Η Λεμεσός δικαιούται και θα απαιτήσει έργα-Δυσαρεστημένοι δήμαρχοι και ΕΒΕΛ από τον κρατικό προϋπολογισμό
InBusinessNews 17:55 - 08 Ιανουαρίου 2025
Δυσαρεστημένοι από τα κονδύλια που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για τη Λεμεσό, παρουσιάζονται οι Δήμοι αλλά και οι επιχειρηματίες – μέλη του ΕΒΕΛ, το οποίο συγκάλεσε την Τετάρτη σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας ιεράρχησης προτεραιοτήτων και διεκδίκησης έργων από το κεντρικό κράτος.
Η δίωρη σύσκεψη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Λεμεσού πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και των τεσσάρων Δημάρχων, Γιάννη Αρμεύτη (Λεμεσού), Άντρου Θεοδώρου (Πολεμιδιών), Κυριάκου Ξυδιά (Αμαθούντας) και Παντελή Γεωργίου (Κουρίου), όπου τέθηκαν προς συζήτηση θέματα όπως το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, το αρχαιολογικό μουσείο, ο ΟΕΔΑ Πεντακώμου, το Βατί, οι αναπτυξιακές ανάγκες του ΤΕΠΑΚ, η εφαρμογή του ΣΒΑΚ, η αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού και το μέλλον του Τσιρείου Σταδίου.
Επίσης, συζητήθηκε μια σειρά έργων, κυρίως προς αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως ο βόρειος παρακαμπτήριος, η Ακταία Οδός, ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά, η Β’ φάση ένωσης του παραλιακού με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η Β’ και Γ’ φάση ανάπλασης της Αγίας Φυλάξεως, οι υποδομές και το οδικό δίκτυο στη βιομηχανική Μοναγρουλίου, ο δρόμος για το Lady’s Mile, η επέκταση του κάθετου δρόμου Αγίου Αθανασίου και ο παραλιακός πεζόδρομος στην τουριστική περιοχή.
Μετά το πέρας της σύσκεψης έγιναν δηλώσεις από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ και από τρεις από τους τέσσερις Δημάρχους της Μείζονος Λεμεσού, οι οποίοι εξέφρασαν τόσο τη δυσαρέσκεια τους από το μερίδιο που η Λεμεσός δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν, μαζί με τους Λεμεσιανούς βουλευτές και άλλους φορείς της πόλης, ώστε συντονισμένα να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων από την Κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Αντρέας Τσουλόφτας, σήμερα «έχουμε συνενώσει δυνάμεις, έχουμε συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα προωθήσουμε την υλοποίηση των έργων που δικαιούται να έχει η Λεμεσός και απαιτούμε να τα έχουμε στη Λεμεσό».
Σαν Επιμελητήριο, συνέχισε, έχουμε παραθέσει στο τραπέζι το αίσθημα ότι «η Λεμεσός είναι παραμελημένη και δικαιούται περισσότερα από αυτά που παίρνει από το κράτος και έχουμε συμφωνήσει και καταλήξει ότι θα έχουμε και μια συνάντηση, σε δυο εβδομάδες, με άλλους φορείς της πόλης, για να δούμε συνολικά, για όλους τους Δήμους της Λεμεσού, τα έργα που πρέπει να προωθήσουμε στο κεντρικό κράτος άμεσα».
«Η Λεμεσός είναι μια πόλη που δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει ότι είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας και απαιτούμε να έχουμε την ανάλογη μεταχείριση από την κυβέρνηση και να γίνουν τα έργα τα οποία ζητά η Λεμεσός», συμπλήρωσε.
Σημείωσε, ως παράδειγμα, το κυκλοφοριακό, «το οποίο ταλανίζει τους Λεμεσιανούς, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πολίτη αλλά και του επιχειρηματία και θέλουμε να δούμε άμεσα λύσεις και έργα επί τούτου».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, είπε πως η «παραγωγική συνάντηση», έδωσε την ευκαιρία «να ιεραρχήσουμε και ν’ ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με τις προτεραιότητες, τι χρειάζεται ο κάθε Δήμος και η πόλη συνολικά».
Υπογραμμίζοντας με τη σειρά του πως «η Λεμεσός είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης» ο κ. Αρμεύτης είπε πως τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη «είναι πάρα πολλά και είναι πολύ γνωστά», φέρνοντας ως παράδειγμα το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των σκυβάλων, τις υποδομές κ.α.
Λέγοντας πως «έχει παρατηρηθεί γενικότερα, σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, ότι η ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού είναι ο χαμένος όλης αυτής της προσπάθειας», σημείωσε ότι «πρέπει να συντονιστούμε, να συνενώσουμε δυνάμεις για να μπορούμε να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούται η πόλη».
Το ΕΒΕΛ, πρόσθεσε, είναι ένας σημαντικός φορέας και ένας σύμμαχος σε όλη αυτήν την προσπάθεια «για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, σε μια συνάντηση που θα έχουμε και με τους βουλευτές και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, για να δούμε αναλόγως πώς θα διαχειριστούμε ζητήματα, τόσο με την κεντρική Κυβέρνηση, με τον ΠτΔ αλλά και με τα Υπουργεία».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξήγηση για το ύψος των κονδυλίων, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη Λεμεσό, ο Γιάννης Αρμεύτης απάντησε πως ο ίδιος θεωρεί σημαντικό «αυτό που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Ας αφήσουμε το παρελθόν, γυρίζουμε σελίδα».
«Αυτή τη στιγμή είμαστε τέσσερις Δήμαρχοι με όρεξη για δουλειά. Ο καθένας έχει τα ζητήματα του και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης να διεκδικήσουμε αυτά που θα διευκολύνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των Λεμεσιανών», πρόσθεσε.
Η πρώτη διαπίστωση της συνάντησης, που στοχεύει να προωθήσει τα αιτήματα της πόλης, είναι ότι η Λεμεσός αδικείται, είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, προσθέτοντας ότι «το γιατί αδικείται αυτή η πόλη οφείλει να το απαντήσει η κυβέρνηση και όχι εμείς».
Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα θέματα που συζητούνται, είπε πως «προφανώς δεν συμφωνούμε σε όλα, όμως οφείλουμε - και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω το ΕΒΕΛ που μας κάλεσε σήμερα - να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό όραμα γι αυτήν την πόλη, γιατί ο πολίτης δεν ξεχωρίζει τα σύνορα των Δήμων».
Εμείς, συνέχισε, οφείλουμε να διαμορφώσουμε αυτό το όραμα για την πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια «διότι δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε – όπως το κυκλοφοριακό - είναι συνέπεια της απουσίας ή των κακών σχεδιασμών».
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι και οι τέσσερις Δήμαρχοι, αλλά και το ΕΒΕΛ «έχουμε τη διάθεση να πετύχουμε δυο πράγματα, να διαμορφώσουμε το όραμα γι αυτήν την πόλη και τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος αυτά που δικαιούται αυτή η πόλη».
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Κουρίου, Παντελής Γεωργίου, δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, που ουσιαστικά έχει μπει το όραμα από τους Δημάρχους της Λεμεσού και έχει επεξηγηθεί προς το ΕΒΕΛ, το τι προσβλέπουμε για την επόμενη 30ετία, έτσι ώστε να μπορούμε πλέον, συντεταγμένα, να προωθήσουμε τα έργα τα οποία έχουμε όλοι οραματιστεί».
Είπε, ακόμη, πως «έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν άξονες πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν ως προτεραιότητα για να μπορούν να λυθούν οριζόντια προβλήματα, τόσο εντός της Επαρχίας Λεμεσού, αλλά και σε ολόκληρο το κράτος».
Ο Παντελής Γεωργίου τόνισε πως «από τη συνάντηση έχει βγει μια έντονη δυσφορία, τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από την ΤΑ, προς την κεντρική κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Λεμεσός ως Επαρχία».
«Έχουμε δει στους προϋπολογισμούς να υπερτερούν άλλες επαρχίες , τη στιγμή που πέραν του 50% του ΑΕΠ προέρχεται από τη Λεμεσό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ως εκ τούτου, έχουμε αποφασίσει ότι όλοι οι φορείς της πόλης θα βρεθούμε στις επόμενες 15 μέρες να ιεραρχήσουμε όλα αυτά τα οποία χρειάζεται και πλέον να βγούμε συντεταγμένα, ανοικτά, δυναμικά, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε».
Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Κουρίου είπε πως τα αιτήματα της Λεμεσού αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης σε περίπου ένα μήνα όπου «θα έχουμε πλέον ξεκάθαρα και το κοστολόγιο αυτών που ζητούμε αλλά και την ιεράρχηση τους».
Κληθείς να αναφέρει εάν θεωρεί πως το κράτος θα ανταποκριθεί θετικά, υπογράμμισε πως «αν μια πόλη όπως η Λεμεσός δεν εισακουστεί, αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα πάρει ενδεχομένως μια απόφαση από όλους τους φορείς της πόλης».