Powered by

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 4,25%-4,50%-Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, στην τρέχουσα ζώνη 4,25%-4,50%, την Τετάρτη, και δεν έδωσε ιδιαίτερες ενδείξεις σχετικά με το πότε μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, η ανάπτυξη συνεχίζεται και ο ρυθμός ανεργίας είναι χαμηλός.

Έπειτα από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους τα δεδομένα για τον πληθωρισμό έχουν παραμείνει σχεδόν στάσιμα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αφαίρεσε από την τελευταία της δήλωση πολιτικής τη φράση ότι ο πληθωρισμός "έχει κάνει πρόοδο" προς τον στόχο του 2% της Fed, σημειώνοντας μόνο ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών "παραμένει αυξημένος".

Πρόσφατες βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού παραμένουν περίπου μισή μονάδα ή περισσότερο πάνω από τον στόχο της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί φέτος, αλλά έχουν τώρα θέσει τα επιτόκια σε αναμονή καθώς περιμένουν δεδομένα για να το επιβεβαιώσουν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά την έκδοση της δήλωσης πολιτικής, ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είπε ότι "δεν χρειάζεται να βιαστούμε να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας" και ότι η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Σημείωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υπερβολικά επιθετική μείωση των επιτοκίων, λέγοντας "γνωρίζουμε ότι η μείωση των περιορισμών πολιτικής πολύ γρήγορα ή υπερβολικά μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο στον πληθωρισμό."

Η ομόφωνη απόφαση να διατηρηθούν τα επιτόκια στην τρέχουσα ζώνη 4,25%-4,50%, μαζί με τη νέα δήλωση, θέτει την Fed σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι αξιωματούχοι της περιμένουν περαιτέρω δεδομένα για τον πληθωρισμό και την απασχόληση και πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών του Προέδρου Τραμπ.

Δειτε Επισης

Στα άκρα ο εμπορικός πόλεμος με τον Καναδά...Nέοι μαζικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο από τον Τραμπ
Η κινεζική Xpeng θα επενδύσει μέχρι $13,8 δισ. σε ανθρωποειδή ρομπότ
Κίνα: O εμπορικός πόλεμος απαιτεί περαιτέρω κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης
Γεωπολιτική αστάθεια: Ποια νομίσματα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για αγορές και επενδυτές
Δασμοί Τραμπ: Πώς θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την 1η Απριλίου
Σε μετωπική σύγκρουση οι δύο μεγαλύτερες οικονομιές του κόσμου-Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Καλπάζει με αμείωτο ρυθμό το ευρώ-Η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων 16 ετών
Ρωσία: Γιατί είναι πιθανό να αντιμετωπίσει υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2025
Λιγότερες απ' όσες αναμένονταν οι νέες θέσεις εργασίας και αύξηση ανεργίας στο 4,1% στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Τζερόμ Πάουελ: Δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια η Fed-Αβεβαιότητα από τις πολιτικές Τραμπ