Powered by

Φορολογικός μετασχηματισμός: Διατηρούνται υφιστάμενα προνόμια για τις επιχειρήσεις-Στο 15% ο εταιρικός φόρος(πίνακες)

Τη διατήρηση υφιστάμενων προνομίων, όπως η φορολόγηση σε παγκόσμια εισοδήματα με εξαιρέσεις/εκπτώσεις εκεί που υπάρχουν για τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, η έκπτωση εξόδων για παραγωγή φορολογητέου εισοδήματος, η ενδυνάμωση κριτηρίων για φορολογική κατοικία για εταιρείες (έλεγχος και διεύθυνση), η έκπτωση για νοητό τόκο (NID), το πλαίσιο για αΰλα στοιχεία (IP Box), το καθεστώς ναυτιλίας, και η έκπτωση 50% για πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία, εισηγείται, μεταξύ άλλων η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση για επιχειρήσεις, η οποία παρουσιάστηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παράλληλα, προτείνεται η πλήρης κατάργηση λογιζόμενης διαμονής μερισμάτων, η αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 15% και η διατήρηση του καθεστώτος non-dom σε συνδυασμό με την επέκτασή του με επιβολή ετήσιου τέλους.

1

Ανάμεσα στις εισηγήσεις είναι η πλήρης κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων, η επιβολή 5% φόρου παρακράτησης σε πραγματική διανομή μερισμάτων για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου που είναι και domiciled στην Κύπρο και η αντικαταχρηστικη ρήτρα, με επιβολή φόρου παρακράτησης σε υψηλότερο ποσοστό φόρου από 5% πάνω σε συγκεκαλυμμένη διανομή μερισμάτων στη βάση του Εσθονικού μοντέλου.

2

Την ίδια ώρα, προτείνεται η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, καθώς και αντικαταχρηστικά μέτρα για «εταιρείες κλειστής δομής» (close-structured companies), όπως η δυνατότητα άρσης του εταιρικού πέπλου και φορολόγηση μετόχου ως φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχείρηση και η δυνατότητα προσαρμογής μισθών σε τιμές ελεύθερης αγοράς (free market).

3

Όσον αφορά την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, γίνεται εισήγηση για επιλογή συνδυασμού από υπερεκπτώσεις για έξοδα/αποσβέσεις, επιταχυνόμενες αποσβέσεις, εκπτώσεις για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση προσωπικού, καθώς και ζημιές που δημιουργούνται από τα πιο πάνω μέτρα να μεταφέρονται χωρίς περιορισμούς.

4

Για τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου (φυσικά πρόσωπα), παραμένουν ιο πρόνοιες για τις 183 μέρες, ενώ ενδυναμώνονται οι πρόνοιες για τις 60 μέρες. Επεκτείνεται ακόμα ο ορισμός ώστε να καλύπτει άτομα που το κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (centre of business interests) είναι η Κυύπρος, ανεξαρτήτως φυσικής παρουσίας στη βάση του γαλλικού μοντέλου), ενώ σε περίπτωση διπλής φορολογικής κατοικίας θα επιλυεται στη βάση Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

5

Με βάση τις εισηγήσεις, διατηρείται το καθεστώς non-dom και επεκτείνεται με την επιβολή ετήσιου τέλους.

6

7

8

9

10

Την παρουσίαση έκαναν οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες του ΚΟΕ, Μάριος Ανδρέου και Κώστας Μαρκίδης.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο