Powered by

Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο

Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, οι τρεις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ θα συναντηθούν για να αξιολογήσουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων, με το περιεχόμενο το οποίου διαφωνούν, και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι το Πλαίσιο περιλαμβάνει τις θέσεις ουσιαστικά της εργοδοτικής πλευράς και πως παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις. «Όλες οι αλλαγές που έγιναν είναι προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργοδοτών», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι βασική θέση της εργατικής πλευράς είναι πως η παραχώρηση εγκρίσεων από την Πολιτεία έπρεπε να αξιοποιηθεί με τρόπο που να βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην εμπέδωση του ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι το βασικό εργαλείο ρύθμισης των σχέσεων. Βασική θέση της εργατικής πλευράς ήταν, επίσης, ότι όπου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση ή παραβιάζεται, η Πολιτεία δεν θα δίνει άδειες, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτά όμως δεν έγιναν αποδεκτά.

Αντίθετα, συνέχισε, μπήκαν νέα στοιχεία που χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο το Πλαίσιο κι έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα μετακίνησης του εργαζόμενου από ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Αυτό, εξήγησε, θα δημιουργήσει προβλήματα και στις συλλογικές συμβάσεις γιατί οι εργοδότες θα μπορούν να καλύπτουν ανάγκες μόνο με αλλοδαπούς, χωρίς το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Επίσης, στο θέμα της στέγης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι θέση τους ήταν πως έπρεπε να καθοριστούν κριτήρια τα οποία θα τηρούν όλοι σε σχέση με το τί είναι αξιοπρεπής διαβίωση. Σημείωσε δε ότι ήταν απαίτηση των εργοδοτών να κατακρατείται το ποσοστό αποκοπής από τους μισθούς των υπαλλήλων για τη στέγασή τους.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι οι συντεχνίες έχουν διαφορετική αντίληψη με τους εργοδότες αλλά και με την Κυβέρνηση για το τί σημαίνει ουσιαστικός και με περιερχόμενο κοινωνικός διάλογος. Αυτό που έγινε, είπε, ήταν ότι η Κυβέρνηση άκουσε και τις δύο πλευρές, αλλά η ανταλλαγή θέσεων, η προσπάθεια σύγκλισης και τοποθέτηση της Κυβέρνησης, δεν έγιναν.

Εργατική και εργοδοτική πλευρά, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, έστειλαν θέσεις επί του αρχικού κειμένου του Πλαισίου που τους είχε σταλεί. Πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός διάλογος απαιτεί να γνωρίζει η μια πλευρά τις θέσεις της άλλης και να προσπαθήσουν με τη βοήθεια του Υπουργού Εργασίας να κάνουν διαπραγματεύσεις και επιτύχουν συγκλίσεις. Την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε, ο Υπουργός τους κάλεσε σε συνάντηση, όπου η εργοδοτική πλευρά είπε πως ο διάλογος ολοκληρώθηκε.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ερωτηθείσα ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου αφορά ευρεία σειρά ζητημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση κ.α, ενώ περιλαμβανόταν και το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών αλλά και πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο.

Ολοκληρωμένος διάλογος δεν έγινε για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, λέγοντας ότι τη Δευτέρα οι τρεις συντεχνίες θα αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που έχουν μπροστά τους.

Είναι ζητούμενο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα καθώς μπροστά μας έχουμε πολύ σοβαρά ανοικτά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η ΑΤΑ, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού, η φορολογική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε.

«Εάν είναι να πορευθούμε με αυτή την ανατρεπτική διαδικασία σε σχέση με τον κοινωνικό διάλογο, αντιλαμβάνεστε ότι θα προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Η ανησυχία μας είναι ότι εάν δεν τα κλείσουμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εντός του 2026, ενδεχομένως η Προεδρία της ΕΕ να ξεκινήσει με ανατροπές», ανέφερε.

Ερωτηθείς τί εννοεί ανατροπές, ο κ. Μάτσας είπε ότι εάν υπάρχει αντιπαράθεση στα προαναφερομενα ζητήματα, ενδεχομένως «το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας να περιλαμβάνει εργασιακές ανατροπές, μια κατάσταση που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη».

Σημείωσε δε ότι για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών δεν ολοκληρώθηκε ο κοινωνικός διάλογος κι αυτό είναι σημείο αναφοράς για τα επόμενα ανοικτά ζητήματα, λέγοντας ότι δεν είναι λογικό να κατατίθεται πλαίσιο στρατηγικής που οι άμεσα επηρεαζόμενοι δεν είδαν.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μάτσας είπε ότι δεν είδαν το τελικό κείμενο του Πλαισίου. Αρχές Ιανουαρίου στάληκε ένα προκαταρκτικό κείμενο, είπε, για το οποίο κατέθεσαν κοινές θέσεις σε υπόμνημα ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ κι από εκεί και πέρα δεν είχαν ενημέρωση πώς προσεγγίστηκαν οι θέσεις αυτές από το Υπουργείο. Στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, την Τρίτη, συνέχισε, ο Υπουργός τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο να το καταθέσει την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο και του είπαν ότι ήταν απαράδεκτο να κατατεθεί κείμενο που δεν έχουν δει.

Αποτράπηκε την περασμένη εβδομάδα η κατάθεση του Πλαισίου στο Υπουργικό, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ. Αυτό έγινε αυτή την εβδομάδα, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχουν καμία ενημέρωση, δεν στάληκε το κείμενο στις οργανώσεις για σχόλια κτλ, πρόσθεσε. «Αυτό που βιώσαμε ήταν περίεργο. Αλλά η μεγάλη μας ανησυχία είναι από δω και πέρα στα άλλα ανοικτά ζητήματα ενώπιόν μας», ανέφερε.

Για το περιεχόμενο του πλαισίου ο Ανδρέας Μάτσας επεσήμανε ότι δεν διευκρινίζεται ο ρόλος τις τριμελούς επιτροπής για αξιόλογηση των αιτήσεων και παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής, αφαιρέθηκε από το κείμενο ένα σημαντικό στοιχείο σε σχέση με την απεργοσπασία ενώ αυξάνονται στην αγορά εργασίας οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, και υπάρχει σοβαρό θέμα και με την κινητικότητα των εργαζομένων. Είχαν πει, ανέφερε, ότι για να μετακινηθούν ξένοι εργάτες από μια επιχείρηση σε άλλη θα πρέπει να επανέλθουν πλήρως οι Κύπριοι και οι κοινοτικοί, αλλά αυτό δεν είναι μέσα.

Ειδικά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, δήλωσε ο κ. Μάτσας, υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργούν ξενοδοχεία κατά τη μη τουριστική περίοδο Νοέμβρη – Μάρτη - Απρίλη χωρίς να επιστρέφουν σε αυτά οι ντόπιοι και οι κοινοτικοί, οι οποίοι θα παραμείνουν στην ανεργία. Κι αυτό, συνέχισε, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά εργασίας κι αυξάνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημείωσε επίσης ότι η προϋπόθεση για τη παραχώρηση αδειών με πρότυπες συμβάσεις είναι ασαφής στο κείμενο, όπως και στα κριτήρια για την αξιοπρεπή διαβίωση που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα αποκοπής – μείωσης μισθών. Γενικά υπάρχουν κενά που πρέπει να αξιολογήσουν τη Δευτέρα οι συντεχνίες, δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, υπενθυμίζοντας την υλοποίηση του μεγάλου στόχου της ευρωπαϊκής οδηγίας για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