Οινική παράδοση και γαστρονομία ωθούν τον αγροτουρισμό στην επαρχία Λεμεσού
InBusinessNews 06:40 - 23 Απριλίου 2025

Στην επαρχία Λεμεσού δραστηριοποιούνται 57 αγροτουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για ποιοτικές διακοπές σε παραδοσιακές και άλλες οικοδομές ιδιαίτερου χαρακτήρα, δήλωσε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, η Διευθύντρια Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ), Αννίτα Δημητριάδου.
Τόνισε δε, πως οι επιχειρήσεις αυτές προσθέτουν αξία στο τουριστικό προϊόν της Λεμεσού και το εμπλουτίζουν, επενδύοντας στην παραδοσιακή φιλοξενία και στις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε σχετικό ερώτημα, η Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού απάντησε πως 35 από αυτές τις επιχειρήσεις είναι μέλη της ΚΕΑ.
Πρόσθεσε πως 18 εξ αυτών προσφέρουν ευκαιρίες για διαμονή, με αρκετές να διαχειρίζονται περισσότερα από ένα καταλύματα, ενώ 17 επιχειρήσεις προσφέρουν σχετικές δραστηριότητες.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των μελών μας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, με την οργάνωση συναντήσεων για προσέλκυση νέων μελών.
Γενικά, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ύπαιθρο, το οποίο οφείλεται στις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσω Σχεδίων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», συμπλήρωσε η Αννίτα Δημητριάδου.
Αυξημένες αφίξεις στα παραδοσιακά καταλύματα
Η Διευθύντρια Τουρισμού στο Υφυπουργείο ανέφερε πως τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα των αγροτουριστικών επιχειρήσεων που τηρούνται αφορούν σε παγκύπρια βάση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι αφίξεις σε παραδοσιακά καταλύματα το 2024 αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2023 και κατά 42% σε ορίζοντα πενταετίας. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακά καταλύματα το 2024 παρουσίασαν αύξηση 14% σε σχέση με το 2023 και 36% σε σχέση με το 2019.
Η κ. Δημητριάδου τόνισε πως το 2024 υπήρξε χρονιά-ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στα έσοδα, τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα έσοδα του 2023 κατά 7,3%, φτάνοντας τα €3,21 δισ.
Κάτι σημαντικό που προκύπτει, όπως τόνισε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, «είναι ότι καταγράφηκαν αυξημένες αφίξεις εκτός περιόδου αιχμής, μια περίοδος ιδιαίτερα σημαντική για τον αγροτουρισμό. Από τις αυξημένες αφίξεις σίγουρα ωφελήθηκε η ύπαιθρος, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή όχι μόνο στους ξένους επισκέπτες, αλλά και στους ντόπιους».
Η Πρόεδρος της ΚΕΑ εξήγησε επίσης ότι η εταιρεία υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, μέσα από το οποίο ωφελούνται τα μέλη της.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, υλοποιεί διαδικτυακή καμπάνια προβολής των μελών της, συμμετέχει σε μεγάλες και εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, φιλοξενεί δημοσιογράφους και Instagramers, διατηρεί ιστοσελίδα, η οποία αυτή την περίοδο αναβαθμίζεται.
Η ΚΕΑ συμμετέχει, επίσης, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μέσα από τα οποία προσφέρονται ευκαιρίες εκπαίδευσης για τα μέλη της και δικτύωσης με αντίστοιχες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η ενεργός συμμετοχή της ΚΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Rural Tour, στην οποία κατέχω τη θέση της Αντιπροέδρου, βοηθά στην προβολή των μελών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον εντοπισμό ευκαιριών», επισήμανε.
Οι προκλήσεις για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις
Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Λεμεσού, αλλά και παγκύπρια, είναι ο περιορισμός του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η προσφορά αυθεντικών εμπειριών και η επένδυση σε εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς ειδικών ενδιαφερόντων, τόνισε η κ. Δημητριάδου.
Πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στη διαχείριση της ενέργειας, του νερού και των αποβλήτων είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των αγροτουριστικών καταλυμάτων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καλών πρακτικών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Υπέδειξε πως με την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, τα αγροτουριστικά καταλύματα θα καταστούν πιο ανταγωνιστικά και θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της σημασίας που προσδίδει η πελατεία σε θέματα αειφορίας.
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Τουρισμού, η άλλη πρόκληση για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις της Λεμεσού είναι η προσφορά δραστηριοτήτων και αυθεντικών εμπειριών.
Οι ιδιοκτήτες των αγροτουριστικών καταλυμάτων και οι κάτοικοι της υπαίθρου γενικότερα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως εργαστήρια για την πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά, συμμετοχή στην πολυθεματική διαδρομή Heartland of Legends και στα φεστιβάλ οινογαστρονομίας που στηρίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού με ειδικό σχέδιο.
Επισήμανε ακόμη πως κοινότητες της Λεμεσού είναι πολύ δημοφιλείς για την οινική τους παράδοση και τη γαστρονομία, κάτι που τους προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα και τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επισκέπτες.
«Ας μην ξεχνάμε ότι στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται οι 14 κοινότητες που παράγουν το αρχαιότερο κρασί με ονομασία προέλευσης, την Κουμανταρία. Πέρσι, το Υφυπουργείο Τουρισμού καθόρισε το έτος 2024 ως Έτος Γαστρονομίας και Κουμανταρίας και υλοποίησε σημαντικές δράσεις προβολής», υπέδειξε σχετικά.
Ανέφερε, τέλος, πως το Υφυπουργείο Τουρισμού λειτουργεί Σχέδιο Χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο, τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει ανοικτή πρόσκληση. Ιδιοκτήτες αγροτουριστικών επιχειρήσεων έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις, ενώ σύντομα θα προκηρυχθούν νέα σχέδια στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Leader.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού.