Powered by

Αμετάβλητο στο 4,5% το επιτόκιο από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω αβεβαιότητας-Πιο επιφυλακτικοί οι αξιωματούχοι

Αμετάβλητο διατήρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, στο 4,5%, ενώ προειδοποίησε για «μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα» που προκαλείται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το κόστος δανεισμού στο 4,5%, επιλέγοντας να μην προβεί σε τέταρτη μείωση μέσα σε επτά μήνες, παρά τη στασιμότητα της βρετανικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησαν σταθερό το κόστος δανεισμού, ενώ την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια.

«Υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

Η Τράπεζα αναφέρει σημείωσε στα πρακτικά της συνεδρίας της ότι «έχει ενταθεί η αβεβαιότητα στην πολιτική για το παγκόσμιο εμπόριο».

«Έχουν επίσης αυξηθεί άλλες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι δείκτες μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν αυξηθεί παγκοσμίως», σημειώνει.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για σημαντική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών της κανόνων», αναφέρει επίσης η Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, ο κ. Μπέιλι αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι «τα επιτόκια βρίσκονται σε σταδιακή πτωτική πορεία».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό υποδεικνύει, όπως αναμενόταν, ότι η τράπεζα θα προβεί σε μείωση στην επόμενη τακτική συνεδρία νομισματικής πολιτικής της τον ερχόμενο Μάιο.

Τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ενώ η βρετανική ανεργία σταθεροποιήθηκε στις αρχές του έτους, η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 3,0%, τον Ιανουάριο, που είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο μεταξύ, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο.

«Είχαμε τρεις μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε για να ελαφρύνουμε το κόστος ζωής», δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αντιδρώντας στην τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Την απόφαση της τράπεζας υποστήριξαν οκτώ από τους εννέα υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης του κ. Μπέιλι.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού
Νέες απώλειες για τον χρυσό μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ-Στα $3.264,15 η ουγγιά
Ηνωμένο Βασίλειο: Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2023 κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών