Χρίστος Αγγελίδης: Οι προτεραιότητές μου ως γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ-Ευοίωνες οι προοπτικές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας
Μάριος Αδάμου 06:35 - 08 Ιανουαρίου 2025
Η διατήρηση της στενής συνεργασίας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και των μελών του ΠΑΣΥΞΕ παγκύπρια, αποτελεί τον πρώτιστο στόχο του νέου γενικού διευθυντή του Συνδέσμου, Χρίστου Αγγελίδη, τονίζοντας ότι θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού αυτές τις σχέσεις.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Αγγελίδης τονίζει πως η παρούσα συγκυρία είναι κομβικής σημασίας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω των ευκαιριών που υπάρχουν για άντληση κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι μια από τις προτεραιότητές του είναι η απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κονδυλίων και η καθοδήγηση των μελών του ΠΑΣΥΞΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, εκτιμά ότι είναι ευοίωνες «φτάνει να αγκαλιάσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ή να δημιουργούμε συνεχώς καινούριες».
«Αυτές οι ευκαιρίες θα πρέπει να μετατρέπονται διαρκώς σε υγιές υπέδαφος στο οποίο θα συνεχίζει να ανθίζει και να αναβαθμίζεται, πάντα με ορθολογισμό, το σύνολο του τουριστικού μας προϊόντος», υποδεικνύει παράλληλα.
Όσον αφορά, δε, τον στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε ολόχρονο τουριστικό προορισμό, ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, αφού τονίζει ότι είναι εφικτός, σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα σημαντικά διάσπαρτα γεγονότα που πραγματοποιούνται ετησίως στο νησί μας και να τα τοποθετήσουμε χρονικά σε διάφορες περιόδους, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες σε εποχές που χρειάζεται περισσότερη κίνηση».
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι
Από την 1η Ιανουαρίου αναλάβατε τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ. Πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το βήμα στην καριέρα σας;
Πρώτα και κύρια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, για την τιμητική ευκαιρία που μου έδωσαν να εργαστώ σε αυτό τον σπουδαίο Σύνδεσμο. Ένα Σύνδεσμο, που συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας μας και στο πολύτιμο για αυτή προϊόν του τουρισμού.
Μετά από 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισα ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, καθώς και άλλων επιτροπών, θεωρώ την παρούσα ευκαιρία ως το επιστέγασμα αυτής της πορείας, την οποία θα αξιοποιήσω για να στηρίξω και να προσθέσω στη μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΣΥΞΕ.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι κύριοι στόχοι σας;
Πρώτιστος στόχος μου είναι να διατηρήσω στενή συνεργασία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα μέλη του Συνδέσμου Παγκύπρια. Θέλω να διαφυλάξω αυτές τις σχέσεις ως κόρη οφθαλμού ώστε να μπορούμε από κοινού να πετύχουμε τους στόχους μας.
Η παρούσα συγκυρία είναι κομβικής σημασίας όσον αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω των ευκαιριών που υπάρχουν για άντληση κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή και μέσω δημιουργίας ανάλογων προγραμμάτων που προσφέρουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να κάνουν άλματα και αναβαθμιστούν τεχνολογικά, ενεργειακά και κτιριακά.
Συνεπώς, μια από τις προτεραιότητες μου είναι η απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κονδυλίων και η καθοδήγηση των μελών μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Με αυτές τις ενέργειες, μπορούμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ο ΠΑΣΥΞΕ πρέπει να είναι ωφέλιμος και χρήσιμος για το σύνολο των μελών του, προκειμένου να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης του καθενός.
Επιπλέον, θέλω να προωθήσω αποτελεσματικά το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΥΞΕ, την συνεισφορά του τόσο προς τα μέλη μας, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν τις πολυδιάστατες δράσεις που γίνονται ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας.
Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές, αλλά και οι κίνδυνοι για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Οι προοπτικές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας φαίνονται ευοίωνες. Φτάνει να αγκαλιάσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ή να δημιουργούμε συνεχώς καινούριες.
Αυτές οι ευκαιρίες θα πρέπει να μετατρέπονται διαρκώς σε υγιές υπέδαφος στο οποίο θα συνεχίζει να ανθίζει και να αναβαθμίζεται, πάντα με ορθολογισμό, το σύνολο του τουριστικού μας προϊόντος.
Συζητάμε, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια για την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Άποψή μας, είναι πως πλέον θα πρέπει να μιλάμε για μια ενιαία τουριστική σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια Κύπρος, μια σεζόν.
Σε αυτή τη συζήτηση λοιπόν, ο ΠΑΣΥΞΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και στόχος μας είναι να αποτελούμε πάντοτε ένα χρήσιμο συνομιλητή που συνεισφέρει αποτελεσματικά στους μεγάλους εθνικούς μας στόχους.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, από την άλλη, έχουν να κάνουν με τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό.
Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να προβλέπονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και μεθοδικά, στο βαθμό πάντα του δυνατού. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, ακόμα και από τις ίδιες τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο στόχος μας εδώ ως ΠΑΣΥΞΕ είναι να παρέχουμε καθοδήγηση και συμβουλή προς τα μέλη μας, ώστε να κάνουν τις δράσεις και παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που παρουσιάζονται πλέον παγκοσμίως.
Με ανάλογους τρόπους θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντων έναντι καινούργιων ανταγωνιστών όπως τα βόρεια κράτη τα οποία σταδιακά μπαίνουν για τα καλά στο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών.
Εφικτός ο στόχος μετατροπής της Κύπρου σε ολόχρονο προορισμό
Πως μπορεί η Κύπρος σήμερα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από νέες αγορές;
Το να προσελκύσουμε τουρίστες από νέες αγορές δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Ένας εφικτός στόχος, είναι η αύξηση του μεριδίου τουριστών που απολαμβάνουμε από υφιστάμενες ώριμες αγορές.
Αν για παράδειγμα πετύχουμε να αυξήσουμε ελαφρώς το μικρό ποσοστό που έχουμε σήμερα από την αγορά της Γερμανίας, τότε αυτό θα συνεπάγεται με επιπλέον 300-400 χιλιάδες τουρίστες τον χρόνο.
Συνεπώς, εκείνο που αξίζει τον κόπο να δούμε, είναι πως αναπτύσσουμε το τουριστικό μας προϊόν κατά τρόπο που θα αυξήσουμε τη ροή τουριστών από τις αγορές που έχουμε σήμερα.
Η επόμενη ερώτηση είναι πώς θα το πετύχουμε αυτό. Η ανάπτυξη της οινογαστρονομίας, η ανάδειξη της ως μέρος της κυπριακής τουριστικής ταυτότητας για παράδειγμα, είναι ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Με αυτό τον τρόπο, θα επωφεληθούν παράλληλα και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Επιπλέον, θα πρέπει σε αυτές τις αγορές να εμβαθύνουμε κυνηγώντας εξειδικευμένες ομάδες τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως το ποδήλατο, ο αθλητικός τουρισμός, οι περιπατητές κτλ.
Τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί ως στόχος η μετατροπή της Κύπρου ως ολόχρονου τουριστικού προορισμού. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος, κι αν ναι, πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συγκεντρώσουμε όλα τα σημαντικά διάσπαρτα γεγονότα που πραγματοποιούνται ετησίως στο νησί μας και να τα τοποθετήσουμε χρονικά σε διάφορες περιόδους, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες σε εποχές που χρειάζεται περισσότερη κίνηση.
Θα μπορούσαμε, επίσης, να κυνηγήσουμε τη διοργάνωση παγκόσμιων διοργανώσεων μικρότερης κλίμακας, όπως για παράδειγμα διαγωνισμούς χορωδιών, πρωτάθλημα σκάκι, πινγκ πονγκ, διοργάνωση φεστιβάλ τοπικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το χαλούμι, σε μήνες, όπως ο Μάρτιος και ο Απρίλιος.
Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, τις τοπικές αρχές και σχετικούς συνδέσμους, αλλά και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα; Πως θα μπορούσε η Κύπρος να γίνει ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις και στον ξενοδοχειακό τομέα;
Δεν διαβλέπω να υπάρχει ισχυρή τάση για συγχωνεύσεις στον τομέα της ξενοδοχειακή βιομηχανίας, αλλά εξαγορές θα μπορούσαν να υπάρξουν. Υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση κάποιων μεγάλων σε ηλικία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ωστόσο για να δούμε σημαντικές ξένες επενδύσεις πρέπει να πετύχουμε όσα προαναφέραμε.
Δηλαδή, την επίτευξη του στόχου του ολόχρονου τουρισμού σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του συνόλου του τουριστικού μας προϊόντος, κατά τρόπο που η κερδοφορία να αυξηθεί ώστε να βγάζει νόημα να έρθει ένας μεγάλος οργανισμός στο νησί μας και να επενδύσει.