Powered by

Πώς οι «ακτιβιστές επενδυτές» και η τεχνητή νοημοσύνη προκάλεσαν ρεκόρ παραιτήσεων CEOs

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκόσμιων εταιρειών εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σε αριθμό-ρεκόρ πέρυσι, ωθούμενοι από τον έντονο έλεγχο των επενδυτών και την πίεση να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες εξελίξεις των αγορών, σύμφωνα με την Russell Reynolds Associates.

Περίπου 202 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το 2024, ξεπερνώντας τον εξαετή μέσο όρο των 186 και σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η Russell Reynolds σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των τομέων, η τεχνολογία ξεχώρισε με 40 διευθύνοντες συμβούλους να εγκαταλείπουν τη θέση τους, 50% περισσότερους από τον εξαετή μέσο όρο, όπως αναφέρει το Reuters. Η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία αυτά το 2018.

Η Μάργκο Μακσέιν, ανώτατο στέλεχος της Russell Reynolds και ειδική όσον αφορά τα διοικητικά συμβούλια και τους CEOs, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων για διευθυντικά στελέχη, οι εταιρείες ζητούσαν πλέον όλο και περισσότερο άτομα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για αλλαγή, αλλά συχνά δεν είχαν σαφήνεια για το πώς θα το επιτύχουν αυτό.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είσαι διευθύνων σύμβουλος, αφού κινείσαι σε αχαρτογράφητο έδαφος», δήλωσε η Μακσέιν.

Ορισμένες από αυτές τις πιέσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στην τεχνολογία, όπου ο τομέας βιώνει βαθιές αλλαγές λόγω εξελίξεων όπως η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι «ακτιβιστές επενδυτές» έχουν διαδραματίσει κι αυτοί σημαντικό ρόλο. «Έδιωξαν» 27 διευθύνοντες συμβούλους πέρυσι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν του 2020, ανέφερε η εταιρεία, επικαλούμενη στοιχεία της Barclays.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των αποχωρήσεων του 2024 προέκυψε από προγραμματισμένες διαδικασίες διαδοχής, γεγονός που αντιπροσωπεύει άλλο ένα ρεκόρ, ανέφερε η έκθεση.

«Τα διοικητικά συμβούλια κοιτάζουν μπροστά, προετοιμάζοντας τα δικά τους ταλέντα», δήλωσε η Χέλε Μπανκ Γιόργκενσεν, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Competent Boards.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών η μεταποίηση τον Μάιο
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας-«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»
Σειρά προκλήσεων για την τουρκική οικονομία-Οι επισημάνσεις του Scope Ratings
Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου
Σκοτ Μπέσεντ: Καμία χρεοκοπία για τις ΗΠΑ-Επικοινωνιακή επίθεση ενόψει ορίου χρέους
Θέλουν το λεβ και όχι το ευρώ... Διαμαρτυρία κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος από την Βουλγαρία
ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας