Τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής που φέρνουν αποτέλεσμα και γιατί είναι αίολοι οι ισχυρισμοί του Οδυσσέα
InBusinessNews 06:30 - 23 Ιανουαρίου 2025
Με σχέδια που κινούνται προς την κατεύθυνση ολιστικής αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζει μερίδα του πληθυσμού, η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί για πρώτη φορά στα χρονικά της Κ.Δ. μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, επενδύοντας συνολικά για τον σκοπό αυτό 77 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ στην όλη εξίσωση, την ίδια ώρα, προστίθεται η προσφορά συντελεστή δόμησης, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους με τεράστια και ανυπολόγιστη αξία, ώστε να ευοδωθεί ο απώτερος σκοπός για παραγωγή οικιστικών μονάδων και αύξηση των προσφερόμενων επιλογών προσιτής κατοικίας.
Πρόκειται για μια κοινωνικού προσανατολισμού στεγαστική πολιτική, μέσω της οποίας η πολιτεία έρχεται και καταθέτει, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μεσοπρόθεσμες λύσεις, επικεντρωνόμενη ως προς το αποτέλεσμά τους σε δύο άξονες.
Στην αύξηση της προσφοράς, δηλαδή του στεγαστικού αποθέματος στην ολότητά του και κυρίως της προσιτής κατοικίας, παράλληλα με τη δημιουργία συνθηκών ενίσχυσης της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, και δη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.
Η Κυβέρνηση διά της στεγαστικής πολιτικής δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων και των νεαρών οικογενειών, αναγνωρίζοντας το ζήτημα της στέγασης ως κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της για ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και ως κρίκο στην αλυσίδα για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Μέρος της ολοκληρωμένης αυτής στεγαστικής πολιτικής ως πυλώνας που μπορεί να συμβάλει σε ουσιαστικό βαθμό στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου είναι ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανάπτυξης γης, οι οποίοι καλούνται να έρθουν αρωγοί στην όλη προσπάθεια μέσω της συμμετοχής τους στο σχέδιο «Build to Rent», αλλά και μέσα από την αξιοποίηση των αναθεωρημένων πολεοδομικών κινήτρων. Δηλαδή, των μόλις δύο σχεδίων που τους αφορούν, από τα συνολικά επτά που υλοποιούνται.
Ο τέως γενικός ελεγκτής και επίδοξος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του για την στεγαστική πολιτική, παρουσιαζόμενος περίπου ως Μεσσίας, επιχείρησε να μηδενίσει την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς κυβέρνησης, στοχοποιώντας παράλληλα εκείνους που αποτελούν την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αλλά και το κράτος. Το οποίο κατηγόρησε πως τους μόνους που στηρίζει με την στεγαστική του πολιτική είναι τους developers, επιτρέποντάς τους-τάχα-να αισχροκερδούν.
Πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποίοι για λόγους τους οποίους παραθέσαμε σε προηγούμενό μας άρθρο, όχι απλώς δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και που πολύ εύκολα καταρρίπτονται σαν χάρτινος πύργος.
- Διαβάστε εδώ: Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
Την ίδια ώρα, εξίσου αίολος και ο ισχυρισμός του ότι τα σχέδια αφορούν μόνο τις αστικές περιοχές της Κύπρου, αφού με μια ανάγνωση του συνόλου των στεγαστικών σχεδίων, μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί ότι αυτά καλύπτουν όλες τις περιοχές του νησιού, δημιουργώντας επιλογές στέγασης, τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε περιοχές της υπαίθρου, ορεινές, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές με διαφορετική κάθε φορά μορφή.
Μάλιστα, τα εν λόγω στεγαστικά σχέδια εφαρμόζονται σε όλα τα τεμάχια που έχουν αναπτυξιακά δικαιώματα στις εν λόγω περιοχές και σε πληθυσμιακή κλίμακα καλύπτουν περίπου το 98% του πληθυσμού.
Πέραν της άνευ λόγου, αιτίας και νοήματος άστοχης επίθεσής του στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, πέραν της μηδενιστικής του προσέγγισης έναντι της κυβέρνησης, και στο πλαίσιο του υπερβάλλοντος ζήλου του να εμφανιστεί ως ο έχοντας την μαγική συνταγή για άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προβαίνει σε εισηγήσεις.
