Powered by

Τα τρία σενάρια του Eurocontrol για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη

Το β’ τρίμηνο του 2025 τοποθετεί την πλήρη επαναφορά του κλάδου των αερομεταφορών στα προ πανδημίας επίπεδα το Eurocontrol, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Με βάση την 7ετή πρόβλεψη του Οργανισμού για την ανάκαμψη των αερομεταφορών στη Γηραιά ήπειρο, ο αριθμός των πτήσεων το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 11 εκατ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο βασικό σενάριο, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση.

Στο αισιόδοξο σενάριο, η αεροπορική κίνηση εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε 11,2 εκατ. πτήσεις, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 1% σε σχέση με το 2019, ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο οι πτήσεις θα ανέλθουν σε 10,8 εκατ., καλύπτοντας το 98% των προ πανδημικών επιπέδων.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το Eurocontrol, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη ανακάμψει σε επίπεδο κίνησης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, υπερβαίνει σημαντικά τα επίπεδα του 2019.

Για το 2026 το βασικό σενάριο παραπέμπει σε άνοδο 2% σε σχέση με το 2019, με 11,3 εκατ. πτήσεις, ενώ μετά το 2026, η κίνηση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται, υπερβαίνοντας τις 12 εκατομμύρια έως το 2031, πάντα κατά το βασικό σενάριο.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, το 2031 ο αριθμός των πτήσεων δεν θα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και θα εξακολουθήσει να υστερεί σε ποσοστό 2%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Eurocontrol, η πρόβλεψη υπόκειται σε διάφορες αβεβαιότητες, όπως γεωπολιτικά γεγονότα, οικονομικό περιβάλλον και συνεχιζόμενες προκλήσεις στον κλάδο των αερομεταφορών.

Σημειώνει, δε, ότι τυχόν εξελίξεις σε σχέση με τη σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόβλεψη.

Η εικόνα το 2024

Σε σχέση, πάντως, με την αντίστοιχη πρόβλεψη του Eurocontrol το φθινόπωρο του 2024, οι ευρωπαϊκές πτήσεις κινήθηκαν συνολικά σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα σύμφωνα με το βασικό σενάριο για μία σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων, οι ελαφρώς λιγότερες πτήσεις από τις αναμενόμενες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (π.χ. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία).

Δειτε Επισης

Lordos Hotels: Αλλαγές στη σύνθεση Επιτροπών μετά την αποχώρηση Θωμά Καζάκου
Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για φοιτητική μέριμνα-Πότε αρχίζει η διαδικασία
Caffè Nero: Ο χειροποίητος ιταλικός καφές που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο
Θ. Λουκαΐδης: Τα success stories των κυπριακών startups, ο ρόλος του ΙδΕΚ και η ραγδαία ανάπτυξη του οικοσυστήματος
Η επέκταση του αποτυπώματος της Eurobank στην Κύπρο και οι στόχοι της Κυβέρνησης με τους οποίους ευθυγραμμίζεται
Οι τομείς όπου βλέπει πεδίον δόξης λαμπρόν για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το κράτος
Οι επιστήμονες που διακρίθηκαν στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμα η ουσιαστική ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας
Αντώνης Αντωνίου: Οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στην έρευνα μετέτρεψαν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες
Ανδρέας Ευσταθίου: Στοχευμένες δράσεις από ΙδΕΚ για τη μόχλευση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων