Κρ. Λαγκάρντ: Έτοιμη να δράσει αν ο εμπορικός πόλεμος απειλήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα η ΕΚΤ
InBusinessNews 17:38 - 11 Απριλίου 2025

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού Προέδρου,Ντόναλντ Τραμπ, απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ «είναι πάντοτε έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», δήλωσε η Λαγκάρντ από τη Βαρσοβία, έπειτα από συνομιλίες με τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με το πώς μπορεί η Ευρώπη να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο-ή να προστατεύσει την οικονομία της, εάν οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή των αμερικανικών δασμών αποτύχουν.
«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει πρόσφατα είναι, φυσικά, ένας βαθμός μεταβλητότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Ωστόσο στην Ευρώπη, και στην ευρωζώνη ειδικότερα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι αγορές και οι υποδομές τους, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, λειτουργούν με τάξη», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Οι δηλώσεις της έγιναν λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αδυνατούσαν να βρουν κατεύθυνση τις πρώτες απογευματινές ώρες, και το δολάριο υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.
Αν και ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα «πάγωμα» 90 ημερών στους καθολικούς δασμούς του, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να κλιμακώνεται με αντίποινα και από τις δύο πλευρές.
Χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης, η διαμάχη έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.
Η Λαγκάρντ συνοδευόταν από κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το μπλοκ θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα στην οικονομική του ανάπτυξη της τάξεως των 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, κατανεμημένο από τώρα έως το 2027, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί.
«Αν οι δασμοί θεωρηθούν μόνιμοι ή υπάρξουν περαιτέρω αντίμετρα, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πιο αρνητικές», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να φτάσει «το 0,5-0,6% για την ΕΕ και το 1,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ» μέσα σε τρία χρόνια.