powered by

Κρ. Λαγκάρντ: Έτοιμη να δράσει αν ο εμπορικός πόλεμος απειλήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού Προέδρου,Ντόναλντ Τραμπ, απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ «είναι πάντοτε έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», δήλωσε η Λαγκάρντ από τη Βαρσοβία, έπειτα από συνομιλίες με τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με το πώς μπορεί η Ευρώπη να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο-ή να προστατεύσει την οικονομία της, εάν οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή των αμερικανικών δασμών αποτύχουν.

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει πρόσφατα είναι, φυσικά, ένας βαθμός μεταβλητότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ωστόσο στην Ευρώπη, και στην ευρωζώνη ειδικότερα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι αγορές και οι υποδομές τους, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, λειτουργούν με τάξη», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Οι δηλώσεις της έγιναν λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αδυνατούσαν να βρουν κατεύθυνση τις πρώτες απογευματινές ώρες, και το δολάριο υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

Αν και ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα «πάγωμα» 90 ημερών στους καθολικούς δασμούς του, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να κλιμακώνεται με αντίποινα και από τις δύο πλευρές.

Χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης, η διαμάχη έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.

Η Λαγκάρντ συνοδευόταν από κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το μπλοκ θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα στην οικονομική του ανάπτυξη της τάξεως των 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, κατανεμημένο από τώρα έως το 2027, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί.

«Αν οι δασμοί θεωρηθούν μόνιμοι ή υπάρξουν περαιτέρω αντίμετρα, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πιο αρνητικές», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να φτάσει «το 0,5-0,6% για την ΕΕ και το 1,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ» μέσα σε τρία χρόνια.

Δειτε Επισης

Aύξηση στις καταθέσεις και τα δάνεια τον Απρίλιο-Τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Πανέττα (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά οι μειώσεις επιτοκίων θέλουν προσοχή
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 425.350 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Το Σάββατο το 57ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Η ημερήσια διάταξη
Η Freedom Holding Corp. εντάχθηκε στον διεθνούς κύρους δείκτη Russell 3000®
ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στις 5 Ιουνίου-Παύση τον Ιούλιο
Επίσημο φιρμάνι από Ελληνική...Eurobank η ενοποιημένη τράπεζα με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με Eurobank Κύπρου
Πώς το deal Alpha Bank-UniCredit φέρνει νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες
Διπλασιάζει το ποσοστό της στην Alpha Bank η UniCredit-Πάει για συμμετοχή έως και σχεδόν 30%
Timur Turlov: Η Κύπρος ιδανική ευρωπαϊκή πύλη προς τις παγκόσμιες αγορές για την Freedom Holding Corp.