οποία-όπως και εσείς έχετε πει επανειλημμένως- ήταν σαφώς καλύτερη από εκείνη που ακολούθησε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Το δυστύχημα για τον συκοφάντη είναι ότι υπάρχουν τα πρακτικά της Βουλής, υπάρχει και το νομοσχέδιο το οποίο αποστείλαμε για να εγκριθεί η πρώτη συμφωνία και στην αιτιολογική έκθεση του οποίου αναφέρονται οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο να μην ψήφιζε η Βουλή την πρώτη συμφωνία.

Στο διάγγελμά μου επίσης, έλεγα ότι εγώ ανέλαβα το βάρος των ευθυνών μου, και αφού επεξηγούσα ότι πλέον αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας και είναι μια ελεγχόμενη κρίση, καλούσα τα κόμματα σαφέστατα να υιοθετήσουν την συμφωνία, τονίζοντας πως η δική μου απόφαση δεν είναι αρκετή. Ότι δηλαδή, απαιτείται και η υιοθέτησή της από την Βουλή.

Ψευδώς αναφέρεται επίσης ότι τάχα είχα και ένα κρυφό μήνυμα. Πρώτα-πρώτα αφαιρεί από το διάγγελμά μου το ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους χαμηλοκαταθέτες». Αντίθετα, επιχειρεί να δώσει το μήνυμα ότι όλη μου η προσπάθεια ήταν να σώσω τους Ρώσους ολιγάρχες, όπως λέει, και ως εκ τούτου δεν αποδέχθηκα την πρώτη συμφωνία για να πάμε στην δεύτερη.

Μα αν ήθελα να σώσω τους ολιγάρχες θα έπρεπε να επιμένω στην πρώτη συμφωνία. Ο συκοφάντης λέει ότι για να τους σώσω επέλεξα την δεύτερη, που εν τη ουσία ήταν η καταστροφή

Μα αν ήθελα να σώσω τους ολιγάρχες θα έπρεπε να επιμένω στην πρώτη συμφωνία. Ο συκοφάντης λέει ότι για να τους σώσω επέλεξα την δεύτερη, που εν τη ουσία ήταν η καταστροφή.

Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ για παράδειγμα έχασε μισό δισεκατομμύριο, οι υπόλοιποι που μου αποδίδει ότι ήταν ευνοούμενοί μου, εάν ήταν μέτοχοι έχασαν όλες τις μετοχές στην Λαϊκή και τις καταθέσεις τους, εις δε την Τράπεζα Κύπρου έχασαν το 42% και όχι το εφάπαξ τέλος που έφθανε το 9,9%.

Το χειρότερο για τον ίδιο ξέρετε ποιο είναι; Πως αυτά τα λέει στην «Συμμορία», είναι η πρώτη εκδοχή. Η δεύτερη εκδοχή στο «Κράτος Μαφία» είναι ότι ήμουν πράκτορας του Πούτιν και ότι ο Πούτιν ήθελε την πρώτη συμφωνία.

Από την μια λέει ότι κατ’ εντολή της Μόσχας δεν αποδέχθηκα την πρώτη συμφωνία, ενώ από την άλλη λέει ότι ο Πούτιν προτιμούσε την πρώτη απόφαση. Είναι ένα πλέγμα ασυναρτησιών, τα οποία απαντώνται στο βιβλίο μου με επαρκή στοιχεία

Δηλαδή, από την μια λέει ότι κατ’ εντολή της Μόσχας δεν αποδέχθηκα την πρώτη συμφωνία, ενώ από την άλλη λέει ότι ο Πούτιν προτιμούσε την πρώτη απόφαση. Είναι ένα πλέγμα ασυναρτησιών, τα οποία απαντώνται βεβαίως στο βιβλίο μου με επαρκή στοιχεία.

Δεδομένης πάντως της δικής σας θέσης κύριε Πρόεδρε υπέρ της πρώτης συμφωνίας, θα ανέμενε κανείς τουλάχιστον από το κόμμα σας, τον ΔΗΣΥ, κατά την ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή να την υπερψήφιζε και όχι να τηρούσε απόχη όπως έπραξε. Γιατί ο ΔΗΣΥ δεν ψήφισε υπέρ, δεδομένης, επαναλαμβάνω, και της δικής σας επιθυμίας για να εγκριθεί η πρώτη συμφωνία;

Κακώς υποβάλλετε σε εμένα αυτή την ερώτηση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας αυτοκριτική εκ των υστέρων, παραδέχθηκαν πως εσφαλμένα δεν ψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία.

Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας αυτοκριτική εκ των υστέρων, παραδέχθηκαν πως εσφαλμένα δεν ψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία

«Γιατί είπα το ‘’δεσμεύομαι’’…»

Παρ’ όλα αυτά κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε και ο ίδιος πως τα γεγονότα εκείνα του 2013, λίγο μόλις αφότου εκλεγήκατε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έπληξαν, δικαίως ή αδίκως, την αξιοπιστία σας. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να εμφανίζεστε σίγουρος πως η λύση του κουρέματος δεν θα βρισκόταν στο τραπέζι ή θα την αποφεύγαμε, εξ’ ου και η περιβόητη «δέσμευση» που λάβατε και τελικά-ανεξαρτήτως των λόγων- δεν τηρήσατε;

Δεν γνώριζα επ’ ακριβώς την κατάσταση και το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο του 2012 είχε ήδη συμφωνηθεί το μνημόνιο, το οποίο δεν υπεγράφετο μέχρι να γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω… Γιατί ένας έμπειρος πολιτικός όπως εσείς να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση, που γνωρίζετε και εσείς πώς εξελίχθηκε το «δεσμεύομαι», για να βρεθείτε ξαφνικά-και χρησιμοποιώ δική σας έκφραση «με το πιστόλι στον κρόταφο» και με την αξιοπιστία σας να πλήττεται με το καλημέρα της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

Το ερώτημα το απλό που θέτω είναι το εξής. Έπρεπε επειδή είπα δεσμεύομαι να αφήσω την Κύπρο να καταστραφεί; Να φανώ αρεστός απορρίπτοντας την πρόταση για να οδηγήσω την χώρα μου στην πτώχευση ή να γίνω ωφέλιμος και ας αποκαλούμουν αναξιόπιστος;

Το θέμα δεν ήταν πλέον η προσωπική πολιτική μου επιβίωση, αλλά ήταν η οικονομική επιβίωση της Κύπρου. Και μεταξύ των δύο, επί ζημία της πολιτικής μου φήμης ή αξιοπιστίας, προτίμησα να διασώσω τον τόπο μου και ας με κατηγορούσαν

Ήταν τέτοια η κατάσταση όταν την έζησα από κοντά και ήταν τόσο χειρότερα τα πράγματα όταν πληροφορήθηκα στο Γιούρογκρουπ για τις συμφωνίες που είχαν ήδη ολοκληρωθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης, που το θέμα δεν ήταν πλέον η προσωπική πολιτική μου επιβίωση, αλλά ήταν η οικονομική επιβίωση της Κύπρου.

Και μεταξύ των δύο, επί ζημία της πολιτικής μου φήμης ή αξιοπιστίας, προτίμησα να διασώσω τον τόπο μου και ας με κατηγορούσαν.

Αόριστη η επιστολή Πανίκου Δημητριάδη

Είπατε προηγουμένως πως δεν γνωρίζατε. Κάποιος μπορεί να πει ότι ήσασταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οφείλατε να γνωρίζετε… Διαδραμάτισαν ρόλο γι’ αυτή σας την άγνοια οι κακές σχέσεις με τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη;

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έστειλα επιστολή στον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το κ. Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος μετά από τέσσερις μέρες μου απάντησε αποκρύβοντας τα πραγματικά γεγονότα και μιλώντας αορίστως.

Η επιστολή μου υπάρχει, η επιστολή του υπάρχει, και συνεπώς δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παραμείνει κρυφό.

Με βάση τα όσα μου έγραφε ήταν ότι η κατάσταση περίπου ήταν υπό έλεγχο, ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν περίπου μη βιώσιμη, αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε στο τι συμφωνήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, στο πώς παραχωρήθηκε ο ELA, στο πόσες και ποιες υποχρεώσεις είχε το κράτος ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης που έγινε προ της ανάληψης της εξουσίας από εμένα.

Η επιστολή του, αντί για ενημερωτική επί των όσων είχαν συμφωνηθεί, ήταν αόριστη και δεν απέδιδε την δραματική κατάσταση στην οποία βρέθηκε, ή έφεραν, την χώρα

Συνεπώς, δεν υπήρχε θέμα καλών ή κακών σχέσεων. Υπήρξε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου επιστολή προς τον Διοικητή για να με ενημερώσει.

Η επιστολή του, αντί για ενημερωτική επί των όσων είχαν συμφωνηθεί, ήταν αόριστη και δεν απέδιδε την δραματική κατάσταση στην οποία βρέθηκε, ή έφεραν, την χώρα.

Γιατί πιστεύετε πως δεν σας έδωσε την σωστή εικόνα ο κ. Δημητριάδης; Υπήρχε οποιαδήποτε σκοπιμότητα θεωρείτε;

Σκοπιμότητα με την έννοια να ζημιώσει την χώρα του όχι, αλλά από τα λάθη του…

Η σύγκρουση και η παραίτηση του Διοικητή

Σκοπιμότητα ενδεχομένως για να πληγείτε εσείς, εξ’ ου και συγκρουστήκατε με κατάληξη την υποβολή της παραίτησής του…

Όχι. Άλλωστε οι συμφωνίες έγιναν προτού αναλάβω, συνεπώς δεν τίθετο θέμα. Αλλά να σας υπενθυμίσω και κάτι.

Δεν είναι ο τότε κεντρικός τραπεζίτης που είπε πως κρατούσαμε την Λαϊκή στον αναπνευστήρα για να γίνουν οι εκλογές; Διότι θα κατέρρεε η Λαϊκή προ των εκλογών και θα φορτωνόταν η κυβέρνηση που τον διόρισε όλο το βάρος της κατάρρευσης μιας τράπεζας; Αφήστε που θα συμπαρέσυρε βεβαίως όχι μόνο την Λαϊκή, αλλά ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.

Θα πω ακόμα κάτι. Η όλη διαχείριση που έκανε πριν από την εμού ανάληψη της εξουσίας, η απόκρυψη της κατάστασης ενώπιον της οποίας βρέθηκα μετά που ανέλαβα καθήκοντα, το γεγονός ότι αντί να διεκπεραιώνει ο ίδιος τα καθήκοντά του, τα διεκπεραίωνε-με βάση έκθεση του Μακάριου Δρουσιώτη- ο κ. Σταυρινάκης, ο οποίος ήταν υποδιοικητής, οι εισηγήσεις τις οποίες πολλές φορές υπέβαλλε…

Αυτό το οποίο ήτο προσπάθειά του, ήταν αντί να διορθωθούν τα πράγματα, να φορτωθούμε όλες τις αμαρτίες για τις οποίες έφερε το βάρος της ευθύνης ως Διοικητής και όταν βρισκόταν στην εξουσία η προηγούμενη διακυβέρνηση

Για παράδειγμα, μέσα σε εκείνες τις κρίσιμες ώρες και ημέρες μεταξύ πρώτου και δεύτερου Γιούρογκρουπ, εισηγήθηκε ότι θα έπρεπε η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου εν τη ουσία να διαλυθούν και να δημιουργηθεί μία καλή και μία κακή τράπεζα.

Δηλαδή, έβλεπα ότι αυτό το οποίο ήτο προσπάθειά του, ήταν αντί να διορθωθούν τα πράγματα, να φορτωθούμε όλες τις αμαρτίες για τις οποίες έφερε το βάρος της ευθύνης ως Διοικητής και όταν βρισκόταν στην εξουσία η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Να ενθυμίσω επίσης ότι όπως αργότερα διαπιστώθηκε, ελέγχετο για την συμφωνία με την Alvarez & Marsal, εφέρετο ότι ευθυνόταν για τις εκτιμήσεις της Pimco, ενώ δεν θέλω να εμπλακώ στις εκθέσεις του Μακάριου Δρουσιώτη και του απέδιδε ή τι δεν του απέδιδε.

Συνεπώς, δεν επιδίωξα να έρθω σε σύγκρουση με τον κ. Δημητριάδη, ήταν εκ των ιδίων των πράξεων του το αποτέλεσμα.

Για προσωπικούς λόγους ο Σαρρής

Ο τότε υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής γιατί παραιτήθηκε και γιατί κάνατε αποδεκτή την παραίτησή του; Είχε ευθύνη;

Καμία. Ο κ. Σαρρής είναι για προσωπικούς λόγους που παραιτήθηκε. Διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όσα αντιμετωπίσαμε και την παραίτησή του ήταν καθαρά για προσωπικούς λόγους που την υπέβαλε.

«Δεν διορθωνόταν με χάρες η κατάσταση»

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο των γεγονότων του 2013, θα επανέλθω κύριε Πρόεδρε στο «δεσμεύομαι» και θα σας ρωτήσω. Σύμφωνα και με τα όσα μας περιγράψατε πιο πάνω, μετανιώσατε εκ των υστέρων που το είπατε;

Δεν μετάνιωσα για το δεσμεύομαι γιατί πίστευα, χωρίς να γνωρίζω την χείριστη κατάσταση των οικονομικών που παραλάμβανα, πως και με τις σχέσεις που ανέπτυξα με τους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα είχα την απαραίτητη στήριξη.

Να σας υπενθυμίσω ότι τον Ιανουάριο που προηγήθηκε και στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας, έγινε έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κύπρο με την παρουσία επτά Πρωθυπουργών, μεταξύ των οποίων και της Καγκελαρίου κας. Μέρκελ, προς υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου.

Ούτε μετάνιωσα που είπα το δεσμεύομαι επειδή δεν γνώριζα ούτε και αργότερα όταν το αναίρεσα μετάνιωσα, γιατί έσωσα πιστεύω την Κύπρο από μια άτακτη χρεοκοπία

Πίστευα λοιπόν ότι θα ήταν δυνατό με τους δεσμούς που δημιούργησα μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με ηγέτες κ.λ.π., να τυγχάναμε μιας καλυτέρας μεταχείρισης. Πλην, όμως, η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν τέτοια, που δεν διορθωνόταν ούτε με υποστήριξη ούτε με χάρες.

Συνεπώς, απαντώντας στο ερώτημά σας, ούτε μετάνιωσα που είπα το δεσμεύομαι επειδή δεν γνώριζα ούτε και αργότερα όταν το αναίρεσα μετάνιωσα, γιατί έσωσα πιστεύω την Κύπρο από μια άτακτη χρεοκοπία.

Η τροποποίηση του νόμου για τα καταπιστεύματα

Για να επιστρέψουμε στα όσα σας αποδίδει ο Μακάριος Δρουσιώτης κύριε Πρόεδρε, σας κατηγορεί και για κατά παραγγελία αλλαγή του νόμου για τα καταπιστεύματα προς εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ωστόσο, το νέο καθεστώς καταπιστευμάτων φαίνεται να ευνόησε την Κύπρο. Πώς το σχολιάζατε;

Στο βιβλίο μου τεκμηριώνω πόσοι και ποιοι υποστηρίξαν την τροποποίηση του Περί Καταπιστευμάτων Νόμου. Άλλα κράτη, τα οποία είχαν υιοθετήσει όσα υιοθετήσαμε και εμείς με την τροποποίηση του Νόμου, ανταγωνίζονταν την Κύπρο.

Με αυτό δεδομένο, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, η ΜΟΚΑΣ, η Γενική Εισαγγελία, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το σύνολο ουσιαστικά της συντεταγμένης πολιτείας, υποστήριζαν την τροποποίηση.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την σκοπιμότητα και την κακή πίστη του συκοφάντη είναι η αναφορά του πως υπέγραψε την πρόταση Νόμου η Μαρία Κυριακού. Την πρόταση Νόμου την υπέγραψαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Άγγελος Βότσης και η Μαρία Κυριακού.

Διερωτώμαι. Όλοι οι υπόλοιποι; Χρηματίστηκαν επίσης; Αυτό που έχω να πω είναι ότι από μέρους του συκοφάντη η μια φαιδρότητα διαδέχεται την άλλη

Η κ. Κυριακού δεν επανεξελέγη το 2011, με αποτέλεσμα η πρόταση να αποσυρθεί και να επανακατατεθεί από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Άγγελο Βότση, με την πλήρη στήριξη από την αρχή έως το τέλος-όπως παραδέχεται ο ίδιος-, του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Ο ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση του θέματος στην Βουλή, όπως επίσης η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Κατά την ψήφιση της πρότασης Νόμου, πλην του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Σωτήρη Σαμψών που καταψήφισαν και που κατά τους ισχυρισμούς του κ. Δρουσιώτη ήταν υπό την επιρροή του Λουκή Παπαφιλίππου-όπως επαναλαμβάνω λέει χωρίς να υιοθετώ τίποτα από αυτά-υπερψήφισαν.

Οι υπόλοιποι, όπως ο ίδιος κατηγορεί την Βουλή, εκτελούσαν εντολές του ολιγάρχη. Πλην, όμως, παρά το ότι αποδίδει την ευθύνη σε όλους ότι εκτελούσαν εντολές, επικεντρώνει την προσοχή του στον Αναστασιάδη, ο οποίος-όπως λέει-επηρέασε και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ψήφισης του Νόμου για να εξυπηρετηθεί ο Ριμπολόβλεφ με τον οποίο είχε κάνει και συμφωνία οικονομικής φύσεως.

Διερωτώμαι. Όλοι οι υπόλοιποι; Χρηματίστηκαν επίσης; Αυτό που έχω να πω είναι ότι από μέρους του συκοφάντη η μια φαιδρότητα διαδέχεται την άλλη.

Τα έργα και οι συμβάσεις που τερματίζονται

Για να έρθουμε στα πιο πρόσφατα κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε σειρά συμβάσεων για μεγάλα δημόσια έργα που υπογράφηκαν επί δικής σας διακυβέρνησης να τερματίζονται η μία μετά την άλλη και να γίνεται λόγος από πολιτικούς σας αντίπαλους- αλλά και τον τέως Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη- για οσμή σκανδάλων. Τερματικό, λιμάνι/μαρίνα Λάρνακας, δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς και πάει λέγοντας… Γιατί οι ανάδοχοι στους οποίους κατά την δική σας Προεδρία κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί φάνηκαν εκ των πραγμάτων μη ικανοί να υλοποιήσουν τα έργα που τους ανατέθηκαν;

Όταν η κριτική που ασκείτο ήταν ότι ο άλλος «κλέβει» και έπρεπε να επιλεχθεί ο φθηνότερος προσφοριοδότης ή όταν έγιναν ενδεχομένως και κακές μελέτες από πλευράς των καθ’ ύλην αρμοδίων, αυτά είναι τα αποτελέσματα και βεβαίως ήταν επακόλουθο να υπάρξουν και ανάλογα φαινόμενα.

Όμως να πω και κάτι. Σε όσα ελέγχονταν από τον ίδιο τον τέως Γενικό Ελεγκτή, δεν υπήρχαν αντιδράσεις ή αντιρρήσεις. Και μένω ως εδώ.

Η πορεία της οικονομία και οι επενδύσεις…

Κεφάλαιο κυπριακή οικονομία κύριε Πρόεδρε. Από αναβάθμιση σε αναβάθμιση, επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα…Θα λέγατε ότι το τρίπτυχο Χριστοδουλίδη «δημοσιονομική πειθαρχία-σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα-διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είναι η σωστή συνταγή οικονομικής πολιτικής;

Αυτή ήταν η συνταγή και της δικής μας κυβέρνησης, στην οποία ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε για δέκα χρόνια, υπηρετώντας είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε εν συνεχεία ως υπουργός Εξωτερικών.

Να υπενθυμίσω ότι οι αναβαθμίσεις είναι επί δικής μας διακυβέρνησης που ξεκίνησαν και από την κατηγορία σκουπίδια που βρισκόταν η Κ.Δ. όταν παραλάβαμε, παραδώσαμε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα

Να υπενθυμίσω ότι οι αναβαθμίσεις είναι επί δικής μας διακυβέρνησης που ξεκίνησαν και από την κατηγορία σκουπίδια που βρισκόταν η Κ.Δ. όταν παραλάβαμε, παραδώσαμε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή ήταν η σταθερή γραμμή και οι αρχές που ακολουθήσαμε για να παραδώσουμε πλεονάσματα και αναβαθμισμένη στην επενδυτική βαθμίδα την κυπριακή οικονομία, και συνεπώς, όχι μόνο δεν διαφωνώ, αλλά υπερθεματίζω. Ορθά λέω πως πράττει, ακολουθώντας αυτό το τρίπτυχο.

Είχαμε πρόσφατα την παρουσίαση του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ποια είναι η δίκη σας ανάγνωση επί του προτεινόμενου περιεχομένου της; Κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και διασφαλίζει την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός;

Θεωρώ πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Να υπενθυμίσω άλλωστε ότι το headquartering, δηλαδή τα κίνητρα για να μεταφέρουν ξένες εταιρείες την έδρα τους στην Κύπρο είχε εξαγγελθεί και εφαρμοστεί επί των ημερών μας, μέσα και από την εκπόνηση της νέας στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων.

Κάθε μέτρο ενθάρρυνσης για επενδύσεις και ειδικότερα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι και ορθό και ευπρόσδεκτο

Μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η θητεία της δικής μας κυβέρνησης είχαν μεταφέρει την έδρα τους στην χώρα μας συνολικά τρεις χιλιάδες εταιρείες.

Συνεπώς, κάθε μέτρο ενθάρρυνσης για επενδύσεις και ειδικότερα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι και ορθό και ευπρόσδεκτο.

Ο εμπορικός πόλεμος και η Κύπρος

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την νέα δασμολογική πολιτική του Ντόναλτ Τραμπ, πόσο ανησυχητική εξέλιξη είναι για την κυπριακή οικονομία και πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

Μπορεί άμεσα να μην επηρεάζει την κυπριακή οικονομία, αλλά εν πάση περιπττώσει ο οποιοσδήποτε οικονομικός πόλεμος στον βαθμό και στην αβεβαιότητα που βιώνουμε σήμερα, μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αναταράξεις στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, που να επηρεάσουν και την δική μας οικονομία.

Εάν για παράδειγμα προκύψει μια νέα οικονομική κρίση, θα επηρεάσει οπωσδήποτε τους πολίτες οι οποίοι επιλέγουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό και επομένως θα πληγεί ένας από τους βασικότερους τομείς της οικονομίας μας, ο τουρισμός.

Φαίνεται ότι μέρα με την μέρα οδηγούν τον Πρόεδρο Τραμπ σε δεύτερες σκέψεις. Διότι δεν νομίζω να είναι οικονομικά αναλφάβητοι οι Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες και πλείστοι όσοι τον συμβουλεύουν

Θα επηρεαστούν ενδεχομένως κάποιες των εξαγωγών, παρόλο που είναι υπηρεσίες που κατά κύριο λόγο προσφέρουμε. Την ίδια ώρα βεβαίως, φορολογικές επιβαρύνσεις όπως αυτές που εξαγγέλλονται είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση εταιρειών.

Ελπίζω, και απ’ ό,τι παρακολουθώ, φαίνεται ότι μέρα με την μέρα, παρά την αβεβαιότητα που βιώνουμε, να οδηγούν τον Πρόεδρο Τραμπ σε δεύτερες σκέψεις. Διότι δεν νομίζω να είναι οικονομικά αναλφάβητοι οι Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες και πλείστοι όσοι τον συμβουλεύουν.

Δειτε Επισης

Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος
Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.
Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες
Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Yποβάθμισε και το ΚΟΕ την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2025
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού-Τα έσοδα και οι πραγματικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο
Απτό βήμα για επαναπατρισμό ταλέντων...Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για φορολογικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό
Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας με Κουρασάο-Σταθερότητα για νέους και υφιστάμενους επενδυτές
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου