Powered by

Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς Τραμπ

Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο μηνών, λόγω της νευρικότητας για τις τελευταίες εμπορικές απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στα 2.900 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση 1,6% την Παρασκευή (14/2).

Τα κέρδη τη Δευτέρα (17/2) ήρθαν ακόμη και αφού ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών -ένας δείκτης μέτρησης του ρυθμού και της έντασης των κινήσεων- έδειξε ότι το πολύτιμο μέταλλο έφτασε σε υπεραγορασμένα επίπεδα στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η αγορά αναμένει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Τραμπ για αμοιβαίους δασμούς, τα οποία θα μπορούσαν να εντείνουν τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, δήλωσε ο Μάναβ Μόντι, αναλυτής της Motilal Oswal Financial Services Ltd.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διατήρησε ζωντανό το τυμπανοκρουστό των δασμολογικών απειλών του, λέγοντας ότι οι εισφορές στα αυτοκίνητα θα έρθουν ήδη από τις 2 Απριλίου», είπε.

Παρά την ανησυχία για το τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ στη συνέχεια, υπάρχουν εικασίες ότι οι απειλές για δασμούς χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Οι εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησής του έχουν γίνει όλο και πιο συγκεχυμένες λόγω καθυστερήσεων και αποκλεισμών, με τις γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες να τείνουν να προσθέτουν στην ελκυστικότητα του ράβδου ως καταφύγιο.

Οι traders μελετούσαν επίσης τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με την πιθανή πορεία χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την έκθεση της Παρασκευής που έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Τα στοιχεία ώθησαν τους εμπόρους να επαναφέρουν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια έως τον Σεπτέμβριο. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως ωφελεί τον χρυσό, καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τα ανοδικά τους στοιχήματα στον χρυσό σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης την Παρασκευή.

Παρά την πτώση της Παρασκευής, ο χρυσός εξακολουθεί να σημειώνει την έβδομη διαδοχική εβδομαδιαία πρόοδο, το μεγαλύτερο σερί νίκης από το 2020. Βοηθήθηκε εν μέρει από τις συνεχιζόμενες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής, μαζί με την αύξηση των συμμετοχών σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού. Ο ράβδος σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 2.942,68 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη.

Ο χρυσός spot αυξήθηκε κατά 0,6% στα 2.899,81 δολάρια ανά ουγγιά στις 13:08 στη Σιγκαπούρη, μετά από εβδομαδιαία άνοδο 0,8%. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0,1%. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο άνω του 1%, ενώ το ασήμι και η πλατίνα σημείωσαν επίσης άνοδο.

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders