Νάγκελ (ΕΚΤ): Καμία βιασύνη για νέες μειώσεις επιτοκίων-Πλησιάζουμε το ουδέτερο επίπεδο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να επισπεύσει νέες μειώσεις επιτοκίων, προειδοποίησε ο Γιοάχιμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το κόστος δανεισμού πλησιάζει σε ουδέτερο επίπεδο, όπου ούτε περιορίζει ούτε ενισχύει την οικονομία.

Μιλώντας στο London School of Economics, ο Νάγκελ επεσήμανε πως «όσο πλησιάζουμε στο ουδέτερο επιτόκιο, τόσο πιο κατάλληλη γίνεται μια σταδιακή προσέγγιση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Bundesbank, το ουδέτερο επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 1,8% και 2,5%, κοντά στο τρέχον επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο βρίσκεται στο 2,75%.

Από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 125 μονάδες βάσης, ενώ οι αναλυτές αναμένουν άλλη μία μείωση τον Μάρτιο. Ωστόσο, το μέλλον της νομισματικής πολιτικής μετά από αυτό το σημείο παραμένει αβέβαιο, με τις συζητήσεις εντός της ΕΚΤ να γίνονται όλο και πιο έντονες.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν στο 2,5% τον Ιανουάριο και αναμένεται να διαμορφωθεί βιώσιμα στο 2% το 2025. Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας και των δασμών στο εμπόριο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι η αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο.

Ο Νάγκελ δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στον στόχο της ΕΚΤ έως τα μέσα του 2025, προσθέτοντας πως δεν βλέπει «υψηλή πιθανότητα» να πέσει κάτω από τον στόχο.

Την ίδια στιγμή, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, οδηγώντας τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, μειώνοντας τις πιθανότητες για συνολικές μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Παρόλο που οι εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο ποικίλλουν, με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΚΤ να το τοποθετούν μεταξύ 1,75% και 2,25%, ο Νάγκελ προειδοποίησε ότι η λήψη αποφάσεων βάσει αυτών των αβέβαιων εκτιμήσεων θα ήταν «επικίνδυνη».

Ωστόσο, χαρακτήρισε τον δείκτη του ουδέτερου επιτοκίου ως «χρήσιμο εργαλείο», υπογραμμίζοντας ότι βοηθά στη λήψη προσεκτικών αποφάσεων ώστε να αποφευχθούν λανθασμένες κινήσεις στη νομισματική πολιτική.

Δειτε Επισης

Στις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας Κύπρου για το 2024
Ώθηση στην ανάπτυξη από τις υπό εξέλιξη μεγάλες μη οικιστικές ιδιωτικές επενδύσεις και έργα υποδομής-Οι προβλέψεις της ΚΤΚ
Τράπεζα Κύπρου: «Best Private Bank Cyprus 2025» από το περιοδικό Global Banking & Finance Review
Ελληνικές τράπεζες: Στροφή στο asset management-Οι ευκαιρίες και οι τρεις κινήσεις
Δημοσκόπηση Bloomberg: Πότε θα σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων η ΕΚΤ
Δράσεις Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
AstroBank: Αποχωρεί η Executive Director και Head, Corporate, SME and Shipping, Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου
Η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας ανάμεσα στους νέους και πώς θα επιτευχθεί
UniCredit: Πράσινο φως από την ΕΚΤ για απόκτηση έως 29,9% της Commerzbank
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Διεθνή διδάγματα για βιώσιμο οικονομικό μέλλον