Οι αρχιτέκτονες που πήραν το πρώτο βραβείο και αναλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση του κτιρίου του ΤΚΑ
InBusinessNews 15:04 - 28 Μαρτίου 2025

Στην Καλομοίρα Ξύχειλου και Άγγελο Ξενοφώντος απονεμήθηκε την Παρασκευή το 1ο Βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα την «Αναδιαμόρφωση και Επέκταση του Διατηρητέου Κτιρίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων» σε τελετή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην Λευκωσία στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, και Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη.
Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, «αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας και έχει ως στόχο, μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, τη διατήρηση, την επέκταση και τη βελτίωση του ιστορικού κτιρίου, καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς».
Σημειώνεται ότι ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών συνδιοργανώθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 14 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή η οποία αποτελούνταν από την Ευαγγελία Γεωργιάδου, Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Πρόεδρο και τους Γιόλα Κούρου, Προϊστάμενη Κλάδου Διατήρησης, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αντρέα Παπαλλά, Αρχιτέκτονα, Εκπρόσωπο ΕΤΕΚ, Αιμίλιο Μιχαήλ, Αρχιτέκτονα, Εκπρόσωπο ΕΤΕΚ, Πόπη Ιακώβου, Αρχιτέκτονα, Εκπρόσωπο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ως Μέλη.
Το 1ο Βραβείο δόθηκε στην Καλομοίρα Ξύχειλου και τον Άγγελο Ξενοφώντος, το 2ο Βραβείο πήγε στους Ευτύχιο Σαββίδη, Μαρίζα Δαούτη και Χρίστο Παπαστεργίου, το 3ο Βραβείο στον Στέλιο Πολυβίου.
Έπαινο πήραν οι Δημήτρης Οικονομίδης, Μάριος Κ. Φωκά, Νάταλι Γαβριήλ και Σάββας Χρίστου.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε ότι η ιστορία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «που εκτυλίχθηκε στο διατηρητέο αυτό κτίριο, περιλαμβάνει κοινωνικά επιτεύγματα για τους Κύπριους πολίτες, όπως τα διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, τις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και το βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».
Ο κ. Παναγιώτου συνεχάρη τους συμμετέχοντες, και τους νικητές και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τους συντελεστές.
«Σήμερα είναι η αφετηρία για πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς, η οποία θα επιτρέψει την ανταπόκριση στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, ώστε να μπορέσουν σύντομα, να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες και κατά τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει το νέο κτίριο που θα στεγάσει τις Υπηρεσίες και τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι η Αρχιτεκτονική «είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής. «Αποτελεί μία από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο», είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ποιότητα της Αρχιτεκτονικής, περιλαμβανομένων του σχεδιασμού και της διαχείρισης των εξωτερικών χώρων, «αποτελεί το βασικό και άμεσα αντιληπτό δείκτη της πολιτιστικής και πολιτισμικής προόδου της χώρας», ενώ επηρεάζει σημαντικά και συνεχώς τη στάση και τη συμπεριφορά κάθε πολίτη, καθώς και του συνόλου της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδίως στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
«Ένας καλοσχεδιασμένος και σωστά κατασκευασμένος χώρος προσφέρει άνεση και ηρεμία στο χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη κοστίζει περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ακόμη ότι, η σωστή επιλογή των υλικών σε συνδυασμό με τις κατάλληλες υπηρεσίες και μελέτες τόσο για κτίρια όσο και για έργα υποδομής, πέραν από την αισθητική και τη λειτουργικότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας, ανεξαρτήτως χρήσης.
Σημείωσε ότι, με τη σύστασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία, άρχισε από νωρίς να προσανατολίζεται προς τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις και να εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους στην ανέγερση των νέων κτιρίων και ότι δείγμα των νέων ιδεών στην αρχιτεκτονική είναι το κτίριο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία που κτίστηκε το 1964.
Πρόκειται για το πρώτο κυβερνητικό κτίριο της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είπε ο κ. Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι είναι δείγμα της κυπριακής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 «και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του κυπριακού μοντερνισμού και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας».
Ανέφερε ακόμη ότι, το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας, κηρύχθηκε διατηρητέο με Διάταγμα Διατήρησης.
Σημείωσε ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου, «έχοντας γνώση για την αρχιτεκτονική αξία του», και λόγω της συνεχούς παρότρυνσης του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την διατήρηση των ιδιαίτερων όψεων και της αρχιτεκτονικής δομής του, προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «για να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά και η αξία του κτιρίου μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις, με στόχο την αποκατάσταση, αναβάθμιση και επέκταση του».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωσταντίνος Κωνσταντή, ανέφερε ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν είναι ένα απλό βήμα. «Είναι μια δήλωση πρόθεσης για το πώς θέλουμε να σχεδιάζουμε τα δημόσια κτίρια: όχι ως ανάγκη να διεκπεραιώνουμε για αποκλειστικά πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά ως ευκαιρία ποιότητας», είπε. «Για αυτό θέλουμε να είναι σημείο αναφοράς για το πως θα πρέπει να προσεγγίζονται έργα στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης, ότι το συγκεκριμένο έργο, εφόσον υλοποιηθεί με βάση τις αρχές που τέθηκαν, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να είναι ένα πρότυπο δημόσιο κτίριο που δεν προσφέρει μόνο λειτουργικότητα, αλλά ποιότητα, βιωσιμότητα, σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομία, καινοτομία και κυρίως ταυτότητα.