Powered by

Ισπανία: Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός λόγω ενέργειας και ισχυρής οικονομίας

Ο ισπανικός πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, λόγω των επιδράσεων της ενεργειακής βάσης και της ισχυρής οικονομίας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Αυτό αντιστοιχεί στην ανάγνωση του Ιανουαρίου και στις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων υποχώρησε στο 2,1%.

Παρά την ανομοιογενή πορεία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φαίνεται να επιστρέφει στο 2% φέτος.

Αυτό επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια – ευπρόσδεκτη είδηση για την παραπαίουσα οικονομία της ηπείρου. Η επόμενη μείωση θα έρθει πιθανότατα σε μια εβδομάδα, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.

Τα στοιχεία της Ισπανίας προσφέρουν μια πρώτη ματιά στις τάσεις των τιμών για τον Φεβρουάριο από τα μεγαλύτερα μέλη του μπλοκ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα δημοσιεύσουν στοιχεία την Παρασκευή, προτού η ζώνη του ευρώ των 20 χωρών δημοσιεύσει τη δική της μέτρηση τη Δευτέρα.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να ανησυχούν για τις παρατεταμένες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, άλλοι ανησυχούν ότι η υποτονική οικονομική επέκταση της Ευρώπης θα μπορούσε να συμπαρασύρει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο.

Η ισπανική ανάπτυξη δεν έχει τέτοια προβλήματα, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής τα τελευταία χρόνια χάρη στην εισροή τουριστών, την αύξηση των εξαγωγών και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε άλμα 3,2% το 2024, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθών και στη μείωση της ανεργίας.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει την άνοδο του ισπανικού πληθωρισμού, η οποία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους. Λένε ότι θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, καθώς οι επιδράσεις της βάσης εξασθενούν.

Δειτε Επισης

Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών η μεταποίηση τον Μάιο
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας-«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»
Σειρά προκλήσεων για την τουρκική οικονομία-Οι επισημάνσεις του Scope Ratings
Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου
Σκοτ Μπέσεντ: Καμία χρεοκοπία για τις ΗΠΑ-Επικοινωνιακή επίθεση ενόψει ορίου χρέους
Θέλουν το λεβ και όχι το ευρώ... Διαμαρτυρία κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος από την Βουλγαρία
ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας