Powered by

Eτήσια αύξηση 2,3% για ΣΠΟΔ-Θετική συμβολή τουρισμού, συναλλαγών και λιανεμπορίου

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,3% τον Δεκέμβριο του 2024, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 2,2% και 2,0% που καταγράφηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2024, αντίστοιχα, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η πλειονότητα των προπορευόμενων οικονομικών μεταβλητών του, δηλαδή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο, οι αφίξεις τουριστών, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων και ο προσαρμοσμένος όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν θετικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσής του.

Σε αντιδιαστολή, η επιδείνωση του ΔΟΚ στη ζώνη του ευρώ, η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου Brent τον Δεκέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, και η ετήσια μείωση στις πωλήσεις ακινήτων, συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο του 2024.

Δειτε Επισης

Το τρίπτυχο ζητημάτων που ανέδειξε στο Ecofin ο Κεραυνός-Εγκρίθηκε το τροποποιημένο ΣΑΑ της Κύπρου
Εβδομαδιαίες ζημιές 0,71% για το ΧΑΚ
«Τεχνικές αδυναμίες και μονομερής ενέργεια στη μελέτη βιωσιμότητας για Κέντρο Φιλοξενίας»-Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Φ. Φαίδωνος
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος ατόμου-Δόθηκε παράταση
Ζητά συνάντηση με Χριστοδουλίδη για επίλυση προβλημάτων στον ΕΟΑ Πάφου το ΕΒΕΠ
Γενικό Λογιστήριο: Υπογραφή σύμβασης για σύστημα συντάξεων δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων
Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Προς έγκριση από το Ecofin το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου