Ελληνικές τράπεζες: Με δύναμη πυρός 5,5 δις ευρώ στη μάχη των εξαγορών-Το στοίχημα της Εθνικής

Καύσιμη ύλη 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ενεργητικού τους με μη οργανικό τρόπο, εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της Ελλάδας έως και το 2027.

Πρόκειται για πλεόνασμα κεφαλαίων που θα δημιουργηθεί μέσω της αναμενόμενης ισχυρής κερδοφορίας και θα βρίσκεται το επόμενα χρόνια εν αναμονή για χρήση σε νέες εξαγορές με νόημα για τους μετόχους τους.

Κι αυτό χωρίς να επηρεαστεί δυσμενώς η σχεδιαζόμενη μερισματική πολιτική, κάτι που ξεκαθάρισαν οι τραπεζικές διοικήσεις κατά την παρουσίαση των επιχειρησιακών πλάνων της ερχόμενης τριετίας.

Τα κριτήρια

Όπως τόνισαν στις επαφές τους με αναλυτές, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για νέες κινήσεις, δεν θα έχουν καμία αρνητική επίδραση στην επιβράβευση των μετόχων.

«Το κριτήριο για οποιαδήποτε εξαγορά από εδώ και στο εξής θα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας», σημειώνουν αναλυτές που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις με τους CEOs των συστημικών ομίλων.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, «επί της ουσίας οι τράπεζες θέλουν να αγοράσουν κερδοφορία και να εκμεταλλευτούν τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν, πληρώνοντας λογικά τιμήματα».

Από εκεί και πέρα η στόχευσή τους αφορά δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τα έσοδα τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κορυφή των αναζητήσεων για ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια, θα βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και σχήματα με ειδίκευση στον τομέα του asset management.

Οι κινήσεις ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, οι σχεδιασμοί που παρουσίασαν οι επικεφαλής των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου, είναι οι εξής:

  • Eurobank

Μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας και τη δρομολόγηση εξαγοράς της CNP Insurance, ο όμιλος καθίσταται κυρίαρχος στην κυπριακή χρηματοπιστωτική αγορά.

Οι επεκτατικές της κινήσεις ωστόσο δεν έχουν τελειώσει. Όπως είπε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε αναλυτές, κατά την τριετία 2025 – 2027, θα είναι διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ για νέες εξαγορές.

Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία γραφείων αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή, με στόχο να καταστεί ο όμιλος πύλη εισόδου στην Ευρώπη για επενδυτές από την ευρύτερη περιοχή.

Η αρχή θα γίνει στην Ινδία, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, με την προτεραιότητα να δίνεται στο Αμπού Ντάμπι.

  • Alpha Bank

Ξεκίνησε δυναμικά το 2025 προχωρώντας στη σύναψη δύο συμφωνιών που ενισχύουν τις προοπτικές για την κερδοφορία της.

Συγκεκριμένα, εξαγοράζει εταιρεία στον τομέα του factoring (FlexFin), την οποία θα συγχωνεύσει με τη θυγατρική της, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σχήμα του τομέα στην ελληνική αγορά για την εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, προ ημερών ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του συνόλου του υγιούς ενεργητικού και του παθητικό της Astrobank στην Κύπρο έναντι 205 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η τράπεζα θα εξασφαλίσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ οργανικά έσοδα ετησίως, ενώ θα καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος συστημικός όμιλος στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η τράπεζα θα μπορεί να αξιοποιήσει έως και το 2027 ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για νέες κινήσεις μεγέθυνσης.

  • Τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκησή της έχει ρίξει αυτήν την περίοδο το βάρος της στις αποκλειστικές συνομιλίες με το CVC για την απόκτηση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πρόκειται για μία συναλλαγή που εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαφοροποιήσει περαιτέρω το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου και τις πηγές των εσόδων του.

Αυτή η διαφοροποίηση αποτελεί κεντρικό στόχο του CEO της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμάται ότι η τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή περί τα 650 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα.

Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν γίνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, θα διαθέτει επιπλέον κεφάλαια για νέες εξαγορές, τις οποίες ο κ. Μεγάλου δεν απέκλεισε στο τελευταίο call με αναλυτές.

  • Εθνική Τράπεζα

Διαθέτει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός για να πετύχει τη μεγέθυνσή της με μη οργανικό τρόπο.

Όπως είπε ο CEO της Παύλος Μυλωνάς κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού της πλάνου, το κεφαλαιακό πλεόνασμα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως αναζητούνται ευκαιρίες στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα για την αξιοποίησή του.

Πρόκειται για ένα μέγεθος που δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε εξαγορές, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν σενάρια περί σκέψεων της διοίκησής της για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Εθνική διέψευσε τη σχετική φημολογία.

Υπογράμμισε όμως πως «στο πλαίσιο της στρατηγικής της, εξετάζει διαρκώς πιθανές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξία για τους μετόχους της».

Πηγή: OT.gr

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom