Η τεχνητή νοημοσύνη στην πράξη: Προκλήσεις, ευκαιρίες και στρατηγικές εφαρμογής της

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο του πρώτου μεγάλου συνεδρίου για την AI, με τίτλο «Demystifying & Unleashing AI», που διοργάνωσε ο Cyprus Innovation Technologies, συζητήθηκαν οι κύριες προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι στρατηγικές εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής.

Οι ομιλητές παρουσίασαν, συγκεκριμένα, τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική αξιοποίηση της AI τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Δημήτρης Σκουρίδης, Επικεφαλής Επιστήμονας, τόνισε, αρχικά, ότι «δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματική AI αν δεν έχεις δεδομένα», επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη προσεκτικής διαχείρισής τους σύμφωνα με τον ΕU AI Act.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί πλαίσια που επιτρέπουν ασφαλείς δοκιμές, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν με στόχο την ευρεία αξιοποίηση.

Αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογής της εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού κόσμου στη τρέχουσα διαδικασία.

«Το όραμά μας είναι μια στρατηγική που να είναι σχετική με την Κύπρο», ανέφερε, επισημαίνοντας πως τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εξατομικευμένη προσέγγιση ανά τομέα.

Ο Ηλίας Ιωσήφ, Assistant Professor στο Institute For the Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής αντιστοίχισης των πραγματικών αναγκών με τα κατάλληλα συστήματα AI.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε την τεχνητή νοημοσύνη με τις ήδη υπάρχουσες προσεγγίσεις που δεν χρησιμοποιούν το AI, ώστε να υπάρχει ένα σαφές σημείο αναφοράς μέσω του οποίου αναδυκνείεται η πραγματική του αξία.

Ο Νικόλας Μάρκου, Head of AI & Managing Partner της Electi Consulting, ερωτηθείς για τις προκλήσεις στην εφαρμογή της AI, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η εσωτερική επένδυση σε AI είναι συχνά ανεπαρκής.

Ανέφερε ακόμη, πως πολλές επιχειρήσεις ενθουσιάζονται από τις δυνατότητες των εργαλείων AI, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να τα αξιοποιήσουν σωστά.

«Οι εταιρείες βλέπουν λαμπερά AI εργαλεία και θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά δεν είναι πάντα τα καλύτερα για το επιχειρηματικό τους μοντέλο», παρατήρησε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα εργαλεία AI είναι κρίσιμη,σε συνδυασμό με την διαρκή παρακολούθηση του engagement και των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω αυτών.

Ο Σώτος Αγγελή, Director, Technology Consulting της EY Cyprus, επικεντρώθηκε στη σημασία των προσλήψεων και της εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού. Ανέφερε ότι η EY επενδύει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στη στρατηγική της για την AI, επιδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνει η εταιρεία στην εν λόγω τεχνολογία.

«Για εμάς, η πρόσληψη νέων ταλέντων είναι σημαντική, αλλά το ίδιο και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού μας (σ.σ upskilling). Στόχος είναι να τους παρέχουμε τα απαραίτητα θεμέλια για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι η πολυμορφία στις δεξιότητες και τα επαγγελματικά υπόβαθρα των ανθρώπων είναι απαραίτητη για επιτυχημένη εφαρμογή της AI.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Θεοδόσης Μουρούζης, Managing Director του Cyprus Innovation Technologies.

Δειτε Επισης

Με θετικό πρόσημο οι επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ-Στο επίκεντρο εξελίξεις με Chevron και συνεργασία με εταιρείες
Antoniades Farm: Νέο γαλακτοκομείο στο Πισσούρι-Η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής χαλλουμιού
Άρης Αθανασιάδης: Σε... θάλασσα αβεβαιότητας η ναυτιλιακή βιομηχανία-Οι νέοι δασμοί και η εφοδιαστική αλυσίδα
Ο προτεινόμενος φορολογικός μετασχηματισμός και ο πυρήνας της μεταρρύθμισης που δεν πρέπει να αλλάξει
Πιάνει τόπο το rebranding... Αισιόδοξος από τις συναντήσεις στην Αμερική για επενδύσεις ο Χριστοδουλίδης
Αναδίπλωση Τραμπ με πάγωμα 90 ημερών στους δασμούς και ενιαίο συντελεστή 10%-Φουλ επίθεση κατά Κίνας με 125%
H Samsung παρουσιάζει τα νέα Galaxy A56 5G, Galaxy A36 5G και Galaxy A26 5G με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης
Τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα της Ε.Ε. κατά των ΗΠΑ... Δασμοί συνολικής αξίας 22 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα
Στο 87,82% η συμμετοχή του Balram Chainrai στο «Ρόδον»-Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση
Όσα ξεκαθάρισαν οι εταιρείες εισαγωγής οχημάτων στην ερευνητική για τους takata