Εισηγήσεις που εν πολλοίς υλοποιούνται ήδη, όπως η πρότασή του για ένταξη αδρανούς οικιστικού αποθέματος στην αγορά, που εφαρμόζεται ήδη μέσω του σχεδίου Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.
Μια εισήγηση του ΕΤΕΚ, του οποίου ο κ. Μιχαηλίδης είναι μέλος και την οποία θα έπρεπε να γνωρίζει, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει επίσης πως παρά την ύπαρξη χιλιάδων τέτοιων μονάδων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ίδιο το Επιμελητήριο, και παρά το γεγονός ότι η χορηγία που παρέχει το σχέδιο είναι ιδιαίτερα ελκυστική(σ.σ. αντίληψη που συμμερίζεται και το ΕΤΕΚ) για κάλυψη της ανακαίνισης, το ενδιαφέρον μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν είναι το αναμενόμενο.
Προτείνει περαιτέρω απλοϊκά ο κ. Μιχαηλίδης ως λύση αξιοποίησης του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων και συντελεστή δόμησης σε υφιστάμενες κατοικίες προς ανέγερση επιπλέον ορόφου, αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς:
- Πρώτο: Σχεδόν στην ολότητά τους οι κατοικίες βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν έχουν εξαντλήσει διαθέσιμο συντελεστή και άρα είναι δώρο άδωρο.
- Δεύτερο: Ακόμη και να είχαν εξαντλήσει τον συντελεστή οι πλείστες έχουν κτιστεί πριν από κάποιες δεκαετίες και ενδεχομένως να έχουν προβλήματα στατικότητας αν ανεγερθούν επιπλέον όροφοι.
- Τρίτο: Θέματα κληρονομικότητας δεν καθιστούν ελκυστική την λύση αυτή.
- Τέταρτο: Πολλές κατοικίες είναι με οροφές/κεραμίδια, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει την ανέγερση επιπλέον ορόφων.
- Πέμπτο: Μια τέτοια εισήγηση διαπνέεται τουλάχιστον από προχειρότητα, εφόσον εγείρονται σοβαρά ζητήματα επηρεασμού των ανέσεων των περιοίκων και διασάλευσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συγκροτημένο κράτος.
Ο ρόλος του ΚΟΑΓ
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προτείνει την ένταξη προσιτών κατοικιών στην αγορά μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), αδυνατώντας να αντιληφθεί πως παρά την ενίσχυση του ρόλου του οι δυνατότητες του Οργανισμού είναι περιορισμένες και δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το κενό, χωρίς την συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Αυτό ακριβώς δηλαδή που επιχειρείται μέσω της παραχώρησης κινήτρων στους ιδιώτες κατασκευαστές, ώστε ταυτόχρονα να εντάσσονται νέες μονάδες στην αγορά, είτε σε προσιτή τιμή είτε ακόμη και σε αγοραίες τιμές, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των διαθέσιμων μονάδων και κατ’ επέκταση στην αποσυμπίεση της αγοράς και την μείωση των τιμών.
Του λόγου του αληθές επιβεβαιώνουν οι αριθμοί των μονάδων που ολοκληρώθηκαν πριν, αλλά και που θα κατασκευαστούν μετά την ενίσχυση του ρόλου του ΚΟΑΓ, αφού κατά το 2023-2024 δόθηκαν 16 μονάδες στο Καϊμακλί (ξεκίνησαν το 2023 και τελείωσαν το 2024), καθώς και 24 στη Λάρνακα, που ξεκίνησαν το 2024 και ολοκληρώνονται το 2025.
Την ίδια ώρα, και με την ενίσχυση που δόθηκε στον ΚΟΑΓ, τον οποίο η νυν κυβέρνηση μέσα από τη νέα στεγαστική πολιτική έχει μετεξελίξει στον επιχειρησιακό φορέα υλοποίησής της, θα ξεκινήσει εντός του 2025 η κατασκευή 113 διαμερισμάτων, καθώς και επιπλέον 145 διαμερισμάτων το 2026.
Επιπλέον, το 2025, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου στη Λεμεσό που αφορά σε παραχώρηση κρατικής χορηγίας ύψους 16 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 138 μονάδων προσιτής στέγης από το σύνολο πέραν των 300, σε μια πόλη που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα στον στεγαστικό τομέα.
Η ουσία βέβαια είναι, όπως γίνεται αντιληπτό, πως ακόμη και με την πιο πάνω ενίσχυση και τον υπερδιπλασιαμό της παραγωγής του ΚΟΑΓ, δεν μπορεί να επιλυθεί το στεγαστικό μόνο από τον Οργανισμό, όπως αστόχως εισηγείται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Αντιθέτως, από την αξιοποίηση των κινήτρων που προσφέρονται και με βάση το μέχρι στιγμής εκδηλωθέν ενδιαφέρον από developers, αναμένεται η παραγωγή 1.580 οικιστικών μονάδων-αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί αφού το ενδιαφέρον των κατασκευαστών είναι συνεχές-κάτι που καθιστά εμφανή την ορθότητα της επιλεγμένης πολιτικής.
Η συνολική εικόνα που δεν βλέπει ο Οδυσσέας
Εν κατακλείδι, και ως συνολική εικόνα που σαφώς δεν αντικατοπτρίζει, αλλά αντιθέτως καταρρίπτει τα όσα θεωρητικά και χωρίς τεκμηρίωση στην δημόσια παρέμβασή του ο επίδοξος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίζεται και εισηγείται, με την δυναμικού χαρακτήρα στεγαστική πολιτική που εκπόνησε και υλοποιεί η κυβέρνηση, στοχεύοντας σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, επιχειρείται και εν πολλοίς επιτυγχάνεται μια ολιστική προσέγγιση άμβλυνσης του προβλήματος.
Προς επίτευξη του κεντρικού της στόχου για αύξηση του στεγαστικού αποθέματος, εφαρμόζει βραχυπρόθεσμα σχέδια, όπως είναι το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», αλλά και το Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας σε νέους και νεαρά ζευγάρια, ώστε να δοθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή το Σχέδιο Build to Rent και τα πολεοδομικά κίνητρα, η χρονική περίοδος που απαιτείται για να αποδώσουν απτά αποτελέσματα και να παραχθεί το οικιστικό απόθεμα.
Την ίδια ώρα, έχοντας εντοπίσει ότι η μεγαλύτερη έλλειψη διαθέσιμων στεγαστικών μονάδων υπάρχει στα αστικά και τα περιαστικά κέντρα, τα μέτρα εστιάζουν στην αξιοποίηση του υφιστάμενου στεγαστικού αποθέματος και την κατασκευή νέου σε δημαρχούμενες περιοχές.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών συνδράμει στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για ενίσχυση της υπαίθρου, μέσα από τη βελτίωση των στεγαστικών σχεδίων για την αναζωογόνηση περιοχών στην ύπαιθρο και στα ορεινά, εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης και του σχεδίου διάθεσης οικοπέδων στην ύπαιθρο σε οικογένειες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Αυτή είναι η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και την οποία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αδυνατεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει, αυτή είναι η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και που ο τέως γενικός ελεγκτής αφορίζει και μηδενίζει, σε μια εμφανώς αγωνιώδη προσπάθεια να συντηρήσει την εικόνα του Ρομπέν των Δασών, προλειαίνοντας το έδαφος ενόψει άνοιξης, όπου η φημολογία τοποθετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του πολιτικού του κινήματος/κόμματος.
- Διαβάστε εδώ: Η στρεβλή ανάγνωση και προβοκατόρικη ερμηνεία του άρθρου InBusinessNews για την στεγαστική πολιτική από τον Οδυσσέα
Ακολουθούν πιο κάτω τα σχέδια, η περιγραφή και η μέχρι σήμερα απόδοση-συμβολή τους στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλει διά των πολιτικών της η κυβέρνηση προς επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Σχέδιο «Build to Rent» και αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα
- Έναρξη υλοποίησης: Σε ισχύ από Δεκέμβριο 2023
Προβλέπουν την παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος σε επαγγελματίες ανάπτυξης γης με στόχο την παραγωγή μονάδων και τη διάθεση:
(1) Όλων των επιπρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν σε προσιτό ενοίκιο στην περίπτωση του Build to Rent.
(2) Του 20% των επιπρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν σε προσιτή τιμή αγοράς και του 25% σε αγοραίες τιμές στην περίπτωση των πολεοδομικών κινήτρων.
(3) Δυνατότητα εξαγοράς του συντελεστή δόμησης, με καταβολή των χρημάτων στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης του ΚΟΑΓ.
Τα δύο μέτρα εμπίπτουν στον πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που στοχεύει στην αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματα, με την παραγωγή νέων μονάδων σε αναπτύξεις που είναι στο στάδιο της ανέγερσης ή σε αναπτύξεις στο στάδιο του σχεδιασμού.
Εκτελεστικός βραχίονας των μέτρων είναι ο ΚΟΑΓ, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
Μέχρι στιγμής, 36 περιπτώσεις developers έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αξιοποίηση των κινήτρων και είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης ή έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με τον ΚΟΑΓ.
Εκτιμάται ότι από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον θα παραχθούν περίπου 1.580 οικιστικές μονάδες.
Επίσης, οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα έχουν δικαίωμα εξαγοράς του συντελεστή δόμησης και από το μέχρι τώρα ενδιαφέρον, αναμένεται ότι ποσό ύψους €7 εκ. θα κατατεθεί στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης του ΚΟΑΓ, για να διοχετευτεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού για παραγωγή προσιτής κατοικίας.
Στεγαστικά σχέδια αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου
- Έναρξη υλοποίησης αναθεωρημένων σχεδίων: 3 Ιουνίου 2024 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025
Προβλέπουν την παραχώρηση χορηγίας, που φθάνει τις €70.000, στη βάση εισοδημάτων και σύνθεσης του νοικοκυριού και την περιοχή εφαρμογής των σχεδίων, για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας σε ορεινές, ακριτικές, μειονεκτικές περιοχές και περιοχές της υπαίθρου.
Τα σχέδια αναθεωρήθηκαν τον Μάιο 2024 με τις κυριότερες τροποποιήσεις να αφορούν τα ακόλουθα:
- (α) Η αναβάθμιση κατηγορίας και ένταξη νέων κοινοτήτων στο σχέδιο με συνεπακόλουθη αύξηση του ποσού της χορηγίας που δύναται να λάβει ο αιτητής.
- (β) Η επέκταση της διάρκειας των σχεδίων, ώστε να παρέχεται ο χρόνος στους πολίτες να εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες άδειες και άλλα πιστοποιητικά.
- (γ) Η παροχή επιστολής προέγκρισης συμμετοχής για διευκόλυνση εξασφάλισης δανείου για το υπόλοιπο ποσό.
- (δ) Η ένταξη στην ομάδα των δικαιούχων και των φοιτητών εξωτερικού, κατά τρόπο ώστε με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την επιστροφή τους στην Κύπρο, να έχουν άμεσα το δικαίωμα να συμμετάσχουν στα σχέδια.
Τα σχέδια, πέραν από την οικονομική ενίσχυση των πολιτών για απόκτηση πρώτης κατοικίας, συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των περιοχών στα ορεινά, την ύπαιθρο και τις μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές με την προσέλκυση νέου πληθυσμού στις περιοχές αυτές με έμφαση στις νεαρές οικογένειες.
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των ακριτικών, περιλαμβάνονται και περιοχές που βρίσκονται σε δήμους και αστικά κέντρα, όπως είναι ο Άγιος Αντρέας, το Καϊμακλί, η Δερύνεια, κτλ.
Μετά την αναθεώρηση και την επαναπροκήρυξη στις 3 Ιουνίου 2024 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, είχαν υποβληθεί 262 αιτήσεις, εκ των οποίων ολοκληρώθηκε η εξέταση και εγκρίθηκαν οι 70 για συνολικό ποσό χορηγίας περίπου €3 εκ. (τα σχέδια τρέχουν από το 2019 και από αυτά επωφελήθηκαν 1.570 δικαιούχοι με συνολικό ποσό χορηγίας €59 εκ.)
Σχέδιο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων από ιδιοκτήτες: 15 Νοεμβρίου 2024
Αφορά την παραχώρηση χορηγίας σε ιδιοκτήτες υφιστάμενων αδρανών κατοικιών σε αστικές και περιαστικές περιοχές για ανακαίνιση ή αναβάθμιση των κατοικιών και διάθεσή τους σε δικαιούχους προσιτού ενοικίου.
Το σχέδιο εντάσσεται στον πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που αφορά την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, και έχει ως στόχο την αξιοποίηση του υφιστάμενων αδρανών κατοικιών αλλά και τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών αυτών.
Αποτελεί βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αύξηση του οικιστικού αποθέματος μέχρι να παραχθεί απόθεμα και αποδώσουν τα πολεοδομικά κίνητρα και το σχέδιο Build to Rent.
Το προσιτό ενοίκιο καθορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ανά επιλέξιμη περιοχή του Σχεδίου (αφορά οικιστικές μονάδες σε αστικές και περιαστικές περιοχές), με βάση τον τύπο της οικιστικής μονάδας (1, 2 ή 3 υπνοδωμάτια, διαμέρισμα ή οικία και ανά τετραγωνικό μέτρο) και με βάση το μέσο αγοραίο ενοίκιο, ως υπολογίζεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, μειωμένο κατά 30%.
Η χορηγία είναι €15.000 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €25.000 για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και €35.000 για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.
Καλύπτονται, μεταξύ άλλων, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, υδραυλικές, αποχετευτικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση κεραμικών τοίχου, μονώσεις, ανακαίνιση κουζίνας και εξοπλισμού κουζίνας, είδη υγιεινής, κοκ.
Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να αναφέρεται ως κενή/αδρανής/σε αχρησία για τους τελευταίους τουλάχιστον 12 μήνες που προηγούνται της εξαγγελίας του Σχεδίου (24 Οκτωβρίου 2023) ή της ημερομηνίας πρώτης πρόσκλησης (15 Νοεμβρίου 2024), με κατανάλωση μέχρι 200 kWh, όπως προκύπτει από την κατάσταση του λογαριασμού της ΑΗΚ.
Η πρώτη σύνδεση της οικιστικής μονάδας θα πρέπει να έγινε τουλάχιστον 15 χρόνια πριν τις 24 Οκτωβρίου 2023 και θα πρέπει να έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής.
Το σχέδιο συνοδεύεται από τα ακόλουθα φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες:
- 1.Ολόκληρο το ποσό του ενοικίου (100%) που θα λαμβάνεται ως Προσιτό Ενοίκιο θα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
- 2.Το εισόδημα που θα λαμβάνεται ως προσιτό ενοίκιο θα απαλλάσσεται από την επιβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς.
- 3.Θα επιτρέπεται η διεκδίκηση αυξημένων κεφαλαιουχικών εκπτώσεων επί κτιριακών κεφαλαιουχικών δαπανών (5% αντί 3% που ισχύει σήμερα) για την περίοδο κατά την οποία το ακίνητο θα διατίθεται με προσιτό ενοίκιο.
- 4.Θα επιτρέπεται η διεκδίκηση αυξημένων κεφαλαιουχικών εκπτώσεων για αγορά εξοπλισμού στο υπό αναφορά ακίνητο (15% αντί 10% που ισχύει σήμερα), το οποίο διατίθεται με προσιτό ενοίκιο.
Μέχρι σήμερα, υπήρξαν 309 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και 25 αιτήσεις, που είναι υπό αξιολόγηση από τον ΚΟΑΓ.
Στεγαστικό σχέδιο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας σε νέους/νεαρές οικογένειες μέχρι 41ός ετών
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 15 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024
- 2η προκήρυξη: 15 Ιανουαρίου-30 Νοεμβρίου 2025
Αφορά στην παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή και νεαρά ζευγάρια, σύμφωνα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια και τη σύνθεση της οικογένειας.
Το σχέδιο εμπίπτει στον πυλώνα της ενίσχυσης της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και των νεαρών οικογενειών με ή χωρίς τέκνα.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης είναι €20.000 για μονήρη άτομα, €45.000 για οικογένειες χωρίς τέκνα και €50.000 για οικογένειες με παιδιά, περιλαμβανομένων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Το σχέδιο προνοεί παραχώρηση χορηγίας σε 400 περιπτώσεις δικαιούχων, με στόχο να διευκολυνθούν στην κάλυψη μέρους του κόστους ανέγερσης ή αγοράς ιδιόκτητης νέας ή υφιστάμενης κατοικίας ή και βελτίωσης υφιστάμενης ή νέας κατοικίας που αποκτήθηκε με δωρεά ή με άλλον νόμιμο τρόπο.
Το σχέδιο εφαρμόζεται σε δημαρχούμενες περιοχές, δηλαδή Δήμους όπως διαμορφώθηκαν μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δικαιούχοι του σχεδίου είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε., με νόμιμη, μόνιμη και συνεχή διαμονή στην ΚΔ τα τελευταία πέντε χρόνια, και επαναπατρισθέντες Κύπριοι με νόμιμη, μόνιμη και συνεχή διαμονή στην Κ.Δ. τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.
Δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες που οι ίδιοι ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α τους έχουν λάβει προηγουμένως κρατική στεγαστική οικονομική βοήθεια από τον ΚΟΑΓ ή την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, είτε που κατείχαν άλλη ιδιόκτητη κατοικία τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Η 2η προκήρυξη προνοεί βελτιωμένα κριτήρια, ώστε το σχέδιο να γίνει πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα:
- 1.Την αύξηση του μέγιστου ωφέλιμου εμβαδού κατοικίας από 100 τ.μ. σε 150 τ.μ..
- 2.Την μείωση από δέκα σε πέντε χρόνια της απαίτησης για χρήση της κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.
- 3.Την αύξηση του ορίου μέγιστου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος κατά €5.000 για όλες τις κατηγορίες.
- 4.Την συμμετοχή στο Σχέδιο νεαρών ζευγαριών και οικογενειών, έστω κι αν το ένα μέλος του ζεύγους έχει συμπληρώσει τα 41 έτη της ηλικίας του κατά την υποβολή της αίτησης (προηγουμένως έπρεπε να είναι και οι δύο κάτω των 41ός.
Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του σχεδίου, θα δίνεται στους δικαιούχους επιστολή προέγκρισης, με την οποία θα μπορούν να αποταθούν σε τραπεζικό ίδρυμα για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού που απαιτείται για την απόκτηση της κατοικίας.
Η καταβολή των χρημάτων γίνεται σε τρεις δόσεις: 20% με την έγκριση, 60% με την ολοκλήρωση του 50% του έργου και 20% με την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεση με το δίκτυο της ΑΗΚ.
Σε περιπτώσεις αποπερατωμένης κατοικίας που έχει αποπληρωθεί, η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σε μια δόση.
Στην πρώτη προκήρυξη του σχεδίου υποβλήθηκαν 275 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 42 ήταν άκυρες και οι 233 έγκυρες. Οι έγκυρες αιτήσεις εξετάζονται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.
Πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, σύμφωνα και με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, να εξευρεθούν πόροι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για 3η προκήρυξη και κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το σχέδιο αυξάνει τη ζήτηση οικιστικών μονάδων, ενώ η προσφορά παραμένει ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, θα πρέπει να συνδυαστεί η αύξηση των δικαιούχων με την απόδοση των πολεοδομικών κινήτρων.
Σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων
- Για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία
Σκοπός του σχεδίου είναι η διάθεση οικοπέδων σε περιοχές της υπαίθρου σε οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ώστε να αποκτήσουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
Πέρα από την ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας οικονομικά ευάλωτων πολιτών, το σχέδιο στοχεύει στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου με την προσέλκυση νέου πληθυσμού.
Τα κοινοτικά συμβούλια θα μπορούν να αιτηθούν τον διαχωρισμό οικοπέδων εφόσον συμπληρωθεί αριθμός 10 και άνω ενδιαφερόμενων. Τα οικόπεδα θα παραχωρούνται σε δικαιούχους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και σύνθεσης της οικογένειας στο 25% της αξίας τους.
Συνδυαστικά με το στεγαστικό σχέδιο των ορεινών περιοχών, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν να αποκτήσουν κατοικία στις εξόχως ορεινές περιοχές, θα μπορούν να επωφεληθούν παράλληλα της χρηματικής βοήθειας και του οικοπέδου. Στις εξόχως ορεινές περιοχές οι χορηγία φτάνει μέχρι τις €70.000.
Υπάρχει μέχρι τώρα αρκετό ενδιαφέρον από κοινοτικά συμβούλια και αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο.
Σχέδιο δημιουργίας φοιτητικών εστιών/δωματίων
- Υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας προωθείται το Σχέδιο δημιουργίας φοιτητικών εστιών/δωματίων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με ιδιωτική πρωτοβουλία και από τον Δήμο Λευκωσίας, με αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθούν χώροι στέγασης για τους φοιτητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας, σε τιμές προσιτού ενοικίου που θα καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας συμβάλλοντας στην ενίσχυση των νοικοκυριών σε σχέση με το κόστος στέγασης των φοιτητών. Την ίδια ώρα, με την υλοποίηση του σχεδίου, επανεντάσσονται στην αγορά οι οικιστικές μονάδες που χρησιμοποιούνται τώρα για ενοικίαση σε φοιτητές.
Μέχρι στιγμής υπογράφηκαν επτά συμφωνίες δημόσιας χρηματοδότησης που μεταφράζονται σε δημιουργία συνολικά 160 φοιτητικών δωματίων. Παραδόθηκε πρόσφατα το πρώτο έργο με 13 φοιτητικά δωμάτια.
- Διαβάστε εδώ: K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Η χορηγία παραχωρείται είτε για μετατροπή υφιστάμενων οικιστικών μονάδων σε φοιτητικά δωμάτια είτε για την ανάπτυξη νέων.
Στεγαστικά Σχέδια Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων
Η ΥΜΑΠΕ προχώρησε σε αναθεώρηση των κριτηρίων της για τα στεγαστικά σχέδια που εφαρμόζει, με στόχο να συμπεριλάβει περισσότερους δικαιούχους και να απλοποιήσει τη διαδικασία.
Οι τροποποιήσεις θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα για έγκριση και έναρξη υλοποίησης. Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν:
- (1) Την οριζόντια αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά €5.000 για όλες τις κατηγορίες.
- (2)Την τροποποίηση του κριτηρίου για το σχέδιο αγοράς, ώστε να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς εξέτασης της αίτησης και υπολογισμού του ύψους της χορηγίας η ημερομηνία σύνδεσης της οικίας με το δίκτυο της ΑΗΚ και όχι η ημερομηνία σύναψης του αγοραπωλητήριου εγγράφου.
- (3) Τη μείωση της ηλικίας της οικιστικής μονάδας από 20 σε 15 χρόνια για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης της οικίας, κοκ.
Τα στεγαστικά σχέδια της ΥΜΑΠΕ εντάσσονται στην προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους.
Σχέδιο «κτίΖΩ»
- Έναρξη υλοποίησης: Μάιος 2023
Το σχέδιο εξαγγέλθηκε έναν μόλις μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, με στόχο να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των ακατάλληλων πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων.
Μια πολυκατοικία άρχισε να κτίζεται στα Λατσιά και μια στις Κόκκινες στον Στρόβολο. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, αναμένεται να αρχίσει η αναδόμηση άλλων έξι πολυκατοικιών σε Λεμεσό και Λευκωσία.
Στις δύο πολυκατοικίες που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης, ο εργολάβος θα αξιοποιήσει το κίνητρο του επιπλέον συντελεστή δόμησης που δίνεται στο πλαίσιο του κτίΖΩ για την παραγωγή 12 επιπρόσθετων διαμερισμάτων σε κάθε πολυκατοικία, τα οποία θα πωλήσει σε προσιτή τιμή σε νεαρές οικογένειες, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για παραγωγή προσιτής κατοικίας και ταυτόχρονα της αναζωογόνησης των κυβερνητικών οικισμών στέγασης προσφύγων, όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένα πρόσωπα.
Το σχέδιο εντάσσεται στην προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους.