Powered by

Γερμανία: Πτώση 5,4% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο

Οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, αναδεικνύοντας τα δεινά του βιομηχανικού κλάδου λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση μειώθηκε κατά 5,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις για πτώση 0,2%. Χωρίς τις παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, θα είχε αυξηθεί κατά 0,2%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η γερμανική βιομηχανία επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία από το 2022, με τα κυκλικά ζητήματα να δίνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους σε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις εργαζομένων και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε για δεύτερο έτος το 2024, ενώ η Bundesbank προβλέπει ανάκαμψη μόλις 0,2% φέτος.

«Χωρίς τις μεγάλες παραγγελίες, τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα πάτο σε χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Vincent Stamer, οικονομολόγος της Commerzbank. «Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η κατάσταση στη γερμανική βιομηχανία ανακάμπτει».

Ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία από το 2022, με τα κυκλικά ζητήματα να δίνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους σε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις εργαζομένων και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε για δεύτερο έτος το 2024 και η Bundesbank προβλέπει ανάκαμψη μόλις 0,2% φέτος.

Αυτή η αδυναμία αποτελεί επίκεντρο των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Scholz υπέρ του Friedrich Merz, ο οποίος ηγείται του κύριου συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU της αντιπολίτευσης.

Η θητεία του σοσιαλδημοκράτη που ξεκίνησε το 2021 έχει αμαυρωθεί από μια σειρά θεμάτων, όπως η πανδημία, η κρίση κόστους ζωής μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αδύναμη κινεζική ζήτηση για γερμανικά προϊόντα.

Ένας νέος καγκελάριος θα αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια για την ανάπτυξη, με την απειλή των αμερικανικών δασμών – μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα – να προσθέτει στις προκλήσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μια πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή του τέταρτου τριμήνου έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επί του παρόντος επέκταση μόλις 0,1% την περίοδο αυτή, αν και η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι μια στασιμότητα φαίνεται πιθανή.

Δειτε Επισης

Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών η μεταποίηση τον Μάιο
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας-«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»
Σειρά προκλήσεων για την τουρκική οικονομία-Οι επισημάνσεις του Scope Ratings
Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου
Σκοτ Μπέσεντ: Καμία χρεοκοπία για τις ΗΠΑ-Επικοινωνιακή επίθεση ενόψει ορίου χρέους
Θέλουν το λεβ και όχι το ευρώ... Διαμαρτυρία κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος από την Βουλγαρία
ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας