powered by

Ενδυναμώνουν την θέση της Κύπρου στον επενδυτικό χάρτη τα πολεοδομικά κίνητρα για αναπτύξεις στην εκπαίδευση

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό αναμένεται και εκτιμάται πως θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση του ειδικού σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για αναπτύξεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με τον τομέα της εκπαίδευσης να αποτελεί ένα εκ των βασικών πυλώνων της γενικής στρατηγικής του κράτους για ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, η παροχή κινήτρων για αναβάθμιση των υφιστάμενων ιδιωτικών σχολείων, αλλά και η δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη νέων πρότυπων σχολείων, αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο έρχεται ουσιαστικά να εξυπηρετήσει τον διττό στόχο που τίθεται από πλευράς κυβέρνησης, αφενός της προσέλκυσης επενδύσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό σε έναν τομέα στον οποίο διαβλέπει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, αυτόν της εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα αφετέρου, πρόκειται για ένα σχέδιο που δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υπήκοοι άλλων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο για σκοπούς εργασίας σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, για τους οποίους οι μη επαρκείς επιλογές για την εκπαίδευση των παιδιών τους λειτουργεί ως παράγοντας ανασταλτικά για την εγκατάσταση και των οικογενειών τους στο νησί μας.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, από την εδώ παρουσία των οποίων, αλλά και των οικογενειών τους, μόνο οφέλη προκύπτουν ή μπορούν να προκύψουν για το κοινωνικοοικονομικό οικοσύστημα του τόπου.

Με το ειδικό σχέδιο που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, επί της ουσίας επιδιώκεται και αναμένεται να επιτευχθεί η άμεση αύξηση της χωρητικότητας των υφιστάμενων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και η αναβάθμιση των υποδομών τους, προς κάλυψη του σημερινού χάσματος που υφίσταται μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά αιτήματα περί τούτου, δηλαδή για αναπτυξιακά έργα για αύξηση της χωρητικότητας προς κάλυψη των αναγκών τους, υπάρχουν από αριθμό υφιστάμενων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ενώ περισσότερες αιτήσεις υπάρχουν και για ανέγερση νέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στην Πολεοδομική Αρχή (σ.σ. βάσει διατάγματος η αδειοδότηση των αναπτύξεων εκπαιδευτηρίων παραμένει στον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως) εκκρεμούν αυτή την στιγμή 14 αιτήσεις, από τις οποίες οι τέσσερις αφορούν προσθήκες/μετατροπές σε υφιστάμενα εκπαιδευτήρια και οι υπόλοιπες δέκα ανέγερση νέων εκπαιδευτηρίων.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το Σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά αποκλειστικά και μόνο την κατηγορία της εκπαίδευσης και το παρεχόμενο κίνητρο αφορά ακριβώς μόνο ανάπτυξη εκπαιδευτηρίου.

Ειδικότερα, η αύξηση του συντελεστή δόμησης υπολογίζεται στο εμβαδόν της γης που καταλαμβάνει το σχολείο και η αύξηση αυτή δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα της ιδιοκτησίας, που δεν θα δημιουργηθεί εκπαιδευτήριο, για άλλη χρήση.

Tanya Romanyukha: Θετικό βήμα τα μέτρα του Υπ. Εσωτερικών

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας θέσεων στα ιδιωτικά σχολεία μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου χαιρετίζει ο TechIsland, με την γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Tanya Romanyukha να τονίζει, μιλώντας στο InBusinessNews, πως πρόκειται για έναν από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν, όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, αλλά και ευρύτερα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο.

Υποδεικνύοντας πως υψηλά καταρτισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έρχονται στο νησί φέρνοντας απαραίτητη εξειδίκευση και τεχνογνωσία, η κ. Romanyukha επισήμανε πως συνήθως έρχονται με τις οικογένειές τους και συνεπώς η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί βασικό κριτήριο στις αποφάσεις τους.

Τα ευρήματα έρευνας ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου

«Αν δεν υπάρχουν θέσεις στα σχολεία για τα παιδιά τους, αυτό λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην απόφασή τους να έρθουν στην Κύπρο», τόνισε η Tanya Romanyukha, για να σημειώσει πως σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου που διεξήχθη σε συνεργασία με τον οργανισμό ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα μέλη TechIsland:

Πρώτο: Σχεδόν το 60% των εξειδικευμένων επαγγελματιών τεχνολογίας που έρχονται στην Κύπρο (πολίτες της Ε.Ε. & τρίτων χωρών) φέρνουν μαζί τους παιδιά, με μέσο όρο δύο παιδιά ανά επαγγελματία.

Δεύτερο: Μεταξύ 2020 και 2024, από υπαλλήλους μόλις 50 εταιρειών, ήρθαν στην Κύπρο περισσότερα από 2.600 παιδιά, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ήδη υπερφορτωμένο σύστημα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τρίτο: Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, καθώς 68% των εταιρειών με διεθνή παρουσία έχουν σκοπό να φέρουν κατά μέσο όρο 49 νέους εξειδικευμένους επαγγελματίες ανά εταιρεία τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Απαιτούνται πρόσθετες δράσεις και επιπλέον κίνητρα»

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, και τονίζοντας ότι τα κίνητρα που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τον συντελεστή δόμησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν θετικό βήμα, η γενική διευθύντρια του TechIsland εξέφρασε την θέση πως απαιτούνται πρόσθετες δράσεις για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως εξήγησε, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα που να επιτρέπουν την μεταφορά του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης (που δεν θα χρησιμοποιηθεί) από την κατασκευή σχολείων σε άλλα έργα, παρόμοια με το σύστημα που χρησιμοποιείται για την ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται γεωργική γη, θα μπορούσε να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης από το τρέχον 30% σε 50%.

Μείωση ΦΠΑ στην κατασκευή σχολικών υποδομών

Επιπρόσθετα, η κ. Romanyukha έθεσε στο τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στην κατασκευή σχολικών υποδομών, εξηγώντας πως η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% ή 0% για δέκα χρόνια θα ενίσχυε τις επενδύσεις στην επέκταση των σχολικών υποδομών, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως υπέδειξε συναφώς, καθώς τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα μουσεία συνήθως δεν χρεώνουν ΦΠΑ, θα ήταν δίκαιο να μειωθούν τα έξοδά τους, που σχετίζονται με τον ΦΠΑ, κάτι που θα κάνει και πιο ελκυστική την επένδυση στους συγκεκριμένους τομείς.

Η Tanya Romanyukha επισήμανε περαιτέρω πως όταν ένας επενδυτής κατασκευάζει ένα σχολικό κτίριο και στη συνέχεια το νοικιάζει σε κάποιον για να το λειτουργήσει, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ καθίσταται σημαντικό βάρος.

«Ο επενδυτής πρέπει να καταβάλει τον ΦΠΑ εκ των προτέρων και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τον χρεώσει στο ενοίκιο, γεγονός που καθιστά τη συμφωνία πρακτικά μη βιώσιμη», σημείωσε.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, η γενική διευθύντρια του TechIsland έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επί του θέματος ως προς το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα μπορούσε ως πρακτική να ισχύσει κατ' ανάλογο τρόπο και στην Κύπρο.

Βέλγιο: Η μείωση του ΦΠΑ από 21% σε 6% στο πλαίσιο του προγράμματος Scholen van Morgen απελευθέρωσε €160 εκατομμύρια για 182 νέα σχολικά έργα.

Η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πανεπιστήμια, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας ευρύτερα την ανάπτυξη συνολικών κοινωνικών υποδομών.

Άλλα παραδείγματα: Γαλλία (5%) και Ισπανία (4%) μειωμένος ΦΠΑ για κοινωνικές υποδομές.

Επιπρόσθετα, έθεσε στο τραπέζι ως πρόσθετη δράση που θα μπορούσε να γίνει την διευκόλυνση της απασχόλησης εκπαιδευτικών από το εξωτερικό και συγκεκριμένα:

  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη ξένων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα αυτών με μητρική γλώσσα την αγγλική.
  • Ένταξή τους στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων (ΜΔΕ) για τη διευκόλυνση των διαδικασιών πρόσληψης και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των ιδιωτικών σχολείων.

Υπογραμμίζοντας καταληκτικά πως η διαθεσιμότητα των ιδιωτικών σχολείων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σε σχέση με άλλα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης, η Tanya Romanyukha διαμήνυσε πως θα πρέπει ως εκ τούτου να αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής για οικονομική ανάπτυξη.

«Προσβλέπουμε στην εισαγωγή επιπλέον δράσεων που θα ενισχύσουν τις εκπαιδευτικές υποδομές της Κύπρου και θα εδραιώσουν το νησί όχι μόνο ως κόμβο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και ως κέντρο εκπαίδευσης», τόνισε.

Μάριος Ταννούσης: Θα βοηθήσει όσους σκέφτονται μετεγκατάσταση

Την τεράστια σημασία του εγκριθέντος από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδίου, τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews και ο CEO του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

«Ως Κύπρος», υπέδειξε, «αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών οικογενειών ξένων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες δημιουργούνται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, σε συνδυασμό με την μειωμένη δυναμικότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Για να προσθέσει πως τέτοιου είδους κίνητρα είναι πολύ βοηθητικά στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων. «Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ταννούσης σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για θέσεις σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου επιπέδου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ αναμένεται η ζήτηση να επεκταθεί και στην Πάφο, καθώς και στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

«Κανείς δεν θέλει να χαθούν ξένες επενδύσεις, ωστόσο, εάν κάποια άτομα υψηλής εξειδίκευσης δεν μπορούν να τοποθετήσουν τα παιδιά τους σε σχολεία υψηλής ποιότητας, τότε δεν θα έρθουν στην Κύπρο.

Το θέμα απασχολούσε και απασχολεί και τέτοιες κινήσεις θα βοηθήσουν όσους σκέφτονται την μετεγκατάστασή τους στην Κύπρο», υπογράμμισε ο CEO του Invest Cyprus.

Δειτε Επισης

Νέα εποχή στον CIBA με τον Βασίλη Δημητριάδη στο πηδάλιο-Διαδέχεται τη Δόξια Νικία Χατζηβασιλείου
CareerStart από την Universal Life...Στο πλευρό της νέας γενιάς για ένα δυναμικό επαγγελματικό ξεκίνημα
Αυτές είναι οι δύο ασφαλιστικές που δημιουργούνται με την συγχώνευση των εταιρειών της Ελληνικής και της CNP
ΠΑΣΥΚΑΦ: Χαιρετίζει τη ψήφιση του Συνηγόρου του Ασθενή και καλεί όλους να στηρίξουν τον θεσμό
Η Κύπρος συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας Tai Chi & Qigong
Διευρύνει τη φυσική της παρουσία η Primetel-Νέα καταστήματα σε Kings Avenue Mall και Nicosia Mall
Στην Κύπρο εκπρόσωποι από Tecnova και OIST για το έργο SDN που συντονίζει το Εργαστήριο Βιώσιμης Ενέργειας του ΤΕΠΑΚ
Το roadshow του Invest Cyprus στις ΗΠΑ… Ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη (pics)
Το ρηξικέλευθο workshop που οργάνωσε η United Brains για στελέχη των brands που υπηρετεί
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus: Διοργανώνει τη μονοήμερη κοινωνική δράση «Τρέχω για τον τόπο μου»