Powered by

Χρυσός: Αυξημένη ζήτηση και εκτιμήσεις για νέα ρεκόρ το 2025

Σε ιστορικά υψηλά κινείται η τιμή του χρυσού καθώς παραδοσιακά το πολύτιμο μέταλλο σε όλες του τις μορφές ισχυροποιείται τιμολογιακά υπό το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο το πρόσφατο ράλι του χρυσού έδειξε έναν απροσδόκητο ρυθμό αύξησης δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού, της ενίσχυσης του δολαρίου και της μείωσης των πραγματικών επιτοκίων το 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η χρηματοοικονομική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς –δείτε τη εδώ– και συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα μελετών της τράπεζας στις 17 Μαρτίου ο χρυσός κατέγραφε την ιστορική τιμή των 3.001 δολαρίων ανά ουγγιά.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα να αποσυνδεθούν οι ιστορικές συσχετίσεις του χρυσού και σε μια επανεκτίμηση των χαρακτηριστικών του.

Την τελευταία δεκαετία η τιμή του χρυσού από 1.184 δολάρια ανά ουγκιά το 2014 υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τα 2.625 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2024. Το 2023 η άνοδος ήταν 13% και το 2024 27%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η τιμή του χρυσού αναμένεται να φτάσει έως και τα 3.200 δολάρια η ουγγιά το 2025, καθώς συνεχίζει να αποτελεί προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής.

Για τους ίδιους λόγους η χρυσή λίρα ακολούθησε την ίδια ανοδική τάση, με την αξία πώλησής της να φτάνει τα 724,86 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κύρια πηγή προσφοράς χρυσού σύμφωνα με την μελέτη είναι η εξόρυξη του μετάλλου στα ορυχεία.

Οι μεγαλύτερες χώρες χρυσού είναι η Κίνα, η Αυστραλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από την ανακύκλωση κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών και άλλων προϊόντων που περιέχουν χρυσό. Η ζήτηση χρυσού για την κατασκευή κοσμημάτων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης. Μαζί με τις επενδύσεις προσεγγίζουν το 65% της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό.

Η ζήτηση σε χρυσό την τελευταία 15ετία διευρύνθηκε σημαντικά καθώς κατέγραψε σωρευτική αύξηση ύψους 15% με τους διαθέσιμους τόνους να έχουν ανέλθει σε 4974,5.

Η ζήτηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ως προς τη συνολική ζήτηση χρυσού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 21% το 2024.

Αντιθέτως οι υπόλοιπες κατηγορίες σημείωσαν πτωτική τάση την ίδια περίοδο με τις επενδύσεις να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση αν και υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης εμπορικής αβεβαιότητας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διατηρώντας έντονα θετική συσχέτιση με την τιμή του χρυσού.

Επίσης, η χρήση του χρυσού επεκτείνεται και σε άλλους τομείς πχ. σε βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως ως επενδυτικό εργαλείο, ιδίως με την έναρξη της διαπραγμάτευσης ETFs σε χρυσό.

Ο χρυσός διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. δεν παράγει εισόδημα) αλλά τείνει να υπεραποδίδει σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών εντάσεων ως μέσο διατήρησης αξίας και εξασφάλισης οικονομικής σταθερότητας.

Καθώς το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο και απρόβλεπτο και μέχρι να αποσαφηνιστούν οι πολιτικές του Ντ. Τραμπ και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία, η ανάγκη για πιο ασφαλείς επενδυτικές επιλογές οδήγησε την τιμή του χρυσού σε νέα υψηλά.

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Παγκόσμιο χρέος: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση
Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία
Fitch-Moody’s: Η «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι το τέλος του εμπορικού πολέμου-Παραμένουν οι κίνδυνοι για οικονομία